deser - 61894 przepisów (strona:1331/4127)

Sernik z malinami na spodzie brownie 466

Sernik z malinami na spodzie brownie – prawdziwa rozpusta. Deser, któremu trudno się oprzeć. Maliny doskonale łączą się zarówno ze smakiem ciemnej czekolady, jak i z kremową śmietanką i ricottą. Trzy różne smaki, ale i trzy różne konsystencje sprawiają, że sernik jest pyszny. Wbrew pozorom robi się go dość łatwo. Spód brownie: 200 g gorzkiej czekolady (70% kakao

Poezja smaku
Figi pieczone w winie z dzikiej róży 191

Dzień dobry, Dziś mam dla Was deser dla dorosłych - mięciutkie figi upieczone w słodkim winie, podane z lodami waniliowymi. Figi upiekłam w winie z dzikiej róży w typie Porto z Winnicy Cantina, które przywiozłam kiedyś z Targów Produktów Regionalnych i Ekologicznych. Potem zaszłam w ciążę, dlatego ostało się ono w mojej szafce kuchennej tak długo. Portorosa - cudna nazwa, prawda? :) Owocowy

Chilli Czosnek i Oliwa
Odkrywamy jesienne smaki z grilla – dynia na słodko 162

który kochamy jesień jest dynia. To bardzo wszechstronny produkt. Grillowana lub pieczona może być podawana równie dobrze z gałką lodów waniliowych lub ulubionymi dodatkami. Może być bazą dla innych deserów a nawet koktajli mlecznych. Składniki: 1 mała dynia, oskórowana i pokrojona na około 3-4 cm plastry ½ szklanki roztopionego masła ¼ szklanki brązowego cukru 1 łyżka stołowa syropu klonowego 1 łyżeczka

naRuszcie
Deser ryżowy ze śliwkami 203

Ostatnio chodziły za mną duszone śliwki. Najpierw miało powstać z nich ciasto, ostatecznie jednak zdecydowałam się na deser ryżowy, który zobaczyłam na blogu Magdy.   Jego smak od razu skojarzył mi się ze słodkościami, które można dostać w sklepach, szkoda tylko że nie zawsze z najlepszym składem. Za to domowa wersja jest nieporównywalnie lepsza i wiemy co jemy, zatem koniecznie

Fabryka pomysłów
wytrawna tarta z gruszkami i jogurtem 153

tarta z gruszkami Wytrawny, delikatnie gorzkawy smak kruchego ciasta, wspaniale współgra ze słodyczą gruszek i aromatem wanilii. A jeśli do pokrycia, wierzchu tarty,  użyjemy  jogurtowej masy, to deser nie tylko zyska na lekkości, ale również nabierze niegodziennego smaku . składniki ciasto: 125 g miękkiego masła 250 g mąki 1 jajko 1 łyżka cukru brązowego 3 łyżki kakao ponadto

Miód i pieprz
Kasztany 195

coś z niczego do kawy :) Piec się nie chce, ale do kawy to coś słodkiego i by się zjadło. A że wszyscy w domu jesteśmy łasuchami, więc szybciutko powstał deser, na raz do buzi, mocno słodki i bardzo fantazyjny, bo smak kasztanów można zmieniać zależnie od humoru no i oczywiście od zawartości naszej spiżarni. Dzisiejsze kasztany są orzechowe. Ale mogą

na moim stole...
Monastyrska izba 127

tego ciasta zabierałam się jak pies do jeża, bo kilka lat odkąd zobaczyłam je w pewnej kulinarnej gazetce. W końcu nadszedł ten czas. I co? I nie żałuję. Ten deser pochodzi z kuchni rosyjskiej i jest tam bardzo popularny, znany jako Monastyrska izba (монастырская изба) lub Drwa pod śniegiem (дрова под снегом). W Polsce pojawia się także jako Klasztorna chata

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Grillowane gruszki z syropem z czerwonego wina 130

