Pizza jako jeden ze skarbów kuchni włoskiej 216Każdy kraj na mapie świata ma swoje charakterystyczne potrawy, kulinarne symbole narodowe. Słoneczna Italia kojarzy się z makaronami, królestwem serów, oliwkami, winami, deserami na bazie ricotty i mascarpone. Dla wielu z nas Włochy to pizza. Ciasto tradycyjnie przygotowuje się z mąki pszennej, drożdży, wody oraz odrobiny soli i cukru. Później placek piecze się w piecu opalanym drewnem, w wysokiej temperaturze
Moja smaczna kuchnia
Uczta grillowa piwem popijana, czyli warsztaty z Sokołowem 188Kupieckie. Degustacji towarzyszył obiad z czterech dań. Na przystawkę sałatka z arbuzem, serem oraz musem porzeczkowym, następnie podano krem z cukinii, sandacza z kluseczkami i brokułami, a na deser racuszki z waniliowym kremem. Już byłam najedzona po uszy, a przecież czekało nas jeszcze grillowanie z Sokołowem w Akademii Smaku w Woli Suchożebrskiej. Na miejscu jak zawsze wszystko dopięte
Obiad gotowy
Paprykowo-pomidorowy sos do makaronu 541Przelewamy sos do wyparzonych słoików. Odstawiamy dnem do góry. 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/przetwory/paprykowo-pomidorowy-sos-makaronu/ MieszamWGarnku Artykuł Paprykowo-pomidorowy sos do makaronu pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnku
CHLEBEK CUKINIOWY 291Chlebek/ciasto cukiniowe - nie jest wyraźnie słodkie, ale jako deser też się sprawdzi. Smaczne w towarzystwie mleka (zwykłego czy też roślinnego). Korzystałam z przepisu Klaudyny Hebdy ( http://klaudynahebda.pl/ ) ale zmieniłam nieco proporcje. Czytaj więcej
Kasia Sarna
AleGloria – pyszny niedzielny obiad – POLECAMY 291smaki świetnie się ze sobą komponowały. Tutaj warto podkreślić, że oprócz wyśmienitego smaku… charakteru tym daniom dodawał sposób ich podania. Sam wygląd zachęcał do ich skosztowania. A na deser… No właśnie porcje były bardzo duże, więc nie bylibyśmy w stanie wcisnąć w siebie już nic słodkiego, więc pozostała nam tylko kawka :) Podsumowując Restauracja AleGloria to idealne miejsce
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Czym pachnie Paryż? – wpis kulinarny 197mogliśmy nie skosztować francuskiej zupy cebulowej, która w różnych miejscach smakowała za każdym razem inaczej, ale za każdym razem wspaniale! Lody – solony karmel i pistacja To był hit deserów – zamówiona przez mojego męża porcja brioszki na ciepło z lodami i karmelem, całkowicie podbiła nasze podniebienia i żołądki! Wiem, że Francja słynie z creme brulee czy creme caramel
Raj dla Podniebienia
Dżem z cukinii. Dżem z kabaczka. 1518brzmi dziwnie? Jak to dżem z warzywa? A no tak! A jaki pyszny! :) Jeśli jeszcze nie próbowaliście, to zróbcie go koniecznie! :) Idealnie nadaje się do naleśników, kanapek, ciast, deserów i placuszków ;) Poniższe składniki wystarczą na ok. 5 słoiczków po 235ml każdy. Więcej przepisów na przetwory znajdziecie tutaj: Przetwory – zapasy na zimę . Inspiracja pochodzi z bloga: Nastoletnie wypiekanie @media (min-width
Kulinarne Przeboje
Drink Liczi 538wódkę. Dolej sok z liczi - wymieszaj. Dodaj Grenadine i udekoruj listkami mięty. Smacznego! 😜 PS. Jeżeli do drinka użyjesz soku z puszki z owocami to owoce te możesz wykorzystać na deser z galaretką ... kliknij: Móżdżek
Alutka-Gotuje
Lody jabłkowe z miętą 178marka szwajcarska i sprawdził am, że j abłka są również bardzo popularne w Szwajcarii, tak jak i u nas, są zjadane na co dzień, na surowo i w deserach. Dla kogo: dla lubiących miętę dla chcących się ochłodzić dla mających ochotę na domowe lody Składniki: 400g jabłek (obranych i pokrojonych na kawałki) 20-30g cukru/erytrolu/ksylitolu mała garstka listków mięty
Mania Wypiekania
Naleśniki z serem i jeżynami. 176dekoracji. Układamy łączeniem do spodu, zostawiamy na chwilę aby się zależały. Przed podaniem posypujemy pudrem i dekorujemy jeżynami. Proste i smaczne danie, a do tego naprawdę efektowne. Na deser, na obiad lub na poczęstunek dla niespodziewanych gości jak znalazł
Dieta moja pasja
Pieczony camembert z czosnkiem i rozmarynem 238momentu produkcji, camembert dojrzewa – zyskuje płynność i miękkość, ostrzejszy smak i zapach, jego wnętrze staje się gładkie i lejące a skórka przerośnięta pleśnią usztywnia się. We Francji podawany na deser po obiedzie, jako jeden z żelaznych punktów deski serów. Camembert to idealny ser do pieczenia i smażenia – w panierce lub w towarzystwie przeróżnych dodatków. Tymianek, rozmaryn i czosnek to moje
Karo in the Kitchen
Nagietki - kwiaty słońca (suszenie, olejek nagietkowy) 249szafran na pomarańczowy kolor. Nadaje się do przyprawiania zup i sosów, ryb, pasztetów, dekoracji talerza, a także do wzbogacania smaków: - miękkich serów - jogurtu - masła - omletów - niektórych ciast i deserów. Świeże płatki mają ciekawy, lekko pikantny smak. Można je dodać do oliwy i macerować w słońcu, by później używać do skrapiania sałatek. Ocet aromatyzujemy w podobny sposób. Dodane do gotowania ryżu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka z malinami i mozarellą 294Nasze babcie nieustannie przy przeziębieniach dolewały nam soku z malin do herbaty, smakosze alkoholi robią z nich nalewki, są pyszne nawet przetworzone jako konfitury w ciastach, naleśnikach, czy innych deserach. Maliny mogą zastąpić również słodycze, warto zaznaczyć, że mają niewiele kalorii. Są doskonałym produktem dla osób, które są stosują diety niskokaloryczne. Składniki (na jeden talerz - możemy porcje zwiększać według
Kuchnia Pełna Pasji
Sierpniowy jabłecznik z papierówkami 254Jak upiec szarlotkę nie mając jabłek? To będzie krótka, ale przyjemna historia o małym, sierpniowym jabłeczniku Ostatni weekend spędziliśmy na wsi i zaraz po przyjeździe zauważyłam
Smaczna Pyza
Ciasto ryżowo pomarańczowe 207Kuchnia Szwajcarska jest zaczerpnięta z kuchni włoskiej, niemieckiej i francuskiej. Moją propozycją na deser jest ciasto z ryżu używanego to tradycyjnej i znanej dla wszystkich potrawy Risotto. #MyVictorinox Składniki: - 300 g ryżu Arborio - 1,75 l mleka - 0,25 l wody - 150 g cukru - 5 jajek - skórka z dużej pomarańczy lub dwóch małych - 3 łyżki likieru pomarańczowego
Kulinarne życie