desery - 58579 przepisów (strona:228/3906)

Galaretka z musem brzoskwiniowym. 226

nią mus brzoskwiniowy. Odstawić do stężenia, najlepiej na całą noc. Schłodzoną śmietankę ubić mikserem na sztywno. W połowie ubijania dodawać powoli śmietan fix. Gdy śmietanka będzie już sztywna udekorować deser. Najlepiej najpierw wyjąć deser z formy, a później dekorować śmietanką. Forma 8cmx21cm - najlepiej silikonowa, gdyż łatwo deser z niej wyjąć. Smacznego

W kuchni u Moniki
Galaretkowiec 948

Jakiś czas temu robiłam podobny deser ale z mlekiem skondensowanym. Natomiast niedawno zauważyłam, że można i ze zwykłym mlekiem zrobić to samo. Wyszło pysznie i przypomniało mi się, że w dzieciństwie jadłam identycznie zrobiony deser. Jeżeli znajdą się osoby nie używające żelatyny w kuchni, mogę podpowiedzieć by się nie zrażały. Zawsze można użyć jasnych galaretek i wymieszać z mlekiem(...)całkowitego stężenia.  Użyłam silikonowej formy, oraz cztery małe silikonowe formy na babeczki. Zapraszam również do obejrzenia filmiku, gdzie pokazuję jak zrobić galaretkowca. Inspirację i podpowiedź jak zrobić taki deser znalazłam na stronie  Pati gotuje . Smacznego

W kuchni u Moniki
Truskawkowe crumble 184

miksuję, jak nie miksuję, to gotuję... Ale zawsze truskawki są w roli głównej. Dziś jeszcze troszkę popaczkuję i zamrożę. Przydadzą się na pewno :) A póki co zapraszam na angielski deser w polskim wydaniu, znaczy się moim :) Ktoś chętny? Składniki: Na 4 kokilki: Ciasto: 70g mąki pszennej tortowej 35g dobrej jakości masła 1 żółtko 50g cukru kryształu Dodatkowo: ok. 350g truskawek(...)wysmarowanych masłem kokilek (do 2/3 wysokości), posypujemy szczyptą cynamonu i musli (2 łyżki na jedną kokilkę). Chłodne ciasto ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy wierzch naszych deserów. Na środku wbijamy dodatkowo po jednej truskawce. Wkładamy do nagrzanego do 190st C piekarnika i pieczemy najpierw 30 min na grzałce "góra-dół", a następnie 10 minut jeśli mamy taką możliwość

Kuchnia w czekoladzie
Deser winny z tapioki 179

Niewątpliwie jest to deser dla dorosłych a dzieciom można zrobić podobny na bazie soków, będzie pysznie. Tapioka jak już pisałam wcześniej to produkt skrobiowy uzyskiwany z manioku. Deser smakuje obłędnie i polecam wszystkim bardzo serdecznie. Deser winny z tapioki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Deser jogurtowy z chia i melonem 191

Lekki deser jogurtowy z moimi ulubionymi nasionami chia. Jest już na moim blogu kilka przepisów z udziałem tych nasion, ale ponieważ są zdrowe i smaczne wykorzystałam je ponownie. Deser może być również śniadaniem. Pychotka Składniki: 3 łyżki nasion chia 400 ml jogurtu naturalnego 1 melon Galia 3 łyżki miodu lub cukier 1/2 szklanki malin Nasiona wsypać do jogurtu, wymieszać(...)całą noc do lodówki. Wyjąć, wymieszać z miodem i włożyć go do pucharków.  Ułożyć warstwę malin, a następnie pokrojonego melona lub porobić kulki  specjalną łyżeczką. Smacznego deser jogurtowy z chia i melonem

