niesamowity. U autorki bloga była tarta, ja pominęłam kruchy spód, i przygotowałam szybką wersję w kokilkach. Soczyste, słodkie truskawki, delikatna jajeczna pierzynka i pobudzająca nuta pieprzu, który sprawia, że deser nie jest mdły, a na języku zostaje przyjemnie ostry smak. Koniecznie musicie takie połączenie wypróbować! Truskawki zapiekane w koglu moglu z czerwonym pieprzem Składniki: (na 2 porcje) 150 g truskawek(...)jajeczną zalać truskawki. Piec w 180 st. C. przez 15 minut. Podawać letnie. Smacznego! Choć to połączenie jest naprawdę znakomite, i z całego serca je Wam polecam, możecie przygotować deser całkowicie pomijając pieprz, z dodatkiem innych owoców i przypraw. Szukajcie swojej ulubionej kompozycji
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDESER CZEKOLADOWY Z CHRUPKAMI Składniki: - 400ml jogurtu naturalnego - 500ml mleka - 6 łyżek kakao - 220g miodu - 4 łyżeczki żelatyny - 4 łyżki cukru - chrupki/płatki z miodem Sposób przygotowania: Żelatynę zalewamy 6 łyżkami zimnej wody i zostawiamy do napęcznienia. Podgrzewamy mleko razem z kakao i miodem. Powoli dodajemy żelatynę i dokładnie rozpuszczamy w mleku. Odstawiamy do ostygnięcia. Wystudzoną masę mieszamy z jogurtem(...)cukrem, Całość przelewamy do kilku szklanek i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Po kilku godzinach na przygotowane desery sypiemy nasze chrupki i gotowe. Smacznego
Mentor Smakubardzo często, a ciasto piekło się tylko na niedzielę. Teraz pomału i kisiel i budyń odchodzi w zapomnienie, a szkoda bo to szybki i bardzo smaczny pomysł na popołudniowy deser ... Składniki: (na 6 szklaneczek) 2 budynie czekoladowe z cukrem 4 czubate łyżki kaszy manny 2 czubate łyżki cukru 1.5l mleka kilka kropli aromatu waniliowego starte orzechy laskowe i czekoladowe(...)ozdoby do dekoracji deseru Wykonanie: 2 budynie czekoladowe ugotować w 1l mleka wg przepisu na opakowaniu. 1/2 ugotowanego budyniu rozlać od razu do szklaneczek, druga połowę odstawić. W drugim garnku zagotować 0.5l mleka z cukrem i kilkoma kroplami aromatu waniliowego. Gotować ok 5 min (od zagotowania) na małym ogniu ciągle mieszając, aby kaszka nie przywarła
Walijskie Pichceniewiększość osób przykłada szczególną wagę do wagi i wyglądu, by przed latem zdążyć pozbyć się nadprogramowych kilogramów i niechcianego tłuszczyku, dlatego jako alternatywę proponuję Wam zdrowy (bo z jabłkami) deser lodowy, który przyjemnie schłodzi, ale i ogrzeje, bo na upały musimy jeszcze chwilę (lub dwie, trzy,...) cierpliwie poczekać. Składniki: ok 2 małe jabłka garść rodzynek łyżeczka lub dwie soku(...)zamian dla zróżnicowania smaków, możemy dodać trochę soku z cytryny. Gdy owoce są miękkie i gotowe do spożycie przekładamy je na spód naczynia, w którym będziemy podawać deser. Następnie na wierzch kładziemy lody. Całość przyozdabiamy bitą śmietaną i polewą, wg uznania :) Pyyycha! Znika w mgnieniu oka :) Smacznego
Taste Of My Daytruskawki. Ser ricottę zmiksować z jogurtem, cukrem pudrem resztą truskawek i żelatyną. Otrzymaną masę ułożyć na stężałej galaretce. Lekko docisnąć i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia masy. Deser wyjąć ,odwrócić i ostrożnie zdjąć salaterkę. Żeby było łatwiej na moment podstawić pod kran z gorąca wodą. Oczywiście ,podłożyć talerz, aby deser nie wpadł do zlewozmywaka. Na wierzchu galaretki
