Favorite Można do tego deseru dodać dżem agrestowy własnego wykonania. Lub chwilkę przed podaniem ugotować dżem z agrestu. Pamiętając o tym, że dżem musi ostygnąć. Nie jestem pewna czy w Polsce można kupić esencję z kwiatu czarnego bzu. Jeśli tak to można dodać kilka kropli do ubitej śmietany. Dla mnie poezja. Uwielbiam to. Agrest oczyścić. Do garnka wlać wodę, podgrzać
Kuchnia Pokoleńjogurtu z miodem firmy Zott (lub jogurtu naturalnego), 6 ciastek BelVita musli z owocami. Opcjonalnie: cukier do dosłodzenia owoców. Jeżeli lubicie letnie owoce (tak jak ja :)) polecam wyśmienity deser, który może stanowić również wspaniałe, energetyczne śniadanie. Trzy owocowe musy przełożone warstwą jogurtu naturalnego i pokruszonymi ciasteczkami BelVita, to nie tylko pyszne, proste ale i zdrowe urozmaicenie każdego dnia. Jeżeli(...)lubicie bardziej słodkie desery, wystarczy każdą z warstw owocowych lekko dosłodzić. Owoce umyć. Brzoskwinie i kiwi obrać ze skórki. Przygotować 3 wysokie naczynia. Do każdego z osobna włożyć owoce i za pomocą blendera ręcznego dokładnie zmiksować. Ciasteczka BelVita pokruszyć na drobniutkie kawałki. Układać warstwami: - mus malinowy, - jogurt, - mus z kiwi, - ciasteczka BelVita - jogurt, - mus brzoskwiniowy. Wierzch deseru można dodatkowo udekorować
Świat Domowej KuchniJest lato i upały nie zachęcają do stania przy piekarniku dlatego pomyślałam, że zrobię deser typowo na taką pogodę . Deser jest lekki ,orzeźwiający i delikatnie słodki idealny na każdą porę upalnego dnia. Do tego jest bardzo łatwy ,nawet dziecko sobie poradzi z jego zrobieniem :) Składniki na 8 salaterek(...)zalewamy pomarańczową galaretką , wstawiamy do lodówki , jak zastygnie układamy po plasterku ananasa i zalewamy galaretką ananasową ,odstawiamy ponownie do lodówki na kilka godzin . Ubijamy bitą śmietanę ,przed podaniem dekorujemy desery bita śmietaną i listkami mięty
Wypieki ReneClaufourtis to pieczony, francuski deser. Właśnie ten deser przygotowujemy z czereśniami, chociaż możemy użyć innych owoców jak wiśnie, maliny, jagody czy borówki. Smakuje jak gęsty, kremowy budyń o przyjemnym słodkim smaku. Podajemy ciasto lekko ciepłe, posypane cukrem pudrem i udekorowane owocami. Polecam je szczególnie małym dzieciom, za swoją kremową konsystencję, przyznam że deser znika w migu
Kulinarne Fantazje Mariolirème brûlée to mój ukochany francuski deser. Uważam, że siła, jaka tkwi w tych czterech prostych składnikach, jest wprost niesamowita. Cukrowa skorupka, przez którą za pomocą łyżeczki, dostajemy się do aksamitnego waniliowego wnętrza, jest dla mnie jedną z tych małych przyjemności, które powodują, że dzień staje się lepszy. Uwielbiam ten zdecydowany ruch, po którym warstwa cukru delikatnie pęka i odkrywa(...)cudowną niespodziankę oraz to uczucie, gdy karmel miesza się w ustach ze śmietankowym kremem. Uważam, że to jeden z najbardziej sensualnych deserów, który nigdy nie może się znudzić. Crème brûlée można przyrządzać na wiele sposobów: aromatyzować go kawą, skórką pomarańczy i cynamonem (tak, jak to robią w Katalonii) oraz podawać z zapieczonymi owocami. Ta ostatnia wersja jest moją ulubioną, szczególnie
Food Squaredzieci i dorosłych to kolorowe sorbety z owoców. Można je z robić z truskawek, kiwi, moreli, malin, jeżyn, jagód czy porzeczek. Mieszanka wody, owoców i cukru jest idealnym deserem, dla osób dbających o linię. Są przepyszne i proste w wykonaniu, idealne na upalne dni. składniki na 6 lodów 2 kiwi 8 moreli lub 3 brzoskwinie 8 truskawek
Smakowite Daniadzisiejszy meczyk zamówcie koniecznie PIZZĘ z GARNIEC MAGALIE! :) Dzisiaj mam dla Was kolejny świetny przepis idealny na letnie upały. Po wytrawnych daniach kolej na desery ... :) Arbuzową pizzą rozpoczynam na blogu cykl przepisów na fantazyjne wykorzystanie owoców w deserach. :) W ciągu najbliższych dni spodziewajcie się zatem kolejnych! Mam nadzieję, że już nigdy Wasz deser z arbuza nie będzie nudny
Garniec MagalieDzisiaj zapraszam na pyszny, letni, francuski deser „czereśnie sauté”, czyli podsmażone czereśnie. Deser lekki, smaczny i aromatyczny. Szybki w przygotowaniu i prosty, a zachwyci nie jednego smakosza. Myślę, że nadaje się również na „Zdrową Środę”, ponieważ deser jest mało kaloryczny (możemy pominąć bitą śmietanę) i składa się głównie z samych owoców. Inspirację na ten przepis zaczerpnęłam z książki
