osobiście wersja z uprażonym kalafiorem bardziej odpowiada, ale to kwestia gustu… Hummus jako element imprezowego menu Keto hummus to świetna przekąska, która sprawdzi się bardzo dobrze w roli dipu do tzw. finger food. Pokrojony w słupki ogórek zielony, marchewka oraz seler naciowy rewelacyjnie komponują się z tym hummusem i stanowią fajny pomysł na wszelkie imprezy. Oprócz tego keto hummus(...)sprawdzi się wszędzie tam, gdzie jego tradycyjna wersja. Nigdy nie byłam wielką fanką hummusu i właściwie jadłam go zawsze właśnie w roli dipu do warzyw. Wiem jednak, że istnieją tacy jego miłośnicy, którzy jedzą go w każdym możliwym posiłku i każdej możliwej kombinacji. A Wy z czym macie w zwyczaju spożywać hummus? Hummus z kalafiora Hummus staje się coraz bardziej
Modern Cave GirlBardzo lubię ten dip. Jego przygotowanie jest dziecinnie proste, zajmuje dosłownie chwilę a jest bardzo smaczny, pasuje do grillowanego mięsa, frytek, fit nuggetsów , nuggetsów w płatkach kukurydzianych czy piersi kurczaka zapiekanej w krakersach. Przygotowuję ten dip w dwóch wersjach: gładki lub wersję wzbogaconą z ogórkiem kiszonym. Składniki: 2 łyżki majonezu, 2 łyżki ketchupu, 1 mały, kiszony ogórek (opcjonalnie
Moja kraina smakówmarchewki 2 cukinie 2 jajka 2 łyżki m ą ki 2 łyżki startego parmezanu 1 ząbek czosnku oliwa do smażenia s ó l, pieprz Dip 150 ml jogurtu naturalnego 1-2 łyżki musztardy **** INGREDIENTI (per ca. 15 pezzi) Frittelle 2 carote 2 zucchine 2 uova 2 cucchiai di farina 2 cucchiai di parmigiano grattugiato(...)spicchio d'aglio olio per friggere sale, pepe Dip 150 ml di yogurt bianco 1-2 cucchiai di senape PRZYGOTOWANIE Marchew i cukinie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jajka, starty parmezan oraz mąkę miksujemy; doprawiamy sol ą i pieprzem. Na koniec dodajemy ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę, cukinie oraz marchew; dokładnie mieszamy. **** PREPARAZIONE Grattugiate le carote
La grande e la piccola cuocapowtórnie doprawiam do smaku wg uznania. Studzę, smaruję nim pizzę, nakładam dodatki. Sos można przechowywać w lodówce w zakręconym słoiku do 1 tygodnia. Polecam także mój sprawdzony przepis na dip pomidorowy oraz cukiniowy sos do pizzy – smacznego Dip pomidorowy Cukiniowy sos do pizzy
Zasmakuj Kuchnibułki tartej sól, pieprz sok z cytryny bulion Składniki na ciasto pierogowe: 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej 3/4 szklanki gorącej wody 1 łyżka oleju solidna szczypta soli Składniki na dip chrzanowy: 200 g jogurtu greckiego 1-2 łyżki chrzanu ze słoiczka sól, pieprz 1/2 łyżeczki miodu Wykonanie: rybę umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem(...)napełniaj przygotowanym farszem. Dokładnie zlepiaj brzegi i odkładaj pierogi na ściereczke kuchenną gotuj w osolonym wrzątku, licząc po kilka minut od wypłynięcia pierogów nad powierzchnię wody podawaj z przygotowanym dipem chrzanowym
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Nadzienie 200 g zielonego groszku, u mnie mrożony 100 g sera feta, owczego 1 łyżka świeżej mięty pieprzowej 2 łyżki masła 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki lub mięty, opcjonalnie Dip z awokado 1 awokado 150 g greckiego jogurtu 1 ząbek czosnku sól do smaku D omsy miksera wsyp mąkę, dodaj żółtka i zarób ciasto. Następnie wlej wrzątek i zarabiaj(...)jeśli lubisz odsmażane jak my. Przekrój awokado na pół, wyjmij pestkę i łyżeczka wyjmij miąższ do naczynia. Dodaj jogurt, sól i czosnek, zmiksuj. Podaj pierogi posypane pietruszką z awokado dipem. Smacznego! Spara Spara The post Pierogi z groszkiem i feta-tani obiad appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaposiekanej kolendry (lub natki) 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz (do smaku) słodka papryka (1 łyżeczka) szczypta oregano szczypta ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki kurkumy Do podania: ulubione bułki. dip z awokado (miękkie awokado miksujemy z ząbkiem czosnku, sokiem z cytryny, solą i pieprzem oraz 2-3 łyżkami jogurtu (w wersji wegańskiej możemy dodać odrobinę roślinnego mleka), rukola, pomidor, karmelizowana(...)kotletów, które spłaszczamy tworząc burgery. Pieczemy przez około 40 minut (w połowie czasu przewracamy na drugą stronę). Ulubioną bułkę przekrawamy na pół (możemy podgrzać lub chwilkę opiec), smarujemy dipem z awokado, układamy rukolę, ciecierzycowego burgera, plaster pomidora i karmelizowaną cebulkę. Możemy dodać pikantną salsę chili - jeśli lubimy. Przykrywamy górą bułki i zajadamy ze smakiem :) Zdrowo i przepysznie - gwarantuję! Zapraszam
