ernik grejpfrutowy to fajny wiosenny deser. Puszysta i lekko kwaskowata (wg. upodobań) masa serowa kontrastuje ze słodkim i kruchym spodem upieczonym z kaszy jaglanej i zmielonego słonecznika. Znakomicie ożywi świąteczny stół i to nie tylko kolorem :). Polubią go też osoby na diecie bezglutenowej, a w wersji wegetariańskiej wystarczy zamienić żelatynę na agar. Do przygotowania masy serowej w tym uwodzicielskim
SzczyptaSmaQlepszego. Żadne tam torebki, żadna chemia, tylko po prostu zmiksowane owoce. Mój kisiel nie jest przesłodzony, powiedziałabym nawet, że jest zdecydowanie kwaskowy, ale ja taki lubię. Jeśli wolicie słodsze desery, dodajcie do niego więcej cukru. Kisiel można również dosłodzić już po ugotowaniu. Domowy kisiel żurawinowy Czas przygotowania: 20 minut Proporcje dla dwóch osób Składniki: 2 szklanki mrożonej żurawiny
Kulinarne przygody Gatitykokilek (ja wlałam do silikonowych foremek na babeczki) i odstawiamy do przestygnięcia, po czym przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Aby ułatwić wyciąganie deseru z naczynek można je na chwilę zanurzyć w gorącej wodzie. Przybierać wedle uznania. Smacznego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!naprawdę optymalna temperatura! Jako, że mamy lato i (miejmy nadzieję) upalnych dni przed nami jeszcze sporo - nie chce się stać przy piekarniku, garnkach i patelniach. Idealnym pomysłem na deser w takie dni jest... sernik na zimno! A jeszcze lepiej - mini serniczki, idealne na jeden raz! :) Jeśli nie macie foremek, w których można by zrobić małe serniki - można z podanych poniżej
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!zawiera glutenu, stąd śmiało można ją stosować w dietach lekkostrawnych. W dzisiejszym poście przedstawiam przepis na super szybki i prosty jabłecznik z kaszy jaglanej, dobry motyw na deser, przekąskę czy też śniadanie, można śmiało podać z konfiturą, jogurtem lub polewą własnego pomysłu;) Składniki: 2 kg jabłek 200 gram kaszy jaglanej 3 łyżki cukru brązowego cynamon Przygotowanie: Jabłka ścieram
Pause Gotowanie!razem zaprezentuje przepis na musli, z którego można zrobić słodkie batoniki idealne na podróż, przekąskę, czy też do popołudniowej kawy w pracy:) Musli nadaje się również jako dodatek do deserów, jogurtów oraz owoców. Jest słodkie, sycące i ma zdecydowany smak, to wszystko dzięki gorzkiej czekoladzie, która ze słodką śliwką tworzy prawdziwy odlot! Składniki: 1,5 szklanki płatków owsianych Garść suszonych
Pause Gotowanie!kocha czekoladę i ciężko się przed nią powstrzymuje, zjedzenie kostki często prowadzi do zjedzenia paska, a zjedzenie paska do zjedzenia tabliczki ;) Czekoladowy mus z owoców to pomysł na deser dla wszystkich czekoladoholików i nie tylko.. poza tym, że jest zdrowszy niż czekolada to zawiera naturalne cukry, oraz witaminy jakie kryją owoce i czyste kakao, ponadto jest naprawdę czekoladowy
Pause Gotowanie!klasyczne brownie, lecz pomimo dużej ilości czekolady, dla mnie kasza jest wyczuwalna, dla koleżanek z pracy nie była:) Opinie są różne, dla mnie osobiście to dość specyficzny i kontrowersyjny deser, dla miłośników kaszy, może być numerem jeden, dla sceptyków... może być różnie:) Spróbujcie sami:) Składniki (blaszka o wymiarach 30x11): 180 g kaszy gryczanej (ugotowanej) 180 g cukru trzcinowego 1 opakowanie
Pause Gotowanie!Pożywny koktajl mleczno-owocowy, składający się z trzech warstw: mango + sok z pomarańczy, truskawki + mleko, syrop owocowy domowej roboty (np. rabarbarowy). W wersji dietetycznej syrop możemy
Moja DelicjaSezon na owoce w pełni, więc korzystajmy z nich póki możemy. Dzisiaj proponuję Wam pyszny deser bez pieczenia – Sernik na zimno z jagodami i malinami. Idealny na lato. Wymaga tylko dłuższego chłodzenia w lodówce. Składniki: 700 g serka homogenizowanego (użyłam Danio o smaku waniliowym) 250 g śmietanki kremówki 30 % lub 36 % 4 łyżki cukru pudru 2 czubate łyżki żelatyny
Moja DelicjaKokos to istotny składnik deserów brazylijskich. Dzisiaj czas na ciasto kokosowe, oczywiście proste i szybkie w przygotowaniu bo takie lubimy najbardziej. Składniki: 3 szklanki mąki tortowej 2 szklanki śmietany 2 szklanki cukru 1,5 szklanki wiórków kokosowych 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszać dokładnie i wstawić do nagrzanego piekarnika (temperatura średnia ok.170C
Smaki Brazyliinapełnianie ciastem i później zajadanie słodkich jaj jak prawdziwych na twardo. Radochy co nie miara nie tylko dla małych smakoszy, ale i dla dużych, którzy niepewnie podchodzili do tego deseru. Pytania były różne, od takich, czy to jadalne, kończąc na tym czy skorupki są z prawdziwych jaj. Brownie w skorupkach wymaga trochę pracy, ale efekt jest warty tego wszystkiego
dom-agi.plniedzielny deser po obiedzie zapraszam na to oto ciasto z galaretkami. Składniki: - 1 mleczko zagęszczone niesłodzone w kartoniku 500ml - 1 duży jogurt naturalny - 1/3 łyżeczki żelatyny - 2 galaretki cytrynowe - dowolne galaretki (ja miałam jagodową, arbuzową, agrestową i brzoskwiniową) Wykonanie: Rozpuszczamy nasze galaretki w 1 szklance wody i odstawiamy do wystudzenia, gdy już zastygną do miski mlewamy nasz jogurt
Tanio szybko zdrowomięty do przybrania Przygotowanie: Banany zmiksować na purre. Dodać mleko słodzonego i miksować dalej. Na samym końcu sok z cytryn. Rozlać do filiżanek i odstawić do lodówki by deser się schłodził. Przybrać listkami mięty
Smaki Brazylii