panna fresca liquida 250 ml di latte di cocco 70 g di zucchero 3 fogli di colla di pesce * decorazione - cioccolato fondente, foglie di menta fresca PRZYGOTOWANIE Przygotowanie deseru rozpoczynamy od namoczenia żelatyny i pozostawienia jej na ok. 10 minut do napęcznienia. W garnuszku podgrzewamy śmietanę, nie doprowadzając do wrzenia. Dodajemy cukier oraz mleko kokosowe. Całość dokładnie(...)Garnuszek zdejmujemy z ognia, dodajemy odciśniętą z wody żelatynę. Masę mieszamy do całkowitego rozpuszczenia żelatyny . Przygotowujemy 4 szklane miseczki, do których przelewamy powstałą masę. Deser schładzamy przynajmniej 4-5 godziny. Przed podaniem deser dekorujemy startą gorzką czekoladą oraz listkami mięty . **** PREPARAZIONE Mettete in ammollo la gelatina in una ciotola con acqua fredda. Lasciatela
La grande e la piccola cuocaLekki orzeźwiający deser idealny na upały. Na pewno się nim schłodzimy. Arbuz w połączeniu z galaretką przezroczystą Winiary idealnie się komponuje. Polecam zrobić od razu większą porcję bo szybko zniknie. Z przezroczystej galaretki możemy wyczarować cuda dodając przeróżne owoce. 1 galaretka przezroczysta winogronowa Winiary 250 g arbuza czerwonego 250 g arbuza żółtego 1/2 szklanki śmietany 36 % 100 g malin(...)arbuza, dodaję pestki które są zdrowe i jadalne i zalewam 1/3 galaretki.Wstawiam do lodówki do stężenia. Do pozostałej galaretki dodaję mus z blendowanego arbuza żółtego i wylewam na deser. Wstawiam do lodówki na noc. Siedem malin przekładam na sitko i przecieram, przelewam śmietanką, powstanie malinowa śmietana. Ubijam na sztywno. Łyżeczkę galaretki którą odłożyliśmy rozpuszczam w łyżce gorącej wody
wesoła kuchniaGujawa, guawa, gruszka to rodzaj owoców, obejmujący około 100 gatunków roślin tropikalnych. Ta moja przypominała smakiem gruszkę i była soczysta. Dziś gujawę wykorzystałam do deseru, idealnie pasuje. Na upalne dni znakomity deser, polecam. Deser z galaretką i gujawą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanietaki upał najlepiej poczęstować się smakołykiem z lodówki. Po mniej więcej 3 godzinach deser jest gotowy do spożycia. Bardzo dobre , przypominające w smaku ptasie mleczko i stąd jego nazwa :) Deser nie należy do tych bardzo słodkich o czym może świadczyć fakt , że moje dzieci narzekają na zdecydowanie za małą ilość cukru ;) Co z kolei dla innych może być(...)czekoladą mleczną startą pozostaje biała Na dno foremki wykładamy białą masę , następnie czekoladową i straciatellę a na samej górze dociskamy biszkopty. Ptasie mleczko odstawiamy do lodówki , aby deser dobrze się stężał. Przed podaniem wyjmujemy z foremki i usuwamy papier. Smacznego
Różne smaki w kuchnipomocą ;) Choć ostatnio moje zbieranie zakończyło się na użądleniu przez osę i całą robotę odwalili za mnie Rodzice💗 Przerobiłam już sporo na soczki, więc pozostałości można śmiało wykorzystać do deserów. Zwłaszcza takich, gdzie roboty znowu wiele nie ma, a smak pozostaje w pamięci na długo. Zabieramy się za pieczenie! Najpierw rolada, później krem, a na końcu polewa- choć
