deser - 61894 przepisów (strona:1422/4127)

Lava cake – ciastko lawa z płynnym środkiem 4096

sprawia, że składniki nie są już surowe, a są jednocześnie jeszcze płynne – dzięki temu, gdy jemy ciastko, płynny środek spektakularnie zacznie wypływać niczym lawa z wulkanu. Mega seksowny deser. Miałam okazję jeść już wiele fondantów, ale ten przypadł mi wyjątkowo do gustu – biała czekolada nadaje słodyczy, a cynamon specyficznej nuty – razem z gorzką czekoladą sprawiają, że moje

Poezja smaku
Sernik bananowo - jagodowy z parowaru 340

Specjalizuję się głównie w obiadach z parowaru, ich zrobiłem już setki, z czasem doszły desery i inne dania :) , ale ciast nigdy nie robiłem. Postanowiłem się rozwijać również w tym kierunku i spróbować zrobić sernik z parowaru. Pierwszą próbę podjąłem kilka dni temu. Wyszedł bardzo dobry, ale konsystencja nie podobała mi się do końca, dlatego też nie znalazł się na blogu

Parowar Faceta
Zielone tiramisu z azjatycką nutą 204

Wracam po przerwie... tak przydał mi się ten odpoczynek od bloga, ale mam nadzieję, że Wy chociaż troszkę tęskniliście. I tak wracam z deserem, który wykonałam ostatnio. To moja wariacja na temat tiramisu z orientalną nutą pandanowca i kokosu. Kto nie ma pasty pandanowej może użyć sproszkowanej herbaty matcha. Efekt wizualny będzie podobny, tylko smak troszeczkę inny, ale gwarantuje

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Winiary - TORCIK KRÓLOWEJ 132

zamiast rodzynek dodałam 100 g orzechów włoskich. Zalecam także dodać 450-500 ml mleka do masy torcikowej, a niżeli 600 ml jak zaleca producent. Ogólnie jak na taki torebkowy deser wyszło całkiem smaczne i zjadliwe. Następnym razem z pewnością jeśli będę robić coś takiego użyję puddingów waniliowych jakich używałam do zrobienia cista Rafaello. Smacznego

ClauditteMissCooking
Banana ice cream. 99

orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Lody, Lody, Lody dla ochłody !!! Lody – zamrożony deser, który uzyskuje się poprzez zamrażanie masy uzyskanej z produktów mlecznych (lody mleczne) bądź wody (lody wodne) z dodatkami smakowymi (dodatki tradycyjne – owoce, lub nietradycyjne, mięsne czy warzywne – w Polsce niepopularne

ClauditteMissCooking
Croissanty bananowo-czekoladowe z ciasta francuskiego. 104

jedziemy z Gabrysiem do Kołobrzegu, oby nam pogoda dopisała tym razem. Zmiana klimatu dobrze nam zrobi i błogie lenistwo. Będziemy robić babki z piasku, zupkę z glonów, może jakiś deser z szyszek :)... Wczoraj była sobota.... Była, była i się skończyła. Wyżyłam się kulinarnie. Trzy posiłki, baaaa nawet cztery zrobiłam. Zapiekane mięsko, dwie sałatki i wreszcie danie najważniejsze, dla mojego pierworodnego

ClauditteMissCooking
21 pomysłów na kasze! 466

Kuskus, pęczak, gryczana czyli 21 pomysłów na kasze. Z czym podać kuskus? Czy owoce cytrusowe można połączyć z kaszą gryczaną? Jaki deser przygotować z kaszy dla dzieci? Jak smakuje pieczarkowa w niecodziennej odsłonie? Odpowiedzi na wszystkie pytania znajdziecie w przepisach.   Kasza gryczana z pieczarkami i oliwkami Sałatka z kaszy gryczanej ze szpinakiem i jajkiem sadzonym Kasza gryczana ze szpinakiem

