propozycja to bardzo prosty i szybki w przygotowaniu deser z udziałem truskawek. Wystarczy kilka patyczków do szaszłyków, odrobina czekolady i jakaś fajna ciekawa posypka. Jeśli przygotowujemy deser dla dorosłych posypką mogą być wiórki kokosowe lub mielone orzechy. Jednak nie tylko dorośli uwielbiają takie smakołyki. Dla dzieci również jest idealny, a cukrowa kolorowa posypka dodaje mu atrakcyjności. Szczerze przyznam
Kolizje Smakówjedna uwaga: trzeba zadbać o to, by deser ładnie odszedł od boków tortownicy, więc albo tortownicę należy wyłożyć papierem do pieczenia, albo dobrze natłuścić i np. obsypać wiórkami kokosowymi. Dzięki temu deserowi wygrzebałam z tyłu szafki dawno nieużywaną tortownicę, więc na zdjęciach widzicie efekt mozolnego wyłożenia jej papierem do pieczenia. Zdecydowanie muszę zainwestować w nową ;) Na kaszę wyłożyć dżem
Weekendy w domu i ogrodziebitą śmietaną i posypane pokruszonymi bezami. Banalnie proste a jakie smaczne! Deser niestety nie należy do dietetycznych ale tłustą śmietanę tym razem zastąpiłam ubitym mleczkiem kokosowym. Nie dość, że nieco odchudziłam deser to uważam, że wersja z delikatną nutą kokosu jest jeszcze smaczniejsza od oryginału. Polecam :) 3-4 małe porcje lub 2 duże: 400-500 g soczystych truskawek
Mienta blogCudowny smakołyk za którym przepadają moje dzieci to przepyszne ciasto rafaello na biszkopcie z białą czekoladą posypane wiórkami kokosowymi czyli niezwykły deser dla każdego łasucha, który zachwyci niejedno podniebienie. składniki na tortownicę 20 cm masa 2 tabliczki
Smakowite Danianapisanie o nim, po przerwie dłuższej niż planowałam. Deser w tonacji bieli z zimowym owocem pełnym energii, do którego długo nie mogłam się przekonać, a który w postaci musu smakuje lepiej niż mogłabym to sobie wyobrazić. Niepozorne ziarenka quinoa po ugotowaniu w mleku kokosowym nabierają cudownego, orzechowego smaku. Są miękkie w stylu al dente, co bardzo lubię(...)wody z kwiatów pomarańczy to moje styczniowe odkrycie, które bardzo Wam polecam. Podobnie jak ten deser. Możecie zamknąć go w słoiczku i zabrać do pracy albo po prostu zjeść w domu po powrocie z sanek;) I tu i tam będzie Wam na pewno smakował! KOKOSOWY PUDDING Z QUINOA Z MUSEM Z PERSYMONY 1/2 filiżanki quinoa 1/2 laski wanilii
KUCHARNIApyszny! Mleczko koksowe to mój nowy nabytek i jak widać na blogu, bardzo przypadł mi do gustu :) Część wykorzystałam do przygotowania musu kokosowego z ananasowym puree, a z tego co pozostało stworzyłam idealny, elegancki deser. Delikatna, odchudzona panna cotta bez dodatku tłustej śmietanki i cukru. Wzbogacona likierem malibu i odrobiną miodu. Wierzchnia warstwa to sos malinowy na czerwonym winie(...)garnku razem z miodem i winem. Zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w odrobinie soku malinowego. Dodać do sosu i wymieszać. Odstawić do wystudzenia. Na zastygnięty deser wyłożyć sos malinowy. Posypać wiórkami kokosowy i ułożyć migdały. Smacznego
Chocolate Muffin Blogzaś sposobem jego przyrządzenia jest ugotowanie go na parze - do wody przechodzi wtedy znacznie mniej cennych dla zdrowia antocyjanów. Ja z czarnego ryżu zrobiłem pudding z mlekiem kokosowym - bezmleczny i bezglutenowy deser, który dobrze smakuje i na ciepło, i na zimno. Składniki (na 3-4 porcje): 250 g czarnego ryżu 200 ml mleka kokosowego 1/4 szlanki wody świeżo starty(...)gotować jeszcze przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu, by nie przywarł. Mleko kokosowe nabierze w tym czasie ciemnofioletowego koloru. Zdjąć z ognia, zawinąć w koc i trzymać w cieple przez ok. 10 minut. W tym czasie przygotować owoce do podania z deserem, a na suchej pateni uprażyć płatki z migdałów. Deser podawać gorący lub po schłodzeniu
