Jest siódma rano. Wstałam przed godziną, nie mogę dospać. Zaraz pędzę do pracy. Oglądam słońce budzące się do życia. Nieśmiało wstąpiło na nieboskłon, rozgląda się niepewnie to w prawo, to w lewo. Szuka chmur, które znów mogłyby mu zniweczyć plany, aby dać nam swoich promieni. Nareszcie widzę niebo, a nie warstwę grubych, nieprzyjaznych i wprawiających w zły nastrój chmur. Tyle(...)ładne kolczyki. Że przez jakiś czas poobcuję z naprawdę przyjaznymi ludźmi. To są takie... drobiazgi! Ale dzięki nimi dzień nie zapisze się w tabelce "kolejna nuda". Lubię moją pracę. Pocieszam też się w kuchni. Wiecie, że racuchy nadają się na śniadanko? ;] ŚNIADANIOWE RACUCHY BANANOWE. (przepis na racuchy podstawowy, dodatek bananów własny;) 1/2 kg mąki pszennej 50 g świeżych
W kuchni Karmel-itkijest wielkim idolem dla młodego amatora. Chłopak zna wszystkie przepisy wieszcza na pamięć, od samego początku kariery. Ich drogi niespostrzeżenie się schodzą. Kucharz-amator ma problemy finansowe. W każdej pracy, jaką dostaje, nie może się rozwijać, a jego menu zawsze wywołuje rewoltę i powoduje, że traci on pracę. Jednak musi czymś się zając, gdyż jego ukochana, jeszcze nie narzeczona, jest
W kuchni Karmel-itkinakręciła Karmel-itkę, że zaczęła szperać, szukać, eksperymentować, próbować, wymyślać i wynajdywać nowe zastosowania oleju rzepakowego. I stwierdziła, że to całkiem niezła zabawa! Karmel-itka od zawsze marzyła o pracy naukowej. W białym kitlu, otoczona sekami róznych odczynników, probówek, pipet, zlewek i pozostałych niezbędnych elementach do pracy w laboratorium. Tak też czuje się teraz, ale zamiast laboratorium - jej królestwem jest
W kuchni Karmel-itkiCzasem zdarzają się dni, kiedy przychodzi ochota na coś nietuzinkowego. Mały chochlik kulinarny wierci w głowie, odkąd tylko wyjdzie Karmel-itka do pracy, poprzez powrót do domu, dopóty nie stanie przy kuchennym blacie, odziana we fartuszek i przygotowana, by coś popełnić w kulinarnej sferze. Wierci i wierci, spokoju nie daje. I nie wystarczy tu zwykła kanapka czy też serek wiejski(...)miodem i truskawką. Niee, chochlik chce czegoś wymagającego zaangażowania, czasu, pomysłu... Po długim i ciężkim dniu w pracy, Karmel-itka lubi zrelaksować się krojąc, siekając, mieszając, wąchając, smakując... Wtedy czuje, że odpoczywa, odcina się od zwariowanego pędu życiu, że ma chwilę ma siebie. Poniższa sałatka może być wykonana na dwa sposoby: a) na łatwiznę; b) długo, namiętnie, z pełnią pasji
W kuchni Karmel-itkikrwinek w naszym organizmie i B2, której zawdzięczamy piękną skórę. Prócz tego tuńczyk to źródło niacyny (wit. PP), obniżającej poziom cholesterolu i mającej dobry wpływ na pracę serca. Zawiera selen wspomagający odporność oraz sporo wapnia dobrego dla naszych kości i zębów, także jod (poprawia funkcjonowanie tarczycy), a przede wszystkim najwięcej kwasów tłuszczowych omega(...)pozytywnie działają na układ nerwowy) oraz omega-6 (prawidłowy wzrost, regulacja pracy nerek), których organizm ludzki nie jest w stanie samodzielnie wyprodukować. Mogłabym tak wymieniać i wymieniać, tyle pozytywnych właściwości ma ten tuńczyk, ale czas na przepis. Polędwica to jeden z delikatniejszych kawałków ryby. Świetnie się nadaje na rybne steki, do grillowania, pieczenia i smażenia. POLĘDWICA
W kuchni Karmel-itkikompleksie restauracyjnym Kuchnia Marche w Okrąglaku, zaprosiła nas, wielkopolskie blogerki, na wspaniałe warsztaty. Pod nóż poszła kuchnia hiszpańska. Wraz z 11 pozostałymi dziewczętami, z wielką chęcią zabrałyśmy się do pracy. fot.: Karmel-itka. Menu zostało przygotowane bardzo ciekawie. Zebrane w duety bądź trójki, zajęłyśmy stanowiska i zabrałyśmy się do pracy. Ile było przy tym zabawy! W końcu my, blogerki
