Szybkie desery z bakaliami – 5 pomysłów Od zawsze uwielbiałam desery i bakalie. Ci z Was, którzy są ze mną od początku (blog jeszcze na starej platformie) wiedzą, że kiedyś to desery pojawiały się u mnie najczęściej. Dlaczego? Może dlatego, że są tak proste w przygotowaniu, a ich każda łyżeczka może tak umilić dzień i poprawić nastrój Często nieodzownym elementem(...)moich deserów, a czasem wręcz ich bazą – są bakalie. Zdrowie, chrupiące i naprawdę pyszne. Uwielbiam je! Czasem po prostu siadam wraz z mężem, w telewizorze leci nasz ulubiony film, a my chrupiemy sobie z miseczki mieszankę bakalii. Uwielbiamy to. Bakalie, to też nieodzowny element moich wypieków i deserów. Dziś mam dla Was 5 szybkich pomysłów na desery z bakaliami
Słodkie okruszkidrugie śniadanie! Jedno z najwspanialszych i najpyszniejszych ciast, które podbiło kubki smakowe Włochów, a od wielu lat również pozostałych mieszkańców świata, nie tylko Europy. Tiramisu, to rodzaj deseru, jednak wbrew pozorom nie jest spożywany po kolacji, czy obiedzie. W upalne dni, Włosi serwują je na drugie śniadanie! Tiramisu powinno się podawać mocno schłodzone. To właśnie w temperaturze(...)tkwi sekret tego niezwykłego deseru. Istnieje wiele przepisów na tiramisu. Wykonanie i smak uzależnione są od regionu Włoch, w którym jest przygotowywany. Zazwyczaj jest to prostokątne ciasto, które składa się z kilku warstw. Układa się je naprzemiennie zaczynając od biszkoptów (zazwyczaj wybierane są specjalne sztuki o podłużnym kształcie), które są maczane w kawie lub likierze. Następnie nakładana jest masa
Gotuję TestujęPanna Cotta to jeden z moich ukochanych deserów. Wypracowałam sobie kilka receptur, które zawsze się sprawdzają a mój deser ma idealną konsystencję. Jest lekki jak chmurka, delikatny, jednocześnie pięknie trzyma formę. Lubię ją jeszcze z jednego powodu – robi się ją bardzo szybko a można stworzyć z niej naprawdę efektowny i piękny deser. Goście będą zachwyceni, gwarantuję! Dzisiaj prezentuję(...)blogu przepis na nietypową, ciut inną, bo z mleka kokosowego. Dzięki niemu deser ma piękny, śnieżnobiały kolor i delikatny posmak kokosa, który świetnie współgra z drugim bohaterem deseru – orientalnym rambutanem. Dla tych, którzy jeszcze nie zdążyli posmakować – rambutan wygląda obłędnie i cudnie pachnie. I na tym w zasadzie kończą się moje zachwyty. W smaku porównywalny jest do naszej
Garniec Magalielubi jogurtu greckiego i truskawek? A do kompletu smak chalwy! Polaczenie idealne.To najlepszy deser jaki kiedykolwiek zrobilam.Lepszego tez nie jadlam.Tu bita smietana zdecydowanie przegrywa konkurencje.I to nie tylko z powodu wysokiej zawartosci tluszczu.Zanim przygotowalam owoce zjadlam pol miseczki kremu chalwowego i zabraklo mi do przystrojenia gory.Lekko kwaskowate owoce (dodalam maliny) ze slodycza chalwowa tworza genialny mix smakowy.Deser jest przepyszny(...)idealnie kremowy i ma tez wyjatkowy smak.Dlatego swietnie sprawdza sie jako baza sosow,dipow czy deserow wlasnie. Te wspaniale wlasciwosci ma oczywiscie tylko jogurt naturalny. Skladniki na 2 pucharki deseru: 200 g jogurtu greckiego (uzylam 10 %,ale sa ponoc chudsze) 2 lyzki tahini 2 lyzki miodu lub stewii 1 lyzka cukru pudru , miodu lub stewii 6-8 orzeszkow pistacjowych
