Dziś wpis o osobie, która nauczyła mnie właściwie wszystkiego, co związane z kuchnią i pozwoliła mi rozwijać moją pasję - Mama. <3 Moja mama nie jest
Cooking MonsterUwielbiam tradycyjną jajecznicę, jednak czasami urozmaicam ją na różne sposoby i przez różne dodatki. Dzisiaj w wersji kanapkowej tortilli. Przygotuj swoją kanapkę i jedz śniadanie
Niezły Młynekwyczekuję arbuzowego sezonu! Dziś mam dla Was przepis na pyszny, orzeźwiający sorbet arbuzowy z dodatkiem brandy i świeżej mięty. Jest świetnym pomysłem zarówno na upalne popołudnie, jak i imprezowy deser. Gwarantuję, że wszyscy będą oblizywać się ze smakiem! Ps. wersja bez alkoholu oczywiście również się uda – idealna dla dzieciaków! SKŁADNIKI: * miąższ z arbuza – 300 g * świeża mięta
Ostra na Słodkoprzepyszne clafoutis z truskawkami na bazie mąki orkiszowej oraz mąki migdałowej z dodatkiem roślinnego mleka migdałowego to idealna propozycja dla wszystkich tych, którzy lubią lekkie i orzeźwiające desery z dużą ilością owoców. Standardowo do Clafoutis używa się czereśni lub wiśni, nie mniej jednak uważam, że truskawkami sprawdzają się tutaj równie dobrze. Deser, dzięki użytej mące orkiszowej i migdałowej
Mango Papajabardziej popularnych i lubianych ciastek składających się z dwóch płatów ciasta francuskiego przełożonego aksamitnym kremem budyniowym. Kremówk a z poniższego przepisu łączy cechy klasycznego ciastka z delikatnym akcentem toffi - deser idealny d la wi elbicieli krówek i masy kajmakowej. Ciasto francuskie, aksamitna, budyniowa masa z n utą toffi, bita śmietana, masa krówkowa, a wszystko posypane świeżo siekanymi orzechami włoskim(...)wszystko to składa się na wyśmienite cias to , które doskonale sprawdz i się jako przepyszny, niedzielny deser. Kremówka z Tof fi (Kremówk owa Krówka ) - Składniki: 2 arkusze gotowego ciasta francuskiego (domowego lub "kupnego") (po ok. 250 g) Masa Budyniowa: 1000 ml mleka 2 budynie o smaku toffi 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2/3 szklanki cukru
Słodka StronaPikantny i o pięknym kolorze krem kukurydziany podałam z wołowo-kukurydzianymi pulpecikami, śmietanką i rumianymi pieczarkami. Wbrew pozorom, słodycz zupki nie jest aż tak intensywna i
Kuchnia w czekoladzieSzczerze powiedziawszy długo zastanawiałam się czy wstawić tak banalny przepis :) Stwierdziłam jednak, że ludzie szukają różnych rzeczy i nawet ten może komuś się przydać. Kopytka są
Kuchnia w czekoladziePonieważ sezon truskawkowy w pełni, to w mojej kuchni słowo truskawka odmieniane jest na każdy możliwy sposób. Były i ciasta i desery wszelkiego rodzaju i pierogi. Naszedł czas na coś innego. Dzisiaj zapraszam na nalewkę truskawkową. O jej smaku napiszę dopiero za kilka dni, ale bardzo mnie on ciekawi. Przepis zaczerpnięty od niezawodnego Krakowskiego Makaroniarza , które poznałam dzięki Kukbukowi(...)dodajemy pieprz. Zlewamy nalewkę przez gazę do butelek/karafek. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/nalewki/nalewka-truskawkowa-rosolio-di-fragole/ BosowKuchni Artykuł Nalewka truskawkowa – rosolio di fragole pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkujesteście kaszomaniakami??? Ja doszłam do wniosku, że jestem. Bez kaszy nie wyobrażam sobie przygotowywania sałatek i dań głównych a od niedawna także deserów. Na temat kasz powstało wiele książek, w które się zresztą zaopatrzyłam. Nie raz wspominałam tu o "Kipi Kasza" czy ostatnio o "Ziarnie" Dominiki Wójciak. Książka, o której Wam dzisiaj napiszę jest od nich troszkę inna ale równie(...)miękką okładkę. A co książka oferuje nam w środku? Autorka, Wanda Jackowska, podzieliła książkę intrygująco i zaskakująco. Nie znajdziecie tu działu o śniadaniach, obiadach i deserach ani o zupach. Nie będzie podziału wg sezonowości warzyw ani trudności przygotowania. Za to mamy tu obszerny wstęp na temat różnistych kasz a po wstępie zaskakują rozdziały na temat bulionów i sosów
Dzieje kuchennej WiewióryTruskawki już powoli znikają z bazarów i sklepów, więc to ostatnia szansa, by zrobić ten pyszny dżem. Moja mama zawsze robiła domowy dżem - truskawkowy, agrestowy
Cooking MonsterSzarlotka sypana to chyba najprostsza szarlotka jaką znam. Nie trzeba nic zagniatać ani ubijać i nie dodaje się jajek, co może dziwić. Wystarczy wyłożyć na przemian
Oryginalny smakKolejna sałatka z rodzaju moich ulubionych, tym razem klasyczna, włoska Caprese z pomidorami, serem mozzarella i bazylią. Bardzo prosta w przygotowaniu przekąska, którą często przyrządzam, żeby
Smakowite DaniaSKŁADNIKI: (tortownica 22 cm) Ciasto: 30 dkg mąki 10 dkg masła szklanka cukru pudru łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany 2 żółtka Farsz: 4 duże
RAROSSAPołączenie miodu z musztardą jest jednym z moich ulubionych. Kurczak w takiej marynacie wychodzi naprawdę wspaniały, dlatego postanowiłem poeksperymentować i zrobić polędwiczki wieprzowe w sosie na
Kuchnia Łukasza