niezwykle ekologiczne warzywko, bo nie chłonie metali ciężkich, dtatego tym bardziej warta polecenia. Pierwsze okazy wypełniłam mielonym mięsem z indyka i ryżem z dodatkiem warzyw. Cukinię podałam z czosnkowym dipem jogurtowym! Pyszny, zdrowy i kolorowy obiad lub super kolacja! Składniki: 3-4 okrągłe cukinie 300 g mielonego mięsa z indyczego udźca 1 szklanka ugotowanego ryżu 1 łyżka tłuszczu 1 marchewka(...)szalotka 1/2 pora 2-3 garście zielonego groszku natka zielonej pietruszki lub koperku suszone oregano sól, pieprz parmezan Składniki na dip: 400 g jogurtu greckiego 2 duże ząbki czosnku szczypta soli odrobina miodu siekany koperek, szczypiorek Wykonanie: cukinię obgotować w osolonej wodzie przez około 5 minut. Odstawić do ostudzenia. (Bardzo maleńkie cukinie z miękką skórką wystarczy wydrążyć, posolić i odstawić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!obiad lub super kolacja, tym razem bez dodatku mięsa, prawdiwa uczta dla wegetarian. Łódeczki bakłażana wypełnia ciecierzyca z marchewką połączona ajwarem. Dodatek marchewki możesz podmienić papryką. Bakłażana podałam z dipem miętowym (przepis na dip znajdziesz tutaj ). Jeśli użyjesz ciecierzycy z puszki danie szybkie do przygotowania. Osobiście nie lubię smaku ciecierzycy z puszki, nawet najdokładniej wypłukanej, dlatego gotuję jednorazowo zawsze(...)oprószyć pieprzem do smaku farszem napełnić obgotowane połówki bakłażana. Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, obłożyć startym na tarce parmezan zapiekać w 200`C około 20 minut podawac z dipem miętowym
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!groszek konserwowy :-) Tą smakowitą przystawkę, przygotowałam w ekspresowym tempie! Uwielbiam takie przepisy :-) Jedyne na co potrzebujemy czasu, to oczekiwanie na namoczone orzeszki nerkowca, które są nam potrzebne do przygotowania dipu, ale jeśli przygotujemy sobie je dzień wcześniej to przystawkę zrobimy migiem! Połączenie groszku konserwowego z koperkiem i niebanalnym dipem z orzechów nerkowca, wyszło naprawdę rewelacyjne. Życzę smacznego :-) Składniki(...)groszek konserwowy Bonduelle 1 puszka, mąka pszenna 2 łyżki, mąka ziemniaczana 1 łyżka, koperek posiekany 2 łyżki, sól i pieprz do smaku, bułka tarta, olej do smażenia, dip z nerkowców: orzechy nerkowca pół szklanki, musztarda stołowa 1 łyżeczka, koperek posiekany 2 łyżki, sól i pieprz do smaku, sok z cytryny do smaku, Sposób przygotowania: Groszek wysypujemy do miski i dusimy
kulinarne odsłony patisaymi konserwantami. Oczywiście pierwsze co jak wróciłam do domu z zakupów to spróbowałam tego sosu. Na intrukcji jest wtyraźnie napisane ,że idealnie nadaje się jako marynata , dip , glazura do smarowania np mięsa albo , że można ją jeść na surowo do wszystkiego. Oto moja ocena: SMAK: Jak dla mnie genialny, nie czuć chemią , nie jest(...)ZASTOSOWANIE: Marynata - marynowałam kurczaka i rybę w obu przypadkach marynata się sprawdziła. Mięso jak i rybę piekłam w rękawie w piekarniku, Produkt przeszedł smakiem marynaty. OCENA 5/5 Dip- idealny do mięs, kanapek, warzyw . Sos w tej formie nie spływał z warzyw , fajnie się komponował. Natomiast jako dip jest za płynny. OCENA 3/5 Glazura- jako glazura na kurczaku
