Szwarcwaldzka Pavlova, to niesamowity słodki deser, który pokocha każdy lubiący bezy. Moi goście zawsze są nią zachwyceni
W kuchni u MonikiPavlova z bitą śmietaną, truskawkami i borówkami jest deserem nie tylko pięknym ale również smacznym, którego smak się długo pamięta. Moja wczorajsza pavlova zniknęła w ciągu dziesięciu minut. Składniki: 3 białka z dużych jaj (tak by tego białka było 100-110g), 150g cukru, śmietanka 30%, truskawki, borówki, masło do posmarowania blaszki. Przygotowanie: Białka ubić mikserem, powoli dodawać cukier. Miksować
W kuchni u MonikiTort... Na moje 29 urodziny zrobiłam tort dla osób, które kochają gdy desery są bardzo słodkie. Składniki: biszkopt upieczony według przepisu kliknij tu , bezy upieczone według przepisu kliknij tu - można zrobić z połowy składników, na pewno wystarczą lub kupić gotowe, masa budyniowa: 2 budynie waniliowe, cukier ( jeżeli budynie są z cukrem, to dać troszkę mniej niż
W kuchni u Monikirazem postanowiłam bezy połączyć z masą budyniową. Muszę przyznać, że są one dla osób kochających bardzo słodkie desery. Przepis: 1. Bezy - przepis tutaj . 2.Masa budyniowa: budyń waniliowy, 3/4 ilości mleka jaka jest podana na paczce od budyniu, jeżeli budyń jest z dodatkiem cukru, to dać cukru tylko 1/4 szklanki, jeżeli budyń jest bez dodatku cukru, to dać 1/2 szklanki cukru
W kuchni u MonikiBardzo lubię ciasta, ciasteczka i wszystkie desery z posmakiem cytrynowym. Do muffinek bardzo ten smak pasuje. Gdy jeszcze polane są lukrem zrobionym na soku cytrynowym, to już jestem bardzo szczęśliwa. Składniki i przygotowanie ciasta znajduje się tu kliknij
W kuchni u MonikiWłożyć do lodówki do zastygnięcia czekolady. Gdy czekolada zastygnie nanieść drugą warstwę (już grubszą) czekolady. Ponownie włożyć do lodówki. Dwie warstwy powinny wystarczyć by wyciągnąć gotową miseczkę (kubeczek) na deser. Przy wyciąganiu delikatnie najpierw odchylić boki, następnie wypychać od spodu. Gdyby warstwy były zbyt cienkie nanieść kolejną. Do środka szprycą nałożyć bitą śmietanę. Udekorować wafelkami i truskawkami - oczywiście mogą
W kuchni u Monikirazem propozycja podania deseru z mleka i galaretki jest nieco inna, lecz również bardzo ładnie się prezentuje. Składniki: 250ml mleka ( 1 szklanka), 1 i 1/2 łyżki cukru, 2g cukru wanilinowego ( 1/2 łyżeczki ), 1 galaretka, 13 g żelatyny ( 1 i 1/2 łyżki), Przygotowanie: Galaretkę rozpuścić w 0,5l wody ( zgodnie z ilością jaka jest na opakowaniu). Żelatynę rozpuścić w 150ml gorącej
W kuchni u MonikiDeser przygotowałam na upalną niedzielę do kawki. Pracę przy nim podzieliłam na dwa etapy, ze względu na długość oczekiwania aż pianki i galaretki stężeją. Składniki: Biszkopt: jajka 4 sztuki cukier kryształ 1 szklanka mąka krupczatka 4 łyżki mąka ziemniaczana 4 łyżki proszek do pieczenia 1 łyżeczka Pianka jagodowa: opakowanie śmietanki 30% 1 sztuka (kubek 330g) cukier kryształ 6 łyżeczek
Kuchnia w czekoladzieLubię ciasta bez pieczenia, to nie ulega wątpliwości:) Bananowa delicja jest jednym z nich, delikatne połączenie herbatników, delicji, kremu, bananów i galaretki stanowią pyszny deser! Składniki: Na blaszkę 35cm x 24cm: 3 opakowania ciastek delicje (pomarańczowe 147g) 2.5 opakowania herbatników (200g jedno) 5 bananów 2 kostki masła lub margaryny 3 łyżki cukru pudru 4 szklanki mleka 3 budynie waniliowe
Kuchnia w czekoladziezwolenników nietypowych kremów. Orange curd to doskonały dodatek do ciast i deserów. Składniki: Na ok 0.5l kremu: 4 duże pomarańcze 1 cytryna 220g cukru kryształu 250g masła 4 żółtka Sposób przygotowania: Pomarańcze dokładnie myjemy. Z dwóch ścieramy skórkę, a z wszystkich wyciskamy sok. Wygniatamy także sok z 1 małej cytryny. Do rondelka wlewamy sok i dodajemy skórkę z pomarańczy
Kuchnia w czekoladziePomysł zrodził się na potrzebę pewnego konkursu. Połączenie marchewki, pomarańczy oraz rodzynek i orzechów idealnie do siebie pasuje tworząc słodki deser. Składniki: Dla dwóch osób: 2 bardzo duże marchewki 2 łyżeczki syropu trzcinowego Diamant 50g masła sok z jednej pomarańczy skórka otarta z połowy pomarańczy 2 łyżki cukru garść orzechów włoskich garść rodzynek Sposób przygotowania: 1. Marchewkę myjemy i obieramy
Kuchnia w czekoladzieNietypowy lecz smaczny oraz szybki w przygotowaniu- taki właśnie jest ten krem. Polecam do tart, tortów oraz wszelkich deserów. Składniki: 3 duże pomarańcze 1/2 tabliczki białej czekolady np. Wedel 1 budyń waniliowy bez cukru 1 łyżka syropu trzcinowego Dr Oetker 1 galaretka pomarańczowa 100g margaryny (może być masło) 6 dużych listków mięty Sposób przygotowania: Pomarańcze dokładnie myjemy i wyciskamy
Kuchnia w czekoladzieWylepiamy wysmarowane tłuszczem foremki, nakłuwamy i wstawiamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 170st C. 4. Laskę cynamonu zalewamy mlekiem na całą noc. W momencie przygotowywania deseru, wyciągamy laskę cynamonu, a mleko zagotowujemy z 2 łyżkami cukru. Do gotującego się dodajemy kaszę oraz starte duże jabłko. Mieszamy do momentu zagotowania. 5. Podpieczone ciasto wyciągamy, nakładamy ugotowany krem
Kuchnia w czekoladziezasmakowaniu kaszy manny w deserach, przyszła kolej na kolejny- ciasteczka- słoneczka z kremem kokosowym. Składniki na ok 30 sztuk: 1 tabliczka czekolady z nadzieniem toffi 1/3 szklanki mleka 80g margaryny lub masła 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka kakao 0,5l mleka 8 łyżek kaszy manny 1 łyżka cukru kryształu 1 tabliczka białej czekolady 5dkg margaryny 5 dkg kokosu
Kuchnia w czekoladziekonkursie Hortex zmobilizował mnie, by wykonać je właśnie teraz :) Wyszły puszyste i słodkie (takie w sam raz) pomimo tego, że nie ma w nich cukru. Dodatek wiśni sprawił, że deser był zdecydowanie bardziej "rześki" i wykwintny :) A chili... chili z czekoladą, to jednak dobrana para:) W ogóle się nie wykluczają, a współgrają tak ze sobą, że można by tego życzyć
Kuchnia w czekoladzie