Deser pyszny, deser zdrowy, do wykorzystania mrożone czereśnie lub jak wolicie inne owoce. To jest znakomity pomysł na wykorzystanie zapasów z zamrażarki, polecam gorąco. U mnie były to czereśnie, latem dostałam od koleżanki całe wiadro a teraz korzystam z zapasów. Czereśniowy deser z chia. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieTaka Piękność na pewno przypadnie Wam do gustu. I choć teraz nie ma sezonu na jagody, do tego deseru zdecydowanie jagody mrożone będą jak znalazł. Nie bójcie się mrozić owoców, dobrze przechowywane nie tracą na jakości i zimą śmiało możecie po nie sięgnąć. 4 porcje Składniki: 300 ml śmietany 30% 300 ml mleka 2% 1/3 szklanki cukru pudru
Niezły MłynekPoniższy deser będzie idealny dla osób, które nie tolerują glutenu. W smaku i konsystencji przypomina budyń. Deser truskawkowy jest lekko słodki, kremowy i naprawdę pyszny! Składniki na 4 mniejsze porcje: 200 g mrożonych/świeżych truskawek 2 szklanki mleka 4 łyżki cukru, np. brązowego 4 łyżki surowego ryżu basmati ½ szklanki przegotowanej wody do dekoracji: świeże truskawki Co najmniej 1 godzinę(...)przed przygotowanie deseru: ryż zalać wodą. Odstawić. Następnie wylać wodę, pozostawiając 2-3 łyżki. Całość zmiksować. Musi utworzyć się biała zawiesina. Mleko wlać do rondelka. Wsypać cukier. Zagotować. Następnie wlać zawiesinę z ryżu. Całość gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Musi utworzyć się dosyć gęsta masa. Truskawki rozmrozić (np. na patelni) i zmiksować. Na sam koniec truskawki przelać
Ugotowaćwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis na ten deser znalazłam w pewnym piśmie. Lekko go zmodyfikowałam i wyszedł rewelacyjny. Niby miały być 4 porcje, ale chyba tyci, tyci... Co do smaku - jest pyszny, mocno czekoladowy i nikomu nie przyszłoby na myśl, że składa się głównie z kaszy jaglanej. Sama kasza jest bardzo zdrowa i łatwo przyswajalna przez nasz organizm. Zawiera(...)pozytywnie wpływa na poziom koncentracji i cholesterolu we krwi. Dodatkowo obfituje w antyutleniacze, które neutralizują działanie wolnych rodników. Szkoda, że rzadko gości u niektórych w diecie... Może taki deser to dobry pomysł na "przemycenie" kaszy do naszego jadłospisu? (2 porcje) 50-60g kaszy jaglanej ( Skworcu ) 1 garść migdałów 4 daktyle 50g gorzkiej czekolady 3 łyżki oleju
Di gotujeGdzie czekolada, tam zawsze smacznie! Muffiny czekoladowe, to jeden z najprostszych i najsmaczniejszych deserów. W smaku są po prostu idealne: w miarę słodkie, mięciutkie, wilgotne, pachnące i mega czekoladowe. Lubię je robić, ponieważ są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, i do tego nie jest potrzebny mikser. Muffinki odróżniając się od babeczek techniką przygotowania. Podczas robienia babeczek możemy ,,wrzucić" wszystkie
Kuchnia Łukaszaostatnio porządki w szufladzie z przyprawami, znalazłam napoczęte opakowanie maku. Mak został mi jeszcze ze świąt. A, że nie lubię gdy jedzenie się marnuję postanowiłam przygotować mój ulubiony włoski deser panna cottę (wł. gotowana śmietanka). To bardzo prosty do przygotowania deser, który tak naprawdę można wyczarować z niewielkiej liczby składników. Panna cotta to jeden z tych deserów, które możecie zrobić
Bon Appetit Małgorzatyopłukać i wymieszać masę wlać do formy i schować do lodówki najlepiej na całą galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody, wymieszać z owocami i zostawić do wystudzenia, deser wyjąć z formy na talerz, gdy galaretka zacznie tężeć polać nią deser a owoce wsypać do miejsca po kominku,schować na kilka godzin do lodówki deser jest tak smaczny smakowo
W Mojej Kuchni Lubięnasze Babcie i nasi Dziadkowie będą świętować. Warto zadbać, aby w tym pięknym czasie poczuli się naprawdę szczęśliwi i podarować im coś od siebie. Może właśnie samodzielnie przyrządzony deser? Jednak nie zapominajmy o tym, że nie tylko w dwa dni stycznia należy się Dziadkom szacunek i odrobina szczęścia. Miłość należy okazywać cały rok, na każdym kroku
