uwielbia.Te bezowe kwiatki wymagają już trochę zachodu, gdyż trzeba przygotować syrop cukrowy, który dodaje się do białek i ubija. Bezy te powstały przy okazji przygotowywania bez włoskiej do lodowego deseru. T aka włoska beza idealnie nadaje się do dekorowania różnych deserów, których nie potrzeba już suszyć w piekarniku jak tradycyjne bezy, dla dekoracji można ją opalić palnikiem lub pod grillem(...)mini pavlova, wyglądająca jak bezowe kwiatki, podałam je z ubitą śmietaną i owocami. Bez niczego te bezy też były świetne w smaku, w sam raz dla łasuchów. Jak zrobić desery na bazie ubitych białek: klasyczne mini bezy bezy kawowe . Beza Pavlova rolada bezowa Beza włoska z bitą śmietaną i owocami jest krucha, delikatna, bardzo smaczna i bardzo słodka.: Składniki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWitam serdecznie Propozycja na pyszny i prosty w przygotowaniu deser z brzoskwiniami. W smaku jest nie za słodki a połączenie karmelizowanych brzoskwiń z jogurtem i herbatnikami daje przyjemną kompozycję smaku. Będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie 4 pucharki o pojemności około 250 ml 3 duże brzoskwinie (około 700 g) 4 łyżki cukru brązowego (około 55 g) 30 g masła małe(...)opakowanie herbatników – 3- 4 szt na pucharek (mogą być pełnoziarniste) 400 g jogurtu naturalnego typu greckiego Link do filmu z przygotowania: Deser z brzoskwiniami https://www.youtube.com/watch?v=XZH17GtKZec Przygotowanie: Najpierw przygotuję karmelizowane brzoskwinie: Dokładnie umyte brzoskwinie kroję na mniejsze kawałki razem ze skórką. Następnie do garnka (rondelka) daję masło i cukier. Garnek stawiam na gazie i rozpuszczam masło z cukrem
Uwaga Babcia Gotujesądzicie o tym, by w Święta zaserwować rodzinie czy gościom taki nietypowy deser lodowy? Pewnie myślicie sobie "Lody? Zimą?" A dlaczego nie? :) Myślę, że w szczególności dzieci będą zachwycone. Ja połączyłam je z korzennymi ciastkami, kremem chałwowym oraz krówkowo - orzechowym(...)Lodowy deser świąteczny Składniki: opakowanie ciastek korzennych ( u mnie w polewie czekoladowej), 500ml mleka, 2 budynie waniliowe (po 35g każdy), 100g masła, 2 łyżki masy krówkowej, 100g chałwy, 2 łyżki zmielonych orzechów laskowych, opakowanie lodów Carte d'Or Chocolate Brownie. Wykonanie 400ml mleka zagotować, w reszcie rozrobić budynie. Wlać na gotujące się mleko, mieszać, aż masa
Z miłości do słodkościJest to jeden z tych deserów, który uwielbiam i który chyba nigdy mi się nie znudzi bo można przygotować chyba z każdym owocem. Do tego chrupiąca warstwa kruszonki. Mmmmmm czego chcieć więcej? ;) Najlepiej smakuje mi z letnimi owocami z dodatkiem lodów waniliowych. Tym razem przygotowałam je z brzoskwiń i malin. Typowo letni deserek. Możecie go przygotować w większej formie(...)zapiekania lub małych kokilkach. Gwarantuję, że zawsze będzie smakował wyjątkowo. Deser podałam na talerzyku Porcelana Bogucice "Antonio" . 4-5 brzoskwiń 1 szkl. malin 2 łyżki cukru łyżka mąki ziemniaczanej Kruszonka: 1/4 kostki masła 1 szkl mąki pszennej 1 szkl cukru garść płatków migdałowych Przygotowanie owoców: Brzoskwinie umyć, obrać i usunąć pestki. Pokroić w dużą kostkę. Maliny przebrać. Owoce przełożyć
Smakołyki Asiwyjazdu do Poznania, teraz trzeba odliczać do świąt. Moi mili, pozostało już tylko 25 dni szkoły nie licząc weekendów, czy to nie brzmi świetnie? :) Co powiecie na deser? Niestety już ostatni deser dyniowy w tym sezonie. Pumpkin Spice to bardzo popularna mieszanka przypraw, którą stosuje się do doprawiania kaw, koktajli, deserów, ciast itp. Składa się z imbiru lub goździków, gałki(...)ziela angielskiego. Proporcje są różne, ale i tak moim zdaniem ich kompozycja jest idealna i świetnie smakuje z połączeniem dyni. W związku z tym chciałabym przedstawić Wam kolejny słoiczkowy deser z użyciem słynnej przyprawy i dyni. Przepis na 4 porcje. Składniki pudding chia: - 375ml mleka (sojowego) - 200ml mleczka kokosowego - 30g chia Składniki na krem dyniowy: - 200g puree z dyni
