Panna cotta waniliowa z sosem truskawkowym 187całkowitego rozpuszczenia. Masę przelać do filiżanek, bądź foremek. Kiedy panna cotta przestygnie, foremki wstawić do lodówki na około 4 godziny, aby masa całkowicie stężała. W celu wyjęcia deseru z filiżanek, można je na kilka sekund zanurzyć w gorącej wodzie (nie dłużej, bo panna cotta szybko się rozpuszcza. Na koniec polać sosem zrobionym ze zmiksowanych z cukrem pudrem truskawek. Jakby
Kuchenne aromaty
Porzeczka z jogurtem i bezami 190Jeden z tych deserów o których choćby się chciało zapomnieć, to zwyczajnie się nie da. Wszystko za sprawą taty, który w czasach dzieciństwa faszerował swoje dwie córki tymże o to rarytasem. Miał sposób na to co nie chciane, kwaśne, gorzkie, nie dobre - dodawał bezy i było po sprawie każda jadła bez gadania. Składniki na 2 porcje 1 duży jogurt naturalny
Kuchenne aromaty
Gofry z owocami i bitą śmietaną 217końca jestem pewna skąd mam przepis na te gofry, jednak obstawiałabym, że z jakiegoś opakowania "śnieżki", idealne zarówno na obiad na słodko jak również popołudniowy deser. Składniki 500 g mąki pszennej 500 ml mleka 6 łyżeczek cukru 4 łyżki roztopionego masła 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatki 30 dag śliwek garść malin oraz kulek winogron bita
Kuchenne aromaty
Blok czekoladowy 13571grudki. Do masy dodajemy suszone wiśnie oraz drobno pokruszone herbatniki. Masę przekładamy do keksówki (użyłam jednorazowej- jak dla mnie łatwiej się z niej wyciąga gotowy blok), ugniatamy łyżką. Przygotowany deser wstawiamy na kilka godzin do lodówki
Kuchenne aromaty
Szaszłyki owocowe z sosem czekoladowym 207Świetnym pomysłem na przygotowanie deseru z grilla mogą być szaszłyki owocowe podawane z sosem czekoladowym. Lekko grillowane owoce i ciepły sos czekoladowy to idealne połączenie które będzie smakowało każdemu. Składniki: 2 dojrzałe banany, obrane 2 średnie nektarynki i brzoskwinie 6 całych truskawek ¾ szklanki startej czekolady półsłodkiej 2/3 szklanki skondensowanego mleka 2/3 szklanki cukru ¼ szklanki masła lub margaryny Przygotowanie: Aby przygotować
naRuszcie
Domowa nutella - bez czekolady i cukru 761pyszną, zdrową i tanią nutellę domową. Świetna alternatywa dla wegan i osób na diecie - ma tylko 200 kcal w 100g (sklepowa nutella ma 530 kcal).Polecam na śniadanie, deser lub przekąskę. Najlepsza na świeżej bułce z truskawkami. DIY. Smacznego (; Składniki: 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 3 płaskie łyżki kakao 3 pełne łyżki
Pora na pora i pomidora
Plasterki w cieście naleśnikowym 203Połączenie obiadu i deseru to propozycja chyba dla każdego z nas :) Jabłka po upieczeniu stają się mięciutkie a pokrywające je ciasto chrupiące :) Składniki: - 1 kg jabłek - 200 g mąki pszennej - 2 jajka - 100 ml mleka - 6 łyżek śmietany 18 % - 1 łyżka cukru kryształu - 1 łyżka cukru waniliowego Przygotowanie: Jajka roztrzepujemy i mieszamy z mlekiem oraz
Zainspirowana w kuchni
Deser odmładzający. 159obrać i usunąć gniazdo nasienne. Zmiksować na gładką masę. W drugim pojemniku maliny zmiksować z jogurtem i miodem. Układać w pucharku warstwami. Warstwa malin mango maliny Smacznego! Deser odmładzający
O kuchni z uczuciem
