gotowania. 2 dni leniwienia się. A tak poważnie to 2 dni pisania pracy mgr... Wczoraj były jabłka pieczone a dziś, że mamy post więc powstała ryba w cieście piwnym ! Piwko jest dobre na wszystko! Szczególnie ciemny, słodziutki Magnus! Ale do ryby magnus się nie nadaje. Rybę w cieście podałam z frytkami i surówką z kapusty. Uwielbiam surówkę z kapusty(...)kiszonej ale takiej dobrej jak Mamy nie umiem zrobić więc nie porywam się na to. RYBA W CIEŚCIE PIWNYM łatwe max 30 minut 3 osoby Składniki: * szklanka jasnego piwa * jajko * trochę mąki ja dawałam tak ,,na oko" ale maksymalnie 3/4 szklanki * sól * pieprz * cukier * olej do smażenia * 4 filety ryby (np. Mintaj) Mieszamy żółtko, piwo, mąkę, szczyptę cukru, soli. Dodajemy
sierotka maRysia w kuchnisezamem. Jeśli szukacie jeszcze innych inspiracji na sylwestrowe menu to polecam wpisy: Sałatki na Sylwestra oraz Przekąski na Sylwestra Parówki w cieście francuskim – Składniki: 6 parówek dobrej jakości ok. 200g ciasta francuskiego mak do posypania 1 żółtko (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Parówki w cieście francuskim – Wykonanie: Każdą parówkę pozbawić folii ochronnej, przekroić na pół. Ciasto francuskie pokroić
Kulinarne Przebojemojej rodzinie podzielają moje zdanie :( Intensywnie szukałam jakiegoś fajnego przepisu na ciacho w którym można wykorzystać ów mleczko kokosowe, i znalazłam. Ciasto jest wilgotne i bardzo dobre. Polecam smakoszom kokosu :) Ciasto robi się w 5 min a ja lubię takie ekspresowe ciacha. Przepis na to ciacho zaczerpnęłam z tego linka: http://mojekuchennesmaki.blox.pl/2013/01/SZYBKIE-CIASTO-Z-MLECZKA-KOKOSOWEGO.html Składniki
Amatorka kuchennaDługo zastanawiałam się jak wykorzystać przygotowany wcześniej śmietanowy krem rabarbarowy. Myślałam o cieście, lodach, ale skończyło się na pierogach. To była dobra decyzja – cieniutkie ciasto idealnie komponowało się ze słodkim, ale odrobinę kwaśnym
Szybko Tanio Smaczniesmak, dodałem też gorgonzolę. Tym razem do zrobienia tarty użyłem ciasta francuskiego (gotowego, bo chyba nikt o zdrowych zmysłach nie robi go sam w domu), ale na kruchym cieście będzie równie dobra. Składniki (na tartę średnicy 30 cm): 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 opakowania sera ricotta (500 g) 1 opakowanie gorgonzoli (125 g) 3 jaja 1 pęczek brokuła gałązkowego
W SMAKMiały być Fale Dunaju, a skończyło się na samym spodzie ciasta (które co jak co, ale samo też jest dobre :). Przepis na ciasto znalazłam w rodzinnym zbiorze przepisów. Nie miałam przepisu na masę i nawet kilka ciekawych znalazłam. Niestety...jakiś chochlik, w piątek, krzątał się po mojej kuchni i z szyderczym uśmiechem strącił (kierując moim łokciem :p) całą miskę
Przepisy AleksandryDzień dobry!Kto ma ochotę na murzynka? ;-)Mam na myśli ciasto! ;-)Pyszne czekoladowe ciasto, wilgotne, rozpływające się w ustach z dodatkiem słodkich czereśni i kwaśnych wiśni. Duet, a nawet trio idealne. Ciasto znika w ekspresowym tempie, na pewno oczarujecie nim swoją rodzinę i przyjaciół.Zapraszam!Inspirowane murzynkiem z konfiturami autorstwa Doroty.Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym
