Jeśli nie macie czasu, lub zwyczajnie nie lubicie stać przy garach, warto sięgnąć po produkty ułatwiające pracę i skracające czas przygotowywania przetworów. Gama środków żelujących Dr.Oetker z pewnością przyda się w każdej kuchni. Dzięki produktom żelującym szybko i sprawnie przygotujecie domowe dżemy i galaretki owocowe. Ja korzystam często i zapełniam spiżarnie coraz to nowymi przetworami . Dżem z czarnej porzeczki
kolorowotorcikowokońcu udało mi się coś upiec w ramach wspólnej akcji czyli z Lipcowej Piekarni Amber . Weekend spędziłam w pracy ale w niedzielne popołudnie udało mi się upiec chleb. Z pozoru ciężki gniot i niezbyt zachęcający ale... w środku czai się aromatyczny miąższ z małymi bąbelkami. Kwaskowy, sprężysty, PYSZNY!!! Przepis pochodzi z bloga Kuchnia Gucia . Chleb pełnoziarnisty z porzeczkami
Dzieje kuchennej WiewióryBułki zwykłe z przedziałkiem to najpopularniejsze i bardzo lubiane pieczywo. Lubiane - bo smaczne i niezwykle uniwersalne, pasują ze wszystkim dodatkami. Bardzo proste do przygotowania, właściwie całą pracę za Ciebie zrobią drożdże. A jednak trudno kupić smaczne bułki, takie jak za dawnych lat. A te właśnie tak smakują. Zwięzły, puszysty, lekki miąższ, chrupiąca skórka. Na drugi dzień nie były już
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wypija wodę :). Namoczoną fasolę odstawiam na kilka godzin do namoczenia, możemy na przykład fasolę namoczyć wieczorem przed pójściem spać a rano gotować fasolkę lub namoczyć rano przed wyjściem do pracy. Gotowanie fasolki po bretońsku: Przed gotowaniem fasoli wodę w której się moczyła możemy wylać i nalać świeżą lub gotować w tej w której się moczyła. Wody do gotowania powinno być
Uwaga Babcia Gotujemiło :) Tak jak jednak ostrzegałam, od jakiegoś czasu coraz rzadziej widzicie na moim Insta różnego rodzaju gofry, pancakes itp czasochłonne potrawy. To za sprawą tego, że zmieniliśmy sobie godziny pracy na wcześniejsze, dziecko wysłaliśmy do przedszkola i rano nie mamy już tyle czasu na delektowanie się śniadaniem. Czasy gdy wychodziliśmy z domu przed 10 były fajne, ale z drugiej strony
Mienta blogbyła zbyt płynna bo zamiast zastygnąć na owocach, spłynie gdzie tylko będzie mogła. Polecam także wylewać ją powoli przy pomocy łyżki. Gdy galaretka się zetnie to już koniec pracy i można pałaszować. Przygotowanie nie jest skomplikowane, lecz, faktycznie, rozciąga się w czasie, ale myślę, że warto spróbować. Przyjemny, typowo letni deser
Pichceniomaniasię długim opisem przygotowywania tarty z brzoskwiniami i kremem migdałowym na cieście francuskim, bo jest ona naprawdę prosta. Starałam się opisać wszystko najjaśniej jak umiałam, by podpowiedzieć, jak ułatwić pracę. Tatrę przygotowywałam zarówno na większym cieście francuskim (tzw. XXL) i standardowym - i szczerze muszę przyznać, że zdecydowanie lepiej robi się ją na cieście XXL. Raz - dlatego, że jest po prostu
Moje QulinariaKasza bulgur z vermicelli z warzywami smakuje dobrze na ciepło i na zimno. Na obiad podaję ją z kurczakiem, natomiast na zimno świetnie sprawdza się jako przekąska w pracy czy na uczelni. Ze względu na problemy natury ortodontycznej nawet w wersji na zimno warzywa najpierw gotuję chwilkę na parze, by lekko zmiękły. Nie podaję proporcji, ponieważ nie jest trudno dobrać
Wrzosowa PolanaDługo zastanawiałam się nad tym, czy wrzucać na bloga przepis tak prosty. Prosty, choć wymagający nieco pracy i czasu. Łatwiej jest zejść do sklepiku na rogu po jogurt niż mieszać, kombinować, zaszczepiać bakterie. Można przecież kupić jogurty bez laktozy, można, z niewielką trudnością, kupić jogurty wegańskie. Po co więc męczyć się w domu? Odpowiedzi ... [Read more
Gotuj z Blue Ravenroboty było full ale mimo zmęczenia fizycznego dawno tak nie odpoczęłam psychicznie. Natura i Ja - uwielbiam. Jednak żeby owoce się nie popsuły szybko zabrałam się do pracy w kuchni. Na kolację była tarta migdałowa z wiśniami i szklaną mleka. Obłęd. Składniki: ciasto 100 g mielonych migdałów 100 g mąki pszennej 100 g masła 20 g cukru
Niezły Młynekwszystko powstało wiele lat temu. Tak jednak nie jest. Ciocia z wujkiem mieszkają tam od niedawna (w każdym razie nie tyle, ile sugeruje otoczenie), a efekt zawdzięczają swojej ciężkiej pracy. Dom, jak wspomniałam, otoczony jest zielenią: drzewa, krzewy, zioła... Wszystko bujne, zadomowione i zaglądające do okien i na taras. Miejsce wręcz magiczne, bo z jednej strony blisko dużego miasta
Codzienna kuchnia niecodziennaŚwietnie danie na cieplejsze dni:) Ciepły kurczak podany na chłodnej, aromatycznej sałatce curry. Mało pracy a efekt bardzo ciekawy. 2 filety z kurczaka 1 woreczek ryżu 1 czerwona papryka 1/2 puszki kukurydzy 1/2 pęczka szczypiorku 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 korniszony 1-2 łyżeczki curry 3 łyżki jogurtu greckiego sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra olej 1. Ryż
Szefowa kuchnizbiory malin. Korzystajmy z okazji i przygotowujmy z tych przygotowujmy pysznych owoców ciasta, desery, a nawet przetwory. Ja użyłam malin do przygotowania ciasta. Nie wymaga ono dużego nakładu pracy, a efekt końcowy jest znakomity. Polecam!!! SKŁADNIKI : Biszkopt: 3 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki mąki, 4 łyżki oleju, 1,5 łyżki kakao, 1/2 łyżki proszku do pieczenia, 1/2 łyżki
Tradycyjna kuchnia Kasi