Kawa z wodą różaną 259Zatoka Perska, ponieważ ta nazwa jest w Arabii Saudyjskiej częściej stosowana. Przyrządzona w taki sposób kawa jest bardzo aromatyczna i doskonale komponuje się ze słodkimi deserami. Jeśli ktoś poczęstuje nas kawą, nie należy odmawiać. Filiżanki napełniane są do połowy wysokości. Ponieważ kawa dość szybko stygnie, gospodarz domu co pewien czas dolewa gorącej kawy. Jest to wyraz dbałości
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Marynowane skórki arbuza 295człowiekowi środowisku nic nie mogło się zmarnować. Wykorzystywano więc wszystkie jadalne części arbuza i dzieki temu możemy delektować się wspaniałym, choć dość pracochłonnym dodatkiem do pieczonych mięs lub deserów. Składniki 6 szklanek pokrojonej w kostkę (ok. 1,5 x 1,5cm) skórki z arbuza (najlepiej, żeby była to wyłacznie biała część z 1-2 milimetrami czerwonego miąższu
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
W kuchni emigranta... 254choć dzieli nas ponad 14000 kilometrów i nigdy się jeszcze nie spotkaliśmy , Ale ..... wszystko przed nami. W końcu Arabia Saudyjska i Argentyna, to jeszcze nie koniec świata :) Na deser polecamy blog Iwonki zatytułowany Strefa Ulubiona - inspiracje w kuchni , gdzie znajdziecie wiele prostych i naprawdę inspirujących przepisów. Blog stosunkowo " młody ", ale prowadzony z ogromną
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ma'amoul - z kuchni emigranta... 206biedny, będąc tam sam mogłem się jedynie oblizywać na widok ciast i ciasteczek wszelakich. To się dopiero nazywa dyskryminacja ! Nie pozostało więc nic innego, jak zrobić sobie deser samemu. Sałatki owocowe mi się już przejadły, więc padło na kleichę - rodzaj niewielkich ciasteczek, najczęściej z nadzieniem daktylowym, którymi tak Wam narobiłem apetytu w poprzednim poście. Kleicha, znane też pod nazwami
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zatar czyli za'atar - z kuchni emigranta 249nazwy (i to jeszcze nie wszystkie) bardzo popularnej w krajach Bliskiego Wschodu, Maghrebu i Turcji mieszanki przypraw do warzyw, marynat, dań mięsnych, ryb, pieczywa, a także niektórych deserów. W sklepach dostępne są nawet chipsy o smaku zaatar :) Zaatar - podobnie jak ras el hanout ( tutaj przepis ) i baharat ( tutaj przepis ), ma bardzo wiele odmian i w niemal każdym regionie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Mahalabiya - arabski deser 306Mahalabiya to przepyszny zdrowy i bardzo prosty w przygotowaniu arabski deser popularny na całym Bliskim Wschodzie, ale też na Sri Lance. W zależności od preferencji może być aromatyzowany kardamonem, wanilią lub kawą Poniżej przepis podstawowy w wersji z Arabii Saudyjskiej i ze Sri Lanki Składniki 3 szklanki mleka ( *** lub 1 szklanka rozgotowanego i zmiksowanego blenderem ryżu i dwie szklanki mleka
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Bardzo puszysty sernik z rodzynkami 247tłustego twarogu lub 1 kg twarogu sernikowego lub 1 kg 5-6 dniowego labnehu 300 ml mleka (250 ml jeśli używamy labnehu) 150 ml śmietany do ciast i deserów 60 g rozpuszczonego i ostudzonego masła 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru (można zastąpić 7 łyżkami mąki ziemniaczanej) 6 jajek - oddzielnie białka i żółtka 1 czubata szklanka cukru 1 opakowanie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
