Przepis na ten dip pochodzi z książki Victorii Twead "Andaluzja Olé!" . Kilka przepisów z tej książki już zdążyłam wypróbować a dziś pyszny dip, idealny do warzyw czy bagietki. Bardzo pożywny i zdrowy, spróbujcie koniecznie. Dip z Andaluzji. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSsamjang to pikantna koreańska gęsta pasta używana jak sos BBQ do grillowanych mięs i warzyw, dodatek do kanapek albo dip do smażonego tofu. Można ją kupić w sklepie, ale po co? Zrobienie jej w domu zajmuje dosłownie kilka minut, a jest o niebo smaczniejsze i zdrowsze! Ja w swojej nietradycyjnej wersji dodaję siemię lniane albo konopne, żeby wzbogacić w kwasy(...)Omega-3, aminokwasy i inne składniki odżywcze ten tak tradycyjnie mało zdrowy dodatek jakim jest sos BBQ Ssamjang to idealny dip do surowych warzyw czy dressing do sałatek, ale nie tylko. Polecam go również do grillowanych potraw, kebabów, wegabów, burgerów i kanapek (zamiast ketchupu, musztardy, majonezu). Jednym słowem, prawie do wszystkiego Składniki: 2 łyżki koreańskiej pasty sojowej Doenjang 1 łyżka
Lamarida.plSalsa pomidorowa z chlebem smażonym w jajku to pomysł na mega szybkie śniadanie. Ten uproszczony dip sprawdza się idealnie również jako dodatek do chipsów czy nachos. Składniki: 3 kromki chleba 3 średnie jajka Składniki na dip a la salsa pomidorowa: 2 nieduże pomidory 1 średnia cebula czerwona 1/2 papryczki chilli 2 ząbki czosnku kilka listków kolendry szczypior sok z połowy
CityTaste - PrzepisyPyszne, sycące pierogi przygotowane z kruchego, półfrancuskiego ciasta. Wypełnione farszem z pieczonej kaczki doskonale komponują się z żurawinowym dipem. Zaletą tych pierożków jest to, że można je jeść zarówno na ciepło jak i na zimno. Idealna przekąska np. podczas oglądania meczu. Składniki na ciasto (50 szt pierożków): 200 g masła 500 g mąki pół łyżeczki soli 3 jajka(...)mięsa z pieczonych udek kaczych (koniecznie razem ze skórą) 1 cebula 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka siekanego rozmarynu 50 ml bulionu drobiowego 1 łyżka masła Składniki na dip żurawinowy: garść suszonej żurawiny 125 ml jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu gałązka rozmarynu pieprz czarny Dodatkowo: 1 jajko 50 ml mleka Przygotowanie: FARSZ Do farszu użyłam 3 pieczonych kaczych udek. Mięso wraz
Kierunekuchniapyszny dip pochodzi z Bliskiego Wschodu i nazywany jest Koosa Ma Laban. Tamtejsza kuchnia pełna jest tego typu past, w których można maczać pieczywo typu pide lub chrupiące warzywa. Koosa Ma Laban jest świetną i bardzo świeżą w smaku alternatywą dla takich znanych i lubianych smakołyków jak hummus, czy baba ghanoush. Ale właściwie dlaczego alternatywą? Prawdziwy wschodni stół zastawiony jest(...)całym mnóstwem miseczek z pełnym wyborem dipów i dodatków. Tworzą one całą gamę genialnych smaków, a dip cukiniowy z miętą jest w tym sympatycznym towarzystwie całkiem ważną osobistością. ;) Składniki: 1 duża cukinia 2 łyżki oliwy 100 ml jogurtu greckiego 2 - 3 łyżki posiekanej świeżej mięty skórka otarta z 1 cytryny sól i pieprz zielone oliwki do przybrania Wykonanie: Cukinię przekroić
