desery - 58579 przepisów (strona:1843/3906)

Dulces de Semana Santa 250

leche , czyli kromki czerstwego pieczywa zanurzone uprzednio w mleku i posypywane cukrem po upieczeniu, andaluzyjskie pestiños   - paluszki z ciasta, przypominające nasze faworki, leche frita (smażone mleko) - klasyczny hiszpański deser przypominający smażony budyń, a także buñuelos , czyli malutkie pączki z waniliowym wnętrzem. Wszystkie przysmaki łączą dwa charakterystyczne składniki - cynamon oraz skórka z cytryny (zastępowana czasem pomarańczą). Oprócz tego na stołach

Food Square
Owsianka z amarantusa z pieczoną dynią 235

dynię - przygotujcie sobie dzień wcześniej całą blachę tego pomarańczowego cuda. Później bez problemu można ją przechowywać przez kilka dni w lodówce, a na pewno przyda się do sałatek, tart, deserów i innych jesiennych specjałów. Składniki: 50 g płatków z amarantusa 100 ml mleka kokosowego + 150 ml wody (lub 250 ml dowolnego mleka roślinnego) szczypta soli 200 g pieczonej dyni, pokrojonej

Food Square
Domowy cukier waniliowy 198

sobie równych! Jest niezwykle aromatyczny i ekonomiczny - jego produkcja wyniesie Cię taniej niż tego kupnego, że już nie wspomnę o wyżej jakości. Świetnie się nada do wszelkich ciast, ciasteczek, deserów, czy kawy. Jeżeli choć raz go spróbujecie, już nigdy więcej nie sięgniecie po cukier na sklepowej półce. Co będziemy potrzebować: 1 kg cukru (najlepiej drobnego do wypieków)* 2 laski wanilii

Food Square
Babeczki z jabłkami 200

Trochę pofantazjujemy i wyjdzie bardzo ciekawy deser, z jabłkami w roli głównej.    Przygotowujemy: -12-15 jabłek -kilka śliwek -goździki -mąkę -cukier puder -margarynę -2 jajka -proszek do pieczenia -aromat śmietankowy    Jabłka obieramy i wydrążamy gniazda nasienne.    Przygotowujemy syrop: -gotujemy 3 szklanki wody z 2 szklankami cukru -do wrzątku dosypujemy 1,5 łyżeczki kwasku cytrynowego

Maminek kulinarny
Stół z dobrym nastrojem 214

Odżywały wspomnienia. Dbało się o jego wygląd - zawsze był obrus i kwiaty. Posiłki musiały mieć odpowiednią oprawę i to nie tylko obiady, ale także  wspólne herbatki  i desery. Wszystko to z domu rodzinnego przeniosłam do własnego i nie wyobrażam sobie,  aby mogło być inaczej.    Herbatka z kubeczka w sweterku, zaparzona malutkim imbryczkiem  ma zupełnie

Maminek kulinarny
Sałatka owocowa 394

Zdrowy, lekki deser owocowy. Składniki: -puszka brzoskwiń w syropie -puszka kawałków ananasa -kilka mandarynek -2 banany -kiść winogron -garść rodzynek    Odsączamy brzoskwinie i ananasy. Mandarynki i banany obieramy ze skórki. Wszystkie owoce kroimy na cząstki, dosypujemy rodzynki i mieszamy.    Pozostawiamy na ok. godzinę, aby smaki się wymieszały.  Przekładamy do pucharków i gotowe. Można podać

Maminek kulinarny
Parowce 193

Parowce, lub jak kto woli białe pączki można podawać na wiele sposobów. Dobre są w wersji obiadowej, ale również świetnie smakują jako deser.    Składniki na ok. 30 sztuk: -2 szklanki mleka -5 szklanek mąki -5 dkg drożdży -1 jajko -2 łyżeczki cukru -szczypta soli    Drożdże rozcieramy z cukrem. Dolewamy szklankę ciepłego mleka. Dosypujemy 3/4 szklanki mąki

