Zdrowy i pożywny deser na bazie daktyli, banana, mleka kokosowego i gorzkiej czekolady. Bez pieczenia, jajek, mleka, dodatkowego cukru i glutenu. Ciekawe również jako opcja śniadaniowa dla miłośników słodkich śniadań. Składniki (2 porcje): 1 duży banan 100 g płatków gryczanych 100 g daktyli 80 ml mleka kokosowego 3 rządki gorzkiej czekolady 1/3 łyżeczki agaru Przygotowanie (15 minut
Pora na pora i pomidorawięc odpowiednio doprawić. Z odsieczą przychodzi nam sok oraz skórka z cytryny i to dość spora jej ilość, która nada ciastu odpowiedniego wigoru. Do tego odrobina wanilii – nie znam deseru, w przypadku którego byłaby zbędna. Każdy wegański „sernik” obowiązkowo musi zawierać gęste mleko kokosowe – jest tłuste, a jego dodatek sprawi, że ciasto będzie aksamitne i kremowe. Poniższa wersja przygotowana jest
Roślinna - blog wegańskiZdrowy deser :) Trufle Składniki orzechy włoskie 1 szklanka słonecznik łuskany 1/2 szklanki kakao 1/3 szklanki syrop klonowy 2 łyżki mielone orzechy włoskie do obtoczenia Sposób przygotowania Słonecznik i orzechy … Czytaj dalej Trufle
czarrna od kuchnimoże być śladów surowego ciasta, ale może być nadal lepki od czekolady. Nie piec zbyt długo, by nie wysuszyć brownie.) Gotowe! :) Teraz możesz delektować się smakiem swojego wykwintnego deseru. Wartości odżywcze (całego ciasta z gorzką czekoladą): 1516 kcal 53 gram białka 63 gram tłuszczy 164 gram węglowodanów 27 gram błonnika Wartości odżywcze jednego kawałka: 126 kcal
Smiling Shrimpprzygotowałam charakteryzuje się dużą zawartością białka w porównaniu do oryginału. Ponadto składa się ono wyłącznie ze zdrowych składników, więc nie ma obaw, że jemy puste kalorie. Jest to słodki deser, który bez wyrzutów sumienia możecie spożywać w ciągu dnia, będąc nawet na diecie (jedna kuleczka to tylko ok 30kcal ). :) Składniki użyte w przepisie są także naprawdę łatwo dostępne, dlatego
Smiling Shrimpprawda wrzuciłam już jeden post z przepisem na twarogowe rafaello . Postanowiłam jednak dodać na bloga jeszcze jedną wersję tych kokosowych trufelek. Rafaello z tego przepisu jest ulubionym deserem moich gości. Trufelki zawsze znikają z talerza w mgnieniu oka. Nic zresztą dziwnego, w ich smaku można po prostu się zakochać. :) Rafaello jest bardzo proste w wykonaniu, nie trzeba nawet
Smiling ShrimpDzisiaj przedstawiam istny Power food, czyli zdrowy deser z nasion chia. Z pewnością już niejednokrotnie słyszeliście o niezwykłych właściwościach nasion szałwii hiszpańskiej. Jej największą zaletą są zawarte w niej kwasy omega 3 (posiada ich nawet więcej niż łosoś atlantycki). Nasiona chia są także niezwykle bogate w wapń, niezbędny dla naszych kości. Jednym słowem jest to produkt, który zdecydowanie powinien
Smiling ShrimpRyż na mleku z wanilią Tradycyjne danie znane na całym świecie w rożnych odsłonach. Chociaż bywa, iż deser ten jest przyrządzany na bazie mleka kokosowego, jak w niektórych regionach Indii, to jego liczne oblicza różnią się przede wszystkim dodatkami - można przytoczyć tutaj preferencje Norwegów do ryżu na mleku z dodatkiem cynamonu, zaś inklinacj ę Francuzów do jego najbardziej powszechnej
Wino Francja KuchniaBanany flambirowane z rumem (Bananes flambées au rhum) Płonące, słodkie banany oraz orzeźwiający zmrożony jogurt. Oto propozycja na wakacyjny, letni deser. Zapraszam. Proporcje dla dwóch osób. Składniki: 4 banany 1 łyżka masła 1/4 szklanki cukru trzcinowego 1/4 szklanki Rumu James Cook Wykonanie: Banany obrać ze skórki, podzielić na dowolne kawałki. Na patelni rozpuścić masło, dodać pokrojone
Wino Francja Kuchnianagrzanym piekarniku do 180 stopni około 20 minut. Masa na lukier powstała z soku z cytryny i cukru pudru. Dozowanie cukru do momentu zgęstnienia lukru. Polecam ten deser, jest prosty, szybki i bardzo smaczny
Wino Francja Kuchniapowidłami lub z ulubionym dżemem. Świetnie komponują się z czymś kwaskowatym, dlatego ja podałam z musem jabłkowym. Polecam ten posiłek zarówno na obiad, jak i na kolację bądź jako deser. Smacznego! Mus jabłkowy Składniki: 3 średnie jabłka sok z 1 cytryny 2 łyżki miodu Przygotowanie: Jabłka umyj i obierz. Usuń gniazda nasienne i pokrój na drobno, przełóż do garnuszka. Wyciśnij
Anioszek w kuchnidalej, aż trochę napęcznieją, a owoce zmiękną i odparuje nadmiar soku. Tak przygotowane słodko-kwaśne gruszki są przepyszne same w sobie. Zuzi bardzo smakowały w kaszce . Polecam do deserów, słodkich dań, do ciasta... Możesz je zapasteryzować w słoikach, jednak z powyższych proporcji wyjdą tylko dwa słoiczki wielkości tego widocznego na zdjęciu i szybko zostaną skonsumowane :) Smacznego! var __nc_widgets
Anioszek w kuchnibazie daktyli można dowolnie modyfikować, w zależności od upodobań i od przeznaczenia. Na kanapki i do przełożenia ciasta przyda się bardziej zwarty, a więc dodaj mniej mleka. Do deserów w pucharkach może być rzadszy. Ja zrobiłam krem dwa razy. Stąd dwa przepisy poniżej. Lepiej posmakował mi ten drugi, bo nie był aż tak słodki, był rzadszy i nie tak kakaowy
Anioszek w kuchniZdrowy i pyszny deser - mleczny pudding z nasion szałwii hiszpańskiej z owocowym musem. Składniki na porcję: 1/2 szkl. mleka zwykłego lub roślinnego 2 łyżki nasion chia garść owoców np. malin, truskawek miód lub syrop klonowy Nasiona wymieszać z mlekiem i wstawić do lodówki na minimum 3 godziny. Przemieszać kilka razy w międzyczasie. Owoce zmiksować blenderem na mus, osłodzić ewentualnie miodem
wyzwania kuchenneDziś miałam ochotę na coś słodkiego. A że miała przyjść moja koleżanka, która wprost uwielbia wszelakie dania z makaronem postanowiłam przygotować dość nietypowy deser. Wyszło przepysznie. Dlatego polecam Wam to danie z czystym sumieniem. Zapraszam na mój czekoladowy makaron z karmelizowanym jabłkiem. Składniki: (na 2 porcje) 2 szklanki makaronu wstęgi ozdobne z kakao Makarony Polskie 1 duże soczyste jabłko
Słodkie okruszki