desery - 58579 przepisów (strona:1785/3906)

włoskie ciasteczka z migdałami, czyli cantuccini 238

Wyborne! Nie są ani delikatnie, ani miękkie! Twarde, chrupiące, idealnie komponują moczone w winie, kawie, czy herbacie. Smak!!! Koniecznie spróbujcie. Są proste w przygotowaniu, jedyna trudność

zabawa smakiem
Pudding z chia z musem z mango i kiwi 223

Wyjątkowe nasionka o wyjątkowych właściwościach :) u mnie kilka razy w tygodniu pojawia się taki deser, a że ma właściwości lecznicze, to można jeść bez wyrzutów sumienia :) Prosty w przygotowaniu. Polecam :) S kładniki (1 porcja) 3/4 szklanki mleka roślinnego lub krowiego 2 łyżki nasion chia 1 łyżeczka syropu klonowego 1/2 kiwi 50 g mango Nasiona chia zalać mlekiem i wymieszać. Wstawić

Delicious Titbits
Kasza Manna z Karmelem 184

Kasza manna z karmelem to rewelacyjny indyjski deser poprawiający samopoczucie. Wystarczy odrobina aby zapomnieć o całym świecie i po prostu rozkoszować się jej smakiem. W oryginalnym przepisie było więcej cukru  (300 g) dla mnie jednak było to za dużo. Polecam ją w szczególności na gorąco. Składniki: 650 ml mleka 200 g cukru 200 g masła 225 g kaszy manny

Mama Gotuje
Naleśniki – przepis podstawowy 218

Naleśniki są genialnym pomysłem na obiad nie tylko jak mamy w domu łakomczuszka albo niejadka. Praktycznie każde dziecko i każdy dorosły chętnie zje naleśniki na obiad lub na deser. Możemy je podawać na słodko np. z dżemem czy serem osłodzonym miodem, jak również na słono i ostro. W zasadzie naleśniki można jeść ze wszystkim co tylko lubimy. Składniki na około

Mama Gotuje
Ryżowe Racuszki 220

Racuszki ryżowe są świetnym pomysłem na wykorzystanie ryżu, który już został ugotowany ale nie wykorzystany podczas gotowania. Te słodkie placuszki mogą być rewelacyjnym deserem podanym z jogurtem naturalnym, owocami, dżemem albo po prostu same bez jakichkolwiek dodatków . Składniki: ¾ szklanki ryżu 2 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki śmietany 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka miękkiego masła ½ szklanki mąki 1 łyżeczka

Mama Gotuje
Kakaowo Ziemniaczane Jajka 192

deser w trochę innej postaci trafiłam przypadkiem. Połączenie ziemniaków i kakao wydało mi się troszeczkę dziwne, więc postanowiłam spróbować. Rezultat okazał się ciekawy, na pewno warto było spróbować. Składniki: 200 g ziemniaków szklanka wiórków kokosowych szklanka cukru pudru ⅓ szklanki kakao 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie: Ziemniaki ugotować w mundurkach, gdy trochę ostygną obrać i przecisnąć przez praskę. Wiórki kokosowe

Mama Gotuje
Kawowe Jajka 167

Prosty i szybki w przygotowaniu deser. Nie tylko ładnie wygląda ale i dobrze smakuje. Do dekoracji wykorzystałam kokos i cukierki dekoracyjne. Zdecydowanie lepiej lepi się do tak zrobionych słodyczy kokos, cukierki nie chcą się dobrze trzymać. Do dekoracji można wykorzystać również kolorowy kokos. Składniki: 200 g herbatników ½ szklanki cukru pudru 100 g masła 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 2-3 łyżki

Mama Gotuje
Kandyzowane Pomarańcze i Cytryny 243

Kandyzowane plastry pomarańczy i cytryn są bardzo łatwe w wykonaniu, smaczne i świetnie się prezentują jako dekoracje ciast lub deserów. Plastry owoców nie powinny być zbyt cienko pokrojone ponieważ wtedy rozpadają się podczas karmelizacji. Ale nawet jeśli kilka plastrów nam się rozpadnie to można odkroić skórkę i użyć ją do dekoracji ciast. Składniki: 1 pomarańcza 1 cytryna 1,5 szklanki

