deser - 61894 przepisów (strona:2084/4127)

Kremowy sernik morelowy bez cukru 256

względu na charakter zasadowy nie powoduje próchnicy. Wiadomo - jak ze wszystkim także z ksylitolem nie należy przesadzać, ja nie słodzę napojów więc używam go wyłącznie do wypieków i deserów. Jest bezpieczny jako składnik wypieków, ponieważ jest odporny na działanie wysokiej temperatury (w przeciwieństwie np. do aspartamu!). Ja używam ksylitolu ze względów zdrowotnych. Raz na zawszę musiałam usunąć z diety

Ze smakiem i z pasją
Sernik na zimno tiramisu 3519

Przepis na sernik na zimno tiramisu Kontynuuje serie z sernikami na zimno w roli głównej. Dzisiaj chyba najsmaczniejszy dla mnie, bo na bazie deseru tiramisu. Do przepisu wykorzystałem zwykłe pudełko po chusteczkach higienicznych z Rossmanna. Chciałem pokazać, jak prosto można zastąpić metalową foremkę zwykłym kartonem. Oczywiście jak ktoś ma foremkę do keksów to można ją użyć zamiast bawić się

zjem to blog kulinarny
Brioszka dyniowa 186

dynie są dla mnie najpyszniejsze: kuszą intensywnym aromatem i subtelnie drażnią kolorem. Nie pozostaje nic innego jak wykorzystać je w kuchni w każdy z możliwych sopsobów, od przystawki po deser! Oczywiście dynia dyni nie równa. Odmian jest sporo, więc należy wybrać taką, która najlepiej odpowie naszym przygotowaniom. Do dzisiejszej brioszki użyłam purèe z dyni o słodkim smaku, oraz twardym

Mia Cucina Sofieta
Degustacja menu w La Traviacie - relacja 174

bazie serka mascarpone . Podzieliła się swoją niewielką porcją razem z nami i muszę przyznać, że było pyszne! Zapytajcie o to danie podczas wizyty w La Traviacie.  Do deseru nie doczekałam, bo czas naglił. Nie wiadomo kiedy zrobiło się późno i musiałam biec na autobus. Do domu rodzinnego dotarłam późnym wieczorem, ale uczta, którą nam zaserwowano sprawiła, że nic już

Pasja Smaku
NALEŚNIKI. PO PROSTU. 330

kwestii jedzenia. Wielu osobom spoza blogowego światka wydaje się, że bloger kulinarny to ktoś, kto jada tylko bliny z kawiorem,szlachetne sery z żurawiną, trufle, a wszystko zagryza deserami z płatkami złota i zapija drogimi winami czy szampanem. Nic bardziej mylnego! Bloger kulinarny to człowiek jak każdy inny - chodzi do pracy lub jak ja, studiuje, żyje codziennym rytmem. Co prawda

W kuchni Karmel-itki
Toskania: Jak uczyłam się gotować po włosku. Relacja z lekcji gotowania. 165

duszonego z białym winem i pomidorkami koktajlowymi oraz pepperonatę , paprykę i cebulę duszoną na oliwie. Mój Mąż najbardziej ucieszył się, że nauczy się robić tiramisu, jeden ze swoich ulubionych deserów. Podstawą jest dobra kawa, koniecznie zaparzona w kawiarce ciśnieniowej, która jest we Włoszech sprzętem podstawowym (była np. na wyposażeniu w obu agroturystykach, w których mieszkaliśmy, gdy tymczasem brakowało mi dobrego

Chilli Czosnek i Oliwa
Racuchy drożdżowe 362

Racuchy drożdżowe to mój smak z dzieciństwa. Nie jadłam ich wieki – dlatego korzystam z przepisu babci, aby powrócić do tego smaku. W niektórych domach jadano je na deser lub słodkie śniadanie/kolację. U mnie raz na jakiś czas był obiad na słodko – wtedy królowały pampuchy (tak je nazywałam, choć tradycyjne pampuchy są chyba na parze?). Pamiętam

