Pyszny, wilgotny, nieprzesłodzony tort, do którego wykonania wykorzystałam własnej produkcji jagody w syropie. Takie jagódki, to bajeczny dodatek do ciast i deserów, polecam zrobić na zimę ;). Można oczywiście użyć jagód świeżych ( o czym piszę w przepisie ), ale te dwa ostatnie słoiczki w mojej spiżarni aż prosiły się o wykorzystanie ;). Tym razem zamiast standardowego w moich tortach biszkoptu rzucanego, mamy
Opowieści z piekarnikaSkładniki: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, szczypta cynamonu, łyżeczka posypki dekoracyjnej (np. do ciast i deserów) karmelowej, 5 łyżek zimnego mleka Przygotowanie: Kawę rozpuszczamy w gorącej wodzie,dodajemy cynamon i posypkę karmelową (odkładając kilka ziaren do posypania). Mieszamy. Mleko spieniamy i wykładamy na kawę. Posypujemy pozostałym karmelem
Lena GotujeCzas na przetwory! Na pierwszy ogień idą WIŚNIE. Frużelinę wiśniową możemy użyć jako dodatek do deserów, ciast lodów, puddingów, gofrów, naleśników. Składniki: 1 kg wiśni, 7 łyżek cukru, łyżka mąki ziemniaczanej, 1/4 szklanki zimnej wody Przygotowanie: Wiśnie drylujemy i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na 30 minut, aby puściły sok. Następnie doprowadzamy do zagotowania - przez około 2-3minuty. Dodajemy rozpuszczoną
Lena GotujeSłodki sernik na zimno z dodatkiem gorzkiej czekolady i kwaśnych malin - idealne współgranie i równowaga smaków. Czy może być lepszy deser na lato?! Składniki: 1/2 opakowania biszkoptów okrągłych, 1 kg sera twarogowego, 200 ml śmietanki 30%, 2 galaretki krystaliczne cytrynowe, 2 galaretki malinowe, duże opakowanie malin, czekolada gorzka, 3 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Galaretki krystaliczne rozpuszczamy w 300 ml wody
Lena Gotujenaszym domu do sprzętów dołączyła ostatnio gofrownica, którą wykorzystujemy i testujemy maksymalnie. W ten weekend na deser były gofry z kremem czekoladowym, bitą śmietaną i malinami w przezroczystej galaretce. Polecam - spróbujecie też sami w domu! Składniki: na ciasto gofrowe: 2 jajka, 1 1/2 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 szklanki oleju, 1 1/3 szklanka mleka, 1/3 szklanki cukru
Lena GotujeKażdy kraj na mapie świata ma swoje charakterystyczne potrawy, kulinarne symbole narodowe. Słoneczna Italia kojarzy się z makaronami, królestwem serów, oliwkami, winami, deserami na bazie ricotty i mascarpone. Dla wielu z nas Włochy to pizza. Ciasto tradycyjnie przygotowuje się z mąki pszennej, drożdży, wody oraz odrobiny soli i cukru. Później placek piecze się w piecu opalanym drewnem, w wysokiej temperaturze
Moja smaczna kuchniaKupieckie. Degustacji towarzyszył obiad z czterech dań. Na przystawkę sałatka z arbuzem, serem oraz musem porzeczkowym, następnie podano krem z cukinii, sandacza z kluseczkami i brokułami, a na deser racuszki z waniliowym kremem. Już byłam najedzona po uszy, a przecież czekało nas jeszcze grillowanie z Sokołowem w Akademii Smaku w Woli Suchożebrskiej. Na miejscu jak zawsze wszystko dopięte
Obiad gotowyPrzelewamy sos do wyparzonych słoików. Odstawiamy dnem do góry. 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/przetwory/paprykowo-pomidorowy-sos-makaronu/ MieszamWGarnku Artykuł Paprykowo-pomidorowy sos do makaronu pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuChlebek/ciasto cukiniowe - nie jest wyraźnie słodkie, ale jako deser też się sprawdzi. Smaczne w towarzystwie mleka (zwykłego czy też roślinnego). Korzystałam z przepisu Klaudyny Hebdy ( http://klaudynahebda.pl/ ) ale zmieniłam nieco proporcje. Czytaj więcej
Kasia Sarnasmaki świetnie się ze sobą komponowały. Tutaj warto podkreślić, że oprócz wyśmienitego smaku… charakteru tym daniom dodawał sposób ich podania. Sam wygląd zachęcał do ich skosztowania. A na deser… No właśnie porcje były bardzo duże, więc nie bylibyśmy w stanie wcisnąć w siebie już nic słodkiego, więc pozostała nam tylko kawka :) Podsumowując Restauracja AleGloria to idealne miejsce
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!mogliśmy nie skosztować francuskiej zupy cebulowej, która w różnych miejscach smakowała za każdym razem inaczej, ale za każdym razem wspaniale! Lody – solony karmel i pistacja To był hit deserów – zamówiona przez mojego męża porcja brioszki na ciepło z lodami i karmelem, całkowicie podbiła nasze podniebienia i żołądki! Wiem, że Francja słynie z creme brulee czy creme caramel
Raj dla Podniebieniabrzmi dziwnie? Jak to dżem z warzywa? A no tak! A jaki pyszny! :) Jeśli jeszcze nie próbowaliście, to zróbcie go koniecznie! :) Idealnie nadaje się do naleśników, kanapek, ciast, deserów i placuszków ;) Poniższe składniki wystarczą na ok. 5 słoiczków po 235ml każdy. Więcej przepisów na przetwory znajdziecie tutaj: Przetwory – zapasy na zimę . Inspiracja pochodzi z bloga: Nastoletnie wypiekanie @media (min-width
Kulinarne Przebojewódkę. Dolej sok z liczi - wymieszaj. Dodaj Grenadine i udekoruj listkami mięty. Smacznego! 😜 PS. Jeżeli do drinka użyjesz soku z puszki z owocami to owoce te możesz wykorzystać na deser z galaretką ... kliknij: Móżdżek
Alutka-Gotujemarka szwajcarska i sprawdził am, że j abłka są również bardzo popularne w Szwajcarii, tak jak i u nas, są zjadane na co dzień, na surowo i w deserach. Dla kogo: dla lubiących miętę dla chcących się ochłodzić dla mających ochotę na domowe lody Składniki: 400g jabłek (obranych i pokrojonych na kawałki) 20-30g cukru/erytrolu/ksylitolu mała garstka listków mięty
Mania Wypiekaniadekoracji. Układamy łączeniem do spodu, zostawiamy na chwilę aby się zależały. Przed podaniem posypujemy pudrem i dekorujemy jeżynami. Proste i smaczne danie, a do tego naprawdę efektowne. Na deser, na obiad lub na poczęstunek dla niespodziewanych gości jak znalazł
Dieta moja pasja