inogrona... zwykle jadamy je solo lub w postaci wina, zapominając, że to również świetny dodatek do ciast i deserów i to nie tylko w formie rodzynek, czy jako składnik sałatki owocowej. W moim ogródku mamy małą uprawę winorośli, które ze względu na swoją cierpkość są najlepsze w postaci dżemu. To stało się właśnie inspiracją dla mnie do stworzenia tego tortu
Food SquareBardzo lubię miechunkę peruwiańską, cieszę się, że jest coraz bardziej dostępna w Polsce. Zazwyczaj używam jej do deserów, ale w sałatkach też się sprawdza doskonale. Dzisiaj w sałatce z sałaty i pomidorów z czerwoną quinoą, nasionami konopi i olejem arganowym. Składniki: pół szklanki ugotowane czerwonej quinoy pół małej główki sałaty 1 pomidor kilka owoców miechunki peruwiańskiej mała garść
Quinoa Raz!Niedawno wpadła mi w ręce książka "Piramida w kuchni, czyli dzieci zdrowo gotują" . Kilka przepisów już wypróbowałam. Są to proste dania, desery, przekąski, które nie wymagają długich przygotowań, jak ciasteczka owsiane bez grama mąki. Przepis lekko zmodyfikowałam, ponieważ w oryginale były kawałki czekolady, a my z powodu alergii na kakao staramy się jej unikać. Moje ciasteczka przygotowałam z płatków owsianych
Kulinarne Inspiracjepowtykać maliny. Piec ok 45 min w 180 stopniach. 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-z-owocami/kakaowiec-malinami-agnieszki/ MieszamWGarnku Artykuł Kakaowiec z malinami Agnieszki pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuzrobi się papka migdałowa.Dolewam kolejną szklankę wody i dalej miksuję. Na sitko wykładam gazę i przecedzam mleczko. Odpad który zostaje nie wyrzucam , można go wykorzystać do zapiekanek, deserów. Jeżyny podgrzewam z cukrem żeby się rozpuścił i miksuję blenderem, przecieram przez sitko. Nie lubię osobiście pestek. Do mleczka dodaję mus jeżynowy . Koktajl schładzam i podaję z miętą
wesoła kuchniarozpływająca się w ustach masa serowa z twarożku, świeżych jagód, wanilii, odrobiny cukru... Całość nie jest zbyt słodka, przykryta chmurką bitej śmietany i udekorowana owocami. Bardzo efektowny i smaczny deser. Polecam! Składniki Spód 120 g białej czekolady 1,5 szklanki płatków kukurydzianych pół szklanki wiórków kokosowych Dno tortownicy o śr. 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli
Słodkie inspiracjeocet. Dusimy. Dodajemy tymianek, zagotowujemy. Przekładamy do słoików. 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/przetwory/chutney-ze-sliwek-czerwonej-cebulki/ MieszamWGarnku Artykuł Chutney ze śliwek i czerwonej cebulki pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkutygodnia włoskiego w jednym z popularnych marketów. Co prawda miałam inny pomysł na jej wykorzystanie, ale jak to już u mnie bywa nastąpiła mała zmiana planów, i zamiast deseru powstał bardzo kremowy sernik. W zasadzie to przyznam wam się do czegoś, tak jak jestem olbrzymią zwolenniczką używania prawdziwego masła w wypiekach, to tym razem wykorzystałam zwykłą margarynę do pieczenia
vaniliowoczekoladowatart, czy dodatek do jogurtów i serników. Jest tak pyszny, aksamitny i kremowy, że wyjadanie go ze słoiczka to czysta przyjemność. Przyjemność w kolorze słońca, która fantastycznie zwieńczy Wasze desery i ciasta! :D Lemon curd Potrzebujesz: 2 jajka 2 żółtka 160g cukru 60g masła otarta skórka i sok z 2 cytryn Sposób przyrządzenia: 1. W niedużym garnuszku roztrzep jajka
Kuchnia w Słońcu SkąpanaIdealna propozycja dla osób lubiących ciasta w typie tiramisu. Łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne. Świetnie sprawdza się również jako deser w pucharkach (zamiast biszkoptu można użyć np. nasączonych biszkoptów). Składniki -4 jajka -1/2 szkl. mąki ziemniaczanej -1/2 szkl. mąki pszennej -3/4 szkl. cukru -2 łyżeczki proszku do pieczenia -3 łyżki kakao -cukier waniliowy -budyń śmietankowy -kostka
Zielona Kuchniazakupy i wydania większej kwoty pieniężnej, a najlepiej wykorzystując to co ma się raczej standardowo już w domu. Jak wiadomo przy gościach do głównego dania musi być jakiś deser, dlatego dobrze by było, aby pierwsze danie nie było zbyt ciężkie i zostało miejsce na słodkości😁 Przyznam się, że mistrzem układania na talerzu nie jestem (stawiam na smak) to staram
Zdrowie i pysznie na talerzuWitajcie kochani! Dzisiaj pokrótce chciałam w końcu napisać o moich warsztatach, które odbyły się na początku sierpnia we Wrocławiu :). Warsztaty prowadziłam pod hasłem „Desery na lato”. Z uczestnikami przygotowałam prosty sernik z truskawkami, sernik jogurtowy z malinami, żel owocowy i bakaliowe kuleczki z marchewką. Serniki ozdobiliśmy przy pomocy nowych tylek – kul sferycznych. W sumie w warsztatach wzięło udział 19 osób
Mała CukierenkaTort z malinowym kremem na bazie śmietany z dodatkiem mascarpone. Lekki i pachnący kończącym się latem, dojrzałymi owocami i kwitnącymi gałązkami lawendy.
Przepisy Kulinarneczosnku/paprykę i zalewamy ciepłym tłuszczem. Zakręcamy 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/przetwory/domowe-suszone-pomidory-oliwie/ MieszamWGarnku Artykuł Domowe, suszone pomidory w oliwie pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkukońcówkę lata i niedzielny deser polecam lekkie ciasto z borówkami. To połączenie ciasta biszkoptowego z sernikiem na zimno jest po prostu pyszne. CIASTO Z BORÓWKAMI Składniki: (tortownica 24cm) biszkopt: 3 jajka 3/4 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa śmietankowo-owocowa: 330 ml śmietany 30% galaretka
Bon appetit mon amie