deser - 61894 przepisów (strona:1048/4127)

Deser z kaszy jaglanej 106

Kasza jaglana  kojarzy się zwykle z obiadem  a ja dzisiaj chciałam pokazać że może być również deserem, dodam bardzo sytym  deserem ;)  Bez zbędnego pisania deserowa kasza jakglana tadam: Przepis na 2 duże pucharki (ale spokojnie można zrobić 4 mniejsze) Składniki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka wody 2 pomarańcze 3 łyżki kakao 2łyżki cukru 1 łyżeczka

W kuchennej krainie
Tarta bananowa z kremem śmietankowym 165

Piątku jesteś! Jako że dziś mam wolne od pracy i od ludzi sfrustrowanych nie wiedzących czego chcą, zrobiłam na deser tartę z bananami, ukrytymi pod grubą warstwą masy śmietankowo - cytrynowej:) Kroję kolejny kawałek mego deseru, leniuchuję na moim "tarasie" z ulubionym Panem Kingiem, a Wam życzę udanego, słodkiego weekendu!   Składniki kruche ciasto 1 i 1/2 szklanki mąki

pink envelope
Koktajl ze szpinakiem i nowy 'Kocioł' 177

kasza. Temat mi bliski, bo nie wyobrażam sobie rozpoczęcia dnia bez dużego kubka kofeiny z mlekiem. W magazynie znajdziecie mnóstwo świetnych przepisów m.in. jak kawę urozmaicić. Do tego słodkie desery i coś z procentami ;) Natomiast kasza ucieka od skojarzeń z gulaszem. Na stronach magazynu prezentujemy jej różne odmiany - w deserach, przystawkach lub daniach głównych. Ode mnie przepis na prosty

pink envelope
Błyskawiczny wiosenny szkorbut 147

makową podgrzewamy w garnku, uważając, bo lubi się przypalać przy dnie . Na dnie prostokątnej formy układamy pojedynczą warstwę herbatników- na niej układamy ciepły mak. Jest to jedyny moment, kiedy deser ten sprawia trudność, bo ciężko nałożyć masę i nie rozwalić spodu. Kilka niecenzuralnych słów później kładziemy kolejną warstwę herbatników i kolejną masy makowej. I tak aż masa się nie skończy(...)duża puszka starcza na 3-4 warstwy, w zależności od tego w jakiej formie robię. Gotowy deser przykrywamy folią aluminiową, żeby wierzchnia warstwa herbatników nie obeschła. Przygotowujemy dekoracje. Na Wielkanoc wybrałam lukier. Zawsze uważałam robienie własnego lukru za niepotrzebny snobizm- przecież można kupić gotowy w torebce. Tak było dopóki nie spróbowałam lukru Zuzi na maślanych ciasteczkach ( przepis na jej blogu

les mirabelles
Sernik kołem się toczy 158

wiele się zdało- i rano padł ten bolesny tekst "Musimy przelać sernik"... Ale przelałam go do szerokich szklanek, a pomiędzy pokruszyłam herbatniki i wyszedł bardzo rasowy i niesamowicie smaczny deser. Oto przepis, gdybyście mieli ochotę sami poprzelewać sernik:) SEROWY DESER OWOCOWY (5 porcji) 800g waniliowego serka homogenizowanego 400ml śmietany 36% 4 łyżki cukru pudru opakowanie herbatników owoce sezonowe (my mieliśmy

les mirabelles
Czas na rabarbar 109

warstwa nie powinna być zbyt gruba, i posypujemy obficie orzechową kruszonką. Pieczemy 30-35 minut, do suchego dźgulca. Są dwa sposoby, żeby jeść to ciasto. Na gorąco przypomina bardziej deser, coś w stylu crumble. Kawałki nie trzymają formy, ale parujące cząstki rabarbaru w słodkich okruchach ciasta są przepyszne. Jeśli mamy silną wolę, możemy poczekać aż ciasto całkowicie wystygnie i pokroić(...)straci swoich walorów. Tak na wszelki wypadek, gdyby pogoda miała się jednak nie polepszyć, przyda się nam pocieszacz:) Ciacho pokrojone w kostkę świetnie nada się jako piknikowy deser. Nie wyschnie po drodze na łąkę, a popijane kawą z termosu sprawi dużo radości

les mirabelles
Dzień Dużego Dziecka 160

Trochę przez przypadek udało się nam "ucelebrować" Dzień Dziecka. Ponieważ to mój jedyny wolny weekend w okolicach czerwca, postanowiliśmy zrobić ognisko. Wcześniej byliśmy na basenie i zjedliśmy pyszny deser. Sobota była naprawdę całkowicie udana- jak to Dzień Dziecka powinien. Co z tego, że dzień za wcześnie. Zazwyczaj tak bywa, że po powrocie z basenu włącza się ogromna gastrofaza, dlatego około(...)wchłonięta wkładamy ciasto do piekarnika na 15-20 minut (jajka muszą się ściąć). Pieczemy uważając, żeby wierzch zbytnio się nie spalił. Podajemy na ciepło lub zimno. To był nieziemski deser- jago zapach był lepszy niż jakiekolwiek perfumy świata. Delikatna, rozmiękczona drożdżówka idealnie harmonizowała ze słodyczą konfitury różanej. Niebo w gębie! W ogrodzie towarzyszą nam teraz piękne zapachy- róża portlandzka

les mirabelles
PODSUMOWANIE PROJEKTU "30 DNI FILMÓW ZE SMAKIEM" 175

źródło: KINO I KUCHNIA *** Dokładnie 30 dni temu obejrzałam pierwszy film z kuchnią w tle w ramach tego szalonego projektu. Dlaczego szalonego? Postawiłam sobie cel - obejrzeć