Maminek kulinarny
Babka serowa na zimno 218

Babka bez pieczenia - bardzo smaczny, lekki deser.    Składniki: -1/2 kg mielonego twarogu -400 ml śmietany 18% -6-7 łyżek cukru pudru -4 łyżki żelatyny -3 galaretki o różnych kolorach -owoce, np. drylowane wiśnie -aromat śmietankowy    Galaretki rozpuszczamy w osobnych naczyniach, zalewając każdą szklanką gorącej wody. Żelatynę moczymy. Kiedy galaretka zaczyna tężeć wylewamy na spód formy

Maminek kulinarny
Truskawki w syropie 246

Truskawek ciąg dalszy. Tym razem truskawki w syropie. Do wykorzystania np. do ciasta drożdżowego bez zagniatania, ciasta z owocami lub innych ciast i deserów. Składniki: -2 kg truskawek -0,75 l wody -2 szklanki cukru -2 płaskie łyżeczki kwasku cytrynowego    Tryskawki oczyszczamy z szypułek, myjemy i odsączamy. Wodę zagotowujemy z cukrem, dosypujemy kwasek cytrynowy. Do wrzątku wrzucamy truskawki

Maminek kulinarny
Agrest w truskawkowym syropie 236

podgrzanym syropem, zakręcić, wstawić do garnka z wodą i gotować 7 minut, od momentu, kiedy woda zacznie wrzeć. Potem wstawiamy do spiżarni a zimą wystarczy tylko sięgnąć. Świetny do deserów, ciast i jako kompot.                                                 Smacznego

Maminek kulinarny
Wiśnie drylowane 246

spiżarni nie może zabraknąć przetworów z wiśni. Z pewnością przydadzą się do ciast i deserów. Składniki: -6 kg wiśni ( po wydrylowaniu pozostanie ok. 5 kg ) -2 kg cukru    Wiśnie płuczemy i odsączamy.       Do drylowania najlepiej jest wybrać miejsce na wolnym powietrzu, aby uniknąć trudnego mycia a w najgorszym razie malowania ścian kuchni

Maminek kulinarny
Gruszki w syropie 236

naszej spiżarni brakuje już tylko gruszek w syropie. Przydadzą się do ciast i deserów.    Składniki -ok. 10 dużych gruszek -1 l wody -1/2 kg cukru -2 płaskie łyżki kwasku cytrynowego -goździki    Gruszki obieramy ze skóry.    Wycinamy gniazda nasienne.    Układamy w słoikach. Do każdego słoika dodajemy po kilka goździków.    Wodę

Maminek kulinarny
Jabłuszka rajskie w syropie 266

Rajskie jabłuszka nabrały kolorów. Możemy znaleźć i żółte i czerwone. Odpowiednio przygotowane stanowią idealna dekorację tortów, deserów,  babeczek,  ciast i ciasteczek.    Jabłuszka zrywamy z drzewka z ogonkami. Układamy w słoiczkach i zalewamy wrzącym, mocnym syropem.    Składniki syropu: -szklanka cukru -1/2 szklanki wody -łyżeczka kwasku cytrynowego Wodę zagotowujemy z cukrem. Kiedy zacznie wrzeć dodajemy

Maminek kulinarny
Kawa mrożona 179

espresso cukier. Zimne mleko spieniamy w zaparzaczu do kawy. Do wysokiej szklanki wkładamy kostki lodu i ewentualnie gałkę lodów waniliowych (wtedy kawa będzie mogła być pysznym deserem) i zalewamy spienionym mlekiem. Następnie cienkim strumieniem wlewamy do mleka kawę. I gotowe

Smakowity Blog Kulinarny
Ślimaki drożdżowe z konfiturą truskawkową i migdałami 211

moja propozycja na sobotni deser lub podwieczorek - ciasto drożdżowe w trochę innym niż zwykle wydaniu. Nie jestem mistrzynią cukiernictwa, z ciastami radzę sobie średnio. Prawdopodobnie dlatego, że przy przygotowaniu ciast trzeba trzymać się ściśle receptur, z aptekarską niemal dokładnością odmierzać ilość składników. A ja lubię dodać coś od siebie, na oko itd. Jest to mój debiut jeśli chodzi

Smakowity Blog Kulinarny

Proponowane wyszukiwania