Gotowanie Patkichili (przed wlaniem, sos dokładnie wymieszać) i dokładnie wymieszać, tak aby każdy kawałek kurczaka pokrył się gorącym olejem z przyprawami. Kurczaki podawać gorące, bezpośrednio po przygotowaniu, z ulubionym dipem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja dla 2 - 3 osób, w zależności od apetytów. Przygotowany w ten sposób kurczak jest chrupiący i słodko - pikantny w smaku. Stripsy(...)temperatura oleju powinna wynosić 180 stopni. W przypadku smażenia na głębokim oleju, na dużej patelni, należy często przewracać kawałki kurczaka podczas smażenia. Źródło przepisu: Macheesmo . Stripsy podaj z pikantnym dipem ketchupowo - majonezowym! Pikantny dip majonezowo - ketchupowy
Gospodyni Miejskaprostu i jak już je odnalazłam, to było bardzo dojrzałe. Skórka momentami prawie czarna. Nie było jednak zepsute, więc postanowiłam szybko coś z niego zrobić. Padło na szybki dip, idealny na przykład do kruchych piwnych paluchów . Ten dip podobny jest do guacamole, jednak to nie do końca to samo 😊 Ten dip przygotujecie w kilka minut, zniknie pewnie tak samo szybko
Codzienna kuchnia niecodziennamusimy dać im odpocząć min. 3 min. A teraz do rzeczy. Polędwiczki… smażyć, piec, dusić? Nie, biorąc pod uwagę, że do polędwiczek zaplanowałem podać pieczone ziemniaki hasselback oraz dip z mocno czosnkowego zielonego ogórka, dlatego idealnie pasującą techniką obróbki będzie grillowanie. Zazwyczaj polędwiczki obsmażam i duszę w białym winie tworząc różne sosy serowe, śmietanowe, koperkowe, grzybowe lub pieprzowe(...)grillowej lub tak jak w moim przypadku na grillu elektrycznym. Nie ma potrzeby by polędwiczki rozbijać, jest to tak delikatne mięso, że wystarcz rozpłaszczyć ręką. Podczas pieczenia ziemniaków przygotowujemy dip z zielonego ogórka, a 15 minut przed końcem pieczenia zaczynamy grillować polędwiczki. Grillujemy 5-7 minut z każdej strony zwracając uwagę na to by ich nie przesuszyć. foto.lysygotuje Grillowane
lysygotuje.plgorsze. Absolutnie. Po prostu smakują nieco inaczej. Zdecydowanie polecam do przetestowania. U nas z całą pewnością na stałe wchodzą do imprezowego menu. Wystarczy podać do nich jakiś dip (u nas nieustannie z pikantnym dipem serowym ) i imprezę mamy załatwioną. Trzeba tylko zadbać żeby i nachosów i dipu nie zabrakło, bo z całą pewnością będą one w centrum uwagi. A nawet
Marder&Marder Manufactureporcji 800 g ziemniaków 2-3 łyżki oliwy po 1/2 łyżeczki suszonego majeranku, oregano, słodkiej papryki w proszku i granulowanego czosnku 1 płaska łyżeczka soli morskiej szczypta chili DIP 3 łyżki majonezu 1 łyżka ketchupu 1/2 łyżeczki tabasco szczypta słodkiej papryki w proszku WYKONANIE DIP: wszystkie składniki dokładnie mieszamy w miseczce. ZIEMNIAKI : Piekarnik rozgrzewamy do 210℃ z włączoną funkcją grzanie(...)minut, w zależności od wielkości i gatunku ziemniaków. W połowie czasu pieczenia mieszamy. Wykładamy na duży talerz, opcjonalnie posypujemy gruboziarnistą solą morską i słodką papryką w proszku. Podajemy z dipem
cool and mintymoim przypadku, na patelni grillowej, ale w sezonie letnim można na ruszcie. Łatwo je przygotować na większą ilość osób i można zrobić to wcześniej. Podałam je z aksamitnym dipem z masła orzechowego i mleczka kokosowego oraz pysznym makaronem z chili, marchewką i prażonymi w miodzie orzeszkami ziemnymi. SKŁADNIKI / 2 porcje 2 piersi kurczaka MARYNATA 2 ząbki czosnku / starte(...)łyżeczki nasion kuminu (kminu rzymskiego) 1/2 łyżeczki kurkumy szczypta chili 2 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki soku z limonki 2 łyżki sosu sojowego szczypta soli morskiej i pieprzu DIP ORZECHOWY 125 ml mleczka kokosowego 2 łyżki masła orzechowego 2 łyżki soku z limonki 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka miodu MAKARON 200 g pszennego makaronu Chow Mein 1 łyżka
