desery - 58579 przepisów (strona:110/3906)

Creme brulee w nowej odsłonie 234

zielonego jabłuszka - piękny jest!); wieczorem wróciliśmy do domu, zjedliśmy pyszny obiad i oglądając niemal już ostatnie odcinki naszego ostatnio ulubionego serialu, zajadaliśmy się absolutnie bajecznym creme brulee. Uwielbiam ten deser. Za jego jedwabistą konsystencję i tę cudowną, chrupiącą skorupkę. Takie proste, a jednak wykwintne, a wręcz oszałamiające połączenie. Zawsze zrobi wrażenie, idealnie więc nadaje się na romantyczną kolację (miałam plan(...)nieco urozmaicić - padło na mus żurawinowy. Gdy tylko zobaczyłam to połączenie na blogu Zucchini blues wiedziałam, że muszę je wypróbować. Wszystkie składniki, za którymi przepadam, połączone w jeden wyśmienity deser. Żurawina z imbirem komponuje się wybornie - całość jednak przetarłam przez sitko, żeby skórki żurawiny i imbirowe włókienka nie przeszkadzały w delektowaniu się tymi aksamitnymi pysznościami. Zmniejszyłam też ilość cukru - słodki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
PUDDING CHIA W NOWEJ ODSŁONIE 355

Uwielbiany przez nas deser, cieszący się również dużą popularnością na blogu doczekał się kolejnej odsłony. Wszystko co w nadmiarze kiedyś się przejada, tak było i u nas z poprzednią wersją. Kiedyś już testowałam chia z samym mleczkiem kokosowym, ale nam mimo iż lubimy mleczko kokosowe, ten deser nie przypadł jakoś do gustu (kokos był w nim zbyt dominujący), na jakiś(...)czas odstawiłam eksperymenty, aż do teraz. Tak za mną chodził ten deser w innej odsłonie... i oto jest. Z połączenia mleczka kokosowego i ryżowego (lub owsianego) z dodatkiem ksylitolu i nasion chia, wyszedł cudowny... zupełnie nowy i meeega smaczny, no i jakże zdrowy. Składniki: - 200ml mleczka kokosowego (1/2 puszki) - 200ml mleka roślinnego (owsiane lub ryżowe) - 1 łyżka ksylitolu (lub cukru

Smaczne Zdrowe
Ciasto owsiano - migdałowe z wiśniami 366

kilku wersjach z wiśniami, brzoskwiniami i śliwkami. Oceny były przeróżne, jednak mi najbardziej smakowało z wiśniami i śliwkami. Możecie je przygotować z waszymi ulubionymi owocami. Ciasto nadaje się na deser, przekąskę, do kawy, do mleka i do pracy. Jest świetne, proste w przygotowaniu i całkiem fit :) Lubimy takie desery! A owoce mogą być mrożone, teraz trochę słabo ze świeżymi wiśniami

Niezły Młynek
PinaCocoMisu - deser ananasowo-kokosowy z mascarpone 147

Dziś przepis na pyszny deser, który zrobiłem z ananasa, mleka kokosowego i serka mascarpone, bez którego nie sposób zrobić innej słodkości - tiramisu. Stąd nazwa, która łączy wszystkie składniki mojego deseru. Składniki (na 4 pucharki): 1 dojrzały ananas 500 g serka mascarpone 400 ml mleka kokosowego 2 jaja wiórki kokosowe cukier wanilinowy Sposób przygotowania: Ananasa obrać, wyciąć twardy środek, a dojrzałą(...)wanilinowy i ubite na sztywno białka. Jeśli mieszanina wyjdzie zbyt rzadka, dodać wiórki kokosowe. Całość dobrze wymieszać. Warstwy serka i musu z ananasa nakładać do pucharków na przemian. Wierzch deseru posypać wiórkami kokosowymi i przyzdobić kawałkami ananasa. Deser podawać schłodzony przez co najmniej 2 godziny w lodówce