kokosowy banan 208składniki: 2 banany 1 pomarańcza 1 i 1/2 łyżki cukru 2 szczypty cynamonu 2 łyżki wiórków kokosowych wykonanie: Wiórka podprażamy na suchej patelni. Z pomarańczy
Domowy Smak Jedzenia
Kisiel pomarańczowy z owocami + film 193Kisiel pomarańczowy z owocami na bazie soku pomarańczowego to znakomity pomysł dla dzieci na deser lub podwieczorek. Jest to smaczny, lekki, prosty i szybki w przygotowaniu smakołyk bez dodatku konserwantów i sztucznych barwników. składniki na 3 porcje 1 litr soku pomarańczowego 5 łyżek mąki ziemniaczanej 4 połówki brzoskwiń z puszki 6 łyżek cukru 4 truskawki 1 jabłko opcjonalnie
Smakowite Dania
Ciasto w wydmuszce 197się. Jedzenie też było, i to dobre, ale nic nie mające wspólnego z polskimi tradycjami - był szwedzki stół, na którym oczywiście główną rolę odgrywały jajka na twardo, a na deser krem cytrynowy (pyszny, kiedyś podam Wam przepis). A później wszyscy z niedowierzaniem oglądali ciasto w jajkach... Widziałam takie cuda już w zeszłym roku, a może nawet wcześniej. Ogromnie mi się
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bezglutenowe pulpeciki ciecierzycowo-dyniowe 194podać z ulubionym podgrzanym sosem pomidorowym. Wzięłam słodko-kwaśny taki, który robiłam latem do słoików. Do tego wióry z marchewki i kiełki gorczycy. I jeszcze fotka dzisiejszego zaćmienia, na deser
Weekendy w domu i ogrodzie
Wielkanocny tulipan 335się z tym raz, dwa i zmykam do kuchni! Zaplanowałam na dziś dwa ciacha czekoladowe. Jedno jest już od jakiegoś czasu na blogu i szybko stało się najczęściej wyświetlanym deserem. Bardzo się cieszę, że Wam się tak spodobało, bo to również jedno z moich ulubionych :) Możecie znaleźć je tutaj i jeśli szybko skoczycie do sklepu, to już jutro
Ratunku obiad
Sernik na zimno z prażonymi jabłkami | recenzja Lekue Dark Crystal Duo forma prostokątna- keksówka 324rozpinanej formie firmy Lekule . Uważam, że keksówka jest idealna pod każdym względem! Znacznie ułatwia pracę z przygotowaniem i serwowaniem delikatnych ciast tj. sernik na zimno, musowe ciasta czy piankowych deserów. Silikonowa forma nie wymaga smarowania jakimkolwiek tłuszczem, czy wykładaniem formy papierem do pieczenia. Do ceramicznego spodu nic nie przywiera, do tego spód ten nie rysuje się podczas krojenia. Dodatkowym
CookYourself
Rozetki 221głębokim tłuszczu, w smaku przypominają faworki. Można je podawać oprószone cukrem pudrem czy bitą śmietaną. Aby zachować chrupkość rozetek, należy je przechowywać w niezbyt szczelnym pojemniku. Idealne na szybki deser dla dorosłych jak i dla dzieci. Polecam. 'rozetki' Składniki: - 1 szklanka mąki - 1 szklanka mleka - 2 jajka - 2 łyżki cukru - 1 łyżka wódki - 0,5 łyżeczki soli Składniki wsypać
CookYourself
Paczka od Lorda - Somersby Blackberry Beer Drink 252przelaniu do szklanki. Dobrze, że Somersby Blackberry nie jest jakoś mega nagazowany ;) Będzie smakował miłośnikom delikatnego piwa (chociaż zawiera 4,5% alkoholu), kobietom. Idealnie sprawdzi się przy delikatnych deserach. Ja, po spróbowaniu nowości, od razu pomyślałam o jednym cieście. Bananowcu (przepis już w weekend na blogu) z jeżynową galaretką na wierzchu. Smak ciasta idealnie zgrał się z jeżynowym Somersby
CookYourself