Jest to przepis, który stworzyłam na potrzebę tegorocznych Walentynek. Po pasticcio podałam właśnie ten deser. Nie jest czasochłonny, ale smakuje doskonale. Zazwyczaj frużelinę robi się z dodatkiem mąki ziemniaczanej. Tutaj jednak nie jest ona potrzebna, wystarczy trochę cukru. EGZOTYCZNY MUS ŚMIETANOWY Z FRUŻELINĄ Z MARAKUI I TRUSKAWEK Składniki na mus śmietanowy: - 500 mililitrów śmietanki tortowej - 1 galaretka o dowolnym smaku
Życie zamknięte w smakuzrobioną kaszę pamiętam z dzieciństwa, traktowana była jak deser. Może ktoś z Was pamięta taką kaszę? Składniki: 1 l mleka 200 ml wody 18 łyżek kaszy manny 2 – 3 łyżki cukru ( uzależnione od preferencji ) Szczypta soli Jagody w syropie ( lub inny syrop ) Wykonanie: Kaszę manną rozprowadzamy w szklance mleka i szklance wody, pozostałe mleko zagotowujemy, dodajemy szczyptę soli i cukier
Smaki EwyDobra alternatywa dla gorącej kawy w te upalne dni to kawa mrożona. Ma też ona tą zaletę, że łączy w sobie orzeźwiający napój i słodki deser. Prosta w wykonaniu, ale dla wiecznie poszukujących kulinarnego urozmaicenia miłośników gotowania dająca możliwości nieskończonej liczby eksperymentów i kompozycji smakowych. Składniki (na jedną porcję): 2 łyżeczki ulubionej kawy rozpuszczalnej 1 – 2 łyżeczki cukru
Smaki Ewyprzyrządzenie tego deseru potrzeba niewiele czasu a przy tym efektownie wygląda i jest smaczny. Użyłam do jego przygotowania owoce, które znalazłam w ogrodzie. Składniki 1 duży jogurt typu greckiego 1 galaretka truskawkowa 1 śliwka renkloda Garść malin Kilka jeżyn ½ brzoskwini ½ gruszki Wykonanie: Galaretką rozpuszczamy w niecałej szklance wody ( dobrze jest do tego użyć zwykłego miksera ). Do rozpuszczonej galaretki dodajemy jogurt
Smaki EwyKolejny przepis sezonowy. Tym razem deser. Łączy słodycz kokosa i świeżość brzoskwini. Składniki: 3 brzoskwinie ½ szklanki śmietany 18% ( słodkiej ) ½ szklanki cukru 1 ½ szklanki wiórków kokosowych Wykonanie: Brzoskwinie kroimy na połówki, usuwamy pestkę. W naczyniu mieszamy śmietanę, cukier i wiórki kokosowe. Masę nakładamy na brzoskwinie i zapiekamy w piekarniku w temp. 160 o C przez 35 minut. SMACZNEGO
Smaki EwyDeser ten szczególnie polecam Panom aby zaserwowali go jutro na śniadanie ( oczywiście z podaniem do łóżka ). Kiedyś w tym dniu królowały rajstopy i tulipany. Oczywiście kwiatków nigdy nie jest zbyt wiele, a do kwiatków proponuje trochę słodyczy. Składniki: 250 gram truskawek 2 małe jogurty naturalne Miód ( dla słodyczy ) Gorzka czekolada Wykonanie: Do miseczek nakładamy jogurt, przekrojone na połowę truskawki. Polewamy
Smaki Ewytruskawki, są przepyszne. Wszyscy je uwielbiają. Dzisiaj trochę odmienione bo z melonem i dodatkowo z nektarynkami. Deser jest bardzo prosty, smaczny, zresztą sami spróbujcie. Składniki: ½ kg truskawek ½ dojrzałego żółtego melona 2 nektarynki Cukier Wykonanie: Z truskawek pozbywamy się szypułek. Myjemy i pozostawiamy na chwilę do odcieknięcia. Melona kroimy na połowę. Łyżką usuwamy pestki, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Truskawki
Smaki EwyProdukty Potrzebne: Kiwi- 4 sztuki galaretka kiwi- 2 opakowania po 77gr żelatyna-fix- opakowanie słodki twaróg- 1Kilogram herbata- 1Szklanka biszkopty- 1Paczka 120gram śmietana kremówka-400Mililitrów
pichcisztocolada, który zawsze bardzo lubiłam więc i te lody bardzo przypadły mi do gustu. Jeżeli chcecie poczuć odrobinę egzotyki i orzeźwienia to koniecznie zróbcie sobie takie! Lody to świetny deser i to nie tylko na lato. W gorące dni jemy je chętniej, ale trzeba uważać bo zbyt gwałtowne schłodzenie gardła może powodować jego podrażnienie. Zdecydowanie zdrowiej jeść lody zimą
Smaczna PyzaZastanawialiście się jaki deser byłby najlepszy na upały? Powinien spełniać następujące wytyczne: być szybki w przygotowaniu, najlepiej bez gotowania (i tak jest już ciepło), do spożycia na zimno, w miarę nisko kaloryczny. Dodatkowo
Szybko Tanio Smaczniechęć na słodkości. Są świetne dla dzieci, ponieważ zawierają tylko naturalny cukier i tłuszcze. Możemy zabrać je do szkoły czy pracy na drugie śniadanie, ale najlepiej je przekąsić na deser. Smakują podobnie jak lemingtony (kokosanki). Cztery składniki, minuta moczenia, minuta mielenia, trzy minuty kulgania i gotowe. Trufle z daktyli: 18 daktyli 1 łyżka gorzkiego kakao 3 łyżki wiórków kokosowych
Poezja smakuwstawiamy do garnka z gorącą wodą. Pasteryzujemy słoiki ok. 5 min. Możemy też słoiczki pasteryzować około 15 minut w piekarniku w 100 stopniach.Taka galaretka będzie doskonałym dodatkiem do ciast, deserów, naleśników i do pieczywa. The post Galaretka z czerwonych porzeczek appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmieszamy szklankę gorącej wody, z dwiema łyżkami żelatyny (lub z ulubioną owocową galaretką) i dodajemy do brzoskwiń. Całość studzimy, a kiedy masa zacznie tężeć układamy ją na wierzchu sernika. Deser wstawiamy do lodówki na co najmniej 1,5 godziny a następnie wyjmujemy z tortownicy i podajemy
Miód i pieprzDziś bardzo szybko będzie deser albo pyszne śniadanie po francusku. Wystarczy zakupić ciasto na croissanty, potem dorobić farsz, zawinąć, upiec i gotowe. Ja użyłam tutaj owoców suszonych, gotowanych ale tutaj pełna dowolność, polecam. Croissanty z serem i suszonymi owocami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieDziś pomysł na smaczny i wartościowy deser :) Składniki : - jogurt grecki - owoce (u mnie rozmrożone truskawki) - płatki owsiane - siemie lniane do posypania Przygotowanie : Na początku uprażyć płatki owsiane (na suchej patelni lub na oleju kokosowym). Na spód naczynia nałożyć kilka łyżek jogurtu, następnie posypać płatkami. Na końcu dodać owoce i posypać siemieniem lniamym. Smacznego
Kuchenne innowacje