W kuchni Karmel-itkibardziej ręki, by stworzyć takie ażurowe cuda na pierniczkach. Jednak, cóż począć mam, kiedy lukier przygotowany,biały i kolorowy? Wpadłam na pomysł, jak efektownie, przy małym nakładzie pracy i bez nadszarpywania nerwów, cierpliwości, stworzyć piękne pierniki. LUKIER KRÓLEWSKI. /źródło: http://anyzkowo.blogspot.com/ / 2 białka jajek klasy M 3 - 3,5 szklanki przesianego cukru pudru barwniki spożywcze Białka wraz z cukrem(...)pomocą wykałaczki wierzchni kleks lukru delikatnie, pojedynczymi i szybkimi ruchami rozprowadzam na powierzchni pierwszego lukru tak, aby uzyskać efekt takich wzorków / pazurków. Pozostawiam na 2h, aby całkowicie stwardniało. Niewiele pracy, prawda? Komu się spodobało, niech korzysta z patentu ! Osobiście miałam już dość kolejny rok ozdabiać pierniki lentilkami czy też posypką cukrową. Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiSzykując się do pracy, nie myślę o tym, że zaczynam kolejny upalny dzień. Nie planuję, nie rozmyślam, nie interesuję się popołudniowymi schadzkami. Siedząc w biurze kolejną godzinę i patrząc na zalany słońcem świat za oknem, tęsknota ogarnia moją duszę. Szum wzburzonego morza, słony zapach bryzy, krzyk mew i pana sprzedającego kukurydzę... Wędrować, podróżować, być w drodze. Chociaż wolę góry, pejzaże(...)uczucie zwycięstwa nad swymi słabościami, po wspięciu się na szczyt - pstryk! I chcę znaleźć się z dala od zgiełku miasta. Kiedy natomiast wychodzę z pracy, uderza mnie fala gorąca i czuję, że zaraz się roztopię, nie marzę o morzu, górach, ale tylko o jednym - orzeźwieniu. CHŁODNIK TRUSKAWKOWY /własny;/ na 4 porcje 1 kg świeżych truskawek 500 ml wody kokosowej
W kuchni Karmel-itkihavem" jest żółta cukinia, którą prawdopodobnie nafaszeruję jakimś mięskiem mielonym ;) Oprócz tego udało mi się dorwać ciasteczka Belvita z brązowym cukrem, które razem z marchewkami, są moją przekąską w pracy. Co mnie zaskoczyło? Ilość produktów light. Prawie wszystko jest tutaj light, napoje, jogurty, pieczywo a nawet... chipsy! Wydaje mi się, że Amerykanie nabierają się na takie produkty i jedzą(...)temu jadłam owoce morza i sushi, pycha! A niżej moja kolacja (serek wiejski z warzywami), śniadanko (jogurt naturalny, płatki, borówki i truskawki) i sałatka którą sobie skomponowałam w pracy. Na koniec kilka zdjęć ze sklepowych półek
Zgrabne Gotowaniekońcu udało mi się znaleźć wolną chwilę na napisanie nowego posta. Całymi dniami jestem zajęta pracą, a po powrocie do domu myślę tylko o pójściu spać. Jednak mój pobyt w USA powoli dobiega końca, zostały już tylko 3 tygodnie pracy, a później kilkanaście dni zwiedzania. Mimo, że Stany bardzo mi się podobają, to tęsknie już za domem i dobrym polskim
Zgrabne Gotowanieduuużo zdjęć ze Stanów i postanowiłam się nimi z Wami podzielić. Mój pobyt w USA powoli dobiega końca, ale najlepsze ciągle przede mną :) Jeszcze tydzień pracy i zaczynam podróżować. Aż nie chcę mi się wierzyć, że te 3 miesiące minęły tak szybko. Swój czas spędzałam głownie w pracy, a dni wolne poświęcałam na zwiedzanie okolicy. Jamestown to miejsce, gdzie powstała
Zgrabne GotowanieMajówka za nami, czas wrócić do rzeczywistości. Praca, uczelnia, magisterka - dzień jak co dzień. Na gotowanie też czas znaleźć trzeba. Przygotowanie sajgonek do najszybszych niestety nie należy. Za to zdecydowanie nadrabiają smakiem. Polecam je na obiad, przekąskę lub drugie śniadanie w pracy. SAJGONKI Z KURCZAKIEM (składniki na 14 sztuk) Składniki: - opakowanie papieru ryżowego (14 sztuk) - 1 niewielka pierś kurczaka
Zgrabne Gotowaniewrzątek (w wersji ciasta bez jajek). Prezentowany niżej przepis nie zawiera jajek, mąka jest zaparzana wrzątkiem a dodatek tłuszczu stanowi tutaj masło. Nie byłam do końca zadowolona z pracy z ciastem, ponieważ zlepianie pierożków było dość uciążliwe (z tego względu do ostatniej partii ciasta dolałam odrobinę oliwy). Mimo trudności pracy z ciastem smak był zadowalający. :) Pierogi z serem
coolinarnastrefa.blogspot.comSzybka , smakowita zupka , akurat do przygotowania po przyjściu z pracy :) Wystarczy tylko zaopatrzyć si w podstawowe składniki i życzę miłej pracy ;) Kremu wychodzi z tych porcji dla 4 osób z dokładką :) Inspiracja - MKR Składniki: - 1 op. mrożonego brokuła ( 450 g ) bądż 1 brokuł świeży - 1 średnia cebula - 2 ząbki czosnku - 1 por ( biała częśc) - 2 opakowania serka topionego
Słodkości i nie tylkoImieniny w pracy to może być miłe wydarzenie. Kawa wypita wspólnie z kolegami i koleżankami a do kawy coś słodkiego - w niektórych firmach jest to do zrobienia a nawet mile widziane i szefostwo nie ma nic przeciwko. Oczywiście trzeba znać zasady panujące w swojej pracy albo zapytać o zgodę żeby nie narobić sobie kłopotów. Ale chyba w dzisiejszych czasach większość
Smaczna Pyza