puszysty murzynek z polewą,która sprawia,że ciacho jest przyjemnie wilgotne i odrobinę kawowe. (ale jeżeli nie lubicie - pomińcie kawę w polewie, ciasto jest wtedy równie dobre! bo ciasto czekoladowe lubicie- precz z rasizmem ciastowym-pieczmy czekoladowce) Planowałam zrobić wczoraj obiad-wyszło ciasto (i obiad) Bywa, prawda? Składniki mokre 1,5szklanki mleka 1szklanka oleju 3jajka suche 3szklanki
Fiolka w kuchnimasy ubijane na parze, ale wprost je uwielbiam i niezależnie w czym by one były i tak mi zawsze smakują. Idąc tym tropem to ciasto nie moze być niedobre :)Składniki:Ciasto- 5 jajek- 1 szklanka cukru- 2 łyżki kakao- 3 łyżki mąki ziemniaczanej- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia- 1 szklanka mąki pszennejMasa- 1 kostka masła- 3 jajka
Zainspirowana w kuchniciasto ma się kleić. Większa ilość masła w cieście sprawia, że jagodzianki są jeszcze smaczniejsze i długo pozostają świeże. Źródło/ Inspiracja: kwestiasmaku.com --------------------------------------------------------------------------------------- Jagodzianki z dodatkiem żółtek Dobre, z ciastem pracowało się łatwo, ale coś mi nie grało z temperaturą pieczenia. Jagodzianki piekłam zgodnie z przepisem i po 20 min. nadal były blade, niedopieczone. Oczywiście je dopiekłam(...)Najprostszy przepis, z ciastem naprawdę łatwo się pracowało, jagodzianki wyglądają super, ale jak to mój M ąż określił - smakują jak sklepowe, niestety trochę "gumowato". Są dobre, ale w porównaniu do tych z ciasta nocnego, czy z dodatkiem mascarpone wypadają blado. Składniki (na 16 szt.): 250 ml mleka 120 g masła 500 g mąki pszennej 7 g suszonych drożdży
Domowa Cookierenka Agizrobić je w wersji świątecznej - dodajcie łyżeczkę przyprawy do piernika - będzie obłędne :) Do tego kubek gorącej kawy i można się delektować dobrym i wilgotnym kakaowym kawałkiem ciasta :) Ciasto jest dobre dla wegetarian i wegan. Skladniki: - 1 puszka czerwonej fasoli - 2 jajka lub 2 banany lub 3 łyżeczki mielonego lnu zalanego wrzątkiem* - 2 łyżki kakao - 1 banan(...)łyżka miodu - opcjonalnie dodać przyprawę do piernika lub sam cynamon - cukier puder do oprószenia Fasolę dokładnie wypłukać na sitku i zblenderować z pozostałymi składnikami, aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 30-45minut, do tzw. "suchego patyczka". Po upieczeniu wystudzić na kratce (wyjąć z formy
CookYourselfwysokiej będą się przypalać. Powinno się sprawdzić temperaturę tłuszczu przez wrzucenie kawałka ciasta, które powinno szybko wypłynąć a wtedy temperatura jest dobra. Rada babcina: powinno się do gorącego tłuszczu wrzucać co pewien czas kawałki surowego ziemniaka, bo wtedy ciasto się mniej przypala.Przepis na faworki (chruściki) – składniki:wszystkie w temperaturze pokojowej:ok 1,5 szklanki mąki4-5 żółtek2 łyżki kwaśnej(...)smażenia1. Mąkę przesiać. Dodać żółtka, śmietanę, cukier puder, sól i spirytus. Zagnieść ciasto i wyrabiać aż będzie elastyczne a następnie okładać wałkiem, żeby się napowietrzyło. Ciasto, które się po uderzeniach rozpłaszczy podwijać pod spód i tak kilka razy aż zaczną powstawać pęcherzyki, ja okładałam ciasto wałkiem dobre 10 minut. Przykryć folią i odstawić do lodówki na 1-2 godziny
UgotujmyTo.plpadło na ciasto. Zwykłe drożdżowe ciasto, ale robione po mojemu. Bez ważenia, mierzenia i szamańskich sztuczek. Jedyna zasada, jakiej się trzymam to ta, że składniki mają mieć temperaturę pokojową, więc wszystkie składniki wyciągam rano i zabieram się za ciasto po południu. Wiem, że przepis będzie brzmiał dla was dziwnie, ale jeśli mi zaufacie to będzie najłatwiejsze ciasto drożdżowe na świecie(...)cukrem i zostawiam na blacie na 20 min przykryte ściereczką. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni i piekę ciasto 30-35 min. Studzę i jem. Babcia pochwaliła i domagała się jeszcze, a ponieważ jest wymagająca co do ciasta drożdżowego więc chyba jest dobre Post Ciasto drożdżowe bez zasad pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN
