sprawia, że składniki nie są już surowe, a są jednocześnie jeszcze płynne – dzięki temu, gdy jemy ciastko, płynny środek spektakularnie zacznie wypływać niczym lawa z wulkanu. Mega seksowny deser. Miałam okazję jeść już wiele fondantów, ale ten przypadł mi wyjątkowo do gustu – biała czekolada nadaje słodyczy, a cynamon specyficznej nuty – razem z gorzką czekoladą sprawiają, że moje
Poezja smakuSpecjalizuję się głównie w obiadach z parowaru, ich zrobiłem już setki, z czasem doszły desery i inne dania :) , ale ciast nigdy nie robiłem. Postanowiłem się rozwijać również w tym kierunku i spróbować zrobić sernik z parowaru. Pierwszą próbę podjąłem kilka dni temu. Wyszedł bardzo dobry, ale konsystencja nie podobała mi się do końca, dlatego też nie znalazł się na blogu
Parowar FacetaWracam po przerwie... tak przydał mi się ten odpoczynek od bloga, ale mam nadzieję, że Wy chociaż troszkę tęskniliście. I tak wracam z deserem, który wykonałam ostatnio. To moja wariacja na temat tiramisu z orientalną nutą pandanowca i kokosu. Kto nie ma pasty pandanowej może użyć sproszkowanej herbaty matcha. Efekt wizualny będzie podobny, tylko smak troszeczkę inny, ale gwarantuje
Bernika - moj kulinarny pamietnikzamiast rodzynek dodałam 100 g orzechów włoskich. Zalecam także dodać 450-500 ml mleka do masy torcikowej, a niżeli 600 ml jak zaleca producent. Ogólnie jak na taki torebkowy deser wyszło całkiem smaczne i zjadliwe. Następnym razem z pewnością jeśli będę robić coś takiego użyję puddingów waniliowych jakich używałam do zrobienia cista Rafaello. Smacznego
ClauditteMissCookingorphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Lody, Lody, Lody dla ochłody !!! Lody – zamrożony deser, który uzyskuje się poprzez zamrażanie masy uzyskanej z produktów mlecznych (lody mleczne) bądź wody (lody wodne) z dodatkami smakowymi (dodatki tradycyjne – owoce, lub nietradycyjne, mięsne czy warzywne – w Polsce niepopularne
ClauditteMissCookingjedziemy z Gabrysiem do Kołobrzegu, oby nam pogoda dopisała tym razem. Zmiana klimatu dobrze nam zrobi i błogie lenistwo. Będziemy robić babki z piasku, zupkę z glonów, może jakiś deser z szyszek :)... Wczoraj była sobota.... Była, była i się skończyła. Wyżyłam się kulinarnie. Trzy posiłki, baaaa nawet cztery zrobiłam. Zapiekane mięsko, dwie sałatki i wreszcie danie najważniejsze, dla mojego pierworodnego
ClauditteMissCookingKuskus, pęczak, gryczana czyli 21 pomysłów na kasze. Z czym podać kuskus? Czy owoce cytrusowe można połączyć z kaszą gryczaną? Jaki deser przygotować z kaszy dla dzieci? Jak smakuje pieczarkowa w niecodziennej odsłonie? Odpowiedzi na wszystkie pytania znajdziecie w przepisach. Kasza gryczana z pieczarkami i oliwkami Sałatka z kaszy gryczanej ze szpinakiem i jajkiem sadzonym Kasza gryczana ze szpinakiem
Moja smaczna kuchniadalej gotować doprowadzając do wrzenia, Dodać alkohol. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z odrobina wody do powstania płynnej konsystencji. Mąkę połączyć z sosem, zagotować. Jeszcze ciepły sos wlać na chłodny ryż. Deser schłodzić lub smakować go na ciepło
Garnkowe fanaberiepiątkowy wieczór lubię zasiąść w miękkim fotelu, otulić ciepłym pledem i głęboko pogrążyć w lekturze kucharskich książek. Godzinami mogę poszukiwać pysznego deseru, którym będziemy się delektować przez te dwa cudowne dni. Oglądam zdjęcia słodkich wypieków i wyobrażam sobie ich smak. Gdy zdarzy się, że patrząc na fotografię prawię czuję jego smak, nie szukam dalej! Ciasto potrójnie czekoladowe (przepis
Zapiski Młodej Żonymięciutkie, mocno czekoladowe pączki wypełnione Nutellą. A i wyrzuty sumienia są mniejsze, bo pączusie pieczemy, a nie smażymy :) Mnie smakowały baaardzo, jednak w przypadku słodyczy wyznaję zasadę, że moje desery są najmojsze, także musicie je przygotować i sami ocenić ;) Zapraszam do pieczenia! Składniki na rozczyn: 100 ml ciepłego (NIE gorącego!) mleka 50 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżka
My Culinary ArtTakie placki polecam na śniadanie ale również jako deser na podwieczorek a nawet na kolację. Z ulubionym dżemem albo z pysznym miodem. Polecam gorąco. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniewymieszać. Masę przelać do maszynki do lodów i dalej postępować zgodnie z instrukcją producenta. * tekst Anna Łyczko Borghi "Drinki wszechczasów - Bellini" ** inspiracją do wykonania sorobetu był przepis z książki Desery - Wielka Księga Kucharska, wyd. Konemann *** Sorbet Bellini to moja druga propozycja w Lodowej Akcji
KUCHARNIAsprawia, że za jednym pociągnięciem słomki można trafić do nieba, tego siódmego. Wciągane po kolei warstwy w pewnym momencie cudownie się łączą, przynosząc orzeźwienie i zamieniając kawę w najlepszy deser. A że wypiliśmy kawę u siebie, nie mogłam sobie darować użycia słomki do jeszcze jednej przyjemności - wyssania ze szklanki osiadłej na dnie śmietanki, ta z dołu jest zawsze najlepsza
KUCHARNIAsztywno. Wszystkie składniki wymieszać łyżką. Dodać cukierki, maliny, cukier waniliowy i pokruszone bezy. Masę przelać do miseczek (ja przelałam do formy keksowej). Zamrozić. Po ok. 2-3 godzinach deser nadaje się do jedzenia. Można podawać z pokruszonymi bezikami i/lub sosem malinowym. Ja dorosłym podałam z ajerkoniakiem. P.S. Jakiś czas temu Tysiaczek z blogu domowesmaczki zaprosiła mnie do zabawy
KUCHARNIALody są niezwykle kremowe, cudowne. Dla mnie dodatkową zaleta jest fakt, iż robi się je bez użycia jajek. Polecam bardzo! Gotowe lody nakładać na koszyczki bezowe. Cudowny, lekki, kawowy deser. Smakował wszystkim, nawet osobom nie pijącym kawy
KUCHARNIA