cool and mintyŚwietnie sprawdzają się na karnawałowych przyjęciach, grillach czy piknikach – wzbogacają imprezowe menu, będąc naprawdę prostymi w przygotowaniu. Oto kilka najpopularniejszych dipów do warzyw i nachosów! Artykuł Popularne dipy do warzyw i nachosów pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEzłociste. Składniki na mięso: 3 piersi z kurczaka 1/2 opakowania mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku sól świeżo zmielony pieprz 1 płaska łyżeczka przyprawy do kurczaka po węgiersku Składniki na dip: 125 gramów jogurtu naturalnego 1 garść natki pietruszki świeżo zmielony pieprz Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i oczyszczamy z błonek W środku każdej z nich(...)taki akurat miałam, choć lepszy jest rzepakowy), rozprowadzamy go pędzelkiem i smażymy na małym ogniu, na złoty kolor, z każdej strony, piersi z kurczaka Gdy piersi się smażą, przygotowujemy dip pietruszkowy: garść natki pietruszki przekładamy do wysokiego naczynia, wlewamy 125 gramów jogurtu naturalnego, wsypujemy świeżo zmielony pieprz i całość blendujemy na gładką masę Gdy piersi z kurczaka będą już gotowe
Szczęśliwa kuchniaCZAS: 1-30 min -PORCJE: 4 Pieczone podudzia PODUDZIA 4 podudzia z kurczaka papryka słodka przyprawa do kurczaka przyprawa kucharek sól pieprz DIP 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki ketchupu pikantnego DODATKOWO grzanki (lub chleb do usmażenia na patelni lub w tosterze) tłuszcz do smażenia Podudzia dokładnie wymyć, osuszyć, posolić, popieprzyć. Posypać przyprawą kucharek(...)patelkę także z drugiej. Na chwilę odstawić, aby przyprawy naciągnęły mięso. Na patelni rozgrzać tłuszcz i układać na niej przyprawione podudzia. Smażyć z obu stron aż będą miękkie. Zrobić dip: ketchup dokładnie wymieszać z koncentratem pomidorowym. Upieczone podudzia podawać z gotowym dipem oraz grzankami
Gotuję Testujęparmezanu 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka drobno pokrojonej papryczki chili / można dać mniej sól, pieprz gałka muszkatołowa 1/2 szklanki bułki tartej 3 łyżki oliwy lub oleju kokosowego DIP POMIDOROWO-DYNIOWY 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 2 łyżki puree z upieczonej dyni 1 łyżka sosu sojowego 200 g krojonych pomidorów z puszki(...)łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz, szczypta cukru i gałki muszkatołowej WYKONANIE DIP : Cebulę drobno siekamy, czosnek ścieramy na tarce. W rondelku rozgrzewamy oliwę i masło, dodajemy cebulę i czosnek. Smażymy na umiarkowanym ogniu, często mieszając, aż cebula zmięknie i zrobi się szklista. Dodajemy puree z dyni i łyżkę sosu sojowego. Smażymy 1 minutę, dodajemy pomidory z puszki oraz sól
cool and mintywszystkich poszukujących alternatywy dla tradycyjnego kotleta. Pyszne i zdrowe kotleciki z kalafiora i kaszy jaglanej podane w delikatnej i mięciutkiej bułeczce hamburgerowej z sezamem. Świetnie smakują z dipem z awokado, plastrem pomidora i sosem majonezowo-jogurtowym. Polubią je nawet fani wołowych burgerów i nie lubiące warzyw dzieci. SKŁADNIKI / 2 porcje 2 bułeczki hamburgerowe np. własnego wypieku(...)przekładamy do salaterki. Cebulkę jak najdrobniej siekamy i również przekładamy do salaterki. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu oraz po 2 łyżeczki soku z limonki i oliwy. Dokładnie mieszamy. DIP MAJONEZOWY : W miseczce mieszamy miód z sokiem z cytryny i szczyptą soli. Dodajemy majonez i jogurt. Dokładnie mieszamy. BUŁKI kroimy na pół i lekko grillujemy lub krótko podgrzewamy w piekarniku
cool and minty