ladykitchenBardzo szybko robi się to ciasto, jest bardzo proste. Bardzo dobre, kruche ciasto z owocami i bezą, pycha. Do miski wrzucić mąkę, cukier puder, żółtka, proszek do pieczenia, masło pokrojone na małe kawałki. Za pomocą noża posiekać ciasto, następnie szybko zagnieść dłońmi. Włożyć ciasto do woreczka. Wstawić do zamrażarki na 15 minut. Blaszkę o wymiarach
Kuchnia Pokoleńwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Bajaderki, czyli kulki, które powstają z resztek innych ciast. To dobry sposób na wykorzystanie nadmiaru ciasta, czy po prostu niechciany zakalec. Mi zostały blaty od tortu, a że nie miałam ochoty na następne większe słodkości - tak powstały pyszne kuleczki. Co prawda różnią się one od typowych bajaderek
Di gotujeDobry patent na braki jajeczne w lodówce :) Jest spokojne, letnie popołudnie. Obiad już dawno za pasem. Należałoby pomyśleć o przyjemnym, słodkim podwieczorku. Nabrałam ochoty na własnoręczny wypiek. Jakieś szybkie i nieskomplikowane w wykonaniu ciasto. Sięgnęłam na półkę po miskę, wydobyłam z szafki mąkę, wyciągnęłam cukier, przygotowałam tortownicę do pieczenia. Zaglądam do lodówki po resztę składników, a tu zonk! Brak
Grunt to przepis!Dobre pączki nie tylko na tłusty czwartek Składniki - 4 szklanki mąki + do podsypania - 5 żółtek - 100 g masła - 1 szklanka cukru - 1/3 szkl mleka - 2 paczki suchych drożdży - 2 łyżki śmietany - 1 łyżka spirytusu lub wódki - 1 słoik powideł z pigwy - 1 l oleju - cukier puder Sposób przygotowania 1. - Do lekko ciepłego mleka dodać drożdże 1 łyżkę cukru(...)mąki Dobrze wymieszać zrobić zaczyn zostawić do wyrośnięcia w ciepłym 2. - W misce wsypać mąkę rozpuszczone zimne masło śmietanę żółtka cukier i alkohol wlać zaczyn wyrobić ciasto w razie potrzeby dolać troszkę ciepłego mleka Zostawić ciasto do wyrośnięcia 3. - Na stolnicę oprószyć troszkę mąki wyłożyć ciasto z ciasta zrobić rulon nie zagniatać zbyt mocno podzielić na małe
W królestwie smaków BeatyDobry człowiek jest jak małe światełko. Wędruje poprzez mroki naszego świata i na swojej drodze zapala zgaszone gwiazdy". Phil Bosmans Jak nie pieczenie w późnych godzinach nocnych to pieczenie skoro świt. W zasadzie to miał być poranny bieg. Ale niespodziewany, lejący się z nieba deszcz sprawił, że strój biegowy zamieniłam na ten kuchenny(...)czuję się jak w buszu bo to cholerstwo zdążyło urosnąć wyżej niż moja blond czupryna sięga. Ale koniec końców maliny zawsze się znajdą :) Od pary dni chodziło za mną ciasto drożdżowe. Najpierw miało być z czarnymi porzeczkami. Później myślałam nad czerwonymi porzeczkami. Jednak po ostatniej przeprawie po "buszu" padło ostatecznie na maliny. Z kremowym waniliowym serkiem. I kwaśnym lukrem cytrynowym
My simple kitchenDobry sernik z przyjemnością zawsze zjadam. Niestety pieczenie go nie jest moją mocną stroną. Może dlatego sernik nieczęsto pojawia się na naszym stole. Jednak od czasu
Polska ZupaCiasto francuskie zawsze powinno być w lodówce. SKŁADNIKI: ciasto francuskie 1 op. szpinaku świeżego ser z pleśnią 2 jajka sól pieprz 2 ząbki czosnku
MarciochaKucharzynastał czas na ptysie, a ja czułam się jak zupełnie nieprzygotowana do zajęć uczennica. Ściągnęłam z półki pierwszą z brzegu książkę, otwarłam na stronie - PTYSIE i przygotowałam ciasto. Ściąga była dobrym źródłem, bo ciasto wyszło idealne. Mając w głowie jedynie obraz pokaźnego ptysia, przełożyłam ciasto do szprycy, by zabrać się za masową produkcję. I w tym momencie pomyślałam
KUCHARNIA