Jest coś wyjątkowego w smaku grillowanych gruszek. Powoduje to, że mogą one służyć do przygotowania wyjątkowego deseru. Do przygotowania tego przepisu w naszym grillu lub wędzarni będziemy potrzebowali wióra lub brykiety do wędzenia o smaku jabłoni. Gruszki przygotowane według tego przepisu smakują wyśmienicie same, podawane z serem mascarpone lub lodami waniliowymi. Składniki: 4 dojrzałe gruszki 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina

naRuszcie
Grillowane banany w sosie cayenne z cynamonem 164

Grillowanie bananów tak wspaniale wydobywa ich słodycz, że można je jeść prosto z grilla. Ale podane na ciepło z sosem będą wspaniałym deserem o każdej porze roku. Składniki: 4 dojrzałe banany 3 łyżki masła 4 łyżki brązowego cukru 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy ½ łyżeczki mielonego cynamonu ¼ łyżeczki pieprzu cayenne Przygotowanie: Grilla przygotować do grillowania bezpośredniego. W przypadku grilla

naRuszcie
,,Tarta z białą czekoladą i malibu” 128

Tarta z białą czekoladą i malibu będzie stanowić idealny deser na każdą uroczystą okazje. Zawsze znajdzie się powód do świętowania, by skosztować tej przepysznej tarty. Składniki na kruche ciasto: 140 g masła o temperaturze pokojowej pół łyżeczki soli 35 ml mleka o temperaturze pokojowej 175 g mąki pszennej 5 łyżeczek cukru pudru 1 żółtko Składniki na krem malibu

Podróż w kulinaria
,,Walentynkowa galaretka z zatopionym sercem” 145

dniu zakochanych nie wiesz jak zaskoczyć swoją drugą połówkę? Jak mówi stare powiedzenie przez żołądek do serca. Przedstawiam jakże prosty w przygotowaniu deser z zatopionym wewnątrz sercem. Składniki na 6 porcji: Szklanka mleka skondensowanego słodzonego 2 galaretki pinacolada 4 galaretki truskawkowe 500 ml śmietany kremówki 30% Śnieżka Wykonanie: Galaretkę pinacolada wsypujemy do miseczki i zalewamy połową szklanki wrzątku, mieszając

Podróż w kulinaria
,,Truskawkowe szaleństwo stracciatella’’ 156

Pyszna masa śmietanowo- mascarpanowa z zatopionymi w niej truskawkami to prawdziwy raj dla podniebienia. Dzięki życzliwości marki Garneczki.pl i marki Master Cook Handel w mojej kuchni powstał ten truskawkowy deser. Składniki: 10 dag serka mascarpone 100 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru z wanilią ( kupiony tutaj ) tabliczka startej czekolady mlecznej 10 truskawek 1 galaretka truskawkowa około 75g ( kupiony tutaj

Podróż w kulinaria
,, Magiczny truskawkowy deser -radość dla podniebienia’’ 125

orzeźwiający mini torcik. Pyszna masa śmietanowo- mascarpanowa z zatopionymi w niej truskawkami to prawdziwy raj dla podniebienia. Dzięki życzliwości marki Master Cook Handel w mojej kuchni powstał ten truskawkowy deser. Składniki: 5 dag serka mascarpone 50 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru z wanilią ( kupiony tutaj ) 5 truskawek 1 galaretka truskawkowa około 75g ( kupiony tutaj ) 100g herbatników maślane (zmielone

Podróż w kulinaria
Banana Bites z masłem orzechowym i gorzką czekoladą 341

jest 10 marca, lecz nie świętujemy go tak powszechnie jak 30 września, więc niech już tak pozostanie. Mój smakosz uwielbia banany i masło orzechowe, wobec tego chciałam przyrządzić pyszny deser z tych dwóch składników. Dodałam tylko gorzką czekoladę i wyszło coś wspaniałego! Jest to danie, które zrobi każdy, nie trzeba gotować, piec, smażyć - NIC! Wystarczy mieć tylko sprawną zamrażarkę

Be Fit Be Strong
Deser z czekoladową manną i mango 145

Szybki i zdrowy deser z kaszy manny, płatków owsianych, mango i gruszki. Mi najbardziej smakuje podawany na ciepło. 1 szklanka mleka 5 łyżek kaszy manny 1 łyżka cukru 5 kostek czekolady z bakaliami 6 łyżek płatków owsianych z siemieniem lnianym Połowa mango Połowa gruszki Czekolada do dekoracji W rondelku gotujemy mleko z cukrem. Dosypujemy kaszę manną oraz kostki czekolady. Energicznie

VioletoweKucharzenie