Alpro – znanych i lubianych przez miliony na całym świecie! Przyznam szczerze, że złapałam się za głowę słysząc co będziemy przygotowywać – nie sądziłam , że z tych napojów i deserów można zrobić takie cuda! Już od samego czytania ciekła nam ślinka … a później od zapachów burczało w brzuchach! ____________________________________________________________________________________________ Podzieleni na grupy przystąpiliśmy do pracy. Ja , Marta i Aneta
Ostra na SłodkoPyszny, delikatny kruchy placek z warstwą rozpływających się jabłek to idealny deser na zimowe popołudnie. Bardzo szybki i prosty w wykonaniu, a ponadto bardzo smaczny. Kawałek placka podawany na ciepło idealnie komponuje się z kulką lodów waniliowych. Polecamy! Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten. Ilość porcji ok. 12 Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru 125g margaryny
Kolizje Smakówwszystkim smakował sernik, że nie zdążyłam zrobić zdjęcie przekroju ciasta :) ale zrobiłam też z tego przepisu wersję deseru w pucharkach. przepis w kolejnych postach. składniki: 1 kg twarogu sernikowego małe opakowanie margaryny 1 szklanka cukru 4 jajka pół szklanki mleka 3 budynie waniliowe 5 paczek herbatników kakaowych aromat rumowy około 2 szklanek wydrylowanych wiśni (albo
Bon Appetit MałgorzatyZbliżają się walentynki, najsłodszy dzień w roku. może ktoś skorzysta z tego deseru i przygotuje podobny dla bliskiej mu osoby? Składniki na 2 porcje: 2 banany 3 czubate łyżki cukru trzcinowego (u mnie z melasą) 4 łyżki rumu sok z 1 cytryny 1 tabliczka gorzkiej czekolady 3 łyżki śmietanki kremówki
Bon Appetit Małgorzatyjest to przepis z dawnych lat na tradycyjny krem sułtański jaki można było dostać w każdej restauracji, jest to przepis dla miłośników kawowych deserów no i procentów ;) Składniki na 4-5 porcji: 0,5 l śmietany kremówki 30% 2 łyżeczki kakao kilka małych bez kilka biszkopcików 100 ml mocnej esencji z kawy rozpuszczalnej 4 łyżki rodzynek 100 ml rumu
Bon Appetit Małgorzatyzamówienie dla mojej przyjaciółki Aurelii. Że tak powiem truła mi du... już od dawien dawna. W końcu uległam :) Tarta idealna z sezonowymi owocami. Krem robi się podobnie jak francuski deser creme brulee, tylko, że ja dodatkowo dodałam skrobię ziemniaczaną by masa ładnie się ścięła :) Składniki na spód o śr. 24 cm: 200 g mąki pszennej (przesianej) 2 łyżki cukru pudru
Bon Appetit Małgorzatywiem czy jeszcze można znaleźć na łące fiołki? Ponieważ deser ten robiłam parę tygodni temu. Praca na 2 etatach nie pozwala mi być systematematyczną na swoim blogu :( mam jeszcze około 30 nieopublikowanych potraw..kiedy siebie dogonię? Chyba na emeryturze :-P Serniczki nie mają w sobie sera! Jedynie jogurt, co czyni je bardzo delikatnymi. A fioletowy sos został wzmocniony owocami
Bon Appetit Małgorzatydeser to wspomnienie dzieciństwa. Jak byliśmy mali, mama zawsze robiła taką galaretkę na przyjęcia urodzinowe :) Składniki: 2 opakowania dowolnej galaretki 3 szklanki wrzątku dowolne owoce 2 śnieżki 2 niepełne szklanki mleka tarta czekolada Sposób wykonania: 1. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzątku, wystudzić. Przelać do 4 pucharków, dodać owoce wedle uznania. Odstawić do całkowitego stężenia. 2. Śnieżki ubić z zimnym
Kuchnia domowa Anibiszkopty okrągłe i słodkie kakao. I chyba był to strzał w dziesiątkę, bo moja Druga Połówka stwierdziła, że nigdy tak dobrego tiramisu nie jadła :) Polecam też efekt uboczny tego deseru (zostają 4 białka) - bezy z poprzedniego wpisu. Składniki (na 5 porcji): 250 g serka mascarpone 4 żółtka 4 łyżki cukru pudru 10 okrągłych biszkoptów 100 ml mocnej kawy z ekspresu
Zakręcony WidelecKiedy tylko zobaczyłam zdjęcia takich małych „cudów” na Instagramie od razu pomyślałam: „muszę takie zrobić dla Jacha.” Tym razem nie z nim, a dla niego. Na deser, podwieczorek, przekąskę, do podjadania. Jako bazę wykorzystałam babeczki pomarańczowe z drobinkami czekolady , ale mogą to być jakiekolwiek inne babeczki. Samo zdobienie to była czysta przyjemność. Potem szybkie fotki z Jerzym u boku
Kolizje Smakówtruchas - słodkich, smażonych pierożkach ( empanadillas ) z nadzieniem z migdałów i słodkich ziemniaków. Bataty bardzo lubię, szczególnie w formie pieczonej z dodatkiem ostrego sosu, ale wykorzystanie ich w deserze zaintrygowało mnie i uznałam, że słodkie pierożki koniecznie muszą zagościć w moim tegorocznym bożonarodzeniowym menu. Po przejrzeniu kilku przepisów w języku hiszpańskim stwierdziłam, że bazą do nadzienia, oprócz ugotowanych słodkich
Chilli Czosnek i Oliwamamy 30 września, czyli dzisiaj świętują nasi chłopcy! :) I moje drogie Panie, może zaserwujcie w ten dzień swoim mężczyznom zmysłowy deser, idealny na romantyczny wieczór?! :) Jeżeli nie macie naczynia do fondue, to można użyć metalowej podstawki do herbaty/naczynia + świeca typu podgrzewacz i garnuszek, a jak tego też nie posiadacie, to wystarczy czekoladę z kremówką roztopić w garnku na kuchence
Kraina Miodem Płynącagęsty, aksamitny, kremowy, bardziej esencjonalny i … dużo lepszy, po prostu! :) Krem ten ma szeroki wachlarz zastosowań- jako polewa do ciast, masa do przekładania np. biszkoptowych/bezowych blatów, dodatek do deserów, wypełnienie tart czy ciasteczek. Polecam! Proporcje na 300 ml kremu*: * żółtka- 3 szt. * cytryna- 3 szt. ( sok + skórka z 1 cytryny) * cukier- 100 g * masło- 100 g Żółtka utrzeć z cukrem
Kraina Miodem PłynącaKażda kobieta będąca w związku się stara. Przynajmniej na początku. Obiad z czterech dań z kompotem, desery, kanapki do pracy i kolacja udekorowana jak na wystawę. Zastawy, porcelana i szał wyprasowanych serwetek. No jakoś trzeba drania zanęcić, bo jeszcze nie daj Boże poleci na inną parę pończoch a nam pozostanie zjedzenie tego wszystkiego. Wszystkie wiemy, że takie kulinarne dogadzanie osobnikowi
ladykitchenMuffiny z czarnymi porzeczkami macerowanymi w alkoholu z laską wanilii. Takie wspaniałe owoce zostają po przygotowaniu domowego cassisa :). Poza ciastami można je dodawać do mięs, sosów, sałatek, deserów oraz napoi zimnych i gorących. Rewelacyjnie smakują w połączeniu z czekoladą i dziczyzną np. Jeleń w sosie czekoladowy cassis (przepis) . W podobny sposób można wykorzystać inne owoce (bez pestek), które
SzczyptaSmaQ