Słodkie środy - Ucierane ciasto z rabarbarem i porzeczkami 173które jest idealną bazą do wszelakich sezonowych owoców. W ubiegły weekend naszych lubisi facebookowych kusiłyśmy właśnie nim. Osobiście uwielbiam je z rabarbarem, kwaskowość jaką daje jest idealna dla deseru na upalne dni. To szybki i bardzo prosty wypiek, który polecam każdemu. U nas sprawdza się zawsze i jedno co wiem, nie warto przygotowywać go w małej blaszce
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sernik na zimno z truskawkową pianką 418zbliża się lato widać również w deserach, które powstają w mojej kuchni. ;-) Ciężkie ciasta ustąpiły tym lekkim, delikatnym i mniej słodkim. Lato zawsze upływa mi na wariacjach z sernikami na zimno, oto jeden z łatwiejszych w wykonaniu i bardzo smacznych. Puszysta warstwa serowa i jeszcze bardziej puszysta warstwa truskawkowa, lekka jak pianka. :-) Dodatek bitej śmietany nie jest konieczny, choć szczerze
Szefowa kuchni
Weekendowe śniadanie - naleśniki pszenno-owsiane z melasą i kwiatami jasnoty 194trzciny cukrowej. Naleśniki będą miały lekko karmelowy posmak. Świetnie smakują z puszystym nadzieniem serowo-jogurtowym i świeżymi owocami. Można je podać na śniadanie, obiad i kolację lub jako deser. Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1 szklanka mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki owsianej, 2 jaja, 1 łyżka melasy trzcinowej, 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki wody gazowanej, 2 łyżki oleju rzepakowego
SzczyptaSmaQ
Owocowy i zdrowy... czyli czas na deser! 200taką pogodę nic się nie chce - jedynie orzeźwienia! Chciałam zrobić coś na deser, co będzie smaczne, owocowe i orzeźwiające. Tak powstał właśnie ten mus. Pyszny, owocowy i zimny! Składniki: 7 mniejszych brzoskwiń (obranych, ok. 290 g), 1 większa nektarynka (obrana, ok. 100 g) , 275 ml soku pomarańczowego - świeżo wyciskanego, sok z cytryny, do dosłodzenia - miód, syrop z agawy, cukier
Plate of Joy
Razowo - owsiane crumble z owocami 150upałach piekłam to crumble wieczorem, kiedy wystygł wkładałam do lodówki - schłodzony z zimnym jogurtem naturalnym był wspaniałą przekąską, deserem czy nawet drugim śniadaniem! Teraz kiedy jest już kilka stopni mniej ciesze się lekko ciepłymi owocami również z dodatkiem jogurtu - uwielbiam to połączenie smaków! Kruszonka jest pyszna, jeśli chcecie żeby było jej więcej zróbcie z półtorej porcji ;) Składniki
Plate of Joy
Eton mess z truskawkami i czerwonymi porzeczkami 189cukru zależy od słodkości owoców. Truskawki pokroić na małe kawałeczki, porzeczki rozgnieść widelcem, żeby puściły sok. Beziki pokruszyć na mniejsze kawałki i wmieszać w masę śmietanową razem z owocami. Deser przełożyć do miseczek, pucharków czy kieliszków, wyrównać wierzch i udekorować truskawkami, porzeczkami oraz listkami melisy lub mięty. Podawać od razu. Smacznego
Plate of Joy
Imprezowe serniczki 149Imprezowe serniczki: Powstały po raz pierwszy na potrzebę imprezy urodzinowej mojej córki.Wypróbujcie bo to naprawdę fajny i prosty deser a na stole prezentuje się doskonale. Składniki: 5 pomarańczy 500g serka waniliowego 2 galaretki o smaku agrestowym Sposób przygotowania: Myjemy pomarańcze i przecinamy je w pół. Następnie drążymy w środku.I tak miseczki są już gotowe.Rozpuszczamy galaretkę w połowie
Wielki apetyt