desery - 58579 przepisów (strona:1781/3906)

Jabłecznik z kaszy jaglanej 272

Sezon na przeiębienie i katar w pełni. Oto moja alternatywa dla słodkiego i tłustego ciasta. Jabłecznik z kaszy jaglanej i brzoskwini.     Postanowiłam zmodyfikować nieco

IzaGotuje
Maślane ala Pączki 288

Planowałam dziś upiec dzieciom bezglutenowe pączki. Przez pomyłkę skorzystałam z przepisu na ciasteczka maślane... Jak widać z pieczeniem słodkości mi nie po drodze. Nie miałam wyjścia

IzaGotuje
Domowe Żelki. Owocowe. 242

Słowo "słodycze" zazwyczaj nie ma wiele wspólnego ze słowem "zdrowe". Nie tym razem. Jestem mamą trzyletniej dziewczynki, która wręcz uwielbia żelki... Czytam etykiety i niestety

IzaGotuje
Marchewkowo Owocowe Babeczki - Bezglutenowe i Smaczne 206

Tradycją w naszym domu są wspólne wypieki. Zazwyczaj zaczyna się tak: "Mamo zlóbmy babecki!". I wtedy wiem, że najbliższa godzina upłynie pod znakiem babeczek. Problem pojawia

IzaGotuje
Domowe Masło Orzechowe 223

Używacie w kuchni masła orzechowego?  Dajecie je dzieciom?  A czytacie etykietę? Ile tam jest faktycznie orzechów? Ile niebezpiecznego utwardzonego tłuszczu? Wczoraj podczas wizyty w

IzaGotuje
Świąteczny prawie keks 189

Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Myli się ten, kto uważa, że do pysznego ciasta niezbędna jest mąka :) To mój pomysł na wyjątkowe ciasto na świątecznym

IzaGotuje
Naleśniki "Na Bogato" 219

Wielkimi krokami zbliżają się święta. Warto pamiętać o tych maluszkach,  które nie przepadają za ciastem. Moje dzieci na drugie śniadanie dziś zjadły Naleśniki na Bogato

IzaGotuje
Błyskawiczne płatki jaglane 310

Firma: Melvit S.A. Cena: ok. 5 zł. Masa netto: 400 g. Płatki są wytwarzane z całych ziaren, przez co zachowują swoje cenne składniki. Są znakomitym dodatkiem do mleka, jogurtu, deserów, zup i sałatek. Aby je przygotować, wystarczy ugotować małą ilość płatków  w wodzie lub mleku  na małym ogniu przez 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając. Płatki jaglane

Qlinarnie i Qlinarnie
Domowa Chałka 271

przyprawy). Ja jako, że raczej mało słodzę, mało solę i ogólnie mało doprawiam - to jeśli ktoś lubi taką chałkę z prawdziwego zdarzenia (słodką, z kruszonką i ewidentnie jako raczej 'deser') to polecam dodać więcej cukru i dorobić kruszonkę - ja jej nie zrobiłam i dla mnie była okej :) Dosyć pisaniny - Zapraszam do robienia i próbowania! :) Składniki (na 2 duże chałki

Jedzeniomania
Bananowe placuszki z miodem 227

Bananowe placuszki (a tak naprawdę pancakes'y) z miodem to świetna propozycja na słodkie, leniwe śniadanie lub deser czy podwieczorek. Jeśli mamy nadmiar bananów w domu, które trzeba szybko zjeść bo są już bardzo bardzo dojrzałe to jest to świetna okazja aby skorzystać z tego przepisu. Placuszki robi się szybciutko, są miękkie, pulchniutkie i bardzo sycące. Mi z tego przepisu

Jedzeniomania
Tort Sachera (Sachertorte) 224

Austrii. Jego historia jest dość ciekawa, bowiem w XIX wieku na dworze księcia Metternicha, pod nieobecność szefa kuchni młody czeladnik (zaledwie 16-o letni) podjął się zadania stworzenia nowego deseru dla bardzo wymagającego księcia i jego gości. Tort, który przygotował Franz Sacher tak się spodobał, że stał się głównym przysmakiem Metternicha. Syn Franza - Eduard Sacher - wybudował hotel "Sacher", w którym

Jedzeniomania
Ciasto kajmakowe 272

Jest to chyba najprostsze i najszybsze ciasto jakie można przygotować w dosłownie chwilę.  Nie jestem pewna czy aby na pewno można to nazwać ciastem - raczej deserem. Zostawmy jednak sprawę co to jest... zajmijmy się tym jakie jest! Jest kremowe, delikatne, słodziutkie i mnie nigdy nie nudzi. Potrafię zjadać kawałek za kawałkiem i co najgorsze... nadal mam ochotę na więcej

Jedzeniomania
Rogaliki z rabarbarem - idealne na wycieczkę 257

wszystko dla nich... Później wróciliśmy do domu, a z nami cała rodzina C. Był pyszny obiad (polędwiczki w trzech marynatach, pieczone ziemniaczki i domowy sos berneński), a na deser cała gama domowych lodów. Nikt nie wyszedł głodny, a i tak obiady mamy na kolejne trzy dni, a zanim zjemy te wszystkie lody, zrobi się lato... Przygotowania zajęły nam sporo czasu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rabarbar z jabłkami pod wegańską migdałową kruszonką 281

sezonowością warzyw są wściekle różowe łodygi rabarbaru, kojarzone przez większość z nas ze smakiem dzieciństwa (tak, tak ten kompot!). Ich orzeźwiający, kwaskowaty smak idealnie sprawdza się w słodkich deserach. Dziś kawałki rabarbaru w godnym towarzystwie jabłek postanowiłam posypać grudkowatą migdałową mieszanką. Gorące, wydobywające się podczas pieczenia owocowe soki wspaniale smakują się ze słodkimi grudkami kruszonki. Uważam, że dodatek słodkiej, roślinnej

Roślinna - blog wegański

Proponowane wyszukiwania