dla dzieci - 16424 przepisów (strona:892/1095)

Zupa szpinakowa 197

powodu jego smaku, lecz dlatego, ze często ta zielona papka 😊 jest postrachem dziecięcych lat. Wpychana za mamę, tatę i dziadzia jakoś trafiała w usta dziecka 😉 Niestety te dzieci w wieku dorosłym czują wyraźną niechęć do tego warzywa. Niesłusznie! To warzywo ma bowiem wiele zalet. Przede wszystkim jest bombą witaminową, zawiera bardzo dużo żelaza, a przede wszystkim jest niskokaloryczny. Można przyrządzać(...)dodajemy drobno posiekany czosnek, solimy i pieprzymy do smaku. Posiekaną natkę pietruszki dodajemy tym razem w celu bardziej wyrazistego aromatu zupy, a nie, jak to zwykle bywa do dekoracji. Dla zaostrzenia smaku można już  talerzu posypać ostrą papryką. Podajemy z grzankami

Kulinarne przemyslenia
Pieguski wg "Kuchni bez pszenicy" 186

dedykuje tę książkę nie tylko osobom, którzy wykazują nietolerancję glutenu, ale każdemu, kto chce być zdrowy i chce pozbyć się „pszennego brzucha” jak sam to określa.   Głównym powodem, dla którego wg Autora warto pożegnać się z jedzeniem pszenicznych produktów to gliadyna . Białko to powoduje wzrost poziomu glukozy we krwi, a poza tym zwiększa apetyt (przez co dziennie dostarczamy(...)chleba). Książka zawiera 150 przepisów tematycznie podzielonych na poszczególne posiłki (śniadania, obiady, kolacje, desery) co znacznie ułatwia zaplanowanie posiłków na cały dzień (dodatkowo oznaczone są posiłki szczególnie lubiane przez dzieci). Dowiemy się również jak zorganizować naszą kuchnię by móc przygotowywać bezpszenne potrawy (Autor zadbał o wszystko). Na razie nie rozważam całkowitego przejścia na dietę wykluczającą spożycie pszenicy, ale od czasu

coolinarnastrefa.blogspot.com
Naturalny domowy kisiel – tapioka 285

Kisiel to popularny deser, który ludzi zarówno mali, jak i duzi. Nie trzeba go przygotowywać z torebki… Można w naturalny, szybki i zdrowy sposób zrobić

MarcinChef
Makaron z pieczonymi burakami z dodatkiem rukoli i słonecznika 163

Już niejedna dama wysokiej wartości dla buraka zwykłego zbu­raczyć się zechciała, bo dorodny był wierzchem". Dzisiaj na naszym stole rządzi burak, i do tego pieczony. Nie od dziś wiadomo, że to pospolicie występujące w Polsce warzywo to skarbnica prozdrowotnych właściwości. Wszystko to dzięki zawartym  w nim antocyjanom (tak, tak- to te same barwniki, które znajdziemy w czerwonym winie(...)zmęczeniem, osłabieniem, zaburzeniami koncentracji i pamięci oraz depresją. Buraki mają wysoki indeks glikemiczny (IG=64) . Chorzy na cukrzycę, nie powinni zatem spożywać ich zbyt dużo. Wskazane są jednak u dzieci i młodzieży oraz kobiet w ciąży, a także u osób narażonych na anemię ze względu duże ilości kwasu foliowego i żelaza. Zawarte w burakach  składniki, nie dość, że wzmacniają

Moja Mama Gotuje
Racuchy drożdżowe ze śliwką. 175

stare, dawne odmiany, które są w środku żółtawo - pomarańczowe. Uwielbiam je pod każdą postacią, na słodko i na słono. Dziś w takiej szybkiej wersji, takiej że  nawet dzieci  będą same w stanie wykonać. szklanka mleka jajko łyżeczka drożdży 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżki oleju + - 1,5 szklanki mąki szczypta soli śliwki cukier puder Użyłam świeżych drożdży(...)odparowały, po lekkim ostudzeniu posypujemy pudrem. Proste, smaczne, pulchne i delikatne. A nadzienie ze śliwki jest dopełnieniem całości. Bez brudzenia rąk, bez długiego wyrabiania, mamy pyszne racuszki. Coś dla prawdziwych pożeraczy drożdżowych rarytasów