O kuchni z uczuciem
Froyo – szybkie lody z owoców jagodowych i jogurtu 206

istnieje jakiś lepszy zimny deser niż lody? Lepszy nie, ale znajdzie się zdrowszy niż lody ze sklepu. W tej kombinacji składników to deser dodatkowo bogaty w białko i witaminy. Często robię własne lody. Może już pora, żebyście i Wy spróbowali? Żadnych sztucznych barwników i polepszaczy. Niewiele tłuszczu, mało cukru. Czyste białko i wapń z jogurtu. Naprawdę są zdrowe. I bardzo(...)zjemy ich od razu, możemy przechowywać je zamrożone do miesiąca. U mnie nie mają szans – za szybko znikają. Mam w zanadrzu jeszcze kilka własnych przepisów na domowe mrożone desery: i z jogurtem, i z mlekiem kokosowym, i z twarogiem. To co, czekamy z nimi do lata? SKŁADNIKI 400g jogurtu naturalnego, gęstego (może być i jogurt grecki, u mnie bardzo gęsta

Karo in the Kitchen
Czekoladowy pudding chia – na gładko! 150

Power food – zdrowy deser z nasion chia, tym razem w wersji blendowanego, czekoladowego puddingu. Jeśli jeszcze nie jedliście tych małych, czarnych nasionek w takiej postaci, spróbujcie koniecznie. Ten deser można przygotować na dwa sposoby –szybko gotowany lub surowy. W przypadku wersji raw zalewamy podaną ilość nasion odpowiednią ilością zimnego lub gorącego mleka wymieszanego z kakao i cynamonem i bardzo dynamicznie(...)mieszając, do zgęstnienia, około 4-5 minut. Całość doprawcie szczyptą soli. Całość można w tym momencie zblendować, żeby pozbyć się struktury nasion lub zjeść w takiej postaci jak jest. Deser można podać sam, po schłodzeniu. Można przybrać bitą śmietaną (klasyczną) lub ubitym mlekiem kokosowym (w wersji dla wegan). Świetne będą do niego pasowały świeże owoce –mango, maliny, jagody, borówki amerykańskie

Karo in the Kitchen
Tosty francuskie z owocami i bitą śmietaną 217

potrawami w wersji mini. Czy rzeczywiście taka jest? Tak naprawdę jest bardzo różnorodna. Każdy region ma swoje specjały, którymi może się pochwalić. Znane na całym świecie wina, sery, croissanty, desery jak np. crème brûlèe, różnego rodzaju tarty i wiele, wiele… innych. Kuchnia francuska to nie tylko eleganckie potrawy, to także bardzo proste i smaczne dania. Przykładem tego są tosty

Oryginalny smak
Sorbet jeżynowy z białym winem 147

smakują mi w połączeniu z winem, najlepiej białym, półsłodkim.  Niedawno przygotowałam pyszne owoce zapiekane w różowym winie, ale na blogu jest więcej przepisów z leśnymi owocami i innymi deserami na lato:  11 przepisów z owocami leśnymi Desery na lato Sorbet jeżynowy z białym winem Składniki: Celowo nie podałam proporcji, dostosujcie indywidualnie stopień słodkości deseru, jeśli kupicie/nazbieracie kwaśne jeżyny

Moja smaczna kuchnia
Truskawkowo – czereśniowy deser na biszkoptach 157

Kolejny truskawkowy deser prezentowany na blogu. Idealny gdy macie „lenia” i nie chce Wam się piec a wypadałoby coś zrobić. Tym bardziej, że mamy takie pyszne owoce.  Proponuję właśnie ten deser. Pycha… Składniki: Biszkopty Truskawki, czereśnie około ½ kg 2 galaretki truskawkowe 1 duży jogurt typu bałkańskiego lub 2 małe ( ja dałam dwa małe light ) ½ l gorącej wody Forma keksówka(...)owoce i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na biszkopty. Wstawiamy do lodówki. Po stężeniu wyjmujemy z formy i kroimy na kawałki jak ciasto ( jeżeli używacie metalowej formy, nie zapomnijcie wyjąć deseru, aby nie „nie przeszedł” smak blaszką ). SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push