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Jesli lubicie smak kokosa ten deser na pewno przypadnie Wam do gustu,bo jest po prostu pyszny.Powstal zupelnie przez przypadek. Pozostal mi krem kokosowy i zastanawialam sie do czego go zuzyc.Wymieszalam z jogurtem greckim,jeszcze dodatek owocow jagodowych i kilku ciasteczek amarettini i wspanialy deser gotowy.W expresowym tempie mozesz przygotowac smaczny i zdrowy deser.Polecam! Skladniki na 2 porcje
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Deser o smaku chalwy z truskawkami i pestkami granatu jest przepyszny.I to nie tylko dla wielbicieli chalwy.Wbrew pozorom nie jest tez wcale za slodki.Zreszta stopien slodyczy mozecie regulowac iloscia dodanego miodu.Smak chalwy bowiem pochodzi z tahini,ktore nie jest slodzone. Dla nas z mezem jest to absolutny hit deserowy.Dlatego naprawde goraco polecam do skorzystania z przepisu.Bedziecie naprawde zachwyceni.Owoce mozecie dodac(...)lewa strone wyciagnac pestki.Najlepiej zrobic to palcami,uwalniajac je z bialej oslonki. Na dnie pucharkow ulozyc ciasteczka,nastepnie jogurt chalwowy,na koniec zamarynowane truskawki i peski granatu.Przed podaniem deser schladzic w lodowce.Dodatkowo polalam calosc syropem z granatu.Nie jest to jednak konieczne. Zycze smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Witajcie kochani. Dziś postanowiłyśmy Was znowu nieco osłodzić. Chłodne, wietrzne popołudnia i wieczory najlepiej urozmaicać sobie czymś słodkim. Pomysł na deser narodził się z powodu ogrrromnej dyni, którą to otrzymałyśmy w prezencie kilka dni temu. (: Taka drożdzowa propozycja jest czymś idealnym do kubka gorącej herbaty czy filiżanki kawy. . My ciastem drożdżowym bardzo często urozmaicamy sobie chłodne jesienne dni i zachęcamy
Symfonia Smakówidealnie wyważona jeśli chodzi o smak, aromat, niczego tam nie brak, niczego tam nie jest za dużo. Kropka. Wróćmy do lodów, potrzebne nam będą -lody jakie chcecie -syrop do deserów -prażone ziarna od Ziarenkowo Cynamonowy Raj- w swoim składzie mają słonecznik,sezam,orzechy arachidowe,cynamon,kardamon,gozdziki. -brzoskwinia -arbuz -suszona śliwka i listek bazylii, bo nie miałam mięty Do pucharka(...)szklanki włóż pokroojonego arbuza, posyp ziarnami,dodaj Twoje ulubione lody. Następnie polej syropem do deserów. Dodaj obrana ze skóreczki brzoskwinię. Posyp ziarenkami, pokrój sliwkę na paski i dodaj listek. Smacznego. Szybko bo w taki upał to się ekspresowo rozpuszczają. Smak jest rewelacyjny, a przykryty lodami arbuz i ziarna lekko się „podmrażają” i mają super smak i chrupkość wartą
Z Kuchni Do Kuchnizapewne jest super deser, ale na pewno nie dla...kierowców. W jego składzie jest wódka, więc jak kto chce się nim uraczyć musi pomyśleć wcześniej i najwyżej przejść się piechotą wesoło podśpiewując lub wsiąść do MPK. Składniki -lody, Wasze ulubione -czarne winogrona -cynamonowy raj od Ziarenkowo -kawałeczki serniczka z tego przepisu TUTAJ -mango kandyzowane od Skworcu -wiśnie suszone premium(...)winogrona. Następnie wisnie suszone premium oraz ananas kandyzowany. Następnie wlej około 2 łyżek wódki, lub innego ulubionego alkoholu, lub nalewki..jak nie lubisz- nie możesz- dodaj syropu do deserów też jest super! Cała wódka weszła w...sernik! I tam pozostała. Ciekawe wrażenia smakowe. Ognisty sernik i orzezwiający smak lodów, lekko podmrożone ziarna i nostalgiczne kandyzowane owoce. Tak to rajski puchar
