Można użyć ich jako deser a można syrop rozcieńczyć wodą i podać do picia. Ja je uwielbiam:) Składniki: 1,5 twardych gruszek, 750 gram cukru, 1 litr wody, sok z 2 cytryn, 2 goździki, laska wanilii, kawałek kory cynamonu, Przygotowanie: Umyte gruszki obrać w całości pozostawiając ogonki. Zalać je sokiem z cytryny. Do garnka na gaz dodajemy cukier, przyprawy
Anioły w kuchniKolejna nasza propozycja pączków. Jest to tradycyjny deser indyjski...mleczne pączki w syropie z kardamonem. Jest to oczywiście uproszczona wersja. W oryginale powinny być z serem khoya, moczone w wodzie różanej z szafranem i kardamonem:) Składniki; 10 dkg mleka w proszku, 2 łyżeczki mąki, 5 łyżek mleka, szczypta soli, 2 dkg zmielonych pistacji, 100 ml wody, 1/2 kg cukru
Anioły w kuchnisernik dwukolorowy podbił serca wszystkich :) To bardzo dobry deser i wyjątkowo łatwy do zrobienia...znika bardzo szybko. Jest bardzo delikatny w smaku...kakaowo-waniliowym. Już nie powiem , że na upały idealny;) Bardzo polecamy z mężem...pomimo iż ograniczamy w domu słodkie, w tym wypadku się nam nie udało:) Składniki; biszkopty, 40 dkg serka homogenizowanego waniliowego, 1 jajko, 25 dkg masła
Anioły w kuchnisłoik do ciastek i na powtarzaniu się kończy…. a stos suchych biszkoptów rośnie. Wykorzystuje je na różne sposoby: jako spód do ciasta, zmielone w formie posypki lub warstwy w deserze i do lizaków dla dzieci :) Właśnie one są gwiazdą dzisiejszego wpisu. Bardzo fajne, delikatne w smaku, idealne dla maluchów, które za nimi przepadają. Prezentujemy je Wam w dwóch odsłonach
Kolizje Smakówtakże wartości odżywczych: białko i węglowodany -100% produkt naturalny -Nie zawiera sztucznych barwników ani konserwatów. -Nie zawiera żadnych alergenów. Zastosowanie Karobu: Używany do wypieku ciast, ciasteczek, przygotowania deserów Właściwości prozdrowotne Karobu: – poprawia trawienie i można go stosować przy zaburzeniach żołądkowo-jelitowych, (refluks żołądkowo-przełykowy) oraz biegunce – obniża poziom cholesterolu we krwi, nie zawiera „złego” cholesterolu, – może być
Kuchenny Skrawek Niebastężenia Po kilku godzinach przykrywamy delikatnie torcik talerzem i odwracamy , delikatnie otwieramy tortownice i zdejmujemy delikatnie folie Dowolnie dekorujemy Z podanych składników możemy przygotować również deser w pucharkach
Od kuchni czyli o wszystkim po trochęJutro (dzięki za poprawkę!) obchodzimy święto czekolady, a dzień święty należy święcić! Nawet na diecie. Tylko jak by nie "zawahać" naszego jadłospisu? A no choćby czekoladowym, lekkim śniadaniem lub deserem w formie omletu fitness podobnego do brownies z malinami. Niemożliwe? Spróbuj ;) Składniki: 1 łyżeczka kakao 1 jajko 30 g płatków owsianych 1 łyżeczka otrąb 1 łyżka mleka 1/2 łyżeczki proszku
CzarnawisienkaSkładniki na 2-3 kokilki: 3 łyżki płatków owsianych 2 duże garści malin 1 garść orzechów (włoskich, migdałów, pistacji itd.) 1 mała gruszka 1 małe jabłko
Czarnawisienkaprzez ciocię kilka lat temu nad ogniskiem na biwaku. Smak nieziemski, niezapomniany. Można robić małe, duże, płaskie i bardziej napuchnięte. Malutkie nadają się świetnie jako przekąska przed telewizorem lub deser po obiedzie, natomiast duże można przekroić, posmarować ulubionym dżemem i zabrać w plener. Moją ukochaną wersją są te z dżemem malinowym oraz z aronii. A Tobie jaki najbardziej odpowiada? :) Spakuj
CzarnawisienkaMimo odwiecznego podziwu, zarówno wyglądu jak i smaku Pavlovej, bardzo długo zwlekałam z jej upieczeniem po raz pierwszy. Jak się jednak okazuje, nie taki diabeł straszny jak go malują - deser jest tak naprawdę stosunkowo prosty w przygotowaniu, a przy tym niezwykle efektowny. W zestawieniu ze świeżymi figami całość wypada wspaniale! Beza: 6 białek 350 g cukru pudru łyżka octu łyżka
sama złodyczmleku i mleko zagotuje wlewamy do niego zimne mleko wymieszane z mąkami i energicznie mieszamy do momentu zgęstnienia naszego budyniu, który będzie gęstszy od tego , który zwykle przygotowujemy na deser. Budyń przykrywamy folią spożywczą tak, aby folia dotykała budyniu. Odstawiamy do przestudzenia. W misce miksujemy masło na puszystą masę i dalej miksując po łyżce dodajemy zimny budyń (koniecznie zimny
Blondynka Gotujeprzypominają suszonych. Są pyszne, pożywne, energetyczne i zdrowe. W zależności od pochodzenia różnią się smakiem, ale każdy jest wspaniale słodki. W Polsce głównie traktuje się je jako owoce do deserów. Postanowiłem trochę poeksperymentować i połączyłem bakłażana ze świeżymi daktylami. Składniki na 4 osoby: 2 bakłażany 10 szt. świeżych daktyli 5 dkg masło klarowane ½ papryka czerwona 1 cebula ½ świeży ogórek
Kulinarny karnet Christopheraprzy okazji robienia zakupów na targowisku w Pornichet. Najbardziej smakują mi takie prosto z grilla węglowego, gorące, parzące palce. Oczywiście, z kasztanów możemy zrobić bardzo dużo różnorodnych potraw i deserów do których zrobienia wszystkich zachęcam. Tym bardziej, że ceny, które znajdziecie TUTAJ są przystępne, a przepisów z dodatkiem kasztanów jest bardzo dużo. Pieczone kasztany: Na jedną osobę
Kulinarny karnet Christopheramoich ubiegłorocznych propozycji. Uważam, że są ciekawe i atrakcyjne wizualnie.Kliknięcie na link - przenosi do przepisu. Jaja ale jaja ....... Wielkanocny akcent--jajko galaretka--pisanka. Kwadratowe jajka . Wykwintne jajeczka na deser – akcentów wielkanocnych c.d Ciasteczka wielkanocne. ......i jeszcze dużo innych przepisów Wielkanocnych - zapraszam Christopher
Kulinarny karnet ChristopheraClafoutis (klafuti) wiśniowe to tradycyjny francuski deser ,który już zaprezentowałem na blogu. Teraz proponuję wersję z majowymi szparagami. Tę zapiekankę możemy potraktować jako przekąskę lub danie obiadowe. Polecam to delikatne i bardzo smakowite danie szczególnie z zielonymi szparagami. 500g szparagów zielonych 3 łyżki koperku 100g sera gruyere 60g mąki pszennej 4 jajka 3 łyżki śmietany kremówki 200ml mleka sól ,pieprz
Kulinarny karnet Christophera