To ciasto już do końca życia będzie mi się kojarzyć z firmą, w której pracuje od 13! lat. Gdy się zatrudniłam to mój szef miał dosłownie
greenscarfTo ciasto to absolutny hit tej jesieni! Przynajmniej w naszym domu ;-) Dlaczego? Bo jest łatwa i szybka w wykonaniu. Wieczorem lub rano przed pracą wszystkie składniki
Kuchnia od dwojgaPuree z dyni to baza do wielu potraw, ja wykorzystałam je robiąc dyniowe gnocchi i syrop dyniowy do kawy. Jest bardzo proste do zrobienia, można je
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieCo zrobić z 6 białkami? Pozostałość po carbonarze. Myślę, myślę i nic mi do głowy nie przychodzi... beza? Nieee - jakoś nigdy fajna mi nie wychodzi. Próbowałam
sierotka maRysia w kuchniproste, a zarazem ogromnie uzależniające połączenie. Nie potrafię, ba! Nawet nie próbuję się mu oprzeć. Postanowiłam więc te same smaki zamknąć w innym deserze. Efekt? Czysty obłęd! Miękkie truskawki w słodkim syropie z lekką nutą bzu pod rozpływającym się na języku, wyraźnie bazyliowym kremem. I, oczywiście, pękająca pod naciskiem łyżeczki cukrowa skorupka... Czysta rozkosz. Już nic więcej nie napiszę, tego(...)bazylii (listki i łodyżki) 4 żółtka 40 g cukru kilka kropli zielonego barwnika spożwyczego nadzienie: 300 g truskawek 50 g cukru 2 łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu dodatkowo: 7-8 łyżeczek drobnego cukru trzcinowego Bazylię posiekać. Zagotować razem z mlekiem i kremówką, odstawić na 3-4 godziny, żeby płyn przeszedł smakiem bazylii. Truskawki odszypułkować, pokroić na ćwiartki. Cukier
Pożeraczka, czyli raz adobrzePrzy ostatnim wspisie, czyli poście o CZEKOLADOWYM SERNIKU BEZ SERA (klik), podałam, że przepis jest mój, autorski.Pod postem Majana napisała mi, że takie same ciasto
W kuchni Karmel-itkiKiedy zobaczyłam ten sernik w jakiejś gazetce z przepisami, od razu pomyślałam - muszę go zrobić. Bardzo byłam ciekawa tego smaku. Nie zawiodłam się - jest pyszny
Opowieści z piekarnikaJest tylko jedna bardziej bożonarodzeniowa rzecz niż pierniczki – to George Michael i jego Last Christmas. Nieśmiałe dźwięki pieśni, które zna niemal każdy to jednak nic
ladykitchenJogurtowe ciasto z owocami stanie się chyba moim nowym faworytem niezawodności. Uwielbiam ciasta do których nie trzeba uruchamiać miksera i wystarczy jedna miska i wszystko gotowe
sierotka maRysia w kuchniBolączka poprzeprowadzkowa ze środka wielkiego miasta do małej mieścinki: daleko do sklepu i brak masła może przekreślić wiele planów. Dlatego też zrobienie bułeczek rano okazało się
Przepysznik - BLW i nie tylkoCIASTECZKA OWSIANE Z BANANEM I JABŁKIEM Dobra, dobra... czas się przyznać. Jestem wielkim, ogromnym, gigantycznym łasuchem! Mogłabym jeść słodycze na okrągło. Na szczęście (moje i wasze
fitolarun.blogspot.comZdania na temat tych ciastek były w mojej Rodzinie podzielone... Jedni stwierdzili, że są pyszne, inni poczęstowali się tylko jednym 😁 Te wegańskie ciasteczka są bardzo proste
Słodko-Słony Świat IlonyDawno żadne ciasto nie zaskoczyło mnie tak bardzo. Ciasto pomarańczowe , do którego używa się całych owoców (tak, wraz ze skórką!) chodziło za mną już od pół
Poezja smakuNie wyobrażam sobie świąt bez pierników. Dotychczas pokazywałam już przepis na małe ciasteczka pierniczki a tym razem pora na ciasto piernik Niezwykle aromatyczny, korzenny, wypełniony