Z Kuchni Do KuchniDeser tiramisu z kiwi w szklankach. Tiramisu w szklance – sprytny sposób na serwowanie pojedynczych porcji klasycznego włoskiego deseru . Ta wersja tiramisu serwowana jest w przezroczystej szklance aby wyeksponować piękne warstwy deseru . Tiramisu składa się z biszkoptu nasączonego kawą , kawałeczkami kiwi oraz klasycznego kremu tiramisu . Deser tiramisu z kiwi podawany w szklance to mój ulubiony sposób delektowania się nim. Chociaż uwielbiam(...)Wykonując ten przepis zastanawiałam się ile przepisów na tiramisu może być na jednym blogu? Mogę się tylko domyślać, że odpowiedź zabrzmi „ tyle, ile się podoba”. Tak bardzo lubię ten deser , że mogę go jeść cały czas. Aksamitny i puszysty deser . To indywidualny deser z dodatkiem kiwi i Amaretto. Pyszny, kremowy wypełniony mascarpone , kawą , kiwi i biszkoptami oraz kakao . Deser
Zdrowy Styl JoannyCreme brulee to popularny i rozpoznawalny deser który przygotowujemy na bazie jajek oraz śmietanki, a ponadto jest cukrową skorupką. Deser ten z pewnością przyciągnie miłośników oryginalnych smaków, ale ważne jest to, że wcale nie musimy jechać do Hiszpanii czy Francji, gdzie deser ten jest niezwykle popularny, by go skosztować. Poniżej przygotowaliśmy dokładny przepis opisujący, jakie czynności należy wykonać krok(...)kroku, by przygotować te pyszności. Skupiliśmy się na ważnych aspektach i proces ten może wydawać się czasochłonny, ale z pewnością umożliwi wyczarowanie deseru rodem z drogiej restauracji. (Chociaż i tak uważamy, że najtrudniejsze będzie wyczekiwanie, aż deser całkowicie się schłodzi). Warto również wspomnieć, że creme brulee robi naprawdę świetne wrażenie wizualne, dlatego możemy go podawać z różnych okazji
Słodkie okruszkiadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Szybki deser w pucharku Deser w pucharku to idealny pomysł na małe co nieco, szczególnie w upalne dni. Kiedy nachodzi nas ochota na coś słodkiego, a nie chcemy włączać piekarnika by upiec jakieś ciasto, z pomocą przychodzą nam desery. Pyszne, słodkie przekąski, które można przygotować w mgnieniu oka. Taki deser w pucharku z pewnością zaspokoi naszą ochotę(...)coś słodkiego. Tym razem padło na deser z truskawkami, który można przygotować bardzo szybko. Składa się on z kilku prostych składników, takich jak truskawki, galaretka truskawkowa, pokruszone herbatniki oraz ubita śmietana. Całość w połączeniu ze sobą daje bardzo smaczny deser, któremu ciężko się oprzeć! Ten deser z truskawkami można przygotować w mgnieniu oka. Najdłużej zajmuje oczekiwanie na to, aż galaretka
Przepiski.plCheesecake deser z karmelizowanym mlekiem i snickers…Zdjęcia mówią same za siebie! To wspaniały deser, kremowy, słodki, sporządzony z minimalnym wkładem pracy. Perfekcyjny deser na ostatnią minutę. Lubicie takie deser? Ja przepadam, zwłaszcza za snickers, bo to mój ulubiony batonik! Taki deser muszę jeść z wyhamowaniem! Zawiera on niemało kalorii, a karmelizowane mleko to cukrowa bomba! Deser bez pieczenia(...)naprawdę fajny pomysł na deser, kiedy nie mam ochoty na wypieki. Cheesecake deser Składniki: 5-6 porcji 100 g pokruszonych ciastek 500 g twarożku 200 ml śmietanki, 30% 3 łyżki cukru pudru 200 ml karmelizowanego mleka 4 batoniki snickers, małe Rozdrobnij ciastka i ułóż na dnie szklanek. Ubij lekko śmietankę. Pod koniec ubijania dodaj twarożek i cukier puder. Ułóż krem
