Jakich składników używacie do aromatyzowania swoich wypieków i deserów ? Na pewno wanilii i przypraw korzennych a także olejków zapachowych. Te ostatnie są produkowane najczęściej ze sztucznych aromatów więc przynajmniej niektóre warto zrobić samemu. Ja już nastawiłam ekstrakt pomarańczowy i w drugiej buteleczce cytrynowy. Za kilka tygodni przydadzą mi się podczas świątecznych przygotowań . Zachęcam Was także do zrobienia innych, swoich własnych
Smaczna Pyzawszystkiemu - jemy go na obiad, bez wyrzutów sumienia, bez liczenia kalorii i jeszcze, jakby tego było mało - karmimy nim innych. Jak dodamy, że po tym torcie i tak zjemy deser to pewnie nikt się nie zdziwi. Na wspólne ucztowanie zaprosiłyśmy do naszej kuchni szpinak, dużo czosnku, łososia i wspaniały, kremowy serek " Arla Apetina - Czosnek i Zioła ". Nasi "goście" wpadli
Wypisz WymalujJesień w pełni więc na tapecie dynia. Deser bardzo szybki i prosty w wykonaniu, a dzięki orzechom dostarcza nam dużo energii. Składniki, 22 sztuki: 250 g mąki pszennej (u mnie typ 500) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki cynamonu + 0,5 łyżeczki do posypania 1 łyżeczka przyprawy korzennej szczypta soli 100 gram brązowego cukru
cooklifeEkstraktu z wanilii używamy praktycznie do każdego wypieku. Aromatyzujemy nim ciasta i desery. Nie da się ukryć, że do najtańszych nie należy. Ze względu na swoją wysoka cenę często zastępowany jest sztucznymi, tańszymi zamiennikami. Zrobienie domowego ekstraktu jest bardzo proste i zdecydowanie tańsze od tego ze sklepowych półek. Gwarantowana najwyższa jakość i nieprzeciętny aromat. Razem z domowym cukrem waniliowym stanowią
Made By Mom And Sondobry początek przygody z przepisami z kuchni norweskiej. Oczywiście nie jest to żadne tradycyjne ciasto w tym regionie. Ot tak po prostu ktoś wrzucił taki przepis do działu z deserami. Ciasto jest bardzo smaczne więc na pewno nie będzie to ostatnia moja inspiracją tą książką. Co prawda przyznaje się, że w przepisie w środek ciasta wchodziła masa ale nie miałam
ciastkarnia na kruchym spodzieJeśli chcemy zrobić szybki, dość efektowny i smaczny deser to wykorzystajmy gotowe kruche babeczki. Można już teraz je kupić i przygotować np. na nadchodzące święta Bożego Narodzenia :) Całość zrobimy tuż przed Wigilią... Czy nie uważacie, że całość wygląda zachęcająco ? Składniki : gotowe babeczki - 30 sztuk 1/2 opakowania serka mascarpone 500 g śmietany tortowej 36 % kilka łyżek cukru pudru orzechy włoskie około
Proste PotrawySmaczny pomysł na wykorzystanie dyni. W mojej kuchni służy głównie jako dodatek do naleśników, ale myślę, że pasuje do wielu innych deserów. Składniki: 200 g puree z dyni 2 jabłka 2 łyżki cukru brązowego 1/2 łyżeczki przyprawy "Pumpkin Pie Spice" np. z TEGO przepisu (lub 1/2 łyżeczki cynamonu) Obrane jabłka pokroić w dużą kostkę. Wrzucić do rondelka, dodać cukier
wyzwania kuchenneLekki, nie mocno słodki mimo zawartości czekolady, z orzeźwiającym dodatkiem wiśni- mus czekoladowy. Z powodzeniem można go zrobić w formie deseru np. w pucharkach, wylać na spód biszkoptowy albo ciasteczkowy - jak u mnie. Super sprawdza się szczególnie latem, kiedy nawet jak nie ma upału za oknem nie tęsknimy to ciężkich, kremowych ciast i tortów. Polecam gorąco
Walijskie PichcenieCytryna doskonale sprawdza się jako dodatek do kremów czy ciast. Przełamuje słodycz deserów i nadaje im miły, orzeźwiający zapach. Dzisiejsze ciasto jest tego dobrym przykładem. Słodkie, z cytrynową nutą jest lekką propozycją do porannej kawy. Składniki: 3/4 szklanki mąki 1 szklanka cukru 4 jajka 150g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1 tabliczka białej czekolady
Animelka Blogsposobów, ale jestem pewna, że na pewno każdy z Was ma coś w domu, z czego może wykonać ten pyszny dodatek do jogurtów czy mleka, a nawet ciast i deserów
Kitchens Alphabettrolley walking ostatnimi czasy dużo przyjemniejszy. I nabrał nowego wymiaru, 3D ;) Świat z tej perspektywy znacznie ciekawszy się wydaje. Wpisem częstuję w konkursie kulinarnym Moje wypieki i desery na różne okazje . Pankejki na blogu są. Maści wszelakiej. A czy znajdują się w najnowszej książce Doroty Świątkowskiej? Tego nie wiem. Ale chętnie się przekonam. Jeśli ją wygram
bastalenamną i z tiramisu. Zdecydowałam się na wersję bez świeżych jajek i bez alkoholu, tym samym na wersję z korzyścią dla dzieci. Jak większość wypieków, tak i ten deser robiłam razem z moim synem. Również i moja, już prawie roczna córeczka jest coraz bardziej ciekawa zamieszania na kuchennym blacie. Tym samym rąk do pomocy przy wypiekach niebawem przybędzie. Mama ubijała
Made By Mom And Sonpieczemy je bez specjalnej okazji, co jest moim zdaniem ogromnym niedopatrzeniem. W wersji cytrynowej, z lekkim kremem na bazie mascarpone i lemon curdem w środku jest cudowną, orzeźwiającą propozycją deseru na jesień. Co ja mówię... na każdą porę roku! Biszkopt (mała blaszka): 2 jajka pół szklanki cukru pudru pół szklanki mąki pszennej (w tym czubata łyżka mąki ziemniaczanej) 1/4 łyżeczki
sama złodyczDanusia. Nie prowadzi ona restauracji na terenie agroturystyki, ale na zamówienie gości przygotowuje lokalne posiłki. Ponadto raz w tygodniu organizuje dla gości kolację toskańską, gdzie obok licznych przystawek oraz deseru, serwuje sławny toskański stek, bistecca alla fiorentina. Mieszkając w toskańskiej agroturystyce wspaniale wypoczęłam, szczególnie, że na co dzień mieszkam w mieście. Miałam też okazję poczuć klimat włoskiej
Chilli Czosnek i Oliwa