Po tłustym czwartku, czas na coś lekkiego. Co prawda nikomu nic nie wypominam hihi. Sama nie byłam grzeczna i kilka pączusiów było ale dzisiaj trzeba dać
Niezły MłynekTłusty czwartek w tym roku (2016) obchodzimy 4 lutego. Czyli dziś! Tłusty czwartek, to ostatni czwartek przed Wielkim Postem, znany także jako zapusty . W ten dzień
Kuchnia ŁukaszaCiasto bajecznie kolorowe prawie jak Carska Rosja. Ciekawe czy pomysłodawca ciasta nazywając je Oczy Carycy, miał na myśli Cesarzową Katarzynę, czy nazwa związana jest z kimś
RAROSSAbardzo prosty deser. Dodam że bardzo łatwy do wykonania . Potrzebne jest tylko kilka składników, które zapewne w każdej spiżarni jest. Przepis modyfikować można na różne sposoby, w zależności od smaku. Ja nie przepadam za nadmierną słodyczą, więc moje desery są z tonacji gorzko - słodko - pikantnej. Dziwne to ale tak jest. Składniki - 200g margaryny lub masła - 1 tabliczka czekolady garzkiej
Eli Gotowanieproszku do pieczenia Dr Oetker , 2 łyżki oleju, 2 łyżki mleka w temp. pokojowej, szczypta soli. masa: 400 ml śmietanki 30%, 250 g serka mascarpone, 1/2 opakowania żelatyny do deserów Dr Oetker , 2 łyżki cukru pudru. dodatkowo: 2 łyżki mleka, 2 opakowania polewy deserowej Dr Oetker . Przygotowanie: biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą(...)obsypanej bułką tartą lub mąką. Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach. masa: Śmietankę schłodzoną ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Następnie dodajemy serek mascarpone i żelatynę do deserów (rozpuszczoną w wodzie według przepisu na opakowaniu z 1/2 porcji). Ostudzony biszkopt przekrawamy na pół. Przekładamy pół masy na biszkopt i schładzamy w lodówce. W tym czasie rozpuszczamy polewę w rondelku
Aga w kuchniDzisiaj bardzo fajna propozycja kapuśniaku, bo z jesiotra. Ta nietypowa zupa wyszła bardzo apetycznie i skradła serca w moim domu tym co bardzo sceptycznie
Niezły MłynekNa wstępie muszę napisać, że jest to bardzo słodkie ciasto Spód i boki ciasta tworzą herbatniki pomieszane z masłem, czekoladą i kakao. W środku same słodkości
Ania i Marcin gotująJeżeli macie ochotę na śniadanie w zupełnie nowym wydaniu, proponuję Wam bardzo prostą mini tartę z ciasta francuskiego. Dodatkami, takimi jak jajko, czy boczek, podniesiemy kaloryczność
Ania i Marcin gotująmojprzepisna.pl | Szarlotka z żurawiną i pianką Jeżeli macie możliwość kupienia żurawiny, nawet mrożonej, to zachęcam do upieczenia tej szarlotki. Jest mało słodka, z dużą zawartością jabłek
moj przepis naMam dla Was jeszcze jedną tłustoczwartkową propozycję. Choć samo przygotowanie ciasta jest bardzo szybkie, to z pleceniem już schodzi troszkę dłużej, ale nie tak by od
Kuchnia w czekoladzieJeśli lubicie sobie czasem po dogadzać i przygotować na śniadanie coś innego niż pospolitą kanapkę z plasterkiem szynki czy sera, to ja Wam polecam taką pastę
Kuchnia w czekoladzieLubicie pączki? Bo ja i owszem, ale szczerze przyznam, że na pierwszym miejscu i tak są serowe oponki. A chrust gdzieś tam w tyle się lokuje
Kuchnia w czekoladzieNiektórzy mogą pomyśleć, że przeszłam na jakąś dietę. No i mają rację :) przez ostatni pobyt w szpitalu mojego męża musimy trochę zmodyfikować nasze nawyki żywieniowe
Niezły Młyneksię lato, słońce ciepło... albo chociaż urlop i spędzenie kilku dni na gorącej egzotycznej wyspie. Niestety, do lata daleko, do urlopu jeszcze dalej :( W tej sytuacji postanowiłam wyczarować deser, który swoim smakiem i zapachem choć na chwilę przeniesie mnie w odległe i ciepłe miejsce. Połączenie mango, kokosa i marakui rzeczywiście przywodzi na myśl gorące letnie dni, a przy okazji(...)poprawia nastrój pięknym, słonecznym kolorem. Dzięki temu, że deser powstaje na bazie kaszy jaglanej, jest zdrowy i pożywny. Równie dobrze sprawdzi się jako śniadanie, drugie śniadanie lub podwieczorek. Świetnie smakuje sam, bez dodatków, jednak śmietanka kokosowa i kwaśna marakuja idealnie podkreślają jego słodki smak. Polecam każdemu, kto tak jak ja tęskni za wakacjami :) Składniki na 4 porcje: pół szklanki
Zawsze głodna!