dipy - 3102 przepisów (strona:18/207)

ZIOŁOWE ZIEMNIACZANE ŁÓDECZKI 173

porcji 800 g ziemniaków 2-3 łyżki oliwy po 1/2 łyżeczki suszonego majeranku, oregano, słodkiej papryki w proszku i granulowanego czosnku 1 płaska łyżeczka soli morskiej szczypta chili DIP 3 łyżki majonezu 1 łyżka ketchupu 1/2 łyżeczki tabasco szczypta słodkiej papryki w proszku WYKONANIE DIP: wszystkie składniki dokładnie mieszamy w miseczce. ZIEMNIAKI : Piekarnik rozgrzewamy do 210℃ z włączoną funkcją grzanie(...)minut, w zależności od wielkości i gatunku ziemniaków. W połowie czasu pieczenia mieszamy. Wykładamy na duży talerz, opcjonalnie posypujemy gruboziarnistą solą morską i słodką papryką w proszku. Podajemy z dipem

cool and minty
SATAJE Z KURCZAKA / CHICKEN SATAY 260

moim przypadku, na patelni grillowej, ale w sezonie letnim można na ruszcie. Łatwo je przygotować na większą ilość osób i można zrobić to wcześniej.  Podałam je z aksamitnym dipem z masła orzechowego i mleczka kokosowego oraz pysznym makaronem z chili, marchewką i prażonymi w miodzie orzeszkami ziemnymi.  SKŁADNIKI / 2 porcje 2 piersi kurczaka MARYNATA 2 ząbki czosnku / starte(...)łyżeczki nasion kuminu (kminu rzymskiego) 1/2 łyżeczki kurkumy szczypta chili 2 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki soku z limonki 2 łyżki sosu sojowego szczypta soli morskiej i pieprzu  DIP ORZECHOWY 125 ml mleczka kokosowego 2 łyżki masła orzechowego 2 łyżki soku z limonki 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka miodu MAKARON 200 g pszennego makaronu Chow Mein 1 łyżka

cool and minty
Popularne dipy do warzyw i nachosów 224

Świetnie sprawdzają się na karnawałowych przyjęciach, grillach czy piknikach – wzbogacają imprezowe menu, będąc naprawdę prostymi w przygotowaniu. Oto kilka najpopularniejszych dipów do warzyw i nachosów! Artykuł Popularne dipy do warzyw i nachosów pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Nadziana pierś z kurczaka na zielonym, pietruszkowym dipie 188

złociste. Składniki na mięso: 3 piersi z kurczaka 1/2 opakowania mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku sól świeżo zmielony pieprz 1 płaska łyżeczka przyprawy do kurczaka po węgiersku Składniki na dip: 125 gramów jogurtu naturalnego 1 garść natki pietruszki świeżo zmielony pieprz Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i oczyszczamy z błonek  W środku każdej z nich(...)taki akurat miałam, choć lepszy jest rzepakowy), rozprowadzamy go pędzelkiem i smażymy na małym ogniu, na złoty kolor, z każdej strony, piersi z kurczaka Gdy piersi się smażą, przygotowujemy dip pietruszkowy: garść natki pietruszki przekładamy do wysokiego naczynia, wlewamy 125 gramów jogurtu naturalnego, wsypujemy świeżo zmielony pieprz i całość blendujemy na gładką masę Gdy piersi z kurczaka będą już gotowe

Szczęśliwa kuchnia
Pieczone podudzia 169

CZAS: 1-30 min       -PORCJE: 4  Pieczone podudzia PODUDZIA 4 podudzia z kurczaka papryka słodka przyprawa do kurczaka przyprawa kucharek sól pieprz DIP 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki ketchupu pikantnego DODATKOWO grzanki (lub chleb do usmażenia na patelni lub w tosterze) tłuszcz do smażenia Podudzia dokładnie wymyć, osuszyć, posolić, popieprzyć. Posypać przyprawą kucharek(...)patelkę także z drugiej. Na chwilę odstawić, aby przyprawy naciągnęły mięso. Na patelni rozgrzać tłuszcz i układać na niej przyprawione podudzia. Smażyć z obu stron aż będą miękkie. Zrobić dip: ketchup dokładnie wymieszać z koncentratem pomidorowym. Upieczone podudzia podawać z gotowym dipem oraz grzankami