zadanie-gotowanieHummus – to potrawa wywodząca się z Lewantu i Egiptu, sos dip lub pasta do smarowania, przyrządzana z gotowanych i przetartych nasion ciecierzycy. Ostatnio coraz popularniejsza. Dzisiaj pokażę, jak zrobić do z solonymi migdałami. Puszka (400g.) ciecierzycy [waga razem z zalewą] lub ok 150g. ciecierzycy suchej. 1 łyżeczka soku z cytryny 1-2 ząbki czosnku 5 łyżek pasty tahini 1 łyżeczka(...)się miksuje, możemy dodać nieco zalewy lub wody z gotowania. Konsystencja hummusu powinna być dopasowane do tego, jak chcemy go podać. Do smarowania chleba przyda się gęstszy, natomiast jako dip do warzyw nieco rzadszy. Solone migdały siekamy i dodajemy do pozostałych składników. Solone migdały są do nabycia w sklepach, można je również uprażyć w domu z dodatkiem soli. Doprawiamy
MarcinChefDip bakłażanowy to zdecydowanie najprostsze danie tego tygodnia . Mam jednak przeczucie, że będę często do niego wracał. Może lekko modyfikując przepis, bo pasta z upieczonego bakłażana jest wdzięczną bazą do eksperymentowania z dodatkowymi składnikami. Być może jednak nieprzekombinowane wersje są najlepsze i nie ma co przesadzać z ilością tych hipotetycznych dodatków. Pewnie tak. Jeżeli ktoś czytał (lub nawet wypróbował) przepis(...)tych wszystkich warzyw. Robiłem te dwa dania razem i wiem, że ten sposób pieczenia świetnie sprawdził się w obu. Na dodatek do pewnego momentu można zmienić zdanie i zamiast dipu zrobić zupę, albo odwrotnie. Oczywiście można zrobić coś jeszcze innego (coś tam chodzi mi po głowie). PS Nie żałujcie pietruszki w tym daniu - naprawdę doskonale łączy się z bakłażanem
zadanie-gotowaniepatelni i układaj na niej łyżką okrągłe placuszki. 7. Smaż z dwóch stron na złotobrązowy kolor. Placuszki same w sobie są dość łagodne, dlatego warto urozmaicić ich smak dipem jogurtowo- ziołowym. Dip: 1 szklanka jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku gałązka świeżego tymianku szczypiorek sól, cukier 1. Jogurt wlej do miseczki. 2. Dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, poszatkowany szczypiorek(...)listki tymianku, sól i cukier ( według uznania). 3. Całość dobrze wymieszaj. Placuszki podawaj na gorąco w towarzystwie dipu. :) Bon appetit
Kuchnia w Słońcu Skąpanapęczka natki pietruszki 2 duże ząbki czosnku 5 jaj 2-3 czubate łyżki mąki 1 + 1 łyżeczki soli 1 łyżeczka czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki mielonego kuminu (opcjonalnie) olej Dip: kubeczek jogurtu naturalnego ząbek czosnku 2 szczypty mielonego kuminu Sposób przyrządzenia: 1. Cukinię obierz ( wydrąż nasiona jeśli są już zbyt twarde) i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. 2. Startą cukinię(...)jajami, mąką i przyprawami. 5. Na sporej ilości oleju smaż placuszki na złoty kolor z obu stron. 6. Gotowe placuszki osuszaj z oleju papierowymi ręcznikami. 7. Podawaj gorące z dipem. Dip: 1. Jogurt wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i kuminem. Smacznego! W akcji
Kuchnia w Słońcu Skąpanaromesco pochodzi z Katalonii i jest właściwie dipem. Nie byłem nigdy w tym zakątku Europy (nie jestem fanem Barcy i nie wiem sam, czy przekonuje mnie Gaudi ;)), ale jeśliby sądzić po tym prostym daniu, to jedzą tam smacznie ;) Wiem, wiem, to oczywiste. Bardzo podobne dipy można odnaleźć w kuchni tureckiej i bałkańskiej. To jest bardzo śródziemnomorski smak! Pomidory są bazą(...)Orzechy uprażyć na suchej patelni. Pomidory odsączyć na sitku. Wszystkie składniki oprócz soli zmiksować blenderem. Spróbować i ewentualnie dodać soli do smaku. Można też dodać więcej oliwy. Podawać jako dip do pieczonych warzyw lub mięs, na tostach, lub dodatek do kanapek z serem czy wędliną