Kuchnia w czekoladziedoces , czyli kocham słodycze Desery są niezwykle ważnym elementem portugalskiej kuchni. Dlaczego? Po prostu mieszkańcy tego kraju kochają słodycze (, a więc mam z nimi coś wspólnego ) Na portugalskich stołach królują słodkie ciasta, ciasteczka, słodkie gęste śmietany, budynie i najróżniejsze kremy. Oczywiście nie brakuje również owoców. Portugalczycy, tak jak i my, kochają truskawki, winogrona, pomarańcze czy ananasy. Ze słodyczy jednak najbardziej(...)koniecznie spróbujcie pastéis de Belém, czyli tradycyjnych ciasteczek z budyniem (Belém to jedna z dzielnic Lizbony) przybierających zwykle postać małej tarty ze słodkim wnętrzem, posypanej cukrem i aromatycznym cynamonem. Deser po prostu rozpływa się w ustach. A jak nie pastéis de Belém, to… I tu macie morze możliwości. Portugalskie desery kuszą dosłownie wszędzie. Warto, więc próbować i zwiedzać
Słodkie okruszkiMango sticky rice to urzekający swoją prostotą deser rodem z Tajlandii. Ugotowany na mleku kokosowym ryż podaje się z soczystym i słodkim mango oraz polewa bardzo słodkim sosem przygotowanym na bazie mleka kokosowego. Chciałam przygotować ten egzotyczny deser, ale w warzywniaku skusiły mnie wiśnie, które choć nie są w czołówce moich ulubionych letnich owoców, to wydawały mi się idealne(...)słodkiego ryżu i nie pomyliłam się. Tak powstał mój polsko-tajski deser Cherry sticky rice i zaryzykuję stwierdzenie, że smakuje lepiej od oryginału. Składniki: 1 szklanka ryżu jaśminowego Vitasia 1 szklanka wody 1 szklanka mleka kokosowego Vitasia 2-3 łyżki brązowego cukru laska wanilii Sos: 4 łyżki cukru 1 łyżka wody 1 łyżka masła 300 g wiśni Przygotowanie: Ryż płuczemy
Smakowity Blog KulinarnyWiśnie można zastąpić innymi drobnymi sezonowymi owocami, świetnie sprawdzą się też morele lub śliwki. Ciasto z wiśniami to doskonała propozycja dla amatorów wypieków z owocami i kruszonką, szczególnie na deser lub podwieczorek. składniki na tortownicę 26 cm 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej + 2 łyżki do posypania wiśni 1 szklanka cukru kryształu 2 łyżeczki proszku
Smakowite Daniadomu do końca tygodnia. No i jak tak to kombinuję jak tu ten czas urozmaicić :) zabawowo to wiadomo, ale jeszcze kulinarnie jakieś malutkie przyjemności nam się należą. Na pierwszy deser w domu zaproponowałam Miśce bezową rozpustę. Beza kupna, ale przepyszna. Truskawki i jogurt też w domu były więc deser sam się zrobił. Składniki : 1 duża beza kilka truskawek kilka łyżek(...)jogurtu naturalnego szklanka mleka Przygotowanie do naczynia, w którym będziemy podawać deser łamiemy bezę dodajemy pokrojone truskawki polewamy jogurtem i posypujemy resztą bezy Smacznego
Gotowanie z pasjąSemifreddo wymyślił ponoć w XVI wieku, chemik, architekt i rzeźbiarz włoski, Bernardo Buontalenti. Deser jest przepyszny i warto go serwować na letnich stołach ale nie tylko, zimą też smakuje wyśmienicie. Wystarczy zmieniać owoce, zamiast bez dodać herbatniki, dodać rodzynki czy bakalie a deser i tak będzie pyszny. Nie potrzeba do niego maszynki do lodów tylko zamrażarkę albo zamrażalnik, nie może(...)się nie udać. Polecam gdyż to wyśmienity, włoski deser. Semifreddo - rolada lodowa z truskawkami i malinami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniekońcu moje upragnione maliny. Dziś obowiązkowo na śniadanie kefir z malinami, a na deser lekkie tiramisu malinowe. Smakuj obłędnie mimo, że w smaku różni się prawdziwego. Składniki: opakowanie biszkoptów długich ok 140 g 1 galaretka malinowa 0,5 szklanki wrzątku szklanka świeżych malin + do dekoracji 400 ml śmietany 30% 2 śmietanfix szklanka cukru wiórki czekolady