Dieta moja pasja
Wielki kluch – pyszny obiadek 186

Wielki kluch- pyszny obiadek Dzisiaj na obiad był wielki kluch . Czyli wspólne dzieło moich dzieci i moje . Zwyczajowo chciałam zrobić knedle , ale dzieci podumały i twórczo wymyśliły ,że zamiast kilku można zrobić jednego wielkiego klucha . No to utoczyliśmy giganta , a że ciężko było go ugotować , to zostało uparować w piekarniku . Generalnie wyszło genialnie , polecam , naprawdę pyszne danie Składniki(...)równą warstwą na foli spożywczej ( jak na zdjęciu ) , na grubość około 1 cm . Na środku ciasta układamy farsz i delikatnie zawijamy w kształtny baton , jednocześnie owijając folią , kilka razy dla usztywnienia . Przekładamy na formę do pieczenia , którą zalewamy wodą do połowy kluchy . Pieczemy w piekarniku nagrzanym do około 150 C , przez 60 minut . Po tym czasie wyjmujemy , pozwalamy 10 minut

Ogrodnik w podróży
Jak ozdobić pisanki? 4 proste pomysły na pisanki z wykorzystaniem naturalnym barwników 129

roku znowu użyłam naturalnych barwników, ale dodatkowo przetestowałam sposoby na uzyskanie na jajkach fajnych wzorków. Dekorowanie pisanek to kreatywna zabawa, do której oczywiście możecie zaprosić Wasze dzieci. Mój faworyt to pisanki z motywami roślinnymi barwione w pończosze - wyglądają tak swojsko, idealnie do wielkanocnego koszyczka. Wybrałam naturalne barwniki, choć oczywiście możecie do tych sposobów wykorzystać tez te sklepowe i efekty(...)miski i zalej barwnikiem. U mnie jest to mieszanka kurkumy i czerwonej kapusty, bo zależało mi na zielonkawym kolorze. Jajka mocz przez 1-4 godziny, a nawet całą noc dla bardzo mocnego koloru. Wyjmij jajka z barwnika i wytrzyj ręcznikiem papierowym.  Rozetnij pończochę, usuń listek lub kwiatek.  Jajka posmaruj odrobiną oleju dla utrwalenia koloru.  Pomysł 2 - Paski

Chilli Czosnek i Oliwa
Bezglutenowe placuszki serowe z musem mango i jogurtem naturalnym czyli mleczne śniadanie na rozpoczęcie roku szkolnego 177

chmurka. Wszystko to za sprawą ubitych białek oraz lekkiego twarogu, które tworzą razem ciekawą, delikatną strukturę. Warto również dodać, że mleko i przetwory mleczne to ważne elementy w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ stanowią główne źródło wapnia w naszej diecie, który jest niezastąpiony w odpowiednim rozwoju kości naszych pociech. Ponadto mleko i przetwory mleczne są pełne witamin i minerałów, które(...)naturalnym i musem z mango.   Smacznego, Klaudia.   *Wybierajmy jogurt naturalny, który w swoim składzie ma tylko mleko i kultury bakterii. Taki jogurt, bez zbędnych dodatkowych składników, jest dla nas najlepszy. Można go kupić nie tylko w sklepach ze zdrową żywnością, ale i w każdym supermarkecie. Wystarczy czytać skład!   ** Mus z mango: 1/2 obranego mango miksuję blenderem

Mango Papaja
Serniczek z galaretką na murzynkowym cieście 450

spodu, słodkiej sernikowej masy na zimno oraz galaretki i owoców. Spód murzynkowy nie tylko świetnie smakuje, ale też daje okazję do wspólnej zabawy w pieczenie. Dużo tutaj mieszania, które dzieci uwielbiają, a do którego można je zachęcać. Sprawdzanie czy masa jest smaczna, czy dostatecznie ostygła, w końcu mieszanie jej z żółtkami, a następnie z mąką daje dziecku ogrom przeświadczenia(...)domu. Samo ciasto nie jest zbyt lekkie (choć świeżości nadają tu owoce i warstwa galaretki), powiedziałabym,że jest dość sycące, ale przede wszystkim jest bardzo smaczne. Zróbcie je dla swoich bliskich, a najlepiej zróbcie je ze swoimi bliskimi;) Ciasto: 120 g margaryny Palma 90 g drobnego cukru 2 łyżki kakao 1/5 szkl. mleka 3-4 średniej wielkości jajka

