Śniadanie mistrzów. Kasza jaglana z żurawiną, jarmużem i gruszką 278nieżyty górnych dróg oddechowych. Ale przede wszystkim jest smaczna i uniwersalna. Można ją podać jako dodatek do dań obiadowych, nadaje się do zup, do sałatek a nawet na desery. Zobacz jaki pyszny sernik-jagielnik można wyczarować z kaszy jaglanej ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza
Pasta jajeczna do kanapek 6155Ostatnio mam mało czasu na gotowanie. Jeżeli nie udaje mi się wyczarować czegoś ekstra na obiad lub deser dla najbliższych, staram się żeby chociaż kolacja lub śniadanie nie były zwyczajne. Taką miłą odmianą codziennych kanapek jest pasta jajeczna z smażoną cebulką. To właśnie cebula sprawia, że pasta nie jest mdła. A dzięki temu, że ją podsmażymy nie czujemy
Pyza i Surówka
Biszkopt malinowy 233Pyszny, puszysty, domowy, malinkowy biszkopcik. Zwolennicy lekkich ciast i deserów z pewnością polubią jego smak bez żadnych dodatkowych urozmaiceń. Natomiast fani tortów mogą wykorzystać go do przełożenia najróżniejszymi, pysznymi kremami np. śmietanowymi, budyniowymi czy tymi z białej lub czarnej czekolady. Jego delikatny, malinkowy smak i czerwone kropeczki w wyglądzie sprawiają, że świetnie nadaje się na romanyczne torty w kształcie serduszka
Domowe Torty
Krem z białej czekolady 255krem, to wyjątkowy deser dla Wszystkich tych, którzy uwielbiają smak białej czekolady. Smakuje wyśmienicie w połączeniu ze świeżymi malinami. Doskonale nadaje się również do przekładania tortów. Ulepszona receptura sprawia, że możecie teraz zrobić ten pyszny krem bez ryzyka, że masa się zwarzy w momencie dodawania czekolady do śmietany. Krem ma plastyczne właściwości zaraz po zrobieniu-ale z czasem nabiera gęstości
Domowe Torty
Krem tiramisu 323Pyszne, kremowe, włoskie tiramisu! Przepis prosto z Treviso, od mojej kochanej przyjaciółki Lucii (rodowitej Włoszki oczywiście , bo to właśnie ona uczyła mnie odpowiednio przygotować ten smaczny, włoski deser. Dlatego ten krem posiada dla mnie nie tylko wyjątkowe walory smakowe, ale również wartość sentymentalną i cieszę się, że teraz mogę się podzielić z Wami tym pysznym przepisem. Jedyne zmiany jakie śmiałam
Domowe Torty
Krem kawowy 284Delikatny kawowy krem na bazie kremówki i serka mascarpone. Idealny jako deser lub do przełożenia tortu. SKŁADNIKI NA KREM KAWOWY: ( na 4 miseczki) 250 ml. śmietany kremówki 250 g. serka mascarpone pół szklanki cukru pudru 3 łyżki kawy rozpuszczalnej łyżka wody Przygowowanie Kremu : Rozpuszczamy kawę w łyżce gorącej, przegotowanej wody. Odstawiamy do przestygnięcia. Serek mascarpone rozdrabniamy łyżką- dodajemy do niego
Domowe Torty
Krem bananowy 290śmietanę z cukrem pudrem. Gdy zaczyna ona gęstnieć, przerywamy miksowanie- dodajemy naszą masę z bananów i serka mascarpone, po czym ponownie wszystko miksujemy, aż do uzyskania gęstej, kremowej konsystencji. Deser będzie bardzo ładnie się prezentował, jeżeli nałożymy krem do pucharków za pomocą rękawa do zdobienia tortów. Smakuje wyśmienicie w połączeniu z truskawkami, z polewą toffi, z polewą czekoladową bądź obsypany
Domowe Torty
