zbioru kulinarnych rozmaitości. To fondue zamierzałam przygotować już od pewnego czasu i teraz nic i nikt mnie nie powstrzyma – soczyste owocowe kąski zanurzane w gęstym czekoladowym sosie to najlepszy deser, jaki można sobie wymarzyć – lekka i ciekawa propozycja na letnie spotkanie z przyjaciółmi. A propos owoców – możesz wybrać dowolne, ja jednak postanowiłam dokładnie odwzorować ich dobór z książki. Składniki
Roślinna - blog wegańskiobrączki. Ach, no tak; o tym być może również zapomniałam napisać - wychodzę za mąż . Po takich rewelacjach mam dla Was propozycję bardzo prostego i szybkiego w przygotowaniu deseru lub śniadania. Puddingi chia goszczą u mnie bardzo często; są idealne na zabiegane poranki, gdy nie mam czasu na przygotowywanie skomplikowanych śniadań, a zjadłabym coś innego niż płatki na mleku
Pożeraczka, czyli raz adobrzezazwyczaj na blogu, początek tygodnia rozpoczniemy czymś słodkim. Dzisiaj Tiramisu bez glutenu i cukru. Zdrowe i pyszne! To prawdziwa bomba dla każdego miłośnika kawy i wanilii. Z takim deserem można wygodnie rozłożyć się na hamaku i łyżeczką wcinać go prosto np. ze słoika. Do tego dobra książka i mamy przed sobą długie i miłe popołudnie Kolejnym dużym plusem tak podanego
PaleoLifeU nas weekend pod hasłem świętowania mojego sukcesu, ale zamiast tortu przygotowałam ciasto „leśny mech” w wersji LCHF. Idealnie pasuje do aktualnej pogody i wszechobecnej zieleni
Ola la LCHFweekendowe śniadanie, na deser lub podwieczorek. Gofry to zawsze dobra opcja :) Tym razem, bez laktozy, na mleku roślinnym. Podane ze wszystkim na co mieliśmy ochotę :) pół szklanki mąki pszennej jasnej pół szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 3/4 szklanki mleka roślinnego (użyłam kokosowo-ryżowego, niesłodzonego) 2 jajka 1/4 łyżeczki sody olej kokosowy do natłuszczenia gofrownicy dodatki: np. śmietanka kokosowa, masło orzechowe, czekolada
Mienta blogBanoffee to przepyszny deser, który w oryginalnej wersji jest ciastem. Łączy w sobie kruche ciasta, puszystą śmietankową masę, banany i sos toffi... Ja stworzyłam jego troszkę inną wersję - z lodami, bitą śmietaną i dorzuciłam jeszcze prażone chipsy kokosowe. Kto się oprze takiemu połączeniu? Pooolecam! (1 porcja) 3-4 herbatniki (u mnie z Cukry Nyskie ) 1/2 banana (dużego
Di gotujektóra wspaniale komponuje się ze smakiem samej babki. Uwierzcie mi, dodany do ciasta majonez jest zupełnie niewyczuwalny, nadaje on tylko babce puszystości i delikatności. Babka świetnie sprawdza się jako deser do zabrania na piknik w plenerze, gdyż długo zachowuje świeżość, a lukier po zastygnięciu dobrze trzyma się na jej powierzchni i nie rozmazuje się. Składniki: (foremka na babkę o średnicy
Kuchcik gotujezgadnie co następne w kolejce? Mam przygotowanych do wypróbowania kilka przepisów z nim w roli głównej., ale zaczniemy klasykiem, czyli prawie jak drożdżowe ciasto z rabarbarem. Dużą zaletą tego deseru jest to, że głównym składnikiem oprócz rabarbaru jest mąka kokosowa, która rzadko uczula, a do tego nie zrujnuje kieszeni. Jest kilka połączeń, które w kuchni idealnie ze sobą współgrają
PaleoLifepuder. Kiedy śmietanka jest już ubita dodajemy serek homo. i miksujemy całość. 3. Hartujemy żelatynę dodając do niej łyżkę naszego prawie gotowego deserku, mieszamy i wlewamy całość do reszty deseru jeszcze raz mieszamy i od razu zaczynamy układać warstwy. 4. Na sam spód pokruszone biszkopty, potem 2 łyżki masy, znów pokruszone biszkopty, parę owocków i znów 2 łyżki
Gotowanie...to proste !Dopóki rabarbar nie zniknie z naszych ulubionych bazarków, TARTA Z RABARBAREM I KREMEM gości na naszych stołach wyjątkowo często! Artykuł TARTA Z RABARBAREM I KREMEM pochodzi
COOKMAGAZINEDeser inspirowany popularnym serkiem Monte, mnie nie uwiódł jednak innym smakował. Smakiem nie jest podobny do oryginału jednak wyglądem bardzo go przypomina. Następnym razem na pewno ulepszę tą wersję śmietaną i zrobię coś na wzór pysznej panna cotty . Czytaj więcej
Pychotkaaatylko jedna z tych dobrych... Tu pozwoliłam sobie na niemy protest. Ale że cukier działał, zostawiłam go dla siebie. Tymczasem mam dla Was kolejną propozycję na śniadanie pierwsze, drugie, deser lub podwieczorek. Nie ma to jak uniwersalność! Pisałam Wam niedawno, że przytargałam do domu całe mnóstwo owoców. Zużyłam je bardzo szybko; głównie po prostu podjadając po jednej czy dwie jagódki
Pożeraczka, czyli raz adobrzemożna rozpłynąć się w kremowości i owocowych aromatach rabarbarowego tiramisu. Lekkie, słodkie, owocowe i, od czasu do czasu, z przyjemną chrupkością zielonej pistacji. A jeśli z kawałkiem tego wiosennego deseru przysiądziecie na balkonie, tarasie, czy w swoim ulubionym miejscu w ogrodzie, to weekend...może być właściwie codziennie! Mam nadzieję, że Wiosna nie przyszła tym razem na moment i chcąc zachęcić
Kuchnia w Słońcu Skąpanamojej zamrażarce można znaleźć takie skarby. A skoro sezon na świeże owoce już niedługo, to warto zjeść zeszłoroczne zapasy i zrobić miejsce dla tegorocznych. Proponuję Wam prosty i lekki deser jogurtowy z owocami. Składniki na 2-3 porcje: ok. 1 szklanka mrożonych owoców (u mnie jeżyny) 250 ml gęstego jogurtu naturalnego (najlepszy grecki) cukier do smaku Mrożone owoce wysypać
Codzienna kuchnia niecodziennaBanany w cieście są bardzo smaczne, najlepiej smakują polane sosem toffi. Idealna przekąska na szybki deser lub podwieczorek. Składniki: Ciasto: 150 gram mąki pszennej 200 ml mleka 50 gram cukru pudru 1 jajko Dodatkowo: 6 bananów Olej do smażenia Sos toffi Fanex Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, dodajemy jajko, wlewamy mleko, wszystko miksujemy na gładką masę. Banany
Bajeczna Kuchnia