Mała CukierenkaWino Monte Santi ...to symfonia delikatnej i wysublimowanej słodyczy. Zachwyca i kusi zdecydowanym, owocowym bukietem oraz świeżym aromatem. W ustach okrągłe, aksamitne, kremowo-słodkie. Doskonałe do deserów lub jako deser sam w sobie. Nadaje się nie tylko do picia ale również do przygotowania pysznego letniego deseru z mnóstwem owoców który uwieńcza smak pysznego wina. Wino Monte Santi
Gotowanie jest łatwebrałam udziału w wydarzeniu Wypiekanie na śniadanie bo jakoś nie po drodze mi było. Tym razem postanowiłam dołączyć do wydarzenia i upiec tą malinową pychotę. Clafoutis to francuski deser z regionu Limousin w środkowej Francji. Jest to deser składający się ze świeżych owoców zapieczonych pod warstwą ciasta. W oryginale są to wiśnie u mnie jednak są to maliny. Zapraszam(...)przepyszny deser, ja zjadłam go na śniadanie. W przepisie podanym przez Gochę pozmieniałam ilości i zrobiłam w dwóch naczyniach do zapiekania wielkości 20 x 15. Clafoutis z malinami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieDziś mam dla Was szybki deser z truskawkami w roli głównej. Pyszny deser, którego składnikami są herbatniki, serek mascarpone zmieszany z jogurtem greckim i oczywiście truskawki. Idealny pomysł na upalne dni. Składniki: 100 g herbatników petit beurre 200 g mascarpone 2 łyżki jogurtu greckiego 3 łyżeczki cukru pudru 250 g truskawek świeżych 3 łyżeczek cukru Przygotowanie: Herbatniki rozkruszamy na mniejsze(...)blenderem na puree. Mascarpone mieszamy z jogurtem i dosładzamy do smaku cukrem pudrem. W szklankach bądź kieliszkach nakładamy warstwami na zmianę herbatniki, masa mascarpone i truskawki. Dekorujemy całymi truskawkami. Deser przechowujemy w lodówce
Podróż w kulinariaPanna cotta to po włosku po prostu gotowana śmietanka, to jeden z najprostszych deserów jaki można sobie wyobrazić, a przy tym naprawdę pyszny. Tradycyjnie podawana jest na talerzu w postaci małej kopuły/kopczyka – w zależności od naczynia jakiego użyjemy do jej przygotowania. Ja zdecydowałam się na małe urozmaicenie i oprócz śmietanki przygotowałam deser z galaretką :) Z podanych proporcji zrobiłam(...)jakiś czas. Śmietankę przelewamy do przygotowanych naczyń dopiero, kiedy zacznie lekko tężeć – dzięki temu nie rozpuścimy galaretki, a nasionka wanilii nie zbiją się na jej powierzchni. Gotowy deser dekorujemy ubitą śmietaną i polewamy zmiksowanymi truskawkami. Smacznego! ciastkożercy
CiastkozercyPrzepis z resztek, które pozostały w lodówce po bezowych gniazdkach. :) Bezy, bita śmietana i truskawki - czy istnieje coś lepszego? To właśnie słodki bałagan z Eton, czyli tradycyjny, brytyjski deser. Podawany jest także z bananami jako Lancing Mess. My zaszaleliśmy i wykorzystaliśmy także granat, banana i odrobinę serka naturalnego, by masa śmietanowa była nieco gęstsza. Całość jest po prostu(...)śmietany 30-36% (można użyć także jogurtu) ok. 3 łyżki serka naturalnego* 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka drobnego cukru lub cukru waniliowego - opcjonalnie W tradycyjnym deserze wykorzystuje się bezy, truskawki i śmietanę. Ja trochę go "podrasowałam", ale oryginał także jest cudowny. Jeśli wykorzystujecie tylko truskawki, a nie są one dość słodkie - zasypcie je wcześniej cukrem i rozgniećcie widelcem
Cooking MonsterIdzie lato, są truskawki! Mnóstwo truskawek! Aż proszą się o wykorzystanie ich w deserach i ciastach. Marzył mi się sernik.... biały, kremowy, z dodatkiem świeżych truskawek, na chrupiącym spodzie... Tak właśnie powstał ten deser. Spód możecie wykonać z dowolnych płatków, u mnie były to owsiane. Jako słodzika użyłam syropy karmelowego Walden Farms, który dodatkowo pysznie smakuje. Do masy serowej dodałam(...)prawie całą szklankę truskawek! Deser jest znakomitym źródłem białka i sprawdzi się jako zamiennik tradycyjnych serników. Spód: 1/2 szklanki płatków owsianych 2 łyżeczki syropu karmelowego Walden Farms 0 kcal 2 łyżeczki kakao 1 łyżka wody Płatki zmielić na mąkę, dodać pozostałe składniki i wymieszać. Wylepić masą spód tortownicy 18 cm i schłodzić w lodówce. Masa: 500 g twarogu 1/2 szklanki
Chocolate Muffin BlogJeśli posmakowało Wam moje miętowe brownie ( przepis ) albo po prostu lubicie połączenie orzeźwiającej mięty z czekoladą musicie zrobić ten deser. Potrzebujemy tylko kilka składników i w parę minut na stole pojawi się pyszny i delikatny deser. DESER AFTER EIGHT Składniki: (2 porcje) 300 ml śmietany 30% 1 fix do śmietany 2 łyżki syropu miętowego cukier puder (2-3 łyżki
Bon appetit mon amie