31 października obchodzimy Halloween. W Polsce święto to jest mniej popularne niż w Stanach Zjednoczonych, a ja osobiście nie obchodzę Halloween, ale te śliczne sowy tak
Ana Mari's worldDomowa żurawina jest idealna do mięs i serów. Sprawdza się także jako dodatek do ciast czy deserów. Powiem szczerze zawsze kupowałam taką gotową w sklepie (w słoiku). Polecam jednak domową - przyrządzenie zajmie Wam dosłownie chwilę, a w smaku jest bez wątpienia o niebo lepsza niż te kupne! Czytaj więcej
Ana Mari's worldNa szybkie weekendowe słodkości polecam delikat ne, chrupiące rożki z ciasta francuskiego z domową żurawiną. Czytaj więcej »
Ana Mari's world- "Cześć, jesteście w domu? ...O to fajnie, za godzinę będziemy" - słyszycie czasem taki tekst? Niespodziewana wizyta goście to na pewno lekkie zamieszanie i zdenerwowanie
Ana Mari's worldKonsystencja tego sernika jest jak gęsty pudding ( deser ), trochę jak gęste lody czekoladowe u góry lekko przypieczone. Dla smakoszy czekoladowych ciast, będzie rarytasem. Część ciasta mam zamiar zamrozić i podać później jako lodowy sernik, będzie pyszne. To wymyślił mój mąż Biszkopty utłuc za pomocą tłuczka lub zmielić blenderem, dodać miękkie masło i wymieszać. Rozłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
Kuchnia Pokoleńdelikatny , warto wypróbować przepis i chociaż raz zrobić taki ser w domu a na pewno wszystkim będzie smakował . Taki twaróg nadaje się do przygotowania różnego rodzaju past na kanapki , deserów , sernika tak jak twaróg sklepowy ale jest o niebo lepszy :) . Będziemy potrzebować : z podanych proporcji wyjdzie około 900 g twarogu 3 litry mleka 3.2 % ( z jak najkrótszą datą przydatności
Uwaga Babcia GotujeWitam serdecznie Propozycja na przygotowanie wiśni w soku własnym na zimę, tak przygotowane wiśnie można użyć do deserów, ciast, pierogów, knedli itp.. Będziemy potrzebować: na 1 kg wydrylowanych wiśni będziemy potrzebować 3 słoiczki 300 ml wydrylowane wiśnie słoiki Link do filmu z przygotowania: Wiśnie bez cukru w soku własnym https://www.youtube.com/watch?v=sfTqz5D-GWI Przygotowanie: Wiśnie dokładnie płuczę na durszlaku
Uwaga Babcia GotujeWitam serdecznie Propozycja na wiśnie w syropie z cynamonem na zimę, są bardzo smaczne i aromatyczne. Tak przygotowane wiśnie można użyć do deserów, ciast, pierogów, knedli itp.. Będziemy potrzebować: 1 kg wiśni wydrylowanych 3 słoiki 500 ml na syrop: 200 g cukru 500 ml wody 1 laska kory cynamonu lub 1 łyżeczka cynamonu mielonego 4 goździki Link do filmu
Uwaga Babcia GotujeWitam serdecznie Propozycja na przygotowanie czarnej porzeczki w soku własnym na zimę, tak przygotowaną porzeczkę można użyć do przygotowania deserów, ciast, jogurtu porzeczkowego itp.. Będziemy potrzebować: na 1 kg czarnych porzeczek będziemy potrzebować 4 słoiczki 300 ml czarne porzeczki słoiki Link do filmu z przygotowania: Czarne porzeczki na zimę w soku własnym https://www.youtube.com/watch?v=hxLjghJLxrA Przygotowanie: Czarną porzeczkę oczyszczam
Uwaga Babcia Gotujedżem jabłkowy z papierówek, jest prosty w przygotowaniu i smaczny. Tak przygotowany dżem jabłkowy możemy podać z pieczywem, naleśnikami, wykorzystać do wypieku drożdżówek, kopert z ciasta francuskiego i innych deserów. Będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie około 1 litra dżemu jabłkowego 1,5 kg jabłek papierówek 200 g cukru ale można użyć mniej lub więcej to jest kwestia gustu
Uwaga Babcia GotujeTaka szarlotka na delikatnym biszkopcie , przykryta śmietanową pianką to szarlotka iście królewska. Jest bardzo smaczna, z dużą ilością jabłek i kremem więc zaspokoi wielu miłośników słodkości. Będzie idealnym deserem na specjalną okazję i ozdobą stołu w świąteczny dzień. Szarlotki i jabłeczniki są bardzo mile widzianymi ciastami w naszym domu. Wszyscy je lubią, zarówno domownicy jak i zaprzyjaźnieni gości. I dlatego
Smaczna PyzaChoć to ciasto typowo bożonarodzeniowe, nie pojawiało się tradycyjnie w moim domu. Odkryłam je więc po latach i od tej pory na pewno będę piekła na
Szefowa kuchniOczywistą oczywistością jest, że Amerykanie zmodyfikowali wiele dań włoskich. Osławione stały się kulki mięsne w sosie pomidorowym, wariacje na temat pizz i deserów. W Stanach Zjednoczonych popularność zyskała też pochodząca z Kampanii świąteczna zupa Minestra Maritata , błędnie przetłumaczona nie jako zaślubiona zupa, a jako „ wedding soup ” – zupa ślubna. Włoska nazwa podkreślała doskonałe połączenie składników, odpowiadające małżonkom stojącym
Bon Ton ItaliaPrzepyszny budyń z dodatkiem świeżo otartej skórki z pomarańczy. Bez mąki ziemniaczanej i jajek. Płatki owsiane nadają kremowej konsystencji i zagęszczają deser. Podany na ciepło znakomicie sprawdzi się na rozgrzanie w chłodny wieczór :) Składniki: 1 szklanka mleka 1/2 łyżeczki świeżo otartej skórki z pomarańczy 2 łyżki mielonych płatków owsianych 1 mandarynka 3/4 szklanki mleka zagotować ze skórką. W pozostałej
Chocolate Muffin BlogWspaniały, elegancki deser - idealny na świąteczny stół. Zachęcam, aby w te Święta poeksperymentować z wypiekami. Być może okaże się, że rodzinie smakuje nie tylko tradycyjny makowiec czy kruche ciasteczka. Sernik, wbrew pozorom to jedno z najprostszych ciast do wykonania. Wystarczy połączyć wszystkie składniki, pamiętając jedynie o tym, aby nie napowietrzyć zbytnio ciasta. Jak przez nieuwagę tak właśnie zrobiłam i dlatego
Chocolate Muffin Blog