Gotuję Testuję
KOTLECIKI Z KALAFIORA 191

parmezanu 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka drobno pokrojonej papryczki chili / można dać mniej sól, pieprz gałka muszkatołowa 1/2 szklanki bułki tartej 3 łyżki oliwy lub oleju kokosowego DIP POMIDOROWO-DYNIOWY 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 2 łyżki puree z upieczonej dyni 1 łyżka sosu sojowego 200 g krojonych pomidorów z puszki(...)łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz, szczypta cukru i gałki muszkatołowej WYKONANIE DIP : Cebulę drobno siekamy, czosnek ścieramy na tarce. W rondelku rozgrzewamy oliwę i masło, dodajemy cebulę i czosnek. Smażymy na umiarkowanym ogniu, często mieszając, aż cebula zmięknie i zrobi się szklista. Dodajemy puree z dyni i łyżkę sosu sojowego. Smażymy 1 minutę, dodajemy pomidory z puszki oraz sól

cool and minty
FITBURGERY Z KALAFIORA I KASZY JAGLANEJ 177

wszystkich poszukujących alternatywy dla tradycyjnego kotleta. Pyszne i zdrowe kotleciki z kalafiora i kaszy jaglanej podane w delikatnej i mięciutkiej bułeczce hamburgerowej z sezamem. Świetnie smakują z dipem z awokado, plastrem pomidora i sosem majonezowo-jogurtowym. Polubią je nawet fani wołowych burgerów i nie lubiące warzyw dzieci.  SKŁADNIKI / 2 porcje 2 bułeczki hamburgerowe np.  własnego wypieku(...)przekładamy do salaterki. Cebulkę jak najdrobniej siekamy i również przekładamy do salaterki. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu oraz po 2 łyżeczki soku z limonki i oliwy. Dokładnie mieszamy.   DIP MAJONEZOWY : W miseczce mieszamy miód z sokiem z cytryny i szczyptą soli. Dodajemy majonez i jogurt. Dokładnie mieszamy. BUŁKI kroimy na pół i lekko grillujemy lub krótko podgrzewamy w piekarniku

cool and minty
Sos tysiąca wysp – sos do mięsa, sałatek, dip 152

tabasco. Jeśli serwujecie go dzieciom, to pomijamy ten dodatek Sos świetnie sprawdza się do mięs grillowanych czy pieczonych warzyw, jajek, na kanapki, ale również jako dressing do sałaty czy dip na imprezę. Jeśli decydujecie się używać go jako dressing, dodajcie kilka łyżek śmietany lub jogurtu naturalnego. Dzięki temu dodatkowi, dressing będzie nie tylko lżejszy w smaku, ale będzie miał również(...)związanych z sosem jest pewnie kilkanaście, ale ta brzmi całkiem przyjemnie Nie pozostaje mi nic innego, jak zaprosić Was na sosik. Drukuj Sos tysiąca wysp – sos do mięsa, sałatek, dip window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 8 łyżek majonezu szczypta soli i pieprzu łyżeczka soku z cytryny 4 łyżki ketchupu (ja daję 2 łyżki domowego + 2 łyżeczki tabasco) 1/2 łyżeczki musztardy

Mieszam w Garnku
MIRUNA Z DIPEM PAPRYKOWYM 222

Przy piątku rybka musi być obowiązkowo. Zwykły kawałek upieczonej ryby możemy wzbogacić podając go z fajnym dipem, u mnie dziś paprykowy. Zobaczcie sami. Składniki: pól kg filetu  z miruny sól,pieprz, słodka papryka dip: 2 papryki 1 cebula 1 ząbek czosnku sól,pieprz, cukier, sok z cytryny Wykonanie: Paprykę i cebulę ścieram na tarce o drobnych oczkach, dodaję przeciśnięty(...)wkładam na niewielka ilość oleju na patelnię, smażę ok 4 minut doprawiam wg uznania. Rybę przyprawiam solą i pieprzem, piekę w torebce do pieczenia ok 15 minut. Podaję z dipem paprykowym.  Rybę upiekłam w torebce do pieczenia Gosia. Dzięki niej bez tłuszczu upieczemy soczyste ryby, mięsa, czy też pyszne warzywa

