miesiąca nas tu nie było, trzeba nadrobić zaległości ;). Dzisiaj pojawią się trzy desery. Na pierwszy ogień - specjalnie dla Dagi - proste, smaczne, bezglutenowe ciacho. Puchate ryżowe ciasto Składniki 1,5 szklanki mąki ryżowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta 1 łyżeczka sody oczyszczonej Delecta 0,5 szklanki cukru 1 torebka cukru wanilinowego Delecta
Kuchnia w szuwarachostudzenia. W międzyczasie ubijamy śmietankę. Do ubitej śmietany dodajemy partiami zimną masę czekoladowo-kokosową, mieszamy łyżką, tak aby nie zaburzyć puszystej konsystencji śmietany i połączyć dokładnie masy. My deser podaliśmy z kawałkami ananasa
Kuchnia w szuwarachpierwsze dlatego, że nie za bardzo za nią przepadam (jadłam kiedyś te kupne) a po drugie dlatego, że się jej bałam. Słyszałam wielkie różnych opinii, że beza jest kapryśnym deserem. Za długo suszona jest jest sucha a za krótko ciągnąca i gumowata. No ale co zrobić jak po serniku zostało mi 10 białek. Postanowiłam. Robię Pavlową- raz się żyje
Krakowskie smaki Aniwypluwa, to wino się pije. O winach można przeczytać na blogu Blisko Tokaju . Zbliżają się Święta, a wraz z nimi na stołach pojawią się ciasta i desery, warto zastanowić się nad butelką Tokaju. O doborze win do świątecznych ciast pisał u nas Gabriel Kurczewski. Na pewno wina od Disznókö wspaniale zgrają się z ciastami. A kupić
królestwo garówfirmy MAKAR . Żurawina to owoc bogaty w wiele cennych witamin i minerałów. Jest cennym źródłem błonnika pokarmowego. W kuchni z powodzeniem możemy ją wykorzystywać do przygotowywania nalewek, deserów, ciast, ciastek, dań mięsnych, czy sosów. Żurawina suszona MAKAR spełniła wszystkie moje oczekiwania. Produkt jest wart polecenia i zakupu. Żurawiny smakowe MAKAR są dostępne między innymi
Tradycyjna kuchnia Kasiotrzymał nagrodę Nobla. Dzięki zawartym w książce przepisom bez problemu przygotujecie specjały węgierskiej kuchni - od zup przez przystawki, dania mięsne i rybne, po sałatki i surówki, na ciastach i deserach kończąc. Tej pozycji nie powinno zabraknąć w biblioteczce miłośników kuchni, a nie tylko kuchni węgierskiej. Jó étvágyat czyli smacznego :) Książka jest dostępna w księgarni
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDeser absolutnie doskonały: cienka warstwa ciasta francuskiego, malinowa pianka, beza i warstwa kremu mascarpone a to wszystko zwieńczone prażonymi migdałami. Ciasto jest tak obłędne, że jedząc zupełnie zapominamy o kaloriach. Może wydawać się bardzo słodkie ale takie nie jest, bo kwaśność malin fantastycznie przełamuje słodycz. Jeśli tak jak ja lubicie połasuchować to koniecznie się skuście. Gwarantuję słodki odlot! *foremka
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaAscoli z tuńczykiem; l asagne z dorsza z bazyliowym pesto; cielęcinę w sosie tuńczykowym; k rem z ciecierzycy z rozmarynem i krewetkami w brandy; a na deser pyszną babeczkę z Panettone i gorzką czekoladą. Do przygotowania potraw użyliśmy oliwy extra vergine Monini, ale wcześniej przeszliśmy szkolenie połączone z testowaniem oliwy dostępnej na polskim rynku
SzczyptaSmaQbardzo lubię. Od razu wiadomo, że dania będą bazować na sezonowych, świezych produktach. Każdy z tych rozdziałów dzieli się z kolei na 4 części: śniadanie, obiad, kolacja i deser. Wszystko prosto i przejrzyście. Co do tego ostatniego to bardzo spodobało mi się jak książka jest wydana. Przyjemny papier, czytelna czcionka i bardzo ładne zdjęcia zrobione przez samą autorkę receptur. Momentami
Mienta blogtestowania od firmy MAKAR . Suszone śliwki to składnik niezbędny do przygotowania świątecznych potraw. W kuchni można je wykorzystać do przygotowywania kompotu, sosu, farszu do mięs, ciast, ciastek i deserów. Śliwki MAKAR są doskonale uwędzone, mają idealny smak. Są pozbawione pestek, przez co są wygodne do użycia. Produkt spełnił moje oczekiwania w 100%. Będę po niego często sięgać w kuchni. Zachęcam
Tradycyjna kuchnia KasiPrzepisy pochodzą z biblii kuchni włoskiej o tytule „Srebrna łyżeczka” (wł. Il cucchiaio d’argento). Podzielona jest na 6 działów: wprowadzenie przystawki makarony dania główne wypieki i desery ekstra info Przepisy są klasyczne (np. pizza margherita, tiramisu) oraz bardziej wyszukane (taleggio, placek z rukolą). Każdy znajdzie coś dla siebie! Ciekawostką jest dział: ekstra info . Zawiera
Di gotujeCiasto jest smaczne i delikatne w smaku, mleczny krem doskonale się komponuje ze smakiem kawy, polecam na deser. Składniki: Biszkopt: 8 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 1 masło śmietankowe 1 szklanka cukru pudru 2 serki homogenizowane waniliowe po 200 gram 2 szklanki mlek w proszku Poncz
Bajeczna KuchniaŚwiąteczny sernik pachnący kandyzowaną skórką pomarańczową. Pyszny i rozpływający się w ustach. Bez wątpienia głównie dla fanów sera i serników, bo j es t zupełnie b
Szefowa kuchnismaków, a zielona herbata – odrobinę świeżego lub kandyzowanego imbiru. O ile wanilia, migdały, ciemne kakao czy prażony orzech kokosowy kojarzą się na pierwszy niuch nosa z ciepłym ciastem, budyniem, deserem, spokojem i domem, o tyle wszystko to co ostre, takie przyprawy jak czarny i czerwony pieprz, imbir, anyż, cynamon – podkręcają do życia, rozgrzewają, dynamizują. Indyjska herbata podawana jest
Karo in the Kitchenmasa składająca się z banalnych składników również wychodzi doskonała. Szachownica tuż koło Metrowca to ciasto o efektownym wyglądzie i świetnym mimo swej prostoty - smaku - idealny pomysł na ciekawy, niedzielny deser. Ciasto "Szachownica" (jak Metrowiec) - Składniki: Ciasto: 4 jajka 200 g cukru pudru 200 g mąki 1/3 szklanki oleju 5 łyżek ciepłej wody (ok. 40 ml) dość czubata łyżeczka proszku
Słodka Strona