W kuchni Karmel-itki
Szybkie zapiekanki na imprezę 274

Domowe zapiekanki to niby prosta rzecz lecz czasem coś bardzo prostego można łatwo zepsuć robiąc coś bez konkretnego zamysłu. Mój skromny przepis da Wam zapiekanki z

Kuchnia PROzdrowotna
Rozpływające się w ustach przepyszne trufle, Siostra Jackie 183

Jako, że nie jem ciastek, ani ciast, szukałam przepisu na coś słodkiego, ale zdrowego. No i jest. Genialny i prosty. Słodki i zdrowy. Mnóstwo błonnika i witamin, a jednak deser. (Przypomina mi takie kulki robione prze mamę w dzieciństwie, ale tamte, choć pyszne, zawierały dość dużo masła i cukru). Oryginalny przepis na trufle tutaj (po angielsku). Poniżej przetłumaczony przepis - podwojona(...)porcja, bo za każdym razem, gdy robię deser, pół masy zjem zanim zdążę cokolwiek ulepić:).UWAGA: UZALEŻNIAJĄ! (Przepis nieco zmieniony). Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent

Qlinarnie i Qlinarnie
Kokosowy deser z borówkami, La Siesta 182

bardzo prosty i smaczny deser jadłam kiedyś ... w Wiedniu - borówki wiozłam 12 godzin w autokarze, ale przetrwały bez szwanku. I pomyśleć, że wtedy w 2003 roku mleko kokosowe było trudnym do zdobycia i drogim „wynalazkiem”... {Pozdrowienia dla  Ani F., Łysej i Naji:)} P.S. Smakuje na ciepło i na zimno. Składniki: 1 puszka mleka kokosowego opcjonalnie: kilka łyżek brązowego cukru/s(...)wiórka i wymieszaj. Zestaw z ognia, dodaj borówki. Delikatnie wymieszaj. La Siesta   serwuje kuchnię włoską i nie mam na myśli tylko pizzy. Są też zupy, risotta, makarony i desery włoskie. Bardzo smacznie, ale nieduże i dość drogie porcje (dania główne ze zdjęć ok. 20zł). Wegetarianie znajdą tutaj całkiem sporo dań (szczególnie makaronowych), weganie niestety nie.  Focaccia, podawana jako

Qlinarnie i Qlinarnie
Aromatyczna fasolka w pomidorach z tofu, Café Mini 196

basmati. Smacznego!   Przepis dodaję do akcji: Jeśli szukacie dobrej kawy i czegoś słodkiego, zajrzyjcie do Mini Cafe przy ul. Kopernika 3A. Bardzo duży wybór tego właśnie napoju i deserów, w bardzo dobrych cenach, np. cappuccino ze zdjęcia - 6 zł, kawa studencka - 5zł.  Serwują tu bardzo smaczne naleśniki (nie przesadzę, jeśli powiem, że najlepsze, jakie jadłam, oprócz moich oczywiście(...)lekkie, miękkie i puszyste ciasto (nie lepi się od oleju!), pyszne nadzienia w różnych smakach, w zestawie 2 sztuki.  Poza tym szeroki wybór ciast, tortów, deserów w pucharkach, lodów i gofrów - są też wegetariańskie, ale nieoznaczone jako takie. Gdy jest ciepło, można usiąść na zewnątrz. Jedyny minus to pewnie fakt, że kawiarnia nie jest zbyt duża (tylko 1 sala

Qlinarnie i Qlinarnie
Śląsko kopa 250

końcu nadszedł ten czas, że publikuję przepis na kopę. Kopa to deser na bazie bitej śmietany, owoców i kokosu. Są przepisy, gdzie zamiast kokosu używa się biszkoptu. Ale dla mnie to nie kopa. Na śląsku podaje się ją na większych imprezach typu chrzciny, roczek, komunia i wesele. Jeśli o mnie chodzi to jest to król imprez. Ciekawa jestem(...)podzielić na mniejsze kawałki. Zimną kremówkę ubić na sztywno, wlać rozpuszczoną letnią żelatynę i ponownie zmiksować. Na talerz wykładać warstwami bitą śmietanę, kokos, ananas, brzoskwinie, rodzynki i płatki migdałów. Deser formujemy w formie "kopczyka". Na zewnątrz posmarować bitą śmietaną, posypać kokosem i dowolnie udekorować.  Kopę przygotować na 3-4 godziny przed podaniem i schłodzić w lodówce. Jeśli kokos jest

Ala piecze i gotuje
Przyprawa „5 smaków” 135

Przyprawa pięciu smaków używana jest przede wszystkim w kuchni chińskiej, ale znana jest także w innych krajach azjatyckich. Składa się z pięciu składników, które odpowiadają za

Oryginalny smak
Zupa krem z brukselki i kopru włoskiego 161

Brukselka! koszmar dzieciństwa, powraca w smacznej i zdrowej odsłonie :) To niepozorne zielone warzywo to ogromne źródło witamin, minerałów i chlorofilu - świetnie tonizuje organizm, alkalizuje i dodaje

Kuchnia PROzdrowotna