Smaki Ewy
Deser malinowo-brzoskwiniowy 221

Lato w pełni. Upały nieco zelżały choć dalej ciepło więc dzisiaj coś chłodnego z owocami czyli deser malinowo-brzoskwiniowy. Składniki: Galaretka malinowa: - 200g świeżych (lub mrożonych) malin - 35g cukru pudru - 6g żelatyny -20ml wody Mus brzoskwiniowy: - 2 brzoskwinie - 40g cukru pudru - 100g serka mascarpone - 150g śmietanki 30% - 6g żelatyny - 20ml wody Dekoracja (opcjonalnie): - 1 brzoskwinia - kilkanaście borówek - kilka listków

Kuchenne Wariacje
Semifreddo z białą czekoladą i borówkami 788

Semifreddo to włoski deser podawany na wpół rozmrożony jak głosi sama nazwa. We Włoszech bazę stanowią lody, zazwyczaj waniliowe lub śmietankowe. Często można spotkać je w towarzystwie owoców jagodowych, słodkich likierów czy też czekolady. Moja wersja to tak naprawdę mrożony serniczek, z cudowną masą z białej czekolady na chrupkim spodzie z herbatniczków. Całości dopełniają świeże borówki amerykańskie. Przygotowanie całego deseru(...)borówki (100 g). Przelać na spód i wyrównać.    Dodatkową porcję borówek wysypać na wierzch semifreddo.    Wstawić do zamrażarki na całą noc.  W dniu podania deser wstawić do lodówki ok. 4-6 godzin przed podaniem. Gdyby ciasto było za twarde, wyjąć do temperatury pokojowej, jednak nie dłużej niż na 1 godzinę. Kroić na kawałki i podawać

Chocolate Muffin Blog
Deser bezowy z porzeczkami i śliwką 183

pierwszy post w tym miesiącu? Pisałam o pamiątkach, jakie warto przywozić z wakacyjnych wojaży, post znajdziecie pod tym linkiem:   Jakie pamiątki przywozić z wakacji? Dzisiaj, do podania prostego deseru, wykorzystałam właśnie takie wakacyjne pamiątki, które kupiłam sama lub dostałam od najbliższych. Gdyby tak opisać po kolei to: łyżeczka jest kupiona w Stambule na największym bazarze, szklaneczka jest z Włoch(...)podstawka ceramiczna przewieziona kilka dni temu, dla mnie w prezencie, prosto z Krety.  Deser bezowy z porzeczkami i śliwką Składniki: 1 duża beza lub kilka małych bezików, pokruszonych 2 małe śliwki 4 łyżki czerwonych porzeczek Przygotowanie; 1/2 pokruszonej bezy wkładamy do szklaneczki, wierzch posypujemy 2 łyżeczkami czerwonych porzeczek oraz układamy pokrojone na ósemki śliwki węgierki. Układamy kolejną warstwę bezy

Moja smaczna kuchnia
Truskawkowy śmietanowiec 312

jest świetny deser dla leniwych i osób, które nie lubią piec ciast. Takie ciacha robię, jak już mam ostrego lenia, a wiem że do kawy musi być coś słodkiego.  Blacha duża 23 cm x 29 cm Składniki: 3 duże śmietany 18 % 3 duże jogurty naturalne 1 szklanka cukru 1 opakowanie żelatyny odrobina gorącej

Niezły Młynek
Kesari - deser z kaszy manny 202

Dzisiaj szybka propozycja na deser z kaszy manny. Indyjskie kesari zawiera w sobie tylko kilka składników, które należy ze sobą połączyć, i już po chwili możemy zajadać pyszny deserek. Polecam w szczególności dla zabieganych, a także dla wszystkich wielbicieli kaszy manny. Smacznego! Składniki: 2 łyżki masła 4 łyżki kaszy manny 1 szklanka mleka duża szczypta szafranu (jeśli damy mniej deser(...)troszkę zezłociła. Mleko gotujemy w garnku z dodatkiem szafranu i cukru. Do gotującego się mleka ostrożnie dodajemy podsmażoną kaszę manną, rodzynki, uprażone orzechy i gotujemy kilka minut do zgęstnienia. Deser przekładamy w małe foremki i odstawiamy do zgęstnienia (możemy też wyłożyć go w dużą blachę, a potem zwyczajnie pokroić na kawałki; ja użyłam silikonowych foremek na babeczki

psgotujemy