Moje Kuchenne Rewelacjedip działa w pierwszym rzędzie kolorem. Choć nie jestem małą dziewczynką, nie mogę się wprost oderwać od tej różowości (zaraz mniejsze i większe dziewczynki powiedzą mi, że to wcale nie jest różowy). Kiedyś przechodziłem sobie koło pewnego lokalu przy małym rondzie w ulubionej dzielnicy mojego ulubionego miasta. Na talerzu, który leżał na stoliku, który stał na chodniku przy tym właśnie(...)nigdy tam się nie wybrałem na konsumpcję, ale... mam buraki, mam blender i (ba) mam nawet pastę tahini w szafce. A więc do dzieła! Aha: w drugim rzędzie dip działa smakiem i ze spokojem sumienia mogę stwierdzić, że jest on równie rewelacyjny jak kolor. Składniki: 4 małe buraki 2 łyżki pasty sezamowej tahini sok z 1 cytryny 1 ząbek czosnku
zadanie-gotowanieKiedy nie mam czasu albo ochoty na ciepły obiad (zwłaszcza latem), zajadam się świeżymi warzywami z dipem. Poniższy, ze smakowitą chrzanową nutą znalazłam w książce 'Zimny bufet' i szczerze polecam. Składniki -1 pęczek bazylii -3 awokado -sok z 1 cytryny -150 g chrzanu śmietanowego -sól, pieprz. Przygotowanie Bazylię opłukać, osuszyć, oderwać listki od gałązek. Awokado podzielić na połówki, usunąć pestki(...)Miąższ wydrążyć łyżeczką, skropić sokiem cytrynowym. Zmiksować z bazylią na gładką masę. Dodać chrzan, wymieszać. Dip przyprawić do smaku solą i pieprzem Smacznego
Zielona KuchniaMUHAMMARA to DIP Z PAPRYKI I ORZECHÓW, klasyczny przepis pochodzący... Artykuł MUHAMMARA – DIP Z PAPRYKI I ORZECHÓW pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEpoczątku tygodnia kupiłam awokado i zupełnie o nim zapomniałam. Leżało kilka dni i zdążyło dojrzeć, więc pomyślałam o klasyce kuchni meksykańskiej - cudnie zielonym dipie o nazwie guacamole. U mnie dzisiaj wersja podstawowa, a można dodawać do niego przeróżne składniki. Warunkiem dobrego guacamole jest naprawdę dojrzałe awokado. Dlatego warto kupić ten owoc wcześniej i zrobić dip po kilku dniach. Świetnie sprawdza
Weekendy w domu i ogrodzieHummus – to potrawa wywodząca się z Lewantu i Egiptu, sos dip lub pasta do smarowania, przyrządzana z gotowanych i przetartych nasion ciecierzycy. Ostatnio coraz popularniejsza – dziś podstawowy przepis na to danie! Puszka (400g.) ciecierzycy [waga razem z zalewą] lub ok 150g. ciecierzycy suchej. 1 łyżeczka soku z cytryny 1-2 ząbki czosnku 5 łyżek pasty tahini 1 łyżeczka kuminu(...)możemy dodać nieco zalewy lub wody z gotowania. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy skropione oliwą i posypane papryką. Doskonale nadaje się do kanapek, sprawdzi się idealnie jako dip do przekąsek. Smakuje równie wyśmienicie jako dodatek do mięs. Smacznego
MarcinChefDip jest wspaniałym dodatkiem do warzyw surowych, czy grillowanych a także pysznym dodatkiem do kanapek, mięsa i czego dusza zapragnie. Ja zajadam sam a jeszcze taki pyszny to znika szybko, polecam wypróbować. Dip z awokado i kolendry. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniemasła szczypta soli ok. 1/2 szkl masa makowa 100 g maku 400 ml mleka 2 łyżki miodu 1 łyżka skórki pomarańczowej 1 łyżka rodzynek 1 łyżka suszonej żurawiny dip 2 łyżki serka mascarpone 200 g śmietanki 30 % 1-2 łyżki cukru pudru ekstrakt waniliowy dodatkowo olej do smażenia 1. Pracę najlepiej zacząć od przygotowania masy makowej. Mak zalewamy mlekiem(...)oleju. Możemy je również upiec w temperaturze 180 stopni. 7. Śmietankę ubijamy z serkiem, cukrem i wanilią. Podajemy z pierożkami. Smacznego! Kategoria: Przekąski , Przepisy Tagged: bita śmietana , Boże Narodzenie , dip , Indie , mak , naleśniki , pierogi , serek mascarpone , Wigilia , żurawina
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyPrzygotowanie tego pysznego dipu nie zajmuje wiele czasu, a składniki są łatwo dostępne. Idealny jako przystawka lub też na spotkanie z przyjaciółmi jako "coś na ząb". Ja skomponowałam go ze świeżo pokrojonym jabłkiem, paluszkami z dobrej jakości parówek oraz żółtego sera. Każdy będzie się zajadał ;) Potrzebujemy: łososia w puszce GRAAL 1 łyżka serka śmietankowego 1 łyżka majonezu 2 łyżki odsączonej(...)misce umieszczamy odsączonego łososia, serek śmietankowy, majonez oraz zblendowaną kukurydzę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą za pomocą łyżki lub widelca delikatnie mieszając. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dip przed podaniem pozostawić na godzinę w lodówce , przed podaniem udekorować koperkiem. Przechowywać w lodówce
Kolejny blog o gotowaniu