codojedzeniaSernik na zimno w postaci ciasta czy też w postaci deseru sprawdza się zawsze. Przy upałach jakie teraz mamy zimny deser będzie jak znalazł. Deser serowo-owocowy na zimno Biały ser ma zastosowanie w sernikach zarówno na zimno jak i w tych pieczonych. Zajadamy się nim także w pierogach czy naleśnikach. Ja z racji na fakt, iż na nabiał(...)różnicę pomiędzy nim a tym standardowym serem z laktozą. Robię zatem od czasu do czasu serniki czy piergi właśnie z wykorzystaniem sera bez laktozy. Na tym weekendzie postawiłam na deser na zimno, do którego użyłam nie tylko sera ale i ryżu preparowanego. Całość połączyłam z owocami. Na 30-o stopniową temperaturę za oknem ten deser był jak znalazł. Jeśli zdecydujecie
mecooksWszyscy lubimy desery. Im większe pucharki, wypełnione po brzegi bitą śmietaną i polewami, tym lepiej. Każda niemal uroczystość czy spotkanie rodzinne to okazja do spotkania przy kawie i dobrym ciastku. Czekoladowe desery smakują nam zwłaszcza jesienią i zimą, kiedy mamy obniżony nastrój i zwiększone zapotrzebowanie na słodkości. Śmietankowe kremy, lody z polewą czekoladową, puszyste ciasta z galaretką to tylko niektóre(...)grzesznych przyjemności. Podawane na koniec obiadu czy na podwieczorek, stanowią słodkie zakończenie posiłku. Najzdrowszym, jak się okazuje deserem, są świeże, dobrej jakości owoce. Nie są one jednak dostępne przez cały rok w Polsce, bo najlepszy czas na owoce to lato, ale nic straconego. Desery możemy jeść. Wystarczy jednak odrobina wiedzy i wyobraźni, a popularny, niezdrowy i kaloryczny deser, przygotujemy
Moja smaczna kuchniabędzie post wielowarstwowy. Wielonarodowy i wielokulturowy. Tak jak deser. Bardzo pyszny deser wielowarstwowy. Zaczniemy od ziarenek. Oblanych czekoladą i zawiniętych w pergamin. Pochodzą z Caffe Greco , najstarszej rzymskiej kawiarni założonej 1760 roku przy słynnej Via dei Condotti 86. To miejsce historyczne, nieformalny rzymski salon artystyczny, który przed laty odwiedzali m.in. Stendhal, Goethe, Shelley, Byron, Liszt, Keats, Ibsen, Andersen, Mendelssohn(...)mojej nieustannie rozrastającej się mapie miejsc do zobaczenia. Pochodzące stamtąd ziarenka kawy w czekoladzie to prezent od bliskiej osoby. Lubię je rozgryzać i popijać dobrą kawą lub dodawać do deserów jako mały, ale wyrafinowany dodatek. Teraz pora na kino. Czeskie kino, które uwielbiam i które nigdy mnie nie zawiodło. Trafne, mądre, pięknie emocjonalne, nie raz do bólu prawdziwe
KUCHARNIAkoniec polewamy musem z kiwi i mięty. Ozdabiamy owocem kiwi, oraz listkami mięty i żelkami. Kisiele z galaretką Pianka Kiwi i mięta w blenderze Ucieranie herbatników na piasek Deser z kiwi i miętą
Bon Appetit Małgorzatypucharków dajemy pokruszone herbatniki, następnie około 2 - 3 łyżek serka, polewamy musem z truskawek, ozdabiamy bitą śmietaną, owocami i czekoladą. Szybkie i pyszne :) Truskawkowy sernik na zimno w formie deseru
Bon Appetit Małgorzatypost, ponieważ jest 600-tnym jaki się pojawia na moim blogu. A na kompie mam nadal całą masę zdjęć i przepisów, które kiedyś chciałabym Wam pokazać! Tymczasem zapraszam na deser znaleziony na blogu Aliny. Składniki: brzoskwinie (świeże lub z puszki) jogurt naturalny typu greckiego (lubię Tolonis z Biedronki lub Grecki Bakomy) ciastka (u mnie owsiane) cukier (można posłodzić owoce podczas
Kuchnia domowa Anitarg owocowy... panuje tam istna uczta dla zmysłów. Wszędzie mnóstwo rozmaitych owoców w różnych kolorach. Wiśnie, czereśnie, truskawki, maliny, jagody... Jak więc nie skusić się na taki deser, który proponuję dzisiaj? :) Podanych składników wystarcza na 6 porcji. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania 2 łyżki cukru. Do osobnej miseczki przełożyć serek mascarpone i delikatnie rozprowadzić
Świat Domowej Kuchnijednak ograniczać słodycze na tyle, na ile się da. A jak się nie da, to kombinuję, aby to słodkie było choć trochę zdrowe ;) Jem sporo jogurtów, twarożków i deserów z nich. (Co czasem dziwi moich bliskich, bo mleka nienawidzę...brrr...) Połączenie jogurtu naturalnego, twarożku i konfitur daje bardzo smaczne i orzeźwiające efekty. Chcecie spróbować? Składniki: 500 ml. naturalnego
Codzienna kuchnia niecodziennawlać tężejącą galaretkę agrestową, schować do lodówki na kilka godzin galaretkę z keksówki nakryć półmiskiem i odwrócić, zdjąć formę, usunąć folię i pokroić na porcje smaczny, zdrowy, orzeźwiający deser nie tylko na lato................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięzjadać skórkę. Dostarcza tyle energii, że wystarczy na śniadanie szkolne czy przekąskę w pracy. Polecam do jedzenia na surowo i jako składnik sałatek, ale dzisiaj wystąpi jako składnik deseru. 1 owoc persymony ½ granatu (ziarenka) 100 ml jogurtu greckiego 1 łyżeczka cukru waniliowego 1-2 łyżeczki żelatyny 1 galaretka agrestowa Przygotować galaretkę i rozlać warstwę na spód pucharków
Kulinarny karnet ChristopheraExquisite eggs for dessert. Przygotować skorupki jajek z dużym otworem. Wycinamy delikatnie nożyczkami. Skorupki sparzyć wrzątkiem i wysuszyć. Jajeczka na deser wypełnimy musem cytrynowym i kakaowym. Mus cytrynowy. 4 białka 6 łyżek cukru sok z 1 cytryny 1 łyżeczka żelatyny w proszku Żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody aby napęczniała. Z białek i cukru ubić pianę, dolewając sok cytrynowy
Kulinarny karnet Christopheraaceto balsamico krem 1 łyżeczka cukru Z arbuzów wydrążyć kulki. Łupinę arbuza wyciąć ozdobnie. Napełnić ją kulkami arbuza czerwonego i żółtego oraz winogronami. Składniki sosu wymieszać i polać nim deser. Schłodzić. Przed podaniem wymieszać. Posypać świeżą miętą
Kulinarny karnet Christopherarazem deser jaglany, który przypomina sernik na zimno. Robimy różne jego wersje - owocowe, rodzynkowe, orzechowe - wszystkie są przepyszne, ale ten z daktylami i bananem wyjątkowo przypadł nam do gustu. Deserki nalewamy do silikonowych foremek, które są bardzo wygodne, bo dzieci mogą same chwycić sobie serek z lodówki, kiedy mają ochotę na coś pysznego ;) Można przygotować wersję wegańską
głodny alergikDeser serce na zimno SKŁADNIKI: ser biały - 250 g śmietana 36 % - 300 g żelatyna - 2 łyżki cukier - 2 łyżki galaretka truskawkowa - 1 opak woda -1 szkl. migdały mielone -3 łyżki margaryna - 1 łyżka kakao - 0,5 łyżeczki Przygotowanie: SPÓD: Migdały wsypać na talerz dodać rozpuszczoną margarynę i kakao, zagnieść masę. Wyłożyć masę na deseczkę. Ser zmiksować blenderem z cukrem
Kuchnia DanusiOstatnio mnie wzięło na czekoladowe desery... czekolada z bananami idealnie się komponuje i humor lepszy po takim deserku :D Składniki: 1,5 szklanki czekoladowego napoju sojowego, 1 czubata łyżka kakao, 1 łyżka cukru, 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej, 1 banan, do posypania: wiórki kokosowe. Przygotowanie: Do rondelka przelewamy szklankę napoju sojowego i podgrzewamy na małym ogniu. Dodajemy cukier
Aga w kuchniBardzo prosty, smaczny i jakie efektowny deser :) Składniki: 300 ml śmietany 30%, 3 łyżki cukru pudru, ok. 20 truskawek, 1 opakowanie otrębów granulowanych z truskawkami. Przygotowanie: Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z 2 łyżkami cukru pudru. Truskawki myjemy, przebieramy, wycinamy szypułki i miksujemy blenderem z 1 łyżką cukru pudru. Następnie do przezroczystych szklanek wsypujemy
Aga w kuchni