W kuchni Karmel-itkiProsty i szybki do przygotowania deser - połączenie serka ricotty i galaretki pomarańczowej. Lekko słodki i naprawdę smaczny :) Jeżeli macie ochotę na inne desery to kliknijcie tutaj - link . Składniki na 2 większe lub 4 mniejsze desery: 250 g ricotty 1-2 pomarańcze* 4 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru z wanilią 2 łyżeczki żelatyny galaretka pomarańczowa Żelatynę rozpuścić
UgotowaćBardzo leciutki, bardzo smakowity deser, dobry błonnik od ananasa na odchudzanie. Polecam serdecznie zróbcie sobie taki deser bez wyrzutów sumienia że to słodycz i ma mnóstwo kalorii, bo nie ma. Deser ryżowy z ananasem i miodem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieBrownie jest rodem z USA. Jego receptura sięga XIX wieku. Podobno stworzony był jako deser do szybkiej konsumpcji, w ramach hotelowego lunchu sprzedawanego w formie tzw. lunch boxes, czyli „zapudłowanej”. Lunch box to coś jak japońskie Bento. Małe kawałki brownie łatwo można było ułożyć w pojemniku i konsumować w każdych warunkach. Podobno oryginalny XIX wieczny brownie miał(...)właśnie ona powoduje , ż e brownie będzie w środku wilgotny i lepki . Czyli taki jak najbardziej lubię. Pokrójcie kilka truskawek lub mango, zróbcie owocowe puree i zanurzcie w nim deser. Niebo w gębie! Fudgy Brownie Składniki (na blachę o wymiarach ok. 18 x 28 cm lub tortownicę o średnicy ok. 20 cm): 200 g gorzkiej czekolady (najlepiej o zawartości
Jem więc JestemKocham sezon truskawkowy i od zeszłego roku postanowiłam, że jak pojawią się te owoce zjadam min. szklankę dziennie przyrządzone w przeróżny sposób. Aby nie było nudno ostatnio wymyśliłam fajne desery, które robiłam już kilka razy. Bardzo mi smakują. Zapraszam... Skala smaku 10/10 s er ricotta jest bardzo fajny lekko słonawy w smaku dla mnie idealnie się komponuje z truskawkami. Deser(...)kostki. Śmietanę ubij z cukrem, dodaj ricottę i wymieszaj. Na dno pucharków nałóż ciastka, odrobinę masy, następnie warstwę owoców. Na samą górę połóż warstwę masy, truskawki i pokruszone ciasteczka. Deser schładzaj w lodówce
Kubki smakuBardzo lubię Tiramisu, lecz zawsze przeraża mnie surowe jajo. Dlatego przedstawiam wam wersje bez jaja :) bardzo smaczny i szybki deser. Składniki: 500 ml kremówki 30 % 0,5 kg serka mascarpone 300 g biszkoptów (podłużnych) 2 łyżki czubate cukru pudru 50 ml amaretto 200 ml mocnej kawy espresso / kawy rozpuszczalnej gorzkie kakao do opsypania Wykonanie: Zaparzamy kawę. Studzimy i dodajemy(...)amaretto. Kremówkę miksujemy z cukrem pudrem na sztywną pianę. Dodajemy do niej, miksując, serek mascarpone. Bierzemy blaszkę, pucharki - w zależności w czym chcemy podawać deser i układamy warstwami. Biszkopty moczymy dwustronnie w kawie z amaretto ( mniej więcej po 3-4 sekundy ) wykładamy ( w moim przypadku) na blaszkę i tak aż cała będzie wyłożona nasączonymi biszkoptami. Wykładam następnie połowę kremu, ponownie
W Moim Magicznym DomuPrzepis na "Delicje migdałowe" dostałam od Mamy, ale że troszkę go zmodyfikowałam, to i nazwa mi już nie pasuje ;) Jeśli macie ochotę na szybki deser do kawy, to dobrze trafiliście. Kuleczki można śmiało zrobić w niecałą godzinę- pod warunkiem, że z mniejszej porcji ;) Jednak na formowaniu chwilę czasu schodzi... Może zdążycie je zrobić na zbliżające się Święta...?! Składniki
Kuchnia w czekoladzieKutia bożonarodzeniowa to jedna z najbardziej tradycyjnych potraw świątecznych. Nie we wszystkich domach praktykuje się jej podawanie, jednak tam, gdzie tradycja przetrwała, kutia jest najważniejszym deserem na Wigilii. Zwyczaj podawania kutii dotarł do nas z Kresów – taką kutię właśnie prezentuję. Na pszenicy, z dużą ilością miodu i bakalii. Ja kutię wzbogacam dodatkowo domową, kandyzowaną skórką z pomarańczy i ziarenkami(...)wanilii – kiedyś ich nie używano (nie były one dostępne), ale teraz nie ma problemu by ich użyć i wzbogacić deser. Obecnie najtrudniejszym elementem może być dostanie pszenicy. Na szczęście w okolicach Świąt i Nowego Roku coraz częściej można spotkać pszenicę nawet w delikatesach. Kutia bożonarodzeniowa: 400 g ziaren oczyszczonej pszenicy (ewentualnie pęczaku) 400 g niebieskiego, zmielonego maku
Poezja smaku