PARIS BREST - FRANCUSKI DESER Z KREMEM PRALINOWYM Obłędny, zachwycający francuski deser, w którym zakochałam się bez pamięci! Ptysiowe ciasto wypełnione jednym z najpyszniejszych kremów jakie znam - kremem pralinowym i posypane płatkami migdałów. Genialny przepis zaczerpnęłam z blogu Moje Wypieki i nawet nie sądziłam, ze okaże się on tak prosty i łatwy w przygotowaniu:) Paris - Brest swoją premierę miał(...)rowerowego na trasie Paris - Brest - Paris. Wypiek miał symbolizować koło. Oczarował on tak Francuzów, że po dziś dzień jest sprzedawany we Francji w mniejszych i większych wersjach. Według mnie deser ten przypomina świąteczny wieniec, dlatego uznałam, że świetnym pomysłem będzie przygotować go również na Święta Bożego Narodzenia. Możecie podać go na pięknej paterze i ułożyć dookoła kilka świątecznych gałązek
Słodko-Słony Świat IlonyBardzo prosty, a dość efektowny deser na bazie mleka skondensowanego. Można do niego wykorzystać zarówno ulubiony smak galaretki, jak i ulubione owoce. Deser w Paski z Mlekiem Skondensowanym - Składniki: puszka mleka skondensowanego słodzonego 200 ml mleka 2 czubate łyżeczki żelatyny 2 czerwone galaretki 150 ml śmietany kremówki dowolne owoce* (użyłam owoców leśnych) Deser w Paski z Mlekiem Skondensowanym - Sposób
Słodka StronaIlość porcji: 5-6 porcji Drukuj Kokosowy deser z mascarpone i truskawkami By Piotr 15 czerwca 2018 Kokosowy deser z mascarpone i truskawkami - absolutnie rewelacyjne połączenie smaków, które przypadnie do gustu każdemu :) Składniki: mleko kokosowe - 1 puszka* mascarpone - 250g miód - 1-2 łyżki truskawki - ok. 600g, świeżych kruche ciasta maślane lub herbatniki - ok. 140g wanilia - ziarenka z jednej całej laski(...)mięta - do dekoracji * Tylko stała część, bez wody kokosowej. Wykonanie: Całość rozpoczynamy od wstawienia mleka kokosowego do lodówki, przynajmniej kilka godzin przed planowanym przygotowaniem deseru. Puszkę z mlekiem kokosowym otwieramy i przy pomocy łyżki przekładamy do miski całą stałą część, która oddzieliła się od mleka. Nie dodajemy wody kokosowej. Ją możecie wykorzystać m.in. do przygotowania pysznego koktajlu. Przepis na pyszny
Pogotujmy.plMój deser od klasycznego tiramisu różni się tym, że zamiast biszkopcików "języczków" ma w sobie herbatniki, oraz urozmaicony jest o budyń i owoce. Mascarpone i kawa oraz amaretto są bez zmian, tak jak w tradycyjnym tiramisu :) Składniki: Masa kawowa: 6 żółtek 6 czubatych łyżek cukru 50 dag mascarpone 2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy (albo 4 łyżeczki cappuccino) Masa budyniowa: 2 szklanki(...)połączy się z masą jajeczną. Do kremu dodajemy 2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy nadal miksując. Masa budyniowa: Na mleku gotujemy budyń, studzimy. Margarynę ucieramy z cukrem. Dodajemy stopniowo budyń, ucierając. Deser – finał: Herbatniki przez 1 sekundę moczymy w amaretto i układamy na blaszy. Na herbatniki wylewamy przestudzoną masę budyniową, w masę budyniową wkładamy owoce i przykrywamy masą kawową. Na wierzch posypujemy
Bon Appetit Małgorzatyśmietanki kremówki (płynnej) sok z 1/2 cytryny 4-5 gruszek (mogą być z puszki) 3 banany 1 łyżeczka imbiru bita śmietana do dekoracji Ukoronowaniem każdego dobrego obiadu jest deser. Dzisiaj zaproponuje pyszny deser gruszkowo-bananowy z delikatną polewą czekoladową i odrobiną bitej śmietany. I mimo, że napewno ma sporo kalorii, to myślę warto się na niego skusić(...)podanych składników uzyskamy 4 porcje deseru. Gruszki i banany pokroić w dosyć grubą kostkę. Wrzucić do rondla z masłem, i smażyć, przez około 4-5 minut, ciągle mieszając. W połowie smażenia dolać 1/4 szkolanki wody, żeby owoce nam się nie przypaliły. Dodać sok z cytryny i imbir, wymieszać. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Śmietanę
Świat Domowej KuchniDeser bananowo-marchewkowy Wiosna zbliża się już wielkimi krokami, więc zaproponuje dziś delikatny i orzeźwiający deser. Z początku może się wydawać że banan w połączeniu z marchewką nie będzie smakować przyjemnie, ale zapewniam że tak nie jest ;) Potrzebna jest mała ilość składników, na pewno każdy ma je w domu. Sposób przygotowania jest banalny i bardzo szybki(...)cytryny. Wykładamy do naczynia. Potem robimy bitą śmietanę (ubijamy śmietanę z łyżeczka cukru/ w przypadku „śnieżki” robimy według wskazówek na opakowaniu). Bita śmietane wykładamy na sam wierzch i deser gotowy ;) Prawda że proste? Dzisiejsza piosenka należy do muzyki elektronicznej. Idealna na wybudzenie się ze snu zimowego ;) Panama – It’s Not Over Pozdrawiam ze słonecznego
