rozpoczęty. Od dwu tygodni słyszałam "mamo kup truskawki, mamo kup truskawki...". Więc kiedy dziś pojawiły się nasze krajowe uległam błagalnej mince i dałam się skusić dziecięcym namowom. Więc na deser obowiązkowo musiała pojawić się panacotta. Składniki: 200 ml śmietanki 300 250 ml mleka 3 łyżeczki agar-agar laska wanilii 3 łyżki cukru 30 dkg truskawek Przygotowanie: Agar - agar namaczam
Magiczna kuchnia Dariiubijania dodaje po łyżce mascarpone i miksuje na wolnych obrotach aż do uzyskania gładkiej masy. Biszkopty (podłużne) kolejno zanurzam w kawie i układam na blaszce aby stworzyły spód deseru. Na powstały spód wykładam masę odkładając trzy łyżki do dekoracji. Oczyszczone z szypułek i umyte truskawki miksuję i powstały mus nakładam na masę śmietanowo-serową. Na mus truskawkowy układam uprzednio
Magiczna kuchnia DariiKażdy deser jest jadalny pod warunkiem, że jest w nim czekolada:) Brawnie robię na różne sposoby i z różnymi dodatkami. Dziś wersja z prażonymi orzechami laskowymi. SKŁADNIKI: 2 gorzkie czekolady 200 gram masła 1 łyżka kakao 3/4 szklanki cukru 100 gram mąki 4 jajka 100 gram orzechów laskowych PRZYGOTOWANIE: Czekoladę i masło wkładam do miseczki, którą ustawiam
Magiczna kuchnia Dariiznoszę puddingów... Ale kiedy zobaczyłam jak George Calombaris w australijskiej edycji Masterchef'a pokazywał uczestnikom jak go przygotować wiedziałam, że muszę jak najszybciej wykorzystać to co zobaczyłam i usłyszałam:) Deser jest po prostu boooski!!! A do tego łatwy w przygotowaniu i efektowny. SKŁADNIKI (na 4 porcje) 80 dkg mrożonych owoców (u mnie 2 opakowania mrożonki porzeczka, malina, wiśnia i truskawka
Magiczna kuchnia Dariiukryć, jest pyszna, ale czy próbowaliście kiedyś samemu wykonać czekoladę? Mam recepturę na łatwą i szybką w wykonaniu oraz przepyszną w smaku czekoladę domowej roboty. Jest oczywiście mega kalorycznym deserem, ale czasami można ulec małej pokusie ;) Składniki: 1 szklanka cukru 2 cukry waniliowe 3/4 szklanki mleka 3 łyżki kakao mleko w proszku margaryna Sposób przyrządzenia: W garnku rozpuścić margarynę
upichcicDziś przedstawiam łatwy przepis na bardzo przyjemny deser. Puszyste i nie za słodkie ciasto drożdżowe ze śliwkami, oprószone tylko cukrem pudrem. Teraz śliwki raczej nie w sezonie, ale można oczywiście wykorzystać te mrożone jak i inne ulubione owoce. Polecam dla wielbicieli mniej słodkich wypieków. Przepis znalazłam na blogu Modern Taste - piękne zdjęcia, polecam! Scroll down for recipe in English Ciasto
karmelowyświętach i czas pakować ozdoby choinkowe do kartonów, za oknem nadal szaro-buro. Na zimne dni idealny jest domowy syrop piernikowy - mój ulubiony dodatek do kawy, ciast czy innych deserów. Jest tak prosty i szybki w wykonaniu, że szkoda czasu na latanie po sklepach i szukanie gotowych syropów. Szkoda też naszych pieniędzy na te sztuczne i niesmaczne syropy. Czytaj więcej
Ana Mari's worldCiasto (deser??) wcale nie takie pracochłonne na jakie wygląda. Podstawa to miska z odpowiednio wyprofilowanym dnem, której mi zabrakło :)) Dlatego góra wyszła lekko płaska. Czytaj więcej
bistro mamaDziś zapraszam na deser! Robiłam go po raz pierwszy i smakiem najbardziej zachwycił mojego męża :) a to rzadkośc ;) Czytaj więcej
bistro mamaApple crumble to pyszny angielski deser, podawany na ciepło w szarobure jesienne popołudnie. Anglicy mają do niego jeden cudowny dodatek, którego w Polsce jeszcze nie uświadczyłam. Tzw. custard, czyli sos waniliowy, robiony na bazie mleka i żółtek. Oczywiście krem można zrobić własnoręcznie, ale skoro w Anglii można go kupić w proszku, to kto by się trudził. Niewiele brakowało, a popełniłabym
bistro mamadeser przepisu nie ma :) Wszystko zależy od tego ile mamy w domowych zapasach kolorowych galaretek. Do tego potrzebujemy tylko bitą śmietanę, bezkonkurencyjna jest prawdziwa, ubita z kremówki, ale jak jej nie ma pod ręką - można się poratować taką 'doktoroetkerowską" z torebki. Czytaj więcej
bistro mamaznam chyba osoby, która nie jadła tego prostego dania w dzieciństwie. Obiad lub deser - jak kto woli - bardzo prosty w przygotowaniu, a stanowiący istny wehikuł czasu, który pozwoli przenieść się na chwilę do słodkich wspomnień sześciolatka :) Czytaj więcej
bistro mamaChodziły za mną już od dawna, jadłam podobne kilka lat temu podczas Bardzo Ważnego Wyjazdu Służbowego, podane zostały jako deser. Sos był karmelowy, na pewno lepszy niż waniliowy, bo bardziej wyraźny w smaku. Ale waniliowy też jest jak najbardziej OK. Czytaj więcej
bistro mamabardzo mi się spodobało :) W dodatku wczoraj odwiedził Hanię pierwszy poważny kawaler, po jego wyjściu oświadczyła, że kocha go prawie tak mocno jak mnie, więc niech będzie... słodki deser na Balętynki. Czytaj więcej
bistro mamaTeraz już wiem nie tylko jak wygląda, ale i jak smakuje :) Obłędnie rozpływa się w ustach i idealnie łączy trzy smaki: maślany, waniliowy i czekoladowy. Pudding można serwować jako deser, ale chyba lepiej sprawdzi się podany na śniadanie. Zapraszam więc do słodkiego leniuchowania. W końcu po STUTYSIĘCZNYCH odwiedzinach na blogu każdemu należy się mały odpoczynek :) Dziękuję za to! Czytaj więcej
bistro mama