będzie post wielowarstwowy. Wielonarodowy i wielokulturowy. Tak jak deser. Bardzo pyszny deser wielowarstwowy. Zaczniemy od ziarenek. Oblanych czekoladą i zawiniętych w pergamin. Pochodzą z Caffe Greco , najstarszej rzymskiej kawiarni założonej 1760 roku przy słynnej Via dei Condotti 86. To miejsce historyczne, nieformalny rzymski salon artystyczny, który przed laty odwiedzali m.in. Stendhal, Goethe, Shelley, Byron, Liszt, Keats, Ibsen, Andersen, Mendelssohn(...)mojej nieustannie rozrastającej się mapie miejsc do zobaczenia. Pochodzące stamtąd ziarenka kawy w czekoladzie to prezent od bliskiej osoby. Lubię je rozgryzać i popijać dobrą kawą lub dodawać do deserów jako mały, ale wyrafinowany dodatek. Teraz pora na kino. Czeskie kino, które uwielbiam i które nigdy mnie nie zawiodło. Trafne, mądre, pięknie emocjonalne, nie raz do bólu prawdziwe
KUCHARNIAkoniec polewamy musem z kiwi i mięty. Ozdabiamy owocem kiwi, oraz listkami mięty i żelkami. Kisiele z galaretką Pianka Kiwi i mięta w blenderze Ucieranie herbatników na piasek Deser z kiwi i miętą
Bon Appetit Małgorzatypucharków dajemy pokruszone herbatniki, następnie około 2 - 3 łyżek serka, polewamy musem z truskawek, ozdabiamy bitą śmietaną, owocami i czekoladą. Szybkie i pyszne :) Truskawkowy sernik na zimno w formie deseru
Bon Appetit Małgorzatypost, ponieważ jest 600-tnym jaki się pojawia na moim blogu. A na kompie mam nadal całą masę zdjęć i przepisów, które kiedyś chciałabym Wam pokazać! Tymczasem zapraszam na deser znaleziony na blogu Aliny. Składniki: brzoskwinie (świeże lub z puszki) jogurt naturalny typu greckiego (lubię Tolonis z Biedronki lub Grecki Bakomy) ciastka (u mnie owsiane) cukier (można posłodzić owoce podczas
Kuchnia domowa Anitarg owocowy... panuje tam istna uczta dla zmysłów. Wszędzie mnóstwo rozmaitych owoców w różnych kolorach. Wiśnie, czereśnie, truskawki, maliny, jagody... Jak więc nie skusić się na taki deser, który proponuję dzisiaj? :) Podanych składników wystarcza na 6 porcji. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania 2 łyżki cukru. Do osobnej miseczki przełożyć serek mascarpone i delikatnie rozprowadzić
Świat Domowej Kuchnijednak ograniczać słodycze na tyle, na ile się da. A jak się nie da, to kombinuję, aby to słodkie było choć trochę zdrowe ;) Jem sporo jogurtów, twarożków i deserów z nich. (Co czasem dziwi moich bliskich, bo mleka nienawidzę...brrr...) Połączenie jogurtu naturalnego, twarożku i konfitur daje bardzo smaczne i orzeźwiające efekty. Chcecie spróbować? Składniki: 500 ml. naturalnego
Codzienna kuchnia niecodziennawlać tężejącą galaretkę agrestową, schować do lodówki na kilka godzin galaretkę z keksówki nakryć półmiskiem i odwrócić, zdjąć formę, usunąć folię i pokroić na porcje smaczny, zdrowy, orzeźwiający deser nie tylko na lato................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięzjadać skórkę. Dostarcza tyle energii, że wystarczy na śniadanie szkolne czy przekąskę w pracy. Polecam do jedzenia na surowo i jako składnik sałatek, ale dzisiaj wystąpi jako składnik deseru. 1 owoc persymony ½ granatu (ziarenka) 100 ml jogurtu greckiego 1 łyżeczka cukru waniliowego 1-2 łyżeczki żelatyny 1 galaretka agrestowa Przygotować galaretkę i rozlać warstwę na spód pucharków
Kulinarny karnet ChristopheraExquisite eggs for dessert. Przygotować skorupki jajek z dużym otworem. Wycinamy delikatnie nożyczkami. Skorupki sparzyć wrzątkiem i wysuszyć. Jajeczka na deser wypełnimy musem cytrynowym i kakaowym. Mus cytrynowy. 4 białka 6 łyżek cukru sok z 1 cytryny 1 łyżeczka żelatyny w proszku Żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody aby napęczniała. Z białek i cukru ubić pianę, dolewając sok cytrynowy
Kulinarny karnet Christopheraaceto balsamico krem 1 łyżeczka cukru Z arbuzów wydrążyć kulki. Łupinę arbuza wyciąć ozdobnie. Napełnić ją kulkami arbuza czerwonego i żółtego oraz winogronami. Składniki sosu wymieszać i polać nim deser. Schłodzić. Przed podaniem wymieszać. Posypać świeżą miętą
Kulinarny karnet Christopherarazem deser jaglany, który przypomina sernik na zimno. Robimy różne jego wersje - owocowe, rodzynkowe, orzechowe - wszystkie są przepyszne, ale ten z daktylami i bananem wyjątkowo przypadł nam do gustu. Deserki nalewamy do silikonowych foremek, które są bardzo wygodne, bo dzieci mogą same chwycić sobie serek z lodówki, kiedy mają ochotę na coś pysznego ;) Można przygotować wersję wegańską
głodny alergikDeser serce na zimno SKŁADNIKI: ser biały - 250 g śmietana 36 % - 300 g żelatyna - 2 łyżki cukier - 2 łyżki galaretka truskawkowa - 1 opak woda -1 szkl. migdały mielone -3 łyżki margaryna - 1 łyżka kakao - 0,5 łyżeczki Przygotowanie: SPÓD: Migdały wsypać na talerz dodać rozpuszczoną margarynę i kakao, zagnieść masę. Wyłożyć masę na deseczkę. Ser zmiksować blenderem z cukrem
Kuchnia DanusiOstatnio mnie wzięło na czekoladowe desery... czekolada z bananami idealnie się komponuje i humor lepszy po takim deserku :D Składniki: 1,5 szklanki czekoladowego napoju sojowego, 1 czubata łyżka kakao, 1 łyżka cukru, 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej, 1 banan, do posypania: wiórki kokosowe. Przygotowanie: Do rondelka przelewamy szklankę napoju sojowego i podgrzewamy na małym ogniu. Dodajemy cukier
Aga w kuchniBardzo prosty, smaczny i jakie efektowny deser :) Składniki: 300 ml śmietany 30%, 3 łyżki cukru pudru, ok. 20 truskawek, 1 opakowanie otrębów granulowanych z truskawkami. Przygotowanie: Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z 2 łyżkami cukru pudru. Truskawki myjemy, przebieramy, wycinamy szypułki i miksujemy blenderem z 1 łyżką cukru pudru. Następnie do przezroczystych szklanek wsypujemy
Aga w kuchniPrzedstawiamy Wam lekki, smaczny i niezwykle efektowny deser warstwowy. Poszczególne poziomy to ciemne zblenderowane biszkopty, jogurt naturalny i mus z banana i mango. Układane na przemian w kieliszku do szampana wyglądają bardzo ciekawe, a smakują jeszcze lepiej. Idealne jako małe co nieco do kawy :) Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: 3 Składniki:* Duży jogurt naturalny (400ml) Kilkanaście ciemnych biszkoptów
Kolizje Smaków