aromatyczny schab z baraniny to danie, które będzie smakować każdemu kto nie jest zagorzałym przeciwnikiem baraniny. Warto więc poświęcić ponad dwie godziny, żeby przygotować coś wyjątkowego, zwłaszcza, że samej pracy jest zaledwie kilkanaście minut a czas oczekiwania można dowolnie zagospodarować, na przykład na zrobienie jakiś fajnych dodatków
Milion Smakówzastanawiała się nad tym czemu "Jej" wychodzi a mnie nie, "Tamtej" wychodzi wszystko w życiu a mnie nie? Czemu Ona wszystko potrafi pogodzić, pracę, dom, dzieci i jeszcze ćwiczy aby mieć dobrą kondycję a ja nie? mnie się nic nie chce i nic mi się nie udaje? Jeśli tak myślicie to grupa ekspertów w postaci neurologa
Moje Małe CzarowanieOstatnie dni to było istne szaleństwo, praca, remont i codzienna bieganina. Bardzo by się przydało aby moja doba miała nie 24 a 48 godzin. Cały ten bałagan ogarnęłam dopiero po szesnastej, a obiad sam się nie zrobił. Zrobiłam ja :) Korzystając z tygodnia orientalnego jaki trwa w sklepach Lidl zrobiłam szybki kombinowany obiad. W lodówce cudów nie miałam
Blondynka GotujeMuffinki upiekłam z mąki orkiszowej, wyszły bardzo smaczne i sycące. Można je zabrać do pracy lub na piknik. Do pieczenia użyłam papilotek od firmy PapilArt . Składniki: 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej 3/4 szklanki letniej wody 2 łyżki oleju 20 gram świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukry 100 gram kabanosów drobiowych 150 gram sera żółtego pół papryki czerwonej pół
Bajeczna Kuchniakandyzowane. Tort wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Akademii Kulinarnej Whirlpool oraz organizatorom Marco Ghiaoraz Emiliano Castana z okazji urodzin życzę kolejnych wspaniałych lat pracy, niekończącej się energii podczas zajęć oraz mnóstwo pomysłów na pyszne dania i desery. http://www.akademiakulinarnawhirlpool.pl/ www.marcoghia.pl
Bajeczna Kuchniasię od spodu. Trzecia próba nastąpiła w czwartek o godzinie dziesiątej wieczorem. Gdybym to ja miała je odebrać, zjadłabym żywcem Bogu ducha winnego posłańca (pamiętajcie, że wstaję teraz do pracy o zupełnie nieludzkich porach). Na szczęście C. stanął na wysokości zadania i spokojnie przyjął paczkę, dokładnie sprawdzając jej zawartość. Krzesła stoją sobie teraz wokół stołu, a ja ciągle patrzę
Pożeraczka, czyli raz adobrzekisielu, mąka ziemniaczana lubi, żeby ją porządnie rozetrzeć, najlepiej grzbietem odwróconej łyżki o ściankę naczynia. Gotowe odkładam na kilka godzin do lodówki. Najlepiej wymieszać rano, przed wyjściem do pracy, przykryć szczelnie i odłożyć w lodówce. Po powrocie smażę kładąc łyżką małe porcje na gorącym oleju o delikatnym smaku, smażę z dwóch stron na złoty kolor, osączam na papierowych ręcznikach
I tu będę miała takie teDzisiaj mam dla Was sernik czekoladowy bez pieczenia. Trzy rodzaje czekolady w jednym cieście. Jeśli jesteście miłośnikami czekoladowych słodkości to polecam Wam ten serniczek. Przygotowanie jego nie wymaga wiele pracy, jedynie czas oczekiwania na zastygnięcie jest dość długi. U mnie do zdjęć nie zdążyła zastygnąć polewa, ale nie miałam czasu i zrobiłam takie jakie było. Składniki 1 kg sera (dałam
O kuchni z uczuciembardzo smaczny, po przekrojeniu bardzo ładnie się prezentuje. Akademii Kulinarnej Whirlpool oraz organizatorom Marco Ghiaoraz Emiliano Castana z okazji urodzin życzę kolejnych wspaniałych lat pracy, niekończącej się energii podczas zajęć oraz mnóstwo pomysłów na pyszne dania i desery. Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 2 czubate łyżki kakao 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki
Bajeczna KuchniaKoktajl ananasowo-arbuzowy Szczerze powiedziawszy, gdy pierwszy raz usłyszałem o tym połączeniu pomyślałem tylko „Fuj, przecież to będzie słodki ulepek”, ale że było to w pracy to pokornie przytaknąłem, potwierdziłem zamówienie i zrobiłem. Proporcje były wtedy co prawda inne, ale sama koncepcja podobna. Okazało się, że koktajl ananasowo-arbuzowy to naprawdę świetny pomysł! Jest słodziutki
Blendmansuszyć, kwasić, kisić, smażyć i nastawiać nalewki. Ale, ale... po pierwsze książka jest w piękny sposób wydana - przejrzysty, "czysty" wręcz zapis, zdjęcia które są kwintesencją pracy autorów, estetyka i wrażenie, że ma się w ręku coś porządnego. Po drugie nawet nie zdajecie sobie sprawy z ilu roślin, powszechnie uważanych za chwasty można upichcić coś pysznego
Malinowo w kuchniWŁOSKIE Ciężko jest mi zdecydować, które orzechy lubię najbardziej. Też macie z tym problem? :) Najczęściej sięgam po migdały, nerkowce i włoskie. Orzechy włoskie cenię za pozytywny wpływ na pracę mózgu, dlatego w okresie wzmożonej nauki wybieram właśnie je. Ponad to są źródłem fosforu, żelaza, wapnia, potasu, magnezu, cynku, witaminy E i B6 oraz kwasu foliowego. MLEKO MIGDAŁOWE
Zdrowie na języku :PDania curry lubię za prostotę przygotowania i uniwersalność - nadają się do zabrania ze sobą na lunch do pracy, jak również na kolację w domu. Urozmaicać możemy też dodatki podając różne rodzaje ryżu lub chlebki naan. Dzisiaj proponuję wersję sezonową - z żółtą fasolką szparagową, młodymi ziemniaczkami i pomidorami. Mleko kokosowe i orientalne przyprawy, jak garam masala, nadają daniu aromatu i azjatyckiego
Milion SmakówZapraszam na przepis z mojej ulubionej kategorii: mało pracy, duży efekt 🙂 Polędwiczki upieczone w panierce z płatków migdałowych Są chrupiące i delikatne, dlatego stały się ostatnim hitem obiadowym moich dzieci. Ja cieszę się tym bardziej, że przygotowanie ich zajmuje mi niewiele czasu, a w letnie dni staram się nie przesiadywać zbyt długo w kuchni. Płatki […] Artykuł Polędwiczki zapiekane
Wiszniówkasmaczne, ale żadne nie zachwyciły mnie aż tak :-) Ciasto to jest troszkę bardziej wymagające, przez co trudniej zawinąć bułeczki i lepiej pójść w stronę innego kształtu, jednak każda minuta pracy jest warta osiągniętego smaku. Ja z pewnością będę wracać po tą recepturę przy struclach, bo to ciasto ma jeszcze jedną ważną zaletę - sporo dłużej się trzyma niż to, które jest
Poezja Smaków - blog kulinarny