Be Fit Be Strongpóźniejszą godzinę, więc wierzę w możliwość wyspania się i zregenerowania sił. Najważniejsze, że coraz bliżej weekend, którego potrzebuję już teraz. :) Puddingi z nasion chia są jednym z najzdrowszych deserów i należą do moich ulubionych. Ich magiczna moc znana jest nam nie od dziś. Nasionka Chia dostarczają ogrom składników odżywczych, a zawierają mało kalorii. Są obfite w błonnik, kwasy tłuszczowe Omega(...)również powstaniu zmian nowotworowych. (Jeżeli jednak nie jesteś przyzwyczajony do spożywania dużej ilości błonnika, lepiej poprzestać na 15g dziennie.) Dodatkowo jestem wielką miłośniczką kawy, stąd połączenie jej z deserem. Goryczka kawy wraz ze słodyczą bitej śmietany o smaku czarnego bzu tworzą idealny smakowy duet. Przepis na 5 porcji, jedna to około 155kcal. Składniki na kawowy pudding: - 150g jogurtu sojowego - 100ml
Be Fit Be StrongDeser, który skradł moje serce. Proste połączenie składników, a jakie efektowne :) Deser niebo to połączenie galaretki o smaku wieloowocowym i bitej śmietany. Niebo w gębie :) Oczywiście do deseru możecie dodać jakieś owoce, np. winogrono lub borówki. Składniki na porcję dla 4 osób: 1 galaretka niebieska (wieloowocowa) 250 ml śmietany 30% 2 płaskie łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny(...)pomocą miksera - ubić śmietanę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i wlać żelatynę. Śmietanę wstawić na chwilę do lodówki. Do szklanek/pucharków nakładać lekko tężejącą galaretkę i śmietanę. Przygotowane desery wstawić do lodówki. Przed podaniem posypać cukrowymi perełkami. Rada: - aby uzyskać efekt chmurki to śmietanę należy nakładać na ścianki szklanek/puchark
UgotowaćSkoro mamy piątek to mamy też słodkie na weekend! Dzisiaj nie będzie ciasta a deser. Bardzo prosty deser! Crumble to jeden z moich ulubionych deserów. Często pojawia się u nas z różnymi sezonowymi owocami: truskawkami, malinami, jagodami czy sliwkami. Wystarczy przykryć owoce kruszonką i zapiec. 15 minut i mamy pyszny ciepły deser. Co więcej można go dowolnie modyfikować nie tylko
Pyry na Gazsię nabrać i szklaneczki brały ostrożnie z tacy aby nie uronić odrobiny pianki ani bursztynowego płynu Niestety nie można było się napić tylko jeść łyżeczką, gdyż to jest najzwyklejszy deser z galaretki pomarańczowej. Przygotowanie tego bursztynowego „oszukanego piwa” zajmuje niewiele czasu, kwestia rozpuszczenia galaretek, rozlania do szklanek i stężenia galaretki i ubicia piany. Piwo z galaretki jest świetnym(...)punktem rozweselenia towarzystwa, można przygotować taki deser na Prima Aprilis. Napijmy się więc za zdrowie Pań z okazji Dnia Kobiet! Porcja na ok 25 małych ” oszukanych piw” . Składniki 6 szt. galaretka pomarańczowa 6 x 400 ml wrzącej wody Galaretki pomarańczowe wsypujemy do dużej miski i wlewamy wrzącą wodę. Dokładnie mieszamy do rozpuszczenia wszystkich galaretek, mieszamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKolejny tak prosty przepis, który świetnie sprawdza się jako śniadanie czy deser. Takie crumble możecie przygotować z przeróżnymi owocami, sezonowymi albo od Waszego widzimisię. Porcja 4 miseczki Składniki: 8 gruszek 1,5 szklanki płatek owsianych 0/4 szklanki otrębów 0/4 szklanki cukru trzcinowego 40 g masła 1 łyżeczka cynamonu Ciekawe rozwiązanie znajdziecie tutaj Przygotowanie: Gruszki(...)pozostałe składniki i delikatnie rękoma przygotowujemy kruszonkę, którą posypujemy gruszki. Crumble pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 200 C przez 20 minut. Jeżeli przygotowujecie takie crumble na deser to świetnie komponują się z gałką lodów - pychota Smacznego
