desery - 58579 przepisów (strona:119/3906)

Aksamitny deser 130

Aksamitny deser czekoladowy z borówkami, to iście królewski przysmak. Chyba nie uda się przejść obok niego obojętnie. Na pozór wygląda bardzo skromnie, po za szczytem zrobionym z borówek, nic specjalnie go nie wyróżnia. Ale to tylko złudzenie, proszę mi zaufać:) Po włożeniu łyżeczki do środka naszym oczom ukazuje się płynna czekolada a kiedy ją posmakujemy, opadamy niemalże omdleni. To jest(...)koniec porcjami, dosypywać mąkę i mieszać ręcznie. Ciasto przelać do żaroodpornych miseczek, foremek , przykryć folią spożywczą i wstawić do zamrażarki na 2 h. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Wyjąć deser z zamrażarki, pozostawić na 5 min w temp pokojowej, następnie wstawić do piekarnika i zapiekać 18 minut. Podawać gorący, nie wyjmować z pojemników, foremek, udekorować świeżymi owocami. Smacznego:) Artykuł Aksamitny

gotuj ze mną
CYTRYNOWY KREM z lemon curd 288

Cytrynowy krem to połączenie pysznego cytrynowego curdu z kremem śmietankowym. Intensywność smaku tego kremu zależy od ilości soku cytrynowego, dlatego trzeba uważać, aby nie przesadzić z

Słodki Pomysł
Klasyczne Tiramisu 106

Tiramisu,to wdzięczny deser, który możemy robić na wiele sposobów. Ja dziś proponuję klasyczną wersję tego deseru. SKŁADNIKI: 500g. mascarpone 6 żółtek 6 łyżek cukru 3 łyżki likieru Amaretto 1/2 szkl. mocnej kawy kakao WYKONANIE: żółtka z cukrem miksować na najwyższych obrotach około 10 min., następnie zmniejszyć obroty i wmiksować do żółtek serek mascarpone, ostudzoną kawę zmieszać z likierem, biszkopty(...)zanużać na 2 sek. w kawie i układać w naczyniu jeden przy drugim, posmarować 1/2 kremu, następnie układamy drugą warstwę biszkoptów i znowu posmarować resztą kremu, deser przykrywamy folią i wkładamy na całą noc do lodówki(mój deser wytrzymał w lodówce tylko 1,5 godz.,więc krem nie ściął się wystarczająco, ale był pyszny), Tiramisu świetnie będzie wyglądał podany

Kuchnia Beaty
Sycylijski przysmak cannoli siciliani z riccottą 140

context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","author":{"@type":"Person","name":"ProstePesto"},"name":"Sycylijski przysmak cannoli siciliani z riccott\u0105","description":"Cannoli w\u0142oski deser ze s\u0142onecznej Sycylii. Chrupi\u0105ce rurki przypominaj\u0105ce faworki, nadziewane z kremem z serka ricotta. Udekorowane pistacjami i malinami.","image":"https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/04\/cannoli-siciliani.jpg","recipeCategory":["Desery i wypieki","Kuchnia W\u0142oska"],"recipeCuisine":[],"keywords(...)cannoli","cannoli siciliani","chrust","faworki","maliny","pistacje","ricotta","rurki z kremem","serek ricotta","sycylijskie cannoli","truskawki","w\u0142oski deser","w\u0142oskie cannoli"],"datePublished":"2020-04-20T19:48:03+01:00","nutrition":{"@type":"NutritionInformation","servingSize":"30 rurek","calories":"220 kcal \/ 100 g"},"recipeIngredient":["300 g m\u0105ki pszennej","30 g mi\u0119kkiego mas\u0142a","1 jajko swojskie \u015bci\u00f3\u0142kowe

ProstePesto.pl
KREM Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ 298

Krem z białą czekoladą do tortu i ciasta. Prosty i pyszny krem z białej czekolady to idealny krem do owoców np. malin, porzeczek lub jagód. Krem

Słodki Pomysł
Crème anglaise – aksamitny sos waniliowy 111

custard.  Najwcześniejszy znany przepis na krem pochodzi z 1596 roku. Sos waniliowy stał się popularny w XVII wieku, kiedy wprowadzone do użytku nowocześniejsze piece pozwoliły na przyrządzanie delikatniejszych deserów. Z kolei Elizabeth Raffald, autorka książki  The Experienced English Housekeeper  z 1769 roku (taka  Perfekcyjna Pani Domu  sprzed 250 lat), zawarła w swojej książce(...)przepisach na sos waniliowy ważnym składnikiem była krowia siara – pierwsze mleko po urodzeniu cielęcia, w innych – liście laurowe. Co ciekawe, na przestrzeni wieków sos był używany nie tylko do deserów, ale również do mięs i ryb.  Crème anglaise jest doskonałym dodatkiem do cesarskiego omletu KAISERSCHMARRN Print Crème anglaise – aksamitny sos waniliowy Sos waniliowy crème anglaise idealnie smakuje z szarlotką

smakowitehistorie.com
Wiedeń – kawiarnie, słodkości i muzyka 182

się Tafelspitzem – gotowaną wołowiną. Bo wiedeńska kawiarnia, to także restauracja. Zamawiamy więc sznycla po wiedeńsku – wykrojonego z najlepszego kawałka cielęciny, rozbitego cieniutko i usmażonego na prawdziwym maśle. A na deser Apfelstrudel i Kaiserschmarrn – skrawki ciasta posypane cukrem pudrem i polane konfiturą, które zrozpaczony nadworny kucharz podał cesarzowi, gdy nie udał mu się omlet, a nie miał już w spiżarni więcej(...)jajek. Tak powstał ulubiony deser Franciszka Józefa. Kelner oddala się po przyjęciu zamówienia i nagle… zaczyna śpiewać pięknym, czystym tenorem. Dołącza do skrzypka i pianistki i wspólnie wykonują chwytającą za serce, cygańską pieśń. Starsza pani, znad swojego talerza, posyła kelnerowi całusa. Nie ma wizyty w Wiedniu bez Apfelstrudla z sosem waniliowym . Trześniewski – genialny pomysł naszego rodaka Piętnastominutowy spacer