Pora coś zjeśćszafkach kuchennych, a to się czasem wysypie trochę mąki, a to czegoś innego, warto co jakiś czas poprzecierać półki i wyrzucić wspomniane wysypane przypadkiem rzeczy. To jest też dobra chwila na "inwentaryzację" tego, co zgromadziliśmy. Ja się przyznaję, jestem "zbieraczem", kupuję mnóstwo rzeczy, zapasy jak dla wojska, albo jak to mówi Mateusz "na atak zombie(...)masło orzechowe, bo wcześniej już przygotowywałam klasyczne brownie z nim i bardzo mi zasmakowało takie połączenie. Powiem Wam, że w tym cieście wcale nie czuć tego, że nie ma grama mąki, a zamiast niej jest kasza. Jest równie dobre jak zwykłe czekoladowe brownie, równie mokre, czekoladowe, słodkie i ciężkie, aż zapychające, ale taki urok brownie. To najlepszy "zakalec
Pora coś zjeśćzmieniać owoce. Ja użyłam świeżych brzoskwiń, ale mogą być również z puszki ( tutaj mój przepis na takie przetwory ). Ciasto, jak zawsze, zniknęło zanim zdążyło ostygnąć, a to chyba dobry znak, prawda? ;) CIASTO PÓŁKRUCHE Z BIAŁKOWĄ PIANKĄ I BRZOSKWINIAMI Składniki: - 3 szklanki mąki - 1 kostka tłuszczu - 5 jajek - 1/2 szklanki cukru - 1 opakowanie proszku do pieczenia - 1/2 szklanki cukru pudru
Życie zamknięte w smakuDzień dobry!Dzisiaj mam dla Was najdelikatniejesze, najbardziej puszyste i wilgotne ciasto drożdżowe jakie udało mi się kiedykolwiek zrobić.W sam raz do herbaty czy kawy. A owoce? Możecie użyć jeżyn, ale każde inne są również dozwolone - maliny, brzoskwinie, śliwki, co kto lubi :-).Ciasto robiłam "na oko", aż uzyskam zadowalającą konsystencję, więc dzielę się z Wami moim małym
Pora coś zjeśćDzień dobry! Dzisiaj już weekendowo, zatem zapraszam Was na bardzo smaczne ciasto. Kwaskowy rabarbar w połączeniu z waniliowym budyniem i kruchym ciastem idealnie się sprawdzi. Polecam przygotować je na weekend, może odgoni deszcz i zimno jakie zagościło w Krakowie? :-) Przepis przygotowałam na bazie szarlotki z budyniem z bloga Moje Wypieki. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu
Pora coś zjeśćDzień dobry!Dawno nie było przepisu, więc dzisiaj przepis na czekoladowe ciasto z truskawkami, które miałam okazję Wam pokazać na fanpage. Mam nadzieję, że nie macie dość truskawek? :-) Ciasto można przygotować na dwa sposoby - jeśli trochę krócej będziecie je piec, otrzymacie konsystencję brownie, jeśli potrzymacie je dłużej w piekarniku, wyrośnie Wam piękne i puszyste ciasto. Jaką opcję wybieracie
Pora coś zjeśćprzesiewamy kakao, mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy. Białka ubijamy na sztywno i łączymy z ciastem, delikatnie mieszamy i przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do 170 C piekarniki ok 30-35 minut. Masa maślana: - 25 dag dobrej jakości masła - 2 pełne kopiaste łyżki kakao naturalnego - 1/2 szklanki mleka - 1/2 szklanki cukru - 5 łyżek likieru(...)łyżce likieru i miksować. Poncz: - 1/2 szklanki wody - sok z połowy cytryny - 6 łyżek likieru Dodatkowo: - galaretka czerwona i zielona - czekolada i połówki orzechów do ozdoby wierzchu ciasta. Bakalie i dobrej jakości kakao znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl . 1. Każdą galaretkę rozpuścić w 1 i 1/2 szklanki wody, wystudzić i przelewać na ciasto gdy zacznie tężeć. 2. Z masy
Apetyczna babeczkaCzęsto jest tak, że to właśnie dobra polewa „robi” ciasto. Dzisiaj przepis na polewę czekoladową idealną do wszelkiego rodzaju ciast: babek, mazurków, pierników, murzynków… wymieniać można by długo. Doskonała w smaku, świetnie zabezpiecza ciasto przed wysychaniem. Niestety, nie jest to wersja polewy do ciasta dla osób dbających o linię dla tych polecamy… wersję ciast bez polewy
Mieszam w Garnku