Krem adwokatowy 244Krem adwokatowy – Domowe Torty Pyszny, gęsty krem- bez dodatku żelatyny. Idealny do ciast, tortów, lodów lub po prostu- jako smaczny deser. Czy ma jakieś wady? W sumie tylko jedną- jeżeli planujecie siadać za kierownicę, będziecie musieli uważać by nie zjeść go zbyt wiele- a zapewniam Was, że to nie będzie takie łatwe Smacznego! SKŁADNIKI NA ADWOKAT : szklanka cukru
Domowe Torty
Krem cappuccino 249dodatku żelatyny, na bazie śmietanki, białej czekolady i serka mascarpone. Możecie użyć go do ciast, tortów, bądź lodów, a umieszczony w pucharku, przyozdobiony czekoladowymi wiórkami- zamieni się w pyszny deser cappuccino. Wyjątkowy smak dla wielbicieli kawy, dla wielbicieli cappuccino i dla wszystkich wielbicieli pyszności Smacznego! SKŁADNIKI NA KREM CAPPUCCINO: [na 4 pucharki lub do przełożenia 1 tortu] 250 ml.śmietany
Domowe Torty
Czekoladowy sos Ganache 224Czekladowy Ganache, to pyszny sos sporządzony na bazie śmietanki i czekolady, posiadający wiele smacznych zastosowań. Możecie wykorzystać go do ciast, tortów, lodów, deserów czy trufli lub obtoczyć w nim swoje ulubione owoce. Jego konsystencja zmienia się w zależności od temperatury. Ciepły jest lejący i świetnie sprawdzi się w roli polewy (polewy, która nawet po zastygnieciu się nie łamie- ale zachowuje
Domowe Torty
Tort migdałowy z truskawkami 252jego wyjątkowy smak doceniają nie tylko dorośli, ale bardzo smakuje on również najmłodszym. Zapraszam do skorzystania z przepisu opisujacego krok po kroku jak wykonać ten pyszny, dostojny, migdałowy deser. Smacznego! SKŁADNIKI NA BISZKOPT MIGDAŁOWY : 6 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki zmielonych na proszek migdałów 3/4 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia zapach migdałowy- mała
Domowe Torty
Pierogi z makiem i bakaliami 228masłem i oprószam cukrem. Do przygotowania farszu do pierogów wykorzystałam mak mielony oraz orzechy włoskie, które otrzymałam do testowania od firmy MAKAR . Mak to doskonały dodatek do ciast, ciastek, deserów i potraw na słodko. Mak mielony MAKAR jest bardzo wygodny do użycia. Nie trzeba go parzyć, ani mielić, co pozwala nam to zaoszczędzić sporo czasu. Do farszu dodałam również
Tradycyjna kuchnia Kasi
Gala Gault&Millau od kuchni 207kalafior/ gruszka/ vermouth Adrian Klonowski Młody Talent Gault&Millau 2016 – danie głowne mięso: kaczka z grilla/ płaskurka/ śmietana/ czarny bez Michał Bryś Szef Jutra Gault&Millau 2016 – deser: czekoladowo-kawowe gateaux/ lody czekoladowo-makowe/ czarny ryż/ garam masala/ tostowany czarny chleb na zakwasie/ koniak/ owoc czarnego bzu z nalewki Zbigniewa Sierszuły Petit four: selekcja Petit Four Callebaut Zdjęcia
królestwo garów
Proszek różany 258racji tego, że surowe owoce są niejadalne a miałam ich za mało aby zrobić nalewkę lub konfiturę, postanowiłam przygotować różany proszek. To doskonały dodatek do owsianki, ciast czy deserów. Składniki 1 szkl owoców … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Pomarańczowy murzynek według Nigelli Lawson 232Co bym w nim zmieniła? NIC. :-) Jest dokładnie taki jak powinien być. Wilgotny, mocno czekoladowy, dość ciężki i zbity. Konfiturę pomarańczową można zastąpić jakąkolwiek inną i
Szefowa kuchni