Moja smaczna kuchnia
Pudding ryżowy 271

dalej gotować doprowadzając do wrzenia, Dodać alkohol. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z odrobina wody do powstania płynnej konsystencji. Mąkę połączyć z sosem, zagotować. Jeszcze ciepły sos wlać na chłodny ryż. Deser schłodzić lub smakować go na ciepło

Garnkowe fanaberie
Ciasto potrójnie czekoladowe 574

piątkowy wieczór lubię zasiąść w miękkim fotelu, otulić ciepłym pledem i głęboko pogrążyć w lekturze kucharskich książek. Godzinami mogę poszukiwać pysznego deseru, którym będziemy się delektować przez te dwa cudowne dni. Oglądam zdjęcia słodkich wypieków i wyobrażam sobie ich smak. Gdy zdarzy się, że patrząc na fotografię prawię czuję jego smak, nie szukam dalej!  Ciasto potrójnie czekoladowe (przepis

Zapiski Młodej Żony
Pieczone pączki czekoladowe z Nutellą 198

mięciutkie, mocno czekoladowe pączki wypełnione Nutellą. A i wyrzuty sumienia są mniejsze, bo pączusie pieczemy, a nie smażymy :) Mnie smakowały baaardzo, jednak w przypadku słodyczy wyznaję zasadę, że moje desery są najmojsze, także musicie je przygotować i sami ocenić ;) Zapraszam do pieczenia! Składniki na rozczyn: 100 ml ciepłego (NIE gorącego!) mleka 50 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżka

My Culinary Art
Placki kukurydziane Nigelli 177

Takie placki polecam na śniadanie ale również jako deser na podwieczorek a nawet na kolację. Z ulubionym dżemem albo z pysznym miodem. Polecam gorąco. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Stworzony by sprawiać przyjemność 144

wymieszać. Masę przelać do maszynki do lodów i dalej postępować zgodnie z instrukcją producenta. * tekst Anna Łyczko Borghi "Drinki wszechczasów - Bellini" ** inspiracją do wykonania sorobetu był przepis z książki Desery - Wielka Księga Kucharska, wyd. Konemann *** Sorbet Bellini to moja druga propozycja w  Lodowej Akcji

KUCHARNIA
Jedna słomka, kilka łyków, pełnia szczęścia, czyli słomką do nieba : ) 121

sprawia, że za jednym pociągnięciem słomki można trafić do nieba, tego siódmego. Wciągane po kolei warstwy w pewnym momencie cudownie się łączą, przynosząc orzeźwienie i zamieniając kawę w najlepszy deser.  A że wypiliśmy kawę u siebie, nie mogłam sobie darować użycia słomki do jeszcze jednej przyjemności - wyssania ze szklanki osiadłej na dnie śmietanki, ta z dołu jest zawsze najlepsza

KUCHARNIA
Na upał. Słodkie wspomnienia. Podróż w czasie. Semifreddo. 189

sztywno. Wszystkie składniki wymieszać łyżką. Dodać cukierki, maliny, cukier waniliowy i pokruszone bezy. Masę przelać do miseczek (ja przelałam do formy keksowej). Zamrozić.  Po ok. 2-3 godzinach deser nadaje się do jedzenia. Można podawać z pokruszonymi bezikami i/lub sosem malinowym. Ja dorosłym podałam z ajerkoniakiem.  P.S. Jakiś czas temu Tysiaczek z blogu domowesmaczki zaprosiła mnie do zabawy

KUCHARNIA
Bezowo mi. I kawowo. Słodycz na upały. I kolejne powroty. 153

Lody są niezwykle kremowe, cudowne. Dla mnie dodatkową zaleta jest fakt, iż robi się je bez użycia jajek. Polecam bardzo! Gotowe lody nakładać na koszyczki bezowe. Cudowny, lekki, kawowy deser. Smakował wszystkim, nawet osobom nie pijącym kawy

KUCHARNIA

Proponowane wyszukiwania