Kuchnia śródziemnomorska w wersji wege. Recenzja książki. 280nieskończonym źródłem inspiracji. Książka "Vegetarian Mediterranean Cooking" zgromadziła 180 propozycji na takie właśnie dania. Zostały one podzielone na rozdziały: przystawki, zupy, dania główne, sałatki, dodatki do dań głównych, desery, oraz pieczywo, możemy zatem bez problemu żywić się wege od rana do nocy. Większość to dania "oryginalnie" bezmięsne, jest też trochę mięsnych klasyków przerobionych na wersję wege, jak spaghetti
Chilli Czosnek i Oliwa
Krem batataowy ze szpinakiem, dzikim krwawnikiem i pigwą w towarzystwie młodej gęsi owsianej 305Przepis zdobył I miejsce w konkursie "Bataty w blogosferze", organizowanym przez Telewizję Kuchnia+. Słodkie ziemniaki po raz pierwszy jadłam w formie deseru, w Aguas Calientes, małym miasteczku położonym u stóp Machu Picchu. Był to już kolejny dzień odkrywania Peru, kolejny dzień zachwytu nad bogactwem tamtejszej flory i różnorodnym jej zastosowaniem w kuchni, więc ziemniak w towarzystwie waniliowego budyniu
SzczyptaSmaQ
Cukinia-niedoceniana ,a bardzo zdrowa 226smaku i lekkostrawna.Jest warzywem uniwersalnym,ktore mozna przyrzadzac na wiele sposobow.Mozemy wyczarowac z niej niemal kazda potrawe,zaczynajac od doskonalej kremowej zupy,poprzez dania glowne,zapiekanki i salatki.Na deser mozemy zaskoczyc gosci ciastem z cukinii.A najbardziej wybredni smakosze docenia przysmak jakim sa kwiaty cukinii smazone w ciescie nalesnikowym lub nadziewane. Malo kto wie,ze cukinie mozemy zamrazac.Wczesniej nalezy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Lody z mango 174Upaly daja sie we znaki.W takie gorace dni najchetniej jemy zimne desery ,no i oczywiscie lody.Moja maszynka do lodow pracuje na pelnych obrotach.Przepisy na lody niskokaloryczne znajdziecie tutaj: klik .Dzis przepis na pyszne lody,niestety duzo bardziej kaloryczne,bo z uzyciem smietanki kremowki 32 % o egzotycznym smaku mango. Bardzo delikatne w smaku i mocno kremowe.Polecam! Skladniki: 1 owoc mango
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Smoothie arbuzowo-melonowo-truskawkowe 211naprawde malo slodkie,uzyjmy raczej miodu.Wody tez nie dolewalam,bo juz arbuz to prawie sama woda.Do sporzadzenia tego koktajlu uzylam resztek melonowo-arbuzowych ,pozostalych po zrobieniu deseru z ich udzialem.Na przepis zapraszam tutaj: klik Skladniki : truskawki melon zolty i pomaranczowy( Gala i Cantalupa) arbuz sok z polowy cytryny Wykonanie: Wszystkie skladniki przechowywalam w lodowce,takze po zmiksowaniu w blenderze otrzymalam
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Leniwe pierogi z karmelizowanymi śliwkami 288dluzszy czas "chodzily" za mna leniwe pierogi.Rzadko je robie,bo za bardzo nie wiadomo,czy to deser czy pozycja obiadowa.Gdy jednak ujrzalam w telewizji kucharza przygotowujacego je ze sliwkami karmelizowanymi, natychmiast wyruszylam po sliwki.Bo wlasnie ten zestaw z karmelizowanymi sliwkami tak mnie zachwycil.I moje przeczucie mnie nie zawiodlo, byly tak pyszne,ze ledwo zdazylam na szybko zrobic to jedno niespecjalne
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Crumble jeżynowo-jabłkowe 191Znacie crumble?To doskonaly i bardzo szybki sposob na pyszny, goracy deser ,a jednoczesnie na zagospodarowanie owocow.Male kokilki pelne soczystych owocow,otulone pierzynka okruchow chrupiacego ciasta i wyglada i smakiem oczaruja kazdego.A clou wszystkiego to czas,bo calosc serwujemy w ciagu 30 minut.Ta pyszna kruszonka ,ktorej glownym skladnikiem sa owoce pochodzi z Anglii.Wszystkie jesienne owoce:jablka,gruszki,sliwki,pigwy swietnie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kotlet schabowy-bez kompleksow... 