Smaki Na Talerzu
Gołąbki z innej bajki 186

wrzucić czerwony ryż. Ugotować al dente (ok. 30 minut). Niejednokrotnie już pisałam na blogu o walorach i smakowych i zdrowotnych czerwonego ryżu. A odkąd przekonały się do niego moje dzieci („przecież prawdziwy ryż jest biały”), lubię go jeszcze bardziej  Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju. Pieczarki pokroić w drobną kostkę, dodać do cebuli. Poddusić(...)przepisu  . Bardzo mi smak jarmużu pasował do orzechowego posmaku czerwonego ryżu. I jak najbardziej, gołąbki można jeść bez niczego. Nie są w żadnym stopniu za suche. Polecam!   Dla odwiedzających bloga, ambitnych w kuchni i nie tylko, na hasło:  ZDROWE-GOTOWANIE, sklep Dajar   oferuje 10% rabatu na produkty #Ambition

gutfut
U Dany - czyli w cygańskiej kuchni 131

chałupy. Natychmiast tego pożałowałem. Odór domostwa przyprawił mnie o mdłości, zaznaczyć muszę, że nie jestem pod tym względem bardzo wrażliwy. Widok wnętrza cygańskiej chaty był wstrząsający. Barłóg stanowiący wspólne dla wszystkich legowisko stanowiła zbita z nieheblowanych desek skrzynia. Wypełniały ją brudne koce, wśród nich można było dostrzec jakąś postać, był to chyba pijany mężczyzna, po wszystkim chodziły kury ze skrępowanymi(...)silnie związana jest kazirodczymi związkami. Mówienie o ojcostwie w tych warunkach było czysto hipotetyczne, można go było tylko domniemywać. Może stąd bierze się wspólna odpowiedzialność całej gromady za wszystkie dzieci? Wyszedłem na zewnątrz, cały czas bacznie obserwowany przez niekwestionowanego przywódcę tego stadła. Powietrze, to było to, czego było mi potrzeba najbardziej.   Michał Kruszona „Rumunia. Podróże poszukiwaniu diabła

Jadło i czytadło
Prażaki - Mordoklejki 263

regionie, na których pojawiają się potrawy regionalne, m.in. prazoki. Oto fragment wywiadu, którego udzieliła Czesława Wąsik: Ja pamiętam prazoki od wojny 1939 roku. Miałam wtedy 8 lat. Była to dla mnie potrawa kojarząca się z wojną. Robiła ją moja mama. Mówiło się na nią prazoki w mojej wsi, w której mieszkałam, a było to w Piasku  powiat Końskie(...)były miękkie, sypało się mąkę i to wszystko razem prażyło się na kuchni jeszcze przez kilka minut. Równie cenne jak wywiady z najstarszymi mieszkańcami wsi były inicjatywy podejmowane przez dzieci i młodzież z klubów 4H naszego regionu. Konkurs wojewódzki pn. „Najstarsza potrawa regionalna” zorganizowany w Chmielowie (gmina Bodzechów w powiecie ostrowieckim) w 2004 r. potwierdził obecność prazoków również

ClauditteMissCooking
Herbatka lipowa z miodem ( na przeziębienie i grypę ). 179

   H erbatka ta ma właściwości antybiotyczne i przeciwzapalne. Działa rozgrzewająco, jest polecana gdy wrócimy zmarznięci do domu. Ma działanie przeciwgorączkowe i napotne, dlatego jest