W SMAK
Kokosowy pudding z czarnego ryżu 154

czarny ryż mógł jeść tylko cesarz, dlatego nazywany był tam ryżem zakazanym. Dziś wykorzystuje się go w Azji m.in. do wyrobu makaronów. Popularne są też przygotowane na jego bazie desery, np. khao neow dahm. Przed gotowaniem czarny ryż wymag a długiego  moczenia. Najlepszym zaś sposobem jego przyrządzenia jest ugotowanie go na parze - do wody przechodzi wtedy znacznie mniej cennych(...)zdrowia antocyjanów. Ja z czarnego ryżu zrobiłem pudding z mlekiem kokosowym - bezmleczny i bezglutenowy deser, który dobrze smakuje  i na ciepło, i na zimno. Składniki (na 3-4 porcje): 250 g czarnego ryżu 200 ml mleka kokosowego 1/4 szlanki wody świeżo starty imbir cukier (do smaku) kawałki owoców (u mnie melon) prażone płatki z migdałów Sposób przygotowania: Ryż przepłukać

W SMAK
Trzcinowa panna cotta z truskawkową galaretką 155

Panna cotta to klasyczny włoski deser przygotowywany ze śmietany gotowanej z różnymi dodatkami. Ja swoją panna cottę robię z owocową galaretką, w tym wypadku z truskawkową, a śmietanę gotuję z trzcinowym cukrem pudrem, który nadaje jej charakterystyczny smak. Pamiętajcie, że nie ze wszystkich surowych owoców udaje się zrobić żelatynową galaretkę, bo niektóre z nich zawierają enzymy rozkładające białka.  Wśród(...)ananasową galaretkę, żelatynę zastąpcie agarem lub użyjcie owoców z puszki. Składniki (na ok. 5 porcji): 600 ml śmietanki 30 proc. pół szklanki trzcinowego cukru pudru 1 łyżka żelatyny do deserów na galaretkę: ok. 10 truskawek 1 łyżka cukru 1 łyżeczka żelatyny Sposób przygotowania: W pierwszej kolejności trzeba przygotować galaretkę. W tym celu truskawki ( o tej porze roku mrożone) zalewamy niewielką

W SMAK
Tiramisu 178

Tiramisu to włoski deser składający się z warstw biszkoptów nasączonych mocną kawą i migdałowym likierem Amaretto, przekładanych kremem z serka mascarpone, jaj i cukru. Istnieje wiele przepisów na ten deser - we Włoszech występuje on w wielu regionalnych wersjach. Czasami zamiast Amaretto do tiramisu dodaje się likier kawowy Kahlúa. Międzynarodową karierę tiramisu zrobiło po II wojnie światowej - w jej trakcie włoscy(...)żołnierze przebywający w alianckiej niewoli otrzymywali ten deser w paczkach nadsyłanych przez rodziny. Składniki: 500 g serka mascarpone 1 opakowanie podłużnych biszkoptów 200 ml mocnej kawy 1/4 szklanki likieru Amaretto 3 jaja 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 łyżka kakao kawałek czekolady deserowej Sposób przygotowania: Białka oddzielić od żółtek i mikserem ubić pianę (piana ubije się łatwiej i będzie sztywniejsza, jeśli

W SMAK
Słodkie środy - Jogurtowiec owocowy z butelki 204

pewnością każdy z nas ma jakiś swój ulubiony deser z dzieciństwa. Moja mama często dla naszej trójki przygotowywała tak zwany słodki salceson... Deser ten niezmiernie przypominał go gdyż w swym przekroju posiadał podobną strukturę. Ja dzisiaj przygotowałam właśnie na jego wzór  jogurtowiec, jednak zamiast stężonych galaretek do środka dodałam owoce :) Jogurtowiec owocowy z butelki   SKŁADNIKI(...)wrzącej wody i odstawiamy do ostygnięcia.  Do miski przekładamy jogurt, następnie dodajemy schłodzone galaretki i mieszamy całość. Owoce zarówno truskawki jak i jagody przekładamy do deseru i mieszamy.  Pozostawiamy całość w misce przez około 20 minut.  W tym czasie z butelki 1,5l odcinamy górę, deser przelewamy do butelki i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia (zostawiam