W SMAKdeser poprawi humor nawet najbardziej humorzastym osobnikom :) a czemu jest walentynkowy? bo zawiera procenty :-P krem: 80 g miękkiego masła lub margaryny 50 dag serka mascarpone 4 łyżki łyżki cukru pudru 8 łyżek mleka 1 cukier waniliowy 25 dag śmietany kremówki 3 łyżki czerwonego dżemu / marmolady Ponadto: słoiczek dżemu u mnie wiśniowy słoiczek ulubionego dżemu (u mnie wiśniowy(...)dnie pucharków układamy po parę biszkopcików i nasączamy je kawą oraz likierem. Na nasączone biszkopciki układamy krem. Dekorujemy wiórkami czekoladowymi (czekoladę trzemy na tarce), cukiereczkami, wiórkami kokosowymi oraz dżemem. deser z mascarpone
Bon Appetit Małgorzatypory sięgałam po nią przygotowując sałatki i obiady. Tym razem przyszła pora na deser. Jest bardzo sycący, więc można go podać na kolację lub niedzielne śniadanie. Składniki na 4 duże porcje: 1 szklanka kaszy jaglanej , 1 laska wanilii , 4 łyżki cukru , 2 szklanki mleka kokosowego , 2 szklanki mleka krowiego , 4 łyżki wiórków kokosowych , herbatniki lub kruche(...)zmiksować blenderem. Ciasteczka pokruszyć i wsypać na dno szklanek, salaterek lub pucharków. Na ciastka wylać ugotowaną kaszę. Wiórki kokosowe uprażyć na suchej patelni i posypać nimi deser. Podawać na ciepło lub na zimno. Kiedy deser postoi trochę, to ciasteczka zmiękną. Podawany na gorąco będzie miał ciasteczka chrupiące. Lubicie kaszę jaglaną
Codzienna kuchnia niecodziennaPrzed nami jesień a ja proponuje Wam deser w iście tropikalnym stylu :) mamy tu mango, mleczko i płatki kokosowe. Idealna propozycja na śniadanie, pudding przygotowujemy wieczorem, rano pozostaje jedynie ułożyć warstwy a jak się Wam bardzo spieszy można pominąć ten krok i ułożyć całość musu z mango na warstwie z chia bez tworzenia kilku warstw :) Super zdrowe śniadanie gotowe :) Składniki
Moja Galeria Smakuformie lekkiej galaretki, ozdobionej czapą z bitej śmietany i zaserwować z jakimiś sezonowymi owocami. Wyszedł fajny orzeźwiający i pobudzający do działania deser. Oczywiście przepis możecie potraktować jako inspirację i przygotować taką galaretkę z użyciem mleka kokosowego lub tradycyjnego. Myślę również, że fantastycznie sprawdzi się tutaj niesłodzone mleko skondensowane — sam mam już ochotę zrobić alternatywną wersję. ;) Żelatynę w wersji wegańskiej można(...)mleka + 200 ml kawy, a ostatnia to 200 ml kawy. Odstaw do stężenia na kilka godzin. Po tym czasie ubij kokosową śmietankę i udekoruj nią wierzch galaretek. Na tartce zetrzyj czekoladę i posyp nią deser. Podawaj z plasterkami figi pokrojonej w plasterki. *Zamiast mleka migdałowego możesz również użyć kokosowego lub tradycyjnego krowiego. Świetnie sprawdzi się również niesłodzone mleko skondensowane
Food Squareszczerze powiedziawszy nie mam pojęcia jeszcze co to ani z czym to się je, ale chętnie spróbuję), nasiona chia (je bardzo dobrze znam i chętnie zrobię z nich deser z mlekiem kokosowym i jakimś musem), jagody goi (same w sobie nie są dla mnie rarytasem, ale lubię używać ich do dekoracji – z Bio Planet wyglądają naprawdę fajnie, ponieważ mają
Blendmanpozostałym cukrem oraz sokiem wyciśniętym z cytryny. Gotujemy ciągle mieszając ok 3 minut- aby sos zgęstniał. ryż wkładamy do filiżanek i wykładamy na talerzyki, dekorujemy sosem mango i kokosowym Smacznego! P.S deser można przygotować wcześniej w kokilkach i przełożyć na talerzyk lub jeden półmisek tuż przed podaniem, a sos podać w tradycyjnej sosjerce, jest mocno energetyczny ale nie ciężki, doda
Luźna KuchniaMega kokosowe, rozpływające się w ustach. Można zrobić ich więcej i przechowywać dłużej w szczelnym pojemniku w zamrażarce - o ile cokolwiek zostanie ;-) Składniki: 250 g wiórków
Kulinarny Pamiętnikdziesiątkę. Ta owsianka jest po prostu rewelacyjna! Smakuje jak ciasto owsiane, więc jak najbardziej można ją zrobić jako propozycję na deser. Do przepisu Ani wprowadziłam kilka modyfikacji zamieniając biały cukier na zdrowszy ksylitol. Z braku wiórek kokosowych dałam płatki kokosowe i to był dobry pomysł, gdyż są większe i bardziej wyczuwalne. Przypieczony kokos jak dla mnie jest pyszny :) Wisienką
Moja Galeria Smaku