zadanie-gotowanieParę lat temu przez kilka miesięcy szalałam na punkcie kuchni tureckiej. Dip z bakłażanu, soku z granatów i tahini to przepis prosto z tejże kuchni. Zdjęcie jakie było dołożone do tego przepisu był oczywiście kuszące, lecz gdy sama przygotowałam ten dip – efekt końcowy zupełnie nie przypominał tego z tureckiego blogu, lecz to co najważniejsze […] The post Dip z bakłażanu
Magiczny Garnekweekend mamy dla Was super propozycję - grillowane ziemniaczki z boczkiem i doskonałym sosem musztardowym. Potrawa prosta do wykonania, pięknie prezentuje się na stole, a do tego wyjątkowo smakuje. Sekretem dipu jest w tym wypadku odpowiedni dobór musztardy. Użyliśmy dwóch musztard - klasycznej żółtej musztardy French`s i ostrej angielskiej musztardy Colman's (obie są dostępne m.in(...)sklepie " Kuchnie świata "), które doskonale komponują się ze sobą, a w połączeniu z pozostałymi składnikami idealnie sprawdzają się jako dip do mięs oraz grillowanych warzyw. Składniki po 4-6 plasterków wędzonego boczku na osobę po 1-2 ziemniaki na osobę kilka ząbków czosnku oliwa z oliwek sól, pieprz i ulubione przyprawy Składniki i przygotowanie dipu musztardowego 2 łyżki angielskiej
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataaromatyczny od przypraw- papryki wędzonej oraz słodkiej, soli czosnkowej, odrobiny gałki muszkatołowej, z dodatkiem masła (ooo tak, masło nadaje tego wyśmienitego maślanego smaku!). Idealnym dopełnieniem jest towarzystwo kremowego dipu na bazie kremowego serka Apetina o smaku 'Grillowana papryka i oliwki' , który został dodatkowo podkręcony pieczoną, czerwoną papryką i- dla nadania delikatnej pikanterii- papryczką chili. Duet kapitalny, który sprawdzi się(...)roztopione masło klarowane- 4 łyżki * sól czosnkowa- 1 łyżeczka * sok z limonki- 1 łyżeczka * papryka wędzona- 1/2 łyżki * papryka słodka- 1/2 łyżki * gałka muszkatołowa- szczypta * świeży koper- do posypania Dip: * papryka czerwona- 1 duża * świeża papryczka chili- 1/2 strączka * czosnek- 2 duże ząbki * serek Arla Apetina 'Grillowana papryka i oliwki' - 125 g (całe opakowanie) * sól, pieprz- do smaku Kalafior: Kalafiora
Kraina Miodem PłynącaDip czosnkowy to idealny dodatek do każdego rodzaju mięsa: do pałeczek kurczaka, skrzydełak, kiełbas a nawet szaszłyków. Do mięs podawanych na ciepło jak i na zimno. Idealnie pasuje też do warzyw surowych lub zapiekanych na grillu lub na patelni domowej, czy też zapiekane w piekarniku. Dip ten będzie też pasował do kanapek z wędliną, serem, warzywami […] The post(...)Dip czosnkowy appeared first on Magiczny Garnek
Magiczny GarnekRazem z nami gotują także: Blendman.pl , Wege Smaki , Veganbanda.pl i Oatmeal and figs . Koniecznie zerknijcie na ich blogi i sprawdźcie, co oni przygotowali! Pikantne chipsy z obierek i brokułowy dip Składniki na chipsy: obierki z 3 ziemniaków obierki z 1 marchewki obierki z 1 jabłka Składniki na dip: łodyga brokuła pozostałości po natce od pietruszki - łodygi skórka(...)łyżkę wody i 1 łyżkę oliwy. Na koniec ścieramy skórkę z limonki, która doda świeżego i kwaśnego posmaku.Całość doprawiamy solą i pieprzem według uznania. 6. Chipsy podajemy z dipem jako przekąskę na różnej maści imprezach lub w zaciszach własnego domu. Smacznego! Maugo&Paszko
Bananowe Pole