zdążymy się obejrzeć, a będzie po wszystkim. Idealnym sposobem na wydobycie cudownego smaku truskawek jest pieczenie ciast z ich dodatkiem – nie za słodkich, delikatnych, z soczystymi kąskami owoców. Poniższy deser łączy w sobie wszystkie te zalety, a jego autorką jest pani Magdalena Cielenga-Wiaterek (nieznacznie zmodyfikowałam kilka składników). Na przepis natknęłam się przeglądając strony czasopisma Vege – mój wzrok przyciągnęło połączenie
Roślinna - blog wegańskiSpróbowaliśmy również kuskusa z warzywami (oliwkami, które Maugo nie lubi i Paszko musiał kończyć już sam), a także z surówką posypaną słonecznikiem i hummusem z dodatkiem pestek dyni. Na deser był tofurnik, bardzo pyszny, bardzo słodki i "dopchał" nas, w pozytywnym sensie, na dobre. Na popitkę wzięliśmy zieloną herbatę z żeńszeniem i imbirem. Zielona herba zawsze spoko! Obsługa była bardzo
Bananowe Polenaszej strony. 5. A nie lepiej zrobić z fasoli? Kiedy jest już źle i tragicznie zawsze można wykorzystać niezastąpioną i tanią fasolę i z niej przygotować śniadanie, obiad i deser. Oczywiście z przymrużeniem oka :) A tak na serio, fasola to również niezastąpiony produkt w kuchni, kiedy najdzie nas ochota na smarowidło do kanapek, a nie mamy nic w domu
Bananowe PoleChinach znane są już od 4 tysięcy lat. W Europie uprawia się je w krajach, leżących przy Morzu Śródziemnym. Pomarańcze najlepiej smakują na surowo, w sałatkach i deserach, ale warto zwrócić uwagę na ich połączenie z ostrymi przyprawami. Składniki 1 pomarańcza 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka ostrej musztardy 1 łyżeczka jasnego octu balsamicznego sól ziołowa świeżo mielony
My Chcemy Jeśćjeszcze jedną dobę. Po tym czasie całość przelewamy przez gazę i wlewamy płyn do wyparzonych, oczyszczonych, niezbyt gorących butelek. Nalewka jest gotowa do spożycia. Owoce możemy wykorzystać do deseru, na przykład tak jak ja do tarty: przepis . Nalewkę można przechowywać przez
Mango Papajaidzie ... niczym rewelacyjnym. Ale ... Będąc jakiś czas temu w Warszawie, postanowiłam z ciekawości kulinarnej odwiedzić restaurację Pani Magdy Gessler. Zamówiłam wszystko - od startera do deseru. :) Jako danie główne wybrałam spaghetti, które właśnie dziś Wam zaprezentuję. Sam "przepis" właściwie wysmakowałam w restauracji, ostatecznie zmodyfikowałam według własnych smaków i tak oto powstało Spaghetti Caprese. Na marginesie, jest to ulubione spaghetti
Garniec Magaliewyglądają, ale można je z pożytkiem wykorzystać w kuchni. Cukier różany przygotowny z płatków róż nie tylko przepięknie pachnie, ale ma cudny kolor. Nadaje się do ciast i ciasteczek, deserów, lemoniad, mas tortowych i drinków. Płatki róży najlepiej zebrać w słoneczny dzień, z krzaczków dzikiej róży rosnących z dala od ulic i cywilizacji. By ocalić jak najwięcej czarującego różanego zapachu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!sięgam po różnego rodzaju koktajle i smoothie. Dziś mam dla Was przepis właśnie na koktajl, który jest nie tylko bardzo smaczny, ale i zdrowy! Jest idealnym pomysłem na orzeźwiający deser albo słodki podwieczorek. Gwarantuję, że każdy wypije aż do dna, a potem z przyjemnością sięgnie po dokładkę! Polecam! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) WARSTWA JAGODOWA: * herbata miętowa ( Posti ) – 125 ml * owoce
Ostra na SłodkoDziś zapraszam Was na pyszne ciasto z bitą śmietaną. To idealny deser do niedzielnej kawy. Polecam!!! SKŁADNIKI: Biszkopt: 3 jajka 1 szklanka mąki 3/4 szklanki cukru 4 łyżki oleju 1/2 łyżki proszku do pieczenia 1/2 łyżki octu 2 łyżki kakao Masa śmietanowa: 500 ml śmietany kremówki 1,5 łyżki cukru pudru 1 opakowanie galaretki cytrynowej Polewa: 1 łyżka margaryny
Tradycyjna kuchnia KasiOwoców coraz więcej...kuszą Nas by użyć je do deserów, ciast...Co jednak gdy jesteśmy na diecie i nie chcemy odmawiać sobie tych przyjemności? Polecam Wam przepis na ciasto mega malinowe, przepyszne...Dla chcących bez grama cukru. Ale cukier oczywiście możemy dodać- to dla tych którzy nie wyobrażają sobie ciasta bez cukru. Ozdoby na ciasto otrzymałam ze sklepu SŁODKI ŚWIAT
Z Majeczką w kuchniOdkryłam sposób przygotowania tych naleśników dosyć niedawno, a już na stałe zagościły w moim menu :D Robię je na prawdę bardzo często - jako śniadanie, słodki deser czy inny posiłek :) Są przepyszne! A przy tym takie proste i szybkie do przygotowania :) Można kombinować z dodatkami, dzięki czemu za każdym razem osiągniemy inny smak, a naleśniki na pewno się nie znudzą :) Składniki
Zdrowie na języku :Pprzygodę. Mamy tu metody gotowania każdej z kasz. Ci którzy nigdy nie gotowali jej inaczej niż w torebce mogą się wiele nauczyć. Kolorowe sałatki, zupy, dania główne ale i desery, przepisów jest w bród. Wegetariańskie ale i te mięsne, lżejsze i cięższe, wsystkie jednak niezbyt skomplikowane. Co istotne mamy tu również informacje o zbożach nowych i nie wszystkim znanych : amaratus
Dzieje kuchennej Wiewióryziś chciałabym Wam polecić pyszne konfitury z truskawek i bananów z dodatkiem czekolady lub kakao. Znakomity dodatek do bułeczek śniadaniowych, gofrów, twarożków, jogurtów lub deserów. Po kilku minutach gotowania można się cieszyć pysznym i aromatycznym smarowidłem, i trudno się powstrzymać żeby nie wyjadać go łyżeczką wprost ze słoiczka :). Konfitury przygotowałam z trzcinowym cukrem żelującym Diamant w stosunku 1:1, jednak
SzczyptaSmaQrzepakowy ocet winny Warzywa porządnie opłukać i osuszyć. Sałatę, miętę i botwinkę porwać na mniejsze kawałki. Koper pokroić na drobno. Tuż przed podaniem polać olejem i octem. Wymieszać. Na deser można podać mieszankę owoców sezonowych. U mnie poziomek, jagód kamczackich i truskawek. I jeszcze kilka fotek z procesji, która przeszła ulicami miasta. Na zdjęciach widać kobiety ubrane w tradycyjne ludowe
Weekendy w domu i ogrodzieBabeczki to jedno z moich ulubionych deserów. Te babeczki były tak smaczne, że rozeszły się jak świeże bułeczki Dekoracje na babeczki, otrzymałam od fimy - SŁODKI ŚWIAT , bardzo dziękuję :) Babeczki z truskawkami SKŁADNIKI : Składniki na ciasto: 300 g mąki 200 g masła lub margaryny 10 dkg cukru pudru 2 żółtka KREM
Kuchnia Danusi