Przepisy i porady kulinarne
Domowa sałatka warzywna. Palce lizać :) 182

mamy :) Ogórki kiszone - SĄ !, groszek w puszce - JEST !, marchewka - JEST !, cebula - JEST !, jajka SĄ, tylko 3, ok wystarczy na tą porcję. Przydałoby się jeszcze jabłko, ale chyba dzieci wczoraj zjadły. Hmmm trzeba będzie chyba skoczyć do sklepu.  Patrzymy, w koszyku jeszcze jedno zostało.  Super :) nie trzeba biec do sklepu. Czyli dalej w piżamce :P. No to składniki(...)niemal nie używamy soli, więc tylko szczypta, teraz łyżka musztardy, majonez ok. połowę słoika, na koniec jeszcze sporo ostrej papryki, tak żeby nie była czasem za mdła i trzewia dla zdrowotności przepaliła hihi. Generalnie gotowa :) Teraz tylko zielona herbatka, 2 kromki chleba. My posypujemy, oczywiście jak mamy, kiełkami lub rzeżuchą i polewamy oliwą z oliwek. Pychotka :) Jak nam wyszła sałatka

vegetanie
Proste ciasto cytrynowe z kremem budyniowym, ptasim mleczkiem i galaretką z truskawkami 133

kiedy popękały mi wszystkie ceramiczne naczynie żaroodporne bo wkładałam je do mocno nagrzanego piekarnika. Mama cierpliwie tłumaczyła i nadal zapraszała mnie do kuchni, do wspólnego gotowania.  To były dla mnie niesamowite chwile móc pomagać jej podczas gotowania. Niesamowite było to, że na rodzinną uroczystość potrafiła postawić upieczony przeze mnie sernik, którego wysokość nie była większa niż(...)wpuszczali swoje pociechy do kuchni. Byście pozwalali próbować, wspólnie gotowali i nie krytykowali kiedy czasem coś nie wyjdzie po Waszej myśli lub się przypali. Gotowanie to świetna zabawa a dzieci w kuchni są przesłodkie, beztroskie i tworzą niesamowitą atmosferę. Zarezerwuj sobie popołudnie na wspólne pieczenie słodkości z pociechami, uzbrój się w cierpliwość, znajdź odpowiedni przepis i pozwól swojemu dziecku

Mango Papaja
Krokiety z kurczakiem, kapustą i pieczarkami 510

lekko chrupiące. Przyrządzam je na wiele sposobów. Zielone krokiety wyglądają jak małe Shreki. Do naleśnikowego ciasta dodaję szpinak. Są ciekawe w smaku. Inny wariant to krokiety z wołowiną . Tutaj dla ciekawości dodałam jarmuż do naleśnikowego ciasta. Jak widzicie naleśniki można bardzo łatwo urozmaicić. Już naszerowane naleśniki zazwyczaj obtaczam w panierce i smażę na złoty kolor. Są cudowne w smaku(...)kopertę i zwiń. Rozgrzej tłuszcz na patelni. Rozmąć jajko widelcem i lekko posól. Zanurzaj naleśniki w jajku, obtaczaj w bułce i smaż na złoty kolor po obu stronach. Moje dzieci lubią krokiety z ketchupem, a Wy z czym podajecie krokiety? The post Krokiety z kurczakiem, kapustą i pieczarkami appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Najlepsze sushi - futomaki z melonem 231

łyżki sól 0,5 łyżeczki cukier 1,5 łyżki zielony podłużny melon 1 plaster łosoś (może być wędzony) około 100g ser śmietankowy w plastrach np. paprykowy kilka plasterków (dla uczulonych na mleko zamiast sera użyć tofu, najlepsze marynowane lub wędzone) wasabi do smaku wodorosty nori około 6 arkuszy Przygotowanie: Jak ugotować ryż na sushi? Ryż moczymy przez około(...)warstwę ryżu na 2/3 powierzchni, zostawiając pasek z jednego boku pusty. Ryż wyrównujemy (najlepiej lekko uklepać) układamy na środku pasek melona, łososia i pasek sera (lub tofu). Dodajemy wasabi (dzieci wolą bez ;).  Rolkę zwijamy dosyć ciasno, rozpoczynając od boku wypełnionego ryżem, w kierunku boku pustego. Kroimy na plastry około 1,5 - 2 cm. Podajemy z sosem sojowym - my używamy

głodny alergik

Proponowane wyszukiwania