Gotuj Z MuzykąWalentynkowa wersja deseru z mlekiem skondensowanym. Prezentuje się wyjątkowo, mimo, że nie jest trudny do przygotowania. Idealny na romantyczną kolację, a i dzieci się nim zachwycą - szczególnie dziewczynki. Deser z Mlekiem Skondensowanym - Składniki: puszka mleka skondensowanego słodzonego 200 ml mleka 2 czubate łyżeczki żelatyny 2 czerwone galaretki bita śmietana i wisienki koktajlowe do dekoracji (opcjonalnie) Deser
Słodka StronaZaczęło się od tego, że miałam brzoskwinie do wykorzystania. Te śmieszne, płaskie, cudownie pachnące. Sporo zjedliśmy, reszta czekała na lepsze jutro . Nie chcąc, aby się zmarnowały, postanowiłam przygotować jakiś deser (na ciasto by nie wystarczyło). W domu akurat nie miałam kremówki, powstała więc mleczna galaretka o pysznym, karmelowym smaku. Nie jest tak delikatna ani kremowa jak panna cotta(...)rozpływa się w ustach. Deser jest raczej słodki, ale nie przesłodzony - nam smakował bardzo. Mleczno-karmelowa galaretka z brzoskwiniami Składniki: (na 6 porcji) galaretka: 60 g cukru 2 łyżki wody 60 g miodu 600 ml mleka (3,2%) ziarenka z 1/2 laski wanilii 5 listków żelatyny brzoskwinie w syropie: 250 g brzoskwiń 50 g cukru 2 łyżki wody
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDESER Z KIWI I MALINAMI Składniki: - 1 kg jabłek - 1 kg bananów - 1 koszyczek kiwi - 200g dżemu malinowego - 400 ml jogurtu naturalnego greckiego (gęstego) Sposób przygotowania: Na początek obieramy wszystkie owoce, następnie kroimy na drobne kawałki jabłka, blendujemy i wkładamy do zamrażarki. To samo wykonujemy z bananami i kiwi. Gdy tylko nasze owoce się zmrożą(...)konsystencja będzie bardziej stała rozpoczynamy tworzenie naszych deserów. Przygotowujemy 8 szklanek lub pucharów, następnie przy pomocy dużej łyżki na sam dół dajemy 3 duże łyżki naszego musu jabłkowego (starajmy się nie ubrudzić naszych szklanek), następnie wykładamy warstwę dżemu malinowego. Na dżem malinowy nakładamy nasz mus bananowy, na niego trafia warstwa jogurtu naturalnego. Na samą górę wykładamy warstwę musu z kiwi
Mentor SmakuDESER OWOCOWY Składniki: - 1 kg jabłek - 1 kg bananów - 1 kg pomarańczy - słoiczek powideł śliwkowych - 1200 ml jogurtu naturalnego Sposób przygotowania: Na początek obieramy wszystkie owoce, następnie kroimy na drobne kawałki jabłka, blendujemy i wkładamy do zamrażarki. To samo wykonujemy z bananami i pomarańczami. Gdy tylko nasze owoce się zmrożą, a ich konsystencja będzie bardziej(...)stała rozpoczynamy tworzenie naszych deserów. Przygotowujemy 8 szklanek lub pucharów, następnie przy pomocy dużej łyżki na sam dół dajemy 3 duże łyżki naszego musu jabłkowego (starajmy się nie ubrudzić naszych szklanek), następnie przy pomocy dwóch dużych łyżek układamy warstwę jogurtu naturalnego. Na pierwszą warstwę jogurtu nakładamy nasz mus bananowy, na niego ponownie trafia warstwa jogurtu naturalnego. Na samą górę
Mentor SmakuBardzo lubię takie desery, które można jeść bez najmniejszych wyrzutów sumienia - bo to samo zdrowie!Tak jest i w tym przypadku... Jeśli mamy chudy jogurt i jagody bądź inne ulubione owoce w 15 minut można wyczarować fajny i zdrowy deser :-) A potrzebujemy na 3 pucharki: 250g jagód 1 jogurt grecki 0% 200g 1 jogurt grecki waniliowy 200g płaska łyżka(...)waniliowym. W szklanych pucharkach układamy wg naszej fantazji: najpierw jogurt, potem łyżeczkę naszych jagód z sokiem, znowu jogurt i ponownie jagody. Oczywiście warstwy można przełożyć np.granolą, ale wtedy deser będzie już ciut bardziej kaloryczny
Walijskie PichcenieDeser, który zawsze się udaje, bo .... nie sposób nie umieć zrobić galaretki wg przepisu na opakowaniu i zalać nią pokrojonych truskawek :) Do zrobienia więc tego deseru, nie potrzeba ani dużo czasu, ani wielkich umiejętności a efekt zadowoli najbardziej wybrednych :) Bo kto nie lubi galaretki z truskawkami??? :-) Ze względu na prostotę deseru nie podaję składników - bo widać je na załączonym
Walijskie PichcenieProsty, szybki, tani, lekki ... jego zalety długo można by wymieniać :)) Taki deser to super rozwiązanie, kiedy niekoniecznie chcemy dodatkowo nagrzewać kuchnię włączając piekarnik :-). Oczywiście im więcej kolorowych galaretek tym deser ciekawiej wygląda. Zwolennicy ubitej śmietanki (do których nie należę) mogą dodatkowo ozdobić go kleksikami śmietany. Składniki: 4 galaretki o różnych kol orach 100ml śmietany 30% Wykonanie: Pierwszą(...)Mieszamy i kiedy warstwa z lodówce zastygnie wylewamy na nią galaretkę ze śmietanką czyli mleczną warstwę. I dokładnie tak postępujemy przy kolejnych warstwach, pamiętając, aby poprzednia zawsze dobrze zastygła. Deser możemy zrobić w pucharkach bądź w szklanej salaterce. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function
Walijskie Pichcenie