Niezły Młynekmargin-bottom: 0.21cm; } Z okazji prezentacji przepisu na przepyszną Tarte tatin, słówko na temat karmelu. Najsłodszy dodatek deserów, taka moja kropka nad 'i', która nie tylko wzbogaca smak, ale może być też niezwykłą dekoracją, fantazyjną oprawą dla tortów, babeczek czy lodów. Dla wielu z nas przygotowanie złocistego przysmaku jest zapewne dużym wyzwaniem i jak znam życie nie raz zakończyło(...)śmietanę lub mleko. Intensywność koloru naszego karmelu zależy od tego jak długo będziemy go gotować, zatem trzeba tego bardzo pilnować. Jasny, miodowy karmel używany jest najczęściej jako dodatek do deserów na zimno, na przykład włoskiej panny cotty czy lodów. Ciemny karmel natomiast jest idealny do deserów na ciepło, jak chociażby moja dzisiejsza Tarte tatin. Poza cukrem do przyrządzenia karmelu będziemy
Przepysznik - BLW i nie tylkomargin-bottom: 0.21cm; } W języku włoskim tiramisu znaczy "deser stawiający na nogi", jak przypuszczam głównie ze względu na zawartość kawy espresso w dużych ilościach oraz słodziutkiego amaretto, który jest jednym z moich ulubionych likierów. Jest to jeden z najbardziej tajemniczych włoskich deserów, jego historia jest mocno skrywanym sekretem, ale jak to zwykle bywa, powstało mnóstwo teorii na ten temat(...)tworzył je władca tego regionu, Cosimo III Medici, który zwykł nim ożywiać nudne i ciągnące się w nieskończoność posiedzenia rady księstwa. Inna legenda natomiast twierdzi, że tiramisu było ulubionym deserem dożów Wenecji, jeszcze zanim ród Medici w ogóle zaczął mieć jakiekolwiek znaczenie w świecie. Generalnie bazą tiramisu jest biszkopt nasączony mocno kawą espresso oraz likierem amaretto, na który nakłada się
Przepysznik - BLW i nie tylkoJeden z najprostszych (a jakże efektownych!) i mega smacznych deserów, który robi niesamowite wrażenie za sprawą kolorowych galaretek wyglądających niczym szlachetne kamienie ;) Jego podstawą są tylko 3 składniki: niesłodzone mleko skondensowane, wspomniane już galaretki oraz żelatyna, nawet nie ma potrzeby dodatkowo słodzić, gdyż samo mleko oraz galaretki nadają słodyczy. Jeżeli zależy Wam na wersji light, to wystarczy(...)mleko zamienić na jogurt naturalny- deser w tym wydaniu też jest pyszny, jednak warto wtedy odrobinę dosłodzić- miodem lub np. niskokalorycznym syropem daktylowym. Tak obłędnie prezentujący się deser może być alternatywą dla urodzinowych wypieków (wtedy można przygotować na biszkopcie), który na pewno zachwyci każdego, a dzieci to już szczególnie! :) * mleko skondensowane niesłodzone- 1 litr * kolorowe galaretki- 5 szt. * żelatyna
Kraina Miodem PłynącaNasz ulubiony deser, w kolejnej, tym razem orzeźwiającej, letniej odsłonie. Po dość długim zajadaniu puddingu chia na bazie mleka roślinnego , był etap deseru chia na mleczku kokosowym , teraz wykombinowałam go na bazie soku. Eksperymentalnie przygotowałam od razu dwa rodzaje puddingu, jeden na soku pomarańczowym, drugi na jabłkowym. I choć byłam wręcz pewna, że ten pierwszy będzie hitem, to choć był(...)dobry, nie mógł się równać z tym przygotowanym na bazie nieklarowanego, świeżego soku jabłkowego, który okazał się cudowny w smaku. Taki deser jest orzeźwiający, a zarazem bardzo delikatny, dietetyczny i przepyszny. I co najważniejsze u mnie smakuje wszystkim, bez wyjątku. Więc teraz przez jakiś czas będzie u nas królować właśnie ta wersja, która ma wszystkie inne pod sobą. Polecam, może
Smaczne ZdroweTiramisu jest włoskim deserem. Przepis jaki znajduje się u mnie nie jest przepisem oryginalnym, lecz również jest bardzo smaczny. Jest to deser dla osób, które nie boją się spożywać surowych jaj. Ja na początku się wahałam lecz nie mogłam się oprzeć. Musiałam go spróbować. Składniki: ( z podanej ilości składników wyszły mi dwie duże porcje - lecz spokojnie starczy na cztery(...)utrzeć z cukrem - ja użyłam miksera, najwyższe obroty. Miksować dobrych kilka minut. Osobno utrzeć na najmniejszych obrotach ser mascarpone. Dodawać łyżka po łyżce utarte żółtka. Przygotować miseczki na deser (lub też jedną większą). Biszkopty zanurzać w kawie z amaretto - zanurzyć i od razu wyjąć. Biszkopty szybko nasiąkają i gdy się je przetrzyma rozpadną się. Wyłożyć na dno miseczki
W kuchni u Moniki