Sernik z malinami na spodzie brownie – prawdziwa rozpusta. Deser, któremu trudno się oprzeć. Maliny doskonale łączą się zarówno ze smakiem ciemnej czekolady, jak i z kremową śmietanką i ricottą. Trzy różne smaki, ale i trzy różne konsystencje sprawiają, że sernik jest pyszny. Wbrew pozorom robi się go dość łatwo. Spód brownie: 200 g gorzkiej czekolady (70% kakao
Poezja smakuDzień dobry, Dziś mam dla Was deser dla dorosłych - mięciutkie figi upieczone w słodkim winie, podane z lodami waniliowymi. Figi upiekłam w winie z dzikiej róży w typie Porto z Winnicy Cantina, które przywiozłam kiedyś z Targów Produktów Regionalnych i Ekologicznych. Potem zaszłam w ciążę, dlatego ostało się ono w mojej szafce kuchennej tak długo. Portorosa - cudna nazwa, prawda? :) Owocowy
Chilli Czosnek i Oliwaktóry kochamy jesień jest dynia. To bardzo wszechstronny produkt. Grillowana lub pieczona może być podawana równie dobrze z gałką lodów waniliowych lub ulubionymi dodatkami. Może być bazą dla innych deserów a nawet koktajli mlecznych. Składniki: 1 mała dynia, oskórowana i pokrojona na około 3-4 cm plastry ½ szklanki roztopionego masła ¼ szklanki brązowego cukru 1 łyżka stołowa syropu klonowego 1 łyżeczka
naRuszcieOstatnio chodziły za mną duszone śliwki. Najpierw miało powstać z nich ciasto, ostatecznie jednak zdecydowałam się na deser ryżowy, który zobaczyłam na blogu Magdy. Jego smak od razu skojarzył mi się ze słodkościami, które można dostać w sklepach, szkoda tylko że nie zawsze z najlepszym składem. Za to domowa wersja jest nieporównywalnie lepsza i wiemy co jemy, zatem koniecznie
Fabryka pomysłówtarta z gruszkami Wytrawny, delikatnie gorzkawy smak kruchego ciasta, wspaniale współgra ze słodyczą gruszek i aromatem wanilii. A jeśli do pokrycia, wierzchu tarty, użyjemy jogurtowej masy, to deser nie tylko zyska na lekkości, ale również nabierze niegodziennego smaku . składniki ciasto: 125 g miękkiego masła 250 g mąki 1 jajko 1 łyżka cukru brązowego 3 łyżki kakao ponadto
Miód i pieprzcoś z niczego do kawy :) Piec się nie chce, ale do kawy to coś słodkiego i by się zjadło. A że wszyscy w domu jesteśmy łasuchami, więc szybciutko powstał deser, na raz do buzi, mocno słodki i bardzo fantazyjny, bo smak kasztanów można zmieniać zależnie od humoru no i oczywiście od zawartości naszej spiżarni. Dzisiejsze kasztany są orzechowe. Ale mogą
na moim stole...tego ciasta zabierałam się jak pies do jeża, bo kilka lat odkąd zobaczyłam je w pewnej kulinarnej gazetce. W końcu nadszedł ten czas. I co? I nie żałuję. Ten deser pochodzi z kuchni rosyjskiej i jest tam bardzo popularny, znany jako Monastyrska izba (монастырская изба) lub Drwa pod śniegiem (дрова под снегом). W Polsce pojawia się także jako Klasztorna chata
Bernika - moj kulinarny pamietnikJest coś wyjątkowego w smaku grillowanych gruszek. Powoduje to, że mogą one służyć do przygotowania wyjątkowego deseru. Do przygotowania tego przepisu w naszym grillu lub wędzarni będziemy potrzebowali wióra lub brykiety do wędzenia o smaku jabłoni. Gruszki przygotowane według tego przepisu smakują wyśmienicie same, podawane z serem mascarpone lub lodami waniliowymi. Składniki: 4 dojrzałe gruszki 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
naRuszcieGrillowanie bananów tak wspaniale wydobywa ich słodycz, że można je jeść prosto z grilla. Ale podane na ciepło z sosem będą wspaniałym deserem o każdej porze roku. Składniki: 4 dojrzałe banany 3 łyżki masła 4 łyżki brązowego cukru 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy ½ łyżeczki mielonego cynamonu ¼ łyżeczki pieprzu cayenne Przygotowanie: Grilla przygotować do grillowania bezpośredniego. W przypadku grilla
naRuszcieTarta z białą czekoladą i malibu będzie stanowić idealny deser na każdą uroczystą okazje. Zawsze znajdzie się powód do świętowania, by skosztować tej przepysznej tarty. Składniki na kruche ciasto: 140 g masła o temperaturze pokojowej pół łyżeczki soli 35 ml mleka o temperaturze pokojowej 175 g mąki pszennej 5 łyżeczek cukru pudru 1 żółtko Składniki na krem malibu
Podróż w kulinariadniu zakochanych nie wiesz jak zaskoczyć swoją drugą połówkę? Jak mówi stare powiedzenie przez żołądek do serca. Przedstawiam jakże prosty w przygotowaniu deser z zatopionym wewnątrz sercem. Składniki na 6 porcji: Szklanka mleka skondensowanego słodzonego 2 galaretki pinacolada 4 galaretki truskawkowe 500 ml śmietany kremówki 30% Śnieżka Wykonanie: Galaretkę pinacolada wsypujemy do miseczki i zalewamy połową szklanki wrzątku, mieszając
Podróż w kulinariaPyszna masa śmietanowo- mascarpanowa z zatopionymi w niej truskawkami to prawdziwy raj dla podniebienia. Dzięki życzliwości marki Garneczki.pl i marki Master Cook Handel w mojej kuchni powstał ten truskawkowy deser. Składniki: 10 dag serka mascarpone 100 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru z wanilią ( kupiony tutaj ) tabliczka startej czekolady mlecznej 10 truskawek 1 galaretka truskawkowa około 75g ( kupiony tutaj
Podróż w kulinariaorzeźwiający mini torcik. Pyszna masa śmietanowo- mascarpanowa z zatopionymi w niej truskawkami to prawdziwy raj dla podniebienia. Dzięki życzliwości marki Master Cook Handel w mojej kuchni powstał ten truskawkowy deser. Składniki: 5 dag serka mascarpone 50 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru z wanilią ( kupiony tutaj ) 5 truskawek 1 galaretka truskawkowa około 75g ( kupiony tutaj ) 100g herbatników maślane (zmielone
Podróż w kulinariajest 10 marca, lecz nie świętujemy go tak powszechnie jak 30 września, więc niech już tak pozostanie. Mój smakosz uwielbia banany i masło orzechowe, wobec tego chciałam przyrządzić pyszny deser z tych dwóch składników. Dodałam tylko gorzką czekoladę i wyszło coś wspaniałego! Jest to danie, które zrobi każdy, nie trzeba gotować, piec, smażyć - NIC! Wystarczy mieć tylko sprawną zamrażarkę
Be Fit Be StrongSzybki i zdrowy deser z kaszy manny, płatków owsianych, mango i gruszki. Mi najbardziej smakuje podawany na ciepło. 1 szklanka mleka 5 łyżek kaszy manny 1 łyżka cukru 5 kostek czekolady z bakaliami 6 łyżek płatków owsianych z siemieniem lnianym Połowa mango Połowa gruszki Czekolada do dekoracji W rondelku gotujemy mleko z cukrem. Dosypujemy kaszę manną oraz kostki czekolady. Energicznie
VioletoweKucharzenie