Mama Gotuje
Pierogi z Jagodami 178

zabraknąć pierogów z jagodami. Zrobienie ich wymaga trochę czasu i cierpliwości ale warto. Ja podaje je po prostu posypane cukrem. Nadają się równie dobrze na obiad jak i na deser. Składniki: 350 g mąki pszennej 1 szklanka bardzo ciepłej wody 1 jajko 1 łyżka oliwy 1/2 łyżeczki soli 0,5 l jagód (lub więcej w zależności jak cienko rozwałkujemy ciasto

Mama Gotuje
Kisiel z Czarnej Porzeczki 173

Bardzo lubię czarną porzeczkę a kisiel z niej zrobiony pamiętam z dzieciństwa. Moja wersja tego deseru jest bardziej kwaśna ale równie pyszna Składniki: 1 szklanka czarnej porzeczki 1,5 szklanki wody 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Wykonanie: Porzeczki umyć, oczyścić, zmiksować blenderem. Przełożyć do garnka, dodać cukier i zalać 1 szklanką wody. Zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w ½ szklanki

Mama Gotuje
Pudding z chleba 247

najlepszym sposobem na wykorzystanie czerstwego chleba lub bułek jest przygotowanie z nich puddingu. Już dawno chciałam wypróbować coś takiego, ale nigdy się nie udawało.   W końcu spróbowałam i deser ten okazał się być rewelacyjny. Pudding ten jest niesamowicie słodki ale mimo wszystko nie za słodki. Ta jego część którą pieczemy zalana śmietaną jest miękka, aż rozpływająca się w ustach

Mama Gotuje
Pudding z kaszy manny 186

styczniu 2013 roku podawałam przepis na kaszę mannę z karmelem zaczerpnięty z przepisów kuchni Kryszny. Dziś również przepis z tej kuchni, ale tym razem na pudding z kaszy manny. Deser ten jest słodki i pyszny. Polecam nie tylko miłośnikom kaszy. Składniki: 650 ml mleka 250 g cukru 10 nitek szafranu ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej 50 g rodzynek 50 g orzechów

Mama Gotuje
Koktajl bananowo - czekoladowy 151

deser... Zdrowy i nie słodki koktajl :D SKŁADNIKI 2 duże banany jogurt naturalny 2 łyżeczki cukru 200ml mleka 2 łyżki kakao 1 łyżeczka cukru bita śmietana + płatki czekoladowe   Wlać jogurt do pojemnika, pokroić banany, wsypać cukier :D blenderować na gładką masę  Wlać pierwszą cześć koktajlu do szklanek  Następnie do pojemnika wlać mleko, dosypać kakao i cukier.... znów

MarciochaKucharzy
Kakaowe muffinki z pijaną wiśnią 215

dekoracji :D Kiedyś będąc w Lidlu, kupiliśmy kompot wiśniowy:), w domku zalaliśmy wiśnie wódeczką, i pozwoliliśmy jej dojść... Już kilka razy korzystaliśmy z tej cudownej mikstury, dodając smaku naszym deserom... Wszystkie składniki należny podzielić na suche i mokre. W osobnych naczyniach pomieszać składniki pomieszać ze sobą.   Następnie do suchych dodać mokre i wymieszać na gładką i lejąca się masę

MarciochaKucharzy
Pieczone jabłko w cieście francuskim 189

Weekendowy deser w 30 minut. Świetny pomysł by zaskoczyć.... a roboty naprawdę mało :D SKŁADNIKI ciasto francuskie (pół opakowania XXL) 2 jabłka  cynamon żurawina czekolada  jajko szczypta cukru Jabłka obieramy i drylujemy nie przekrawając ich bo będziemy je faszerować. Ja  używam do jednego żurawinę do drugiego czekoladę. Następnie dokładnie obtaczamy z wierzchu cynamonem .  Jabłka są gotowe

MarciochaKucharzy

Proponowane wyszukiwania