Z Majeczką w kuchni
Pomidorowo-ziołowy DIP 204

Wyjątkowo smaczny pomidorowo-ziołowy dip idealny do potraw z grilla Składniki: ¾ szklanki miodu 2 kg pomidorów z wyciętym rdzeniem, pokrojone w 2 cm kostkę ¼ filiżanki octu jabłkowego 2 łyżeczki soli koszernej ½ łyżeczki pieprzu ½ łyżeczki wędzonej papryki ¼ łyżeczki mielonego kminku 2 łyżeczki drobno posiekanego oregano 2 łyżeczki drobno posiekanego rozmarynu Przygotowanie: W garnku na średnim ogniu podgrzać miód aż ściemnieje. Miód(...)czasu uzyskania konsystencji dżemu. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Wymieszać z oregano i rozmarynem i odstawić na co najmniej 4 godziny do lodówki. The post Pomidorowo-ziołowy DIP appeared first on naRuszcie.pl

naRuszcie
Dietetyczne frytki z marchewki i pietruszki z czosnkowym dipem 185

batata (klik!)   - tym razem również dietetyczne frytki z marchewki i pietruszki. Mogą być świetnym warzywnym dodatkiem do dań - lub - jak w tym przepisie - pyszną przekąską - podane z czosnkowym dipem. SKŁADNIKI (dla 4 osób - 1 porcja 150g to 90 kcal, 100 g tylko 60 kcal :)) Frytki: 300 g marchewki 300 g pietruszki 2 łyżki oliwy 2 łyżki ziół prowansalskich(...)Dip: 5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego 2 ząbki  czosnku pieprz szczypta ulubionych ziół PRZYGOTOWANIE Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Warzywa obieramy i kroimy w słupki - na kształt frytek. W misce mieszamy je razem z oliwą i ziołami. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy warzywa. Pieczemy przez około 30 minut. W tym czasie przygotowujemy dip: jogurt mieszamy

Moje Kuchenne Rewelacje
CYTRYNOWY DIP Z KARCZOCHAMI 141

CYTRYNOWY DIP Z KARCZOCHAMI – doskonale pasuje do krakersów i... Artykuł CYTRYNOWY DIP Z KARCZOCHAMI pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Bakłażan panierowany z sezamem i dipem czosnkowym 181

trudno się oprzeć!  Na moją rodzinę podziałało, a byli uprzedzeni do tego warzywa.    1 bakłażan (średni) 2 jajka mąka bułka tarta 3 łyżki sezamu sól pieprz Dip czosnkowy: 4-5 łyżek śmietany 18% 2 ząbki czosnku sól, pieprz Dodatkowo: olej do smażenia suszony rozmaryn (opcjonalnie)   Bakłażana umyć i pokroić w grubsze plastry (ze skórką). Następnie oprószyć(...)Jajka dokładnie rozmieszać z niewielką ilości soli. Osuszone plastry kolejno obtoczyć w mące, jajku oraz bułce tartej połączonej z sezamem. Smażyć na rumiano z obu stron. W międzyczasie przygotować dip. Śmietanę wymieszać z czosnkiem (przeciśniętym przez praskę lub drobno posiekanym) i doprawić solą z pieprzem. Usmażone krążki odsączyć z nadmiaru tłuszczu (na ręczniku kuchennym) i ciepłe podawać z dipem. Opcjonalnie

Di gotuje
Gołąbki z ryżem i buraczkami w liściach botwinki 162

małymi buraczkami (potrzebujesz ok. 150 g buraczków) 200 g ryżu basmati (suchego) 1 pęczek koperku 2 cebulki dymki 2 ząbki czosnku garść pestek dyni sporo soli, pieprz oliwa na dip jogurtowy z gorgonzolą: duży kubek jogurtu naturalnego typu greckiego 100 g sera gorgonzola lub innego z niebieską pleśnią 1 duży ząbek czosnku sok z 1/2 cytryny lub do smaku(...)garnka wlej tyle wrzącej wody, aby zaledwie przykryły gołąbki, wstaw na gaz i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień do małego i gotuj przez ok. 40 min.  W międzyczasie przygotuj dip. W miseczce wymieszaj jogurt naturalny z gorgonzolą pokrojoną na małe kawałki (dobrze je razem podziabać widelcem). Dodaj posiekany czosnek, sok z cytryny, miód i sól. Wymieszaj. W drugiej miseczce wymieszaj

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka owocowa z dipem malinowym. 115

ostatniego grilla postanowiłam przygotować sałatkę owocową!Było pysznie! SKŁADNIKI: owoce każdego rodzaju u mnie: -grono winogron 3 kiwi 3 banany 2 nektarynki lub brzoskwinie kilka truskawek DIP: 25-30gr. malin lub truskawek 4-5 łyżek rumu 1-2 łyżki miodu wg.smaku 125ml. jogurtu naturalnego sól, pieprz WYKONANIE: owoce pokroić w kawałki.  dip:maliny lub truskawki smażymy na odrobinie(...)masła klarowanego z dodatkiem rumu, alkohol trzeba odparować,dip dokładnie zmiksować, dodać jogurt i przyprawy, polać owoce, ewentualnie wymieszać i smacznego

Kuchnia Beaty