Niezły MłynekStaram się wtedy nadrabiać zaległości, także w kulinarnym rozpieszczaniu swoich bliskich. Tak jest i tym razem. Ponieważ mam trochę oddechu, przygotowuję różne dania, które potem podaję na obiad lub deser. Preferujemy to, co jest jadalne podczas upałów. No i lubimy desery. Szczególnie ten, który zrobiłam wczoraj i dzisiaj Wam proponuję. Znów wykorzystałam w nim letnie owoce, te, które miałam(...)melonem i galaretkami. Sok z cytryny wymieszać z niewielką ilością miodu (ok. 1 łyżeczki). Polać owoce. 4. Wymieszać sałatkę i rozłożyć do miseczek z melonów. Schłodzić. 5. Jeśli deser serwujemy dla dorosłych, możemy podać w sosjerce ajerkoniak. Smacznego
W mojej kuchniProsty, szybki do przygotowania, lekki i bardzo smaczny deser składający się z pszenicy ekspandowanej, malin i jogurtu naturalnego. Uwierzcie mi na słowo, że jest to idealne połączenie smaków 💗 Jeżeli lubicie chrupiące dodatki to deser najlepiej podawać od razu po przygotowaniu. Składniki na 2-3 porcje: 1,5 szklanki pszenicy ekspandowanej 1 mały jogurt naturalny (200 g) 250 g malin(...)umyć, osuszyć, przełożyć do kielicha blendera (kilka sztuk zostawić do dekoracji!), wsypać cukier puder i zmiksować. Do pucharków nałożyć: pszenicę, mus malinowy, jogurt naturalny i ponownie mus malinowy. Wierzch deseru posypać pszenicą i udekorować świeżymi malinami oraz listkiem mięty
UgotowaćDzisiejszy deser powstał na bazie przepisu Anny Olson na pudding waniliowo-malinowy z tapioki. Ten oryginalny pewnie też zrobię, ale jestem właśnie po lekturze "Historii pszczół" Mai Lunde, więc nabrałam smaku na miód :) To deser mleczny, który gotuje się kilkanaście minut, więc warto przygotować go w dobrym garnku, by mleko i skrobia z tapioki nie przywarły do dna i się(...)malin. Wyłożyć na nie pudding. Odstawić do schłodzenia, a potem wstawić na ok. 3 godziny do lodówki. Przed podaniem ułożyć po kilka malin i listki mięty na wierzchu deseru. "Historię pszczół" napisaną przez norweską pisarkę Maję Lunde otrzymałam od magdalenardo (Magdo, jeszcze raz bardzo dziękuję 😊 ) za pierwsze miejsce w pierwszej edycji wyzwania "Cztery pory roku" u niej. Za tę powieść
Weekendy w domu i ogrodziezamrozić. Później już tylko zmiksować w blenderze i błyskawiczne lody bananowe gotowe. Dla podkręcenia smaku można dodać mleczko kokosowe czy syrop klonowy. Dzisiaj jednak proponuję Wam szybki deser, który przygotowuję, gdy mamy ochotę na coś zdrowego, słodkiego i jednocześnie chłodzącego! Czy jest przepis, który spełni te wszystkie wymagania? Tak, oczywiście. Składa się z banana, cukru kokosowego i rodzynek(...)które pasują do banana znakomicie. Odrobina cierpliwości i deser na lato gotowy. Jestem przekonana, że dzieci pokochają taką wersję banana! To do dzieła! Mrożony mus bananowy z rodzynkami / 2 małe porcje Składniki: 1 banan 2 szczypty cukru kokosowego 2 łyżeczki rodzynek Przygotowanie: Banana obieramy ze skórki. Dzielimy na kawałki i przekładamy do blendera. Miksujemy, aż uzyskamy gładki mus. Owocowy
Moja smaczna kuchnia