Ola la LCHFmodyfikacjami. Z racji tego, że deser jadła moja Pociecha postanowiłam zrezygnować z tradycyjnego alkoholu na rzecz syropu o tym samym smaku. Efekt zapachu i smaku jest taki sam, a mam pewność, że alkohol się u mnie nie pojawił :) Najważniejsze! Serek powinien być mocno schłodzony,a z białek które nam zostaną polecam zrobić pyszną bezę :) Spróbujcie :) Składniki: 9 żółtek(...)szpatułką, aby konsystencja była jednolita. Dodajemy delikatnie partiami do żółtek i mieszamy (serek należy jedynie połączyć z jajkami, aby się nie rozwodnił). W dużym naczyniu (20x30cm) wykładamy papier do pieczenia. Ostudzoną kawę łączymy z amaretto i maczamy w nim biszkopty, układając je na dnie naczynia. Wykładamy połowę masy i ponawiamy biszkoptową warstwę. Całość przykrywamy druga warstwą masy, wygładzamy
ChilliJemyŚwięta już tuż tuż. Dlatego dziś postanowiłam podzielić się z Wami zestawieniem pysznych, słodkich świątecznych przepisów. W zestawieniu znajdziecie ponad 50 słodkich inspiracji na Boże Narodzenie
Słodkie okruszkiBrak pomysłu na obiad, resztka kaszy w lodówce i jeden ugotowany ziemniak - tak powstały burgery ;) Na temat kaszy jaglanej jest od pewnego czasu głośno. Sławę
pyszne zdrowościFaworki z mascarpone Lekkie, kruche, delikatne i mega bąbelkowe faworki z dodatkiem kremowego serka mascarpone. Idealny deser na tłusty czwartek. Z podanych składników wyjdą nam dwa duże talerze tych pysznych łakoci Składniki: Ciasto: 300g mąki pszennej szczypta soli 250g serka mascarpone 4 żółtka 1 łyżka spirytusu Dodatkowo: Olej lub smalec do smażenia cukier puder do posypania(...)wsypujemy mąkę, dodajemy mascarpone, żółtka i sól. Całość mieszamy, dodajemy spirytus i zagniatamy ciasto *** *** Wałkiem „zbijamy” ciasto – czyli uderzamy w celu napowietrzenia, dzięki czemu w trakcie pieczenia stworzą się bąbelki *** *** Zbite ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na cztery części i każdą z nich
Blog z Apetytemu0105 z proszkiem do pieczenia.\r","Mieszamy.\r","Dodajemy majonez.\r","Ciasto przek\u0142adamy do nat\u0142uszczonej formy.\r","Pieczemy w 180 stopniach ok. 50 min."]} Drukuj Babka majonezowa z budyniem Składniki 6 jajek 1,5 szkl. cukru (dałam czubatą 1 szklankę) 3 budynie śmietankowe lub waniliowe 1 szkl. mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 mały majonez(...)proszek budyniowy. dalej miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy. Dodajemy majonez. Ciasto przekładamy do natłuszczonej formy. Pieczemy w 180 stopniach ok. 50 min. 4.26 http://mieszamwgarnku.pl/desery/babki/babka-majonezowa-budyniem/ MieszamWGarnku Artykuł Babka majonezowa z budyniem pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuPanacotta to cudowny deser, który jeśli ma się dobry i sprawdzony przepis, robi się szybko i bez większego problemu. Do tego deser jest bardzo uniwersalny, pasuje właściwie do każdego owocu czy syropu. Idealny dla dzieci jak i dorosłych jako wykwintny deser, wszystko zależy jedynie od naszej wyobraźni kulinarnej i użytych do niego dodatków. Proponuję Wam panacottę w wersji(...)całą noc. Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni. W misce wymieszaj mąkę, syrop i masło, z całości powstanie malinowa kruszonka. Wysyp ją na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika na 15 minut. Odstaw do wystudzenia. Do pojemnika blendera wsyp cukier oraz listki mięty. Końcówką z nożykami, jednocześnie mieszając energicznie, zblenduj cukier z miętą. Wysyp
Garniec MagaliePamiętam ten bodajże sierpniowy wieczór, kiedy niby za zgodą sąsiada rodziców, a jednak w elektryzującej atmosferze grzechu zbierałem nieswoje jeżyny. Pamiętam, że robiło się ciemno, zbliżała
GRUBY WAŁEKSkładniki: (na około 20 sztuk w zależności od wielkości ptysiów) Ciasto parzone: 125 g masła 200-250 ml wody 250 g mąki pszennej 4 jajka
KreatywnePinyCo tu pisać, nie ma,u mnie świąt, bez tego sernika. Jest pyszny. Mój faworyt. Zawsze wychodzi!Na średnią blachę lub tortownicę 26-28 cm.Sk
Pasje Jolki