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Deser na Walentynki 177

tradycji walentynkowej, gdyż w dalszym ciągu ona „raczkuje”, mimo szerokiego rozpowszechniania w mediach… i nie tylko. Dla tych co jednak postanowią uczcić ten dzień i przygotować coś słodkiego – Deser na Walentynki.   Składniki: - pączki bez nadzienia i lukru (ilość zależy od potrzeb) - 500ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej) - 2 łyżki mleka w proszku instant - 1 galaretka wiśniowa (w proszku) - wiśnie(...)wierzchu robimy rozetkę z masy i kładziemy po wisience z syropu. Całość oprószamy cukrem pudrem. Ilość śmietany podałam taką, aby zużyć całe opakowanie galaretki. Jak widać z przepisu deser na Walentynki nie jest skomplikowany, a jego przygotowanie nie zajmie wiele czasu. Po tłustym czwartku wystarczy zostawić kilka pączków i w kilkanaście minut przygotujemy pyszny deser na Walentynki

mojewypiekiinietylko
Moje małe Croquembouche. TU I TAM. 230

pieczenia, ale także fantastyczna i niezwykle ekscytująca chwila kiedy mając jedynie nazwę możemy pozwolić sobie na trochę fantazji podszytej dodatkowo ogromną ciekawością tego, jak ta sama potrawa lub deser zostanie przygotowana w drugiej kuchni.  Nie miałam właściwie chwili czasu by przygotować się do pieczenia ptysi, poszukać ciekawego przepisu na krem i sos. Trwający w domu remont w połączeniu(...)szlachetne. I ponownie wpada do głowy  myśl, a raczej obraz widzianego kiedyś  Croquembouche . "Dosłownie nazwa ta znaczy c hrupiące w ustach , a croquembouche (klik) to tradycyjny francuski deser z ptysiów nadziewanych śmietaną lub creme patisserie, ułożonych w kształt wieży. Ptysie przykleja się do siebie karmelem. Croquembouche zwykle podaje się przy okazji uroczystości, takich jak wesela lub pierwsza komunia

KUCHARNIA
Skąpany złotem. Creme caramel. Kawowy. 148

wzorku na filiżankach pamiętających wesele mojej Prababci. W płomieniach ogniska, i za szybą kominka. W gasnącym świetle wieczornego miasta. W plastrze świeżego miodu. I w słodkim karmelu. Jest taki deser, który opływa złotem.  Słodkim i lśniącym. Kryjącym delikatny, aksamitny krem. Nie trzeba wiele, by opływać w złoto.  Trochę mleka, cukru, parę jajek i kawa, bo lubię jej smak(...)kolor, na jaki barwi desery. Mam ochotę na słodkie wrześniowe popołudnie. Ze słońcem za oknem i złotem na talerzu. Bursztynowy karmel spływa po kremie płynnym złotem. Łyżka po łyżce rozpływam się z rozkoszy.  Opływam w złocie.  CREME CARAMEL, KAWOWY /4 porcje/ NA KARMEL 75 cukru 1 łyżka wody Cukier wsypać do rondla o grubym dnie, dodać łyżkę wody

KUCHARNIA
Petit pots au chocolat. Deser ze słów. 176

słowo słyszycie to rozkoszne łamanie kostki czekolady i czujecie jak powoli topi się na podniebieniu? A może połączymy te słowa i nadamy im kształt i smak cudownego, aksamitnego deseru.  Z czekolady . W petit pots , czyli małych naczynkach.  Zapraszam Was na petit pots au chocolat , tradycyjny francuski deser z czekolady, podawany w charakterystycznych petit pots , od których pochodzi jego(...)nazwa.  Jest bardzo prosty w przygotowaniu, więc z łatwością zaprowadzi Was w krainę czekoladowej rozkoszy.  Istnieje kilka wersji tego deseru, ja korzystałam z przepisu zamieszczonego w książce DESERY wydawnictwa Konemann, ale z apetytem sprawdzę wszystkie pozostałe:)  P.S. Czy Wy też macie takie szkatułki na słowa? Jakie słowa w nich trzymacie? PETIT POTS AU CHOCOLAT /na 8 porcji