271dostarczy nam nie tylko porcje pierwszorzednego bialka,a poza tym te okolo 2000 kcal to dzienna dawka "paliwa",ktore powinnismy dostarczyc naszemu organizmowi.Raczej zrezygnujmy w tym dniu z kalorycznego deseru,a bilans spozytych kalorii sie zrownowazy.Bardzo wazne jest urozmaicenie diety i umiar.Miesa nie powinnismy jesc czesciej niz 2-3 razy w tygodniu,pomimo tego,ze jest stalym i tradycyjnym skladnikiem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kokos,domowe mleko i wiórki kokosowe - wartości zdrowotne 244kokosa.W przykrytym naczyniu można je przechowywać w lodówce niestety najwyzej 2-3 dni.Stojąc na pewno ęrozwarstwi,ale to naturalny proces.Na górze odzieli sie Smietanka.Możemy ją ubić do deseru,a mleko zużyć do zupy,sosu,potraw curry ,naleśników lub do kawy lub po prostu wypić.Kawa z takim mleczkim jest wyśmienita.Bardzo polecam! WYKORZYSTANIE POZOSTALYCH WIORKOW KOKOSOWYCH : Pozostałe wiórki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Smażona skórka pomarańczowa 203cytrynową. Istnieje również inny sposób przerobienia skórki pomarańczowej.Należy ją ususzyc ,nastepnie zemleć w młynku do kawy.Wsypać pyłek pomarańczowy do słoiczka i nasączyć spirytusem.Używać do kremów i deserów
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem 217danie jest istnym wehikulem czasu,pozwoli wam przeniesc sie do slodkich chwil dziecinstwa.Pyszna propozycja na slodki obiad nie tylko dla dzieci,choc dla niektorych pewnie bedzie smakowitym deserem. Skladniki : 1 szklanka ryzu (najlepiej arborio) 2 szklanki wody 2 szczypty soli okolo 80 dkg jablek (5 sztuk) 2 lyzki brazowego cukru 1 lyzka soku z cytryny 1 lyzeczka cynamonu maslo
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Koktajl truskawkowy -Truskawka & Mięta & Kardamon 218koktajl-tak popularny i lubiany chyba przez wszystkich.Wiem,ze to bardzo prosty przepis.Wystarczy jednak wzbogacic go smakowo dodatkiem kardamonu i ulubionych ziol,by odkryc ten wspanialy napoj,moze nawet deser na nowo.Gdy dodasz miete stanie sie wspanialym orzezwiajacym napojem na letnie upaly.Po wypiciu koktajlu orzezwiajacy i chlodzacy posmak miety bedzie Ci jeszcze dlugo chlodzil.Po prostu sprobuj! Skladniki: 500 ml kefiru
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chrupiący sernik ze słonecznikiem i czereśniami 287cudowny.Oj,jest pelen smakow,bo i spod z kokosowych ciasteczek oblanych czekolada i chrupiaca polewa ze slodkimi pestkami slonecznika.Dzieje sie,ale smaki sa idealnie zrownowazone.Schlodzony w lodowce jest idealnym deserem na upalne dni. Skladniki na spod sernika: ciasteczka owsiane kokosowe w czekoladzie-170 g 40 g masla Skladniki na mase serowa 750g sera ( u mnie wiaderko z Piatnicy) puszka mleka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka owocowa na lato truskawka & melon & mięta 234roku. Mozemy sie nimi objadac bezkarnie,nawet powinnismy.Wyjatkowo sprzyjaja nasze figurze,sa niskokaloryczne-w 100 g 32 kcal i bardzo zdrowe .Ta owocowa salatka nie jest deserem,choc moze oczywiscie nim byc,a dodatkiem do grilowanego lososia. Skladniki dla 4 osob: 1 maly melon (np.Cantalupa,Galia) 500 g truskawek 1 limetka 2 lyzki miodu 4 lyzki chipsow kokosowych kilka galazek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Dietetyczne domowe lody jogurtowo-kokosowe 209przy nich naprawde niewiele,lecz zdatne do spozycia sa dopiero po kilku godzinach spedzonych w zamrazarce.Posypane uprazonymi wiorkami kokosowymi i podane z jagodami i truskawkami sa naprawde idealnym deserem na gorace dni lata. Skladniki: 350 g jogurtu greckiego 100 g mleka kokosowego-gesta czesc 4 lyzki cukru pudru 1-2 lyzki malibu-opcjonalnie 1-2 lyzki wiorkow kokosowych jagody
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!