Poezja smaku
Mielone zraziki nadziewane porem i papryką 221

już pewnie zauważyliście zdecydowanie bardziej lubię piec ciasta niż gotować;)) No, ale nie samym deserem człowiek żyje, dlatego dziś mam dla Was smaczną i szybką wersję zrazików w sam raz na obiad. Zraziki są z mięsa mielonego, nadzienie zaś z papryki i pora. Do tego sos pomidorowo-paprykowy i pyszny obiad gotowy;)) Składniki: 500g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego,  czerwona

Z miłości do słodkości
Nominacja do Liebster Award 112

Muzyka czy cisza? Cisza 3. Jak najchętniej odpoczywasz? W moim ogrodzie 4. Rozważna czy romantyczna? Dziś już rozważna ;-) 5. Ulubiona kuchnia świata? Nie ma takiej, lubię wszystkie 6. Ulubiony deser? Tort kawowy mojej teściowej 7. Twoje największe marzenie? Domek na zabitej dechą wsi 8. Twoje najgorsze danie, które ugotowałaś? Comber zajęczy   9. Romantyczna kolacja czy rodzinny obiad? Kolacja

Kulinarne przygody Gatity
Włoska kuchnia na polskim stole - Paolo Cozza 228

składa sie z 9 części: - przystawki - zupy - makarony i kluski - pizza - dania z ryżu - dania z ryb i owoców morza - dania z mięs - dania z warzyw - ciasta i desery W książce znajdziemy najbardziej typowe dania z kuchni włoskiej, takie jak carpaccio, minestrone, lasagne al ragu, pizze czy tiramisu. Każdą część poprzedza wstęp, w który Paolo Cozza nie tylko wspomina

Kulinarne przygody Gatity
Choinki z piernika 186

sprawiło tyle radości w kuchni, co zabawa z tymi choinkami. Ależ miałam radochę ! Moje młodsze dziecko przyglądało mi się z ciekawością :-). Przepis pochodzi z książki "Moje wypieki i desery" Doroty Świątkowskiej. Parę dni temu dostałam taki fajny prezent jako nagrodę w konkursie kulinarnym. Jest tam wiele przepisów, z których na pewno wkrótce zrobię użytek, ale ponieważ zbliżają się Święta postanowiłam

Kulinarne przygody Gatity
Kandyzowane plasterki pomarańczy 278

Przy okazji sezonu na cytrusy zawsze, obok  kandyzowanej skórki kandyzuję także plasterki pomarańczy. Wykorzystuję je potem do zdobienia tortów, ciast czy też deserów. Mam w planach  upieczenie   na Święta   tortu marchewkowo-piernikowego  przekładanego kremem na bazie mascarpone, a do jego dekoracji wykorzystam właśnie plasterki pomarańczy. Kandyzowane plasterki pomarańczy

Kulinarne przygody Gatity
Esencja pomarańczowa 154

blogu Doroty   Moje wypieki   przepis na ekstrakt pomarańczowy. Robiłam już własną   esencję waniliową , nie zawiera ona żadnych chemicznych dodatków, doskonale sprawdza się w  ciastach i deserach, więc czemu nie zrobić także pomarańczowej ? I jak zwykle przy okazji jedzenia czy też przetwarzania pomarańczy przypominam: broń Boże nie wyrzucajcie skórek pomarańczowych ! Schowajcie je do plastikowego woreczka

Kulinarne przygody Gatity
Śródziemnomorskie przysmaki i mieszana sałatka hiszpańska 234

zalane oliwą z oliwek i zapakowane puszki o pojemności 120 g, sardynki dodatkowo posiadają eleganckie kolorowe pudełko. Migdały prażone w łupinkach Lubię bakalie, wykorzystuję je do ciast, granoli czy deserów, ale pyszne są też jako przekąska. Zaintrygowały mnie więc prażone solone migdały w łupinkach, obawiałam się czy nie będzie ciężko je rozłupywać ? Ale okazało się, że migdały obierają  się

Kulinarne przygody Gatity
Domowe lody pomarańczowe 147

męczyły  mnie o lody... Maszynka stała od dawna nieużywana, przyszła więc pora zrobić miejsce w zamrażarce i z wiosną wrócić do produkcji tego zimnego deseru. Przez całą zimę nosiłam się z z zamiarem zrobienia lodów pomarańczowych, bo przetwarzałam pomarańcze na różne sposoby, ale co wyjrzałam za okno, to zimno i jakoś

Kulinarne przygody Gatity