smakowitehistorie.com
Crème anglaise – aksamitny sos waniliowy 103

custard.  Najwcześniejszy znany przepis na krem pochodzi z 1596 roku. Sos waniliowy stał się popularny w XVII wieku, kiedy wprowadzone do użytku nowocześniejsze piece pozwoliły na przyrządzanie delikatniejszych deserów. Z kolei Elizabeth Raffald, autorka książki  The Experienced English Housekeeper  z 1769 roku (taka  Perfekcyjna Pani Domu  sprzed 250 lat), zawarła w swojej książce(...)przepisach na sos waniliowy ważnym składnikiem była krowia siara – pierwsze mleko po urodzeniu cielęcia, w innych – liście laurowe. Co ciekawe, na przestrzeni wieków sos był używany nie tylko do deserów, ale również do mięs i ryb.  Crème anglaise jest doskonałym dodatkiem do cesarskiego omletu KAISERSCHMARRN Print Crème anglaise – aksamitny sos waniliowy Sos waniliowy crème anglaise idealnie smakuje z szarlotką

smakowitehistorie.com
Kasza Manna 107

Doskonale pamiętam z dzieciństwa smak zupy grysikowej (rosołu ze świeżą kaszą manną), którego zapach wypełniał całą kuchnię a delikatna struktura sprawiała, że sam rozpływał się w ustach :). A na deser ciasto grysikowe , które było specjałem mojej mamy. Chyba każde dziecko lubi takie frykasy. Niestety mam wrażenie, że obecnie kasza manna jest niezmiernie nie doceniana. Właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie Kasza(...)wspaniałą masę do tortów tzw.: masę grysikową . Kasza manna wykazuje właściwości higroskopijne, doskonale chłonie wodę , dlatego świetnie nadaje się jako substancja wiążąca do rożnego rodzaju sosów, ciast, babek, ciasteczek, deserów, klusek, kotletów. Może być przyrządzana na śniadanie, obiad, kolację, deser, dodatek do potraw lub jako samodzielne danie. Kasza w wersji śniadaniowej to bardzo popularna zupa mleczna , której w dzieciństwie próbował

SmartBake.pl
SERNIK JAJKO SADZONE – sernik na zimno z brzoskwiniami 289

Sernik jajko sadzone lub tzw. ciasto jajko sadzone, to sernik na zimno z brzoskwiniami, żelką brzoskwiniową i przeźroczystą galaretką. Sernik brzoskwiniowy zachwycił mojego synka Błażejka, który

Słodki Pomysł
TORT KURCZAK – tort Pina Colada 163

Tort Kurczak to idealny tort Wielkanocny. Tort z jasnym biszkoptem, kremem kokosowym i musem ananasowym w kształcie jajka. Taki słodki kurczak na pewno umili Wam święta

Słodki Pomysł
SERNIK Z MLECZKIEM ZAGĘSZCZONYM 193

Komu marzy się sernik lekki jak piórko? Ten właśnie taki jest. Na dodatek bardzo prosty w przygotowaniu. Tym razem zrobiłam go na kruszonkowym spodzie, ale równie

Pani na deser
KOKOSOWY KREM 169

Kokosowy krem do tortu i ciasta. Krem kokosowy to pyszny krem z wiórkami kokosowymi i likierem kokosowym (w wersji dla dorosłych). W tym kremie zwykłą śmietankę

Słodki Pomysł
FIT deser Bounty 950

Przed Wami jeden z najbardziej lubianych batoników w postaci kokosowego deseru - absolutny HIT! Lekki, odżywczy, bogaty w wapń i magnez, stanowi idealny pomysł na słodki podwieczorek. Śmiało możecie zajadać się nim bez wyrzutów sumienia. Deser wybitnie prosty w przygotowaniu, wymaga jedynie odrobiny cierpliwości przed podaniem, ponieważ najlepiej smakuje schłodzony. SKŁADNIKI/ 4 porcje: jedna porcja deseru dostarcza średnio: 309 kalorii

Kuchnia Ellie
Torcik Pavlova z malinami i bitą śmietaną 190

jest bardzo podobny. Różnica polega na tym, że teraz masę bezową podzieliłam na dwie części i piekłam troszkę krócej, w niższej temperaturze, no i dałam świeże maliny. Deser ma wielką przewagę nad innymi ciastami, jeżeli nauczymy się go robić to dojdziemy do wniosku, że w stosunku do innych ciast robi się go bardzo szybko i bezproblemowo, poza tym Pavlova robi(...)olbrzymie wrażenie na gościach. Jest nieprzesłodzona, czyli smakuje każdemu, jest lekka jak piórko. Mój mąż mówi że to deser dietetyczny, bo prawie nie zawiera kalorii, trochę się myli, bo przecież cukier w bezie i bita śmietana są kaloryczne… ale na pewno mniej niż tradycyjne ciasto, więc nic tylko jeść :-) Składniki na dwa blaty o średnicy

moj przepis na

Proponowane wyszukiwania