KUCHARNIA
Rozmowy z Anną. A w tle Charlotte czekoladowo-żurawinowa. TU I TAM nr 18. 205

moje standardy jest bowiem wyjątkowo dłuuugi. Mam jednak nadzieję, że znajdziecie trochę czasu na przeczytanie. Życzę Wam miłej lektury (dozwolone czytanie w odcinkach) i zostawiam w nagrodę przepyszny deser . Pytanie1. W kilku swoich postach wspominasz o podróży na południe Francji. Czy to ulubione miejsce, kraj, do którego najchętniej byś wróciła? Rzeczywiście z południem Francji  wiąże się wiele wspaniałych(...)blogu nastanie niepokojąco dłuższa przerwa, to znaczy, że przeszedł na drugą stronę mocy.... Co wtedy? Za tło do naszej rozmowy i jednocześnie kulinarny temat naszego grudniowego spotkania posłużyła Charlotte - deser, który pomimo podobnej nazwy nie ma nic wspólnego z naszą polską szarlotką. Pomysłodawczynią deseru była francuska kucharka  Marie Antoine Careme. Ponoć nazwała go na cześć królowej Charlotty, żony Jerzego

KUCHARNIA
Hot Chocolate Cake. Moja odpowiedź. 210

wystarczająca nagroda.  A gdyby tak połączyć gorącą czekoladę z ciastem czekoladowym? To pytanie z kategorii retorycznych. Zadałam je sobie znając z góry odpowiedź.  Lubię indywidualnie pakowane desery. W nich od brzegu naczynia po samo dno wszystko należy do mnie!  Dawno miałam ochotę na deser ze słoika, pieczony w słoiku i zjadany wprost z niego(...)wnętrze - intensywnie czekoladowe ciasto z dodatkiem mocnego espresso i czekolady na gorąco. Jeśli dodać do tego chilli i cynamon i przykryć śmietaną z dodatkiem ajerkoniaku, powstaje cudowny, mocno rozgrzewający deser.  To idealna odpowiedź. Nawet nie pytajcie Bliskich czy mają ochotę. Po prostu zróbcie!  Ten deser to także moja odpowiedź na prowadzony przez Beę Czekoladowy Weekend.  HOT CHOCOLATE

KUCHARNIA
Wszystko w nim jest poezją. Shrikhand - jogurt, szafran, kardamon, pistacje.. 165

targowisk Maroko.  Szczypta szafranu, tyleż samo kardamonu, parę ziaren pistacji - sypane jedne po drugich prowadzą cudownie wonnym szlakiem wprost do Indii. Zmieszane z gęstym jogurtem przybierają nazwę orientalnego deseru.  Shrikhand . Gęsty, aksamity jogurt zmieszany z przyprawami nabiera wyrafinowanego smaku. Dobrze schłodzony smakuje jak wykwintny lodowy deser.  Wszystko w nim jest poezją.  Dajcie się porwać przyprawom, nauczcie(...)się tego wiersza na pamięć.  Shrikhand .  Jaka jest Wasza ulubiona przyprawa?  SHRIKHAND  Tradycyjny indyjski deser przygotowywany na bazie gęstego jogurtu z cukrem lub miodem, z dodatkiem przypraw - najczęściej kardamonu i szafranu oraz pistacji. Jeśli wzbogacimy go musem z mango, powstanie równe cudowny deser o nazwie amrakhand . 1 litr jogurtu naturalnego szczypta szafranu 1/2 łyżeczki kardamonu

KUCHARNIA