podgrzanym syropem, zakręcić, wstawić do garnka z wodą i gotować 7 minut, od momentu, kiedy woda zacznie wrzeć. Potem wstawiamy do spiżarni a zimą wystarczy tylko sięgnąć. Świetny do deserów, ciast i jako kompot. Smacznego
Maminek kulinarnyspiżarni nie może zabraknąć przetworów z wiśni. Z pewnością przydadzą się do ciast i deserów. Składniki: -6 kg wiśni ( po wydrylowaniu pozostanie ok. 5 kg ) -2 kg cukru Wiśnie płuczemy i odsączamy. Do drylowania najlepiej jest wybrać miejsce na wolnym powietrzu, aby uniknąć trudnego mycia a w najgorszym razie malowania ścian kuchni
Maminek kulinarnynaszej spiżarni brakuje już tylko gruszek w syropie. Przydadzą się do ciast i deserów. Składniki -ok. 10 dużych gruszek -1 l wody -1/2 kg cukru -2 płaskie łyżki kwasku cytrynowego -goździki Gruszki obieramy ze skóry. Wycinamy gniazda nasienne. Układamy w słoikach. Do każdego słoika dodajemy po kilka goździków. Wodę
Maminek kulinarnyRajskie jabłuszka nabrały kolorów. Możemy znaleźć i żółte i czerwone. Odpowiednio przygotowane stanowią idealna dekorację tortów, deserów, babeczek, ciast i ciasteczek. Jabłuszka zrywamy z drzewka z ogonkami. Układamy w słoiczkach i zalewamy wrzącym, mocnym syropem. Składniki syropu: -szklanka cukru -1/2 szklanki wody -łyżeczka kwasku cytrynowego Wodę zagotowujemy z cukrem. Kiedy zacznie wrzeć dodajemy
Maminek kulinarnyespresso cukier. Zimne mleko spieniamy w zaparzaczu do kawy. Do wysokiej szklanki wkładamy kostki lodu i ewentualnie gałkę lodów waniliowych (wtedy kawa będzie mogła być pysznym deserem) i zalewamy spienionym mlekiem. Następnie cienkim strumieniem wlewamy do mleka kawę. I gotowe
Smakowity Blog Kulinarnymoja propozycja na sobotni deser lub podwieczorek - ciasto drożdżowe w trochę innym niż zwykle wydaniu. Nie jestem mistrzynią cukiernictwa, z ciastami radzę sobie średnio. Prawdopodobnie dlatego, że przy przygotowaniu ciast trzeba trzymać się ściśle receptur, z aptekarską niemal dokładnością odmierzać ilość składników. A ja lubię dodać coś od siebie, na oko itd. Jest to mój debiut jeśli chodzi
Smakowity Blog Kulinarnykasztan jadalny od dawna jest znanym i cenionym przysmakiem. Jego intensywny, orzechowo-słodki smak może być stosowany do tworzenia przeróżnych przysmaków od wykwintnych przystawek, przez dania główne po smakowite desery. Składniki: 30 kasztanów jadalnych 2 x 50 g masła 2 drobno posiekane szalotki 300 g ryżu do risotto 1 kieliszek białego wytrawnego wina 800 ml bulionu warzywnego 1 pikantna papryczka
Smakowity Blog Kulinarnyoceniać. Ale sądzę, że głównemu zainteresowanemu przypadły do gustu. Tort to kakaowy biszkopt, który zawsze przygotowuję z tego samego przepisu. Masa to lekko zmodyfikowana propozycja z Ciast i deserów nr 1/2011. Krem pod polewę czekoladową znalazłam na stronie Kasi , a kokardę wykonałam według instrukcji z książki Niezwykłe ciasta czekoladowe, 20 przepisów na wyjątkowe okazje Toma Phillipsa (w której
Pożeraczka, czyli raz adobrzepełni zasługujące na to miano, i którą za to szczerze podziwiam). Mimo wszystko nie byłabym sobą, jakbym choć małego smakołyku nie przygotowała. I choć myślałam bardziej o jakimś deserze w szklaneczkach, który skutecznie by nas schłodził wyjęty prosto z lodówki, wyżej wymieniona Mama skutecznie moje plany zmieniła. Dawno, dawno temu (to już ponad dwa lata!) upiekłam drożdżowe ciasteczka , które
Pożeraczka, czyli raz adobrzesmak bardzo mi tutaj pasuje. Jednak możecie użyć dowolnej - neutralnej, ale na przykład aromatyzowana chilli czy czosnkiem też świetnie się tu sprawdzą. Celebrując leniwe popołudnie idę oddać się pochłanianiu deseru i oglądaniu serialu - ruszać będę się jutro
Pożeraczka, czyli raz adobrzeegzystencji łatwiejszą, ale... Jakoś nie dałam rady. Może za rok. 3. Ostatnio polubiłam orzechowe smaki. Kiedyś podchodziłam do nich jak pies do jeża , teraz namiętnie pochłaniam lody, ciasta i desery orzechowe. Moje dzisiejsze ciasto jest orzechowe. A w zamrażarce czekają orzechowe lody. Mniami. 4. Dokładnie za tydzień znowu będę starsza. C. powiedział, że stara nie, bo to dopiero, jak oficjalnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeszampana, czerwonego wina (w umiarkowanych ilościach, bo w niedzielę musiałam wstać o piątej), przepysznej sarniny z sosem na bazie czerwonego wina, gotowanych warzyw i lodów w nieograniczonej ilości na deser. Nigdy w życiu bym nie pomyślała, że takie rzeczy będę jadła na własnym stole, i że ktoś je dla mnie w mojej kuchni przygotuje. Dobrze jest mieć urodziny
Pożeraczka, czyli raz adobrzepierwszy obiad, który ugotowałam, ale żeby od razu takim niedowierzaniem reagować...? Jak się później okazało, nie taki diabeł straszny , wszystko zostało skonsumowane i pochwalone nawet (szczególnie deser, ale w tym akurat nie ma nic dziwnego). Podjęłam się wyzwania w sobotę, kiedy C. miał ranną zmianę, a ja dzień wolny. Długo się zastanawiałam, co byłoby najlepsze, aż w końcu mnie oświeciło
Pożeraczka, czyli raz adobrze