Kulinarny karnet ChristopheraPyszny deser czereśniowy na upalne dni Deser czereśniowy SKŁADNIKI: mleko skondensowane niesłodkie -1 puszka galaretka truskawkowa - 2 opak galaretka agrestowa -1 opak czereśnie listki mięty do dekoracji PRZYGOTOWANIE : Czereśnie opłukać, osączyć. Galaretkę agrestową i jedną truskawkową rozpuścić , każdą oddzielnie w 1 szkl wody. Następną galaretkę truskawkową przygotować według przepisu na opakowaniu, odstawić galaretki do lekkiego stężenia. Dobrze schłodzone mleko skondensowane
Kuchnia DanusiPyszny deser z mascarpone i galaretką SKŁADNIKI: serek mascarpone - 1 szkl śmietana 30 % - 100 ml galaretka truskawkowa - 1 opak cukier puder - 1 łyżka listki mięty do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodawać po łyżce serka mascarpone i cukier puder i dokładnie zmiksować. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Krem mascarpone wyłożyć do pucharków, ustawić pucharki w pochyłej pozycji(...)lodówce. Następnie na krem wylać stężałą galaretkę, odstawić do lodówki do całkowitego schłodzenia. Deser udekorować listkami mięty (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk
Kuchnia DanusiJest to jeden z moich ulubionych deserów... krem z mascarpone i kremówki, przekładany sosem truskawkowym i płatkami kukurydzianymi... Składniki: ok. 200 g truskawek, 250 g serka mascarpone, 50 ml kremówki, 2 łyżka cukru pudru, płatki kukurydziane corn flakes. PRZYGOTOWANIE: Truskawki miksujemy blenderem z jedną łyżką cukru pudru. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy do rozdrobnionego serka mascarpone(...)koniec do kremu dodajmy jedną łyżkę cukru pudru. Do przezroczystych szklanek lub pucharków układamy na zmianę pokruszone płatki kukurydziane, krem i sos truskawkowy. Z podanych składników wychodzą trzy desery
Aga w kuchniCzekolada jest dobra na wszytko... poprawia samopoczucie, dodaje sił i wzmacnia zdrowie :) do tego jest afrodyzjakiem... więc taki mały deser na pewno nikomu nie zaszkodzi :) Składniki: 45 g gorzkiej czekolady, 45 g białej czekolady, 45 g mlecznej czekolady, 200 ml śmietanki słodkiej 18%, 3 żółtka, 2 łyżeczki cukru. Przygotowanie: Połamane kawałki czekolady wkładamy do trzech miseczek - najlepiej metalowych(...)podgrzewamy, aż do zgęstnienia. Do czekolady deserowej dodałam jeszcze 2 łyżeczki cukru. Najpierw podgrzałam miseczkę z czekoladą deserową i przełożyłam ją do przezroczystych kieliszków, następnie mleczną i białą. Desery wkładam do lodówki na ok. 2 godziny
Aga w kuchniPyszny deser z wiśniową pianką i pysznym musem truskawkowym, a to wszystko posypane zdrowym błonnikiem kokosowym... w rzeczywistości pianka ma lekko różowy kolor, czego nie widać na zdjęciu... Składniki: 150 ml kremówki, 2 łyżki cukru pudru, 4 łyżeczki galaretki wiśniowej, ok. 10 truskawek, do posypania: błonnik kokosowy. Przygotowanie: Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno z 1 łyżką(...)małym strumieniem do kremówki i dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do szklanek i wkładamy do lodówki do stężenia. Truskawki miksujemy z cukrem i polewamy nimi pianki wiśniowe. Na koniec posypujemy desery kokosowym błonnikiem
Aga w kuchniwaniliowy. Na dno szklanek wsypujemy granulowane otręby, następnie pokrojone w kosteczkę czereśnie i krem jogurtowy. Powtarzamy jeszcze raz takie warstwy, tak by zakończyć kremem jogurtowym. Na samym końcu posypujemy deser karmelem z wanilią i dekorujemy czeresienką. Ta wspaniała podstawka pod deser to jest Gorący chłopak ze sklepu z prezentami GodsToys.pl , wspaniale sprawdza się nie tylko jako podkładka
Aga w kuchniTruskawki już się kończą, a ja przytyłam chyba ze 2 kilo :) i zaczynają się maliny... a jeszcze tyle wspaniałych deserów przede mną z innymi owocami... ;) Ten deser malinowy jest banalnie prosty i na pewno każdemu z Was zasmakuje :) Składniki: 500 g serka homogenizowanego, 250 g malin, 5 łyżek cukru, 1/2 opakowania otrębów granulowanych Kupiec. Przygotowanie
Aga w kuchniSzybkie desery z bakaliami – 5 pomysłów Od zawsze uwielbiałam desery i bakalie. Ci z Was, którzy są ze mną od początku (blog jeszcze na starej platformie) wiedzą, że kiedyś to desery pojawiały się u mnie najczęściej. Dlaczego? Może dlatego, że są tak proste w przygotowaniu, a ich każda łyżeczka może tak umilić dzień i poprawić nastrój Często nieodzownym elementem(...)moich deserów, a czasem wręcz ich bazą – są bakalie. Zdrowie, chrupiące i naprawdę pyszne. Uwielbiam je! Czasem po prostu siadam wraz z mężem, w telewizorze leci nasz ulubiony film, a my chrupiemy sobie z miseczki mieszankę bakalii. Uwielbiamy to. Bakalie, to też nieodzowny element moich wypieków i deserów. Dziś mam dla Was 5 szybkich pomysłów na desery z bakaliami
Słodkie okruszkidrugie śniadanie! Jedno z najwspanialszych i najpyszniejszych ciast, które podbiło kubki smakowe Włochów, a od wielu lat również pozostałych mieszkańców świata, nie tylko Europy. Tiramisu, to rodzaj deseru, jednak wbrew pozorom nie jest spożywany po kolacji, czy obiedzie. W upalne dni, Włosi serwują je na drugie śniadanie! Tiramisu powinno się podawać mocno schłodzone. To właśnie w temperaturze(...)tkwi sekret tego niezwykłego deseru. Istnieje wiele przepisów na tiramisu. Wykonanie i smak uzależnione są od regionu Włoch, w którym jest przygotowywany. Zazwyczaj jest to prostokątne ciasto, które składa się z kilku warstw. Układa się je naprzemiennie zaczynając od biszkoptów (zazwyczaj wybierane są specjalne sztuki o podłużnym kształcie), które są maczane w kawie lub likierze. Następnie nakładana jest masa
Gotuję TestujęPanna Cotta to jeden z moich ukochanych deserów. Wypracowałam sobie kilka receptur, które zawsze się sprawdzają a mój deser ma idealną konsystencję. Jest lekki jak chmurka, delikatny, jednocześnie pięknie trzyma formę. Lubię ją jeszcze z jednego powodu – robi się ją bardzo szybko a można stworzyć z niej naprawdę efektowny i piękny deser. Goście będą zachwyceni, gwarantuję! Dzisiaj prezentuję(...)blogu przepis na nietypową, ciut inną, bo z mleka kokosowego. Dzięki niemu deser ma piękny, śnieżnobiały kolor i delikatny posmak kokosa, który świetnie współgra z drugim bohaterem deseru – orientalnym rambutanem. Dla tych, którzy jeszcze nie zdążyli posmakować – rambutan wygląda obłędnie i cudnie pachnie. I na tym w zasadzie kończą się moje